tisdag 4 maj 2021

Kroppsvätskemat

Aftonbladet skriver om Lizette som använder sin överblivna bröstmjölk till muffins och milkshakes.

Eftersom det är för länge sedan förlossning för att hon ska kunna donera sin mjölk är alternativet att kasta den och hon är naturligtvis i sin fulla rätt att göra vad hon vill av sina egna kroppsvätskor. Ska hon bjuda andra på det tycker jag att hon borde informera dem om ingrediensen, men funkar det för dem har inga synpunkter. Ett något udda spartips bara. Däremot har jag svårt för motiveringen:

Mitt syfte med detta är att normalisera användningen av bröstmjölk. Jag kommer att fortsätta baka och dela med mig av det så länge människor fortfarande tycker att det är äckligt och konstigt.

För det första tror jag inte ett ögonblick på att normalisering skulle vara syftet och att hon kommer att dela med sig av sina recept så länge folk reagerar negativt. Jag tror istället att hon kommer att fortsätta så länge det genererar ”gilla” i sociala medier.

För det andra haltar argumentet om att allt naturligt är normalt i alla sammanhang. Jag kan komma på många saker, faktiskt flera andra kroppsvätskor, som anses ”äckligt och konstigt” i vissa situationer. Det är inte detsamma som att de skulle behöva en normaliseringsprocess, bara att var sak har sin plats.

Skulle ni äta bröstmjölksmuffins? Själv är jag tveksam. Komjölk från affären vet jag på ett ungefär vad den innehåller eftersom korna har en lättkontrollerad diet bestående av gräs och kraftfoder. Vad någon hippiebrud från Södermalm stoppat i sig är mer oförutsägbart. Kanske gräs där med. Men som någon skrev på Twitter: ”Hon kommer i alla fall aldrig behöva baka till förskolan.

20 kommentarer:

 1. Motiveringen är något sinnessjuk. Äckliga saker är väl vanligtvis äckliga av en anledning. Att normalisera saker och ting bara för sakens skull låter lite rubbat minst sagt. Sen kan jag väl tycka att komjölk egentligen är ganska äckligt det med, så någon form av poäng har hon väl.

  Undrar om det inte finns en kroppsvätska man skulle kunna dryga ut äggvitan med när man gör maränger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att normaliseringstrenden har gått för långt ;-)? Jag tycker att det ska vara jobbigt att göra allt i syfte att uppfostra den övriga mänskligheten på detta vis. Själv tror jag att folk automatiskt kommer haka på om man gör något vettigt.

   Min blygsamhet (och Googles logaritmer) förhindrade mig från att skriva ut "marängteorin", men andra skrev ut den på Twitter. Hade i och för sig varit kul att höra Lizettes tagning på det.

   Radera
 2. Vissa saker tar bara emot för en normal person, som att gödsla med människobajs, gränsen går vid det utspädda kisset och knappt det för mig. Minns grannen som spottade i nävarna och rullade köttbullarna däri, jag var liten och vägrade att äta. Hos en normal funtad människa är det inbyggt helt enkelt att inte snuska sig med kroppsvätskor och annat kladd. Gissar att hon inte är åtskruvad ordentligt och att det sitter ganska löst. Står det någonstans att hon är från söder? Kunde lika gärna vara från Molkom eller annorstädes./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gödslandet skulle inte ta emot för mig. Det förvandlas ju till jord. Grannens köttbullar hade däremot även jag hoppat över.

   Nej, Södermalm var min fördom. "Inte åtskruvad ordentligt" måste jag komma ihåg :)

   Radera
 3. Runka bulle - nu normbrytande och miljövänligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha,ha,ha, det är bara att bidra till Delicato och Skogaholm.

   Radera
  2. Det är kanske skönt att jag inte köper färdiga bakverk så slipper jag läsa de finstilta innehållsförteckningarna.

   Radera
 4. Helt klart är att Lizette diskriminerar laktosintoleranta som utesluts från hennes härliga bak. JÄMO..-nej-... MILKO?

  Annars tycker jag att Lizette kan hämta inspiration från tex Familjeliv där det bla dryftas:
  "...när amningen startar så börjar nästa njutningshöjning: bröstmjölk! Att låta kvinnans mjölkfyllda bröst bli en stor del i sexlivet är en fröjd, under förutsättning att kvinnan samtycker såklart. Och jag menar inte att bara suga lite, utan hela grejen runt omkring: amningsbh, mjölkfläckar på linnen och tröjor, att lägga sig tillrätta och verkligen DRICKA mjölk ur brösten varvat med kyssar, smek och kel"

  https://www.familjeliv.se/forum/thread/68432427-brostmjolk-och-sex-och-lite-annat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde tvärtom att man kringgick laktosintoleransproblemet genom att använda bröstmjölk istället för komjölk, men jag ser nu att bröstmjölk innehåller mer laktos än kovarianten.

   Den där forumtråden var något av det vidrigaste jag sett! Inte för att den innehöll knäppskallar utan för att åtta sidor inte resulterar i ett enda inlägg av någon mentalt frisk person!

   Radera
 5. En av de roligaste scenerna i After Life;

  https://www.youtube.com/watch?v=IA-asF0-7EQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humorserie ena dagen, dokumentär Aftonbladetartikel nästa.

   Radera
 6. Antar att det underlättar om man har vaxxat sig när du tänker byta bostad till annat land, vid utvärdering av bostad och vid själva köpet, att vara på plats fås väl se som ett nästintill obligatorium. Har du tagit din andra spruta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan börja redogöra för mitt hälsotillstånd och personliga val inom hälsoområdet när du publicerat din familjs personnummer ;-)

   Det här är en ekonomiblogg.

   Radera
  2. Javisst, personnummer är ju lätt att komma över, finns över hela internet. Hur många vill du ha ;-)

   Radera
  3. Jag tror att precis alla som läste min kommentar förstod poängen.

   Radera
  4. Tror du kan ta bort i alla fall minst en från alla så är det mer rätt. Men majoriteten fattade ;)

   Radera
 7. Jag kommer fortsätta att pissa fruktbålen så länge andra rycker det är konstigt och äckligt. (För mig är det HELT normalt beteende & eftersom jag är min måttstock i mitt universum kmr jag fortsätta med detta antingen tills dess att jag lägger ner skylten lr ngn klappar till mig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt, slå ett slag för normalisering :)

   Radera
 8. Enligt Expressen så blir det ingen läsk i Gislaved.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det stämmer har de ändrat sig igen.

   Radera