onsdag 19 maj 2021

Rostbröd

Den som följt med på min matbrödsresa som inleddes på allvar under 2020 när jag helt slutade att köpa mjukt bröd vet att jag ända sedan dess jagat det perfekta formbrödet. Jag äter mest bröd till frukost och då gärna något med tuggmotstånd, men jag saknar varma mackor och fattiga riddare som jag tycker kräver ett ganska smaklöst rostbröd.

Dags för nästa försök, detta behövs:


mjölk, 6 dl
margarin, 50 gram
sirap, 1 msk
jäst, 25 gram
ägg, 1 st
salt, 1 tsk
vetemjöl, 10 dl
rågsikt, 4 dl

Sm
ält margarinet, häll i mjölk och sirap och värm upp till kroppstemperatur. Blanda ut jästen i degvätskan.

Tillsätt ägg, salt och mjöl. Knåda ordentligt och böka ner degen i två smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Pensla bröden med vatten och grädda i 175 grader, c:a 30 minuter (tills de ser bra ut).


Före.


Efter.

Först körde jag två matskedar sirap, men halverade till nästa sats för att jag tyckte att det blev lite för saftigt. Bättre, men fortfarande mer smak än Willys skivade formfranska. Kanske vänjer jag mig. Ska i alla fall göra detta några gånger och skruva lite på receptet.



26 kommentarer:

  1. Jag gör formfranska med endast vetemjöl som bas:

    25 g jäst
    2,5 dl mjölk
    0,5 msk socker
    0,5 tsk salt
    375 g mjöl

    Tricket för att få det riktigt luftigt är att kavla ut degen efter första jäsningen i bunken och rulla ihop det och sedan jäsa det i formen.

    SvaraRadera
  2. Inspirerande, som så ofta! Själv håller jag på att sluta helt med bröd, mest för påläggskalorierna jag brukar förse mackorna med.

    Däremot gör jag min egen surkål och salsa (väldigt dyrt i butik!). Stora satser så att det räcker ett tag, billigt, få ingredienser, minimal arbetsinsats, riktigt gott.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om inte brödets egna kalorier är lika illa.

      Surkål är jag sugen på att testa, inte salsa. Jag är inte mycket för dans överhuvudtaget ;-)

      Radera
  3. Fattiga riddare är helt klart underskattat och fantastiskt gott. Jag föredrar att inte doppa brödet i smeten för länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt riskerar det att bli väldigt kladdigt om man doppar för mycket.

      Radera
  4. Hua för margarin... Men jag hoppas du hittar det perfekta receptet någon dag. Gör du varma mackor i smörgåsgrill eller i ugnen på plåt? Blev nästan lite sugen nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste att jag skulle trigga igång den gamla smör/margarin-debatten ;-)

      Smörgåsgrill vanligtvis. Om man nu kan använda det ordet för något man gör en gång om året.

      Radera
    2. Ja, det är är ju kruxet. Jag tycker mackorna blir godare i en smörgåsgrill, men jag har svårt att motivera en stor apparat som bara används nån gång om året. Precis som jag drar mig för att skaffa en egen grill. Svårt när utrymme är en bristvara (självvald dock).

      Radera
    3. Jag har fått smörgåsgrillen gratis och har mycket (för mycket) plats i köket. Annars håller jag med dig, den är varken värd priset eller utrymmet.

      Radera
  5. Man kan köra varma mackorna i våffeljärnet. Ännu godare än i smörgåsgrill av någon anledning. Våffelmackor, det är fin fina grejer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att man då måste trycka ner våffeljärnet med våldsam kraft eftersom våffeljärnet inte tillåter samma tjocklek.

      Jag är för övrigt inte mycket för våfflor heller. Om mitt våffeljärn gick sönder idag skulle jag inte köpa ett nytt.

      Radera
  6. Jag tycker de blir frasigare med bara vatten eller 50/50 mjölk/vatten.
    Sen har jag inte rågsikt utan bara vetemjöl och ingen sirap alls.
    Jag tycker de köpta är väldigt svampiga så även om du inte hittat de optimala receptet än så slår det hembakta ut butikens iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips om vattnet! Billigare blir det också.

      Jag tycker att bara vetemjöl blir så smaklöst, men mindre råg eller annat mjöl än jag hade i detta recept har jag nog aldrig haft. Ska ändå testa att dra bort mer rågsikt.

      Samma med sirapen. Jag tycker 1 msk blev bättre än 2, så kanske 0 blir ännu bättre.

      Det är det som gör utmaningen stor. Hembakt blir alltid godare än köpebröd, även de gånger jag misslyckas. Men rostbröd ska ju inte vara gott, så jag vet inte riktigt hur det ska bli bäst (när bäst inte är målet). Kanske ska jag låta dem ligga ett dygn i rumstemperatur innan jag fryser in :)

      Radera
    2. Jag reagerade också på att du använder mjölk. Känns väldigt onödigt, tycker vatten funkar bättre i bröd. Om du vill ha lite sötma kanske honung kan funka istället för sirap? Jag gillar din jakt på det bästa brödet ändå, mycket intressant att följa :)

      Radera
    3. Jag har recept med både mjölk och vatten, men gillar egentligen vatten bäst eftersom det är billigare och alltid finns hemma i obegränsade mängder.

      Är inte precis sötma jag är ute efter, bara att det inte ska bli för torrt.

      Inte det bästa brödet, det bästa ROSTbrödet. Det är lite som jakten på den minst tokiga miljöpartisten, omöjlig att helt lyckas med eftersom själva premissen innefattar dårskap.

      Radera
    4. Helt sant!

      Ahh, kanske smör kan lösa detta? Eller en gnutta olja? Jag misstänker att du någonstans behöver tillsätta fett.

      Haha, sant! Det är inte ett lätt uppdrag!

      Radera
    5. 50 gram fett borde väl räcka, tycker jag.

      Radera
  7. Borde inte intelligensreserven i regeringen snart komma med en skatt på eget brödbak? Jag menar ska man av rättviseskäl kunna ha det så ja bra så att man lagar sin egen mat? Och han är ju riktigt skarp med, vår (s)tore ledare.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svår att kontrollera bara. Tror det grämer Maggan, att inte kunna beskatta utebliven konsumtion. Snart kommer förmögenhetsskatten för att ändra på det.

      Radera
    2. Fullt möjligt tyvärr. Det gäller att förbereda sig i tid och sedan bara flytta i det fallet. Pengarna kan och bör man ju flytta ut redan i förebyggande syfte.

      Radera
  8. Kanske du borde testa surdeg, bara mjöl salt och vatten, billigare kan det inte bli! Och mer tuggmotstånd och det håller längre, bara fördelar! Jag kör med vila-vika metoden, fast jag struntar i det mesta vikandet så arbetsinsatsen är så minimal det bara går. Om du vill lyxa till det med lite så är dinkel en trevlig mjölsort, men smakar det så kostar det, i det här fallet både bokstavligt och bildligt talat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just i detta bröd är jag snarare ute efter mindre tuggmotstånd, men surdeg har en nackdel jag inte kan blunda för - jag gillar inte surdeg. Hade en ett tag och allt jag bakade med den smakade skit, eller rättare sagt surdeg. Inte min grej.

      Dinkel är för himla dyrt. I en framtid hoppas jag dock att jag kan mala mitt eget mjöl genom att köpa hela vetekorn.

      Radera
  9. Vill du fluffiga bröd rekommenderas att du kollar in water roux/tangzhou: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DXmInGffhRnc&ved=2ahUKEwjes7zg9NnwAhUMlhQKHZlXC-UQwqsBegQIGxAB&usg=AOvVaw1QK6g-_-g2vKYllAk_LRPr

    Enkelt uttryckt skållar man lite av vetemjölet vilket leder till mer fluff/bibehållen saftighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, den där måste jag kolla in.

      Radera
  10. Det här inlägget gjorde att jag började baka mitt egna bröd.
    Herre min tid så gott det blir.
    Nu har jag tagit ut svängarna lite och i höstas när jag gjort äppelmos blandade
    jag i det i degspadet, toppengott. Med tiden blev jag djärvare och blandade i
    lite annat smått och gott. Exvis. mixad grönkål vid ett bak och kirskål eller spenat i annat. Tackar så hjärtligt för ditt recept som fick äntligen fick mig
    ta tag i bakandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Jag känner inte själv att just det här receptet var så festligt och innovativt, men inspiration kan hitta udda vägar.

      Kirskål och spenat var intressanta förslag. Har nyligen själv hittat kirskålens storhet. Inte förvånad att den funkar till bröd också.

      Radera