lördag 10 september 2022

Se samband!

Vissa ekonomiska samband är svåra att upptäcka. Det är inte alltid ens nationalekonomerna är eniga. Men så finns det kopplingar jag tycker att alla vuxna människor borde klara av att göra. Som betydelsen av höjda ström- och drivmedelspriser.

Allrahelst de debattörer och makthavare som bor i lägenhet och inte har egen bil (eller åtminstone inte behöver köra så långt utanför hemmet på Södermalm i Stockholm) kan publicera bilder av sina elräkningar och säga att några hundralappar per månad i extra kostnad betalar de minsann gärna, för miljöns skull.

Förstår de verkligen inte att el- och dieselpriser påverkar nästan allt i samhället? Mat blir dyrare när böndernas kostnader ökar. Det snackas om pizza för 300 kr. Byggmaterial blir dyrare. Vet ni hur mycket el ett sågverk förbrukar? Det finns företag som göra av med mer el på en timme än ditt hushåll gör på ett år. Den ökade kostnaden måste spegla sig i priserna på deras produkter.

En del företag kommer att välja andra länder att expandera i, för att inte tala om de som inte ens startat. Har man elintensiv verksamhet är det nog säkrast att inte välja ett land eller region där man hotas av elransonering.


Matfett ja, men el får du inte!

Egentligen tror jag att nästan alla förstår detta, om man tänker efter. Problemet är att många inte tänker efter. De ser elräkningen för det egna huset, så då fattar de att elen blivit dyrare, och man märker väl gissningsvis att det blivit dyrare att tanka bilen (även om man försöka blunda medan man drar kortet). Men därifrån till nästa steg i tankebanan tycks det oändligt långt. Kanske lika bra att rösta på Miljöpartiet då. Det bara måste vara bra för miljön, det hörs ju på namnet...

41 kommentarer:

 1. "nästan alla förstår detta, om man tänker efter"
  Jag börjar undra om folk över huvud taget tänker idag.
  Allt verkar styras av känslor och inte förnuftet.
  //Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, känslor hyllas helt hysteriskt. Att använda förnuft och logik associeras med maskiner. Jag vill inte att maskiner ska leda mänskligheten, men heller inte känslovåp.

   Radera
 2. Skulle man tänka längre än näsan räcker så skulle nog massor av människor behöva omvärdera hela sin världsbild. Då är det enklare att skriva dumheter på twitter bland likasinnade.

  Jag kan tänka mig att de flesta kan bli lite för bekväma i sitt tänkande ibland (jag inräknad), men de flesta får sig förhoppningsvis en tankeställare då och då, och växer av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske är det så enkelt. Jag tänker ibland på denna sketch:

   https://www.youtube.com/watch?v=zW3AHNXL4XQ

   Radera
 3. Håller helt med om det du skriver, allting kommer att bli dyrare pga de höga energipriserna.

  Om du är intresserad av hur elpriset sätts, klicka gärna på bifogad länk (hoppas att länken funkar) och titta på videon. Den förklarar detta riktigt bra.
  Info om elpriset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara dyrare. Arbetslösheten kommer strukturellt sett bli kraftigt högre i Sverige och Europa tack vare en energipolitik sm enbart gynnar Ryssland.

   Radera
  2. Den ska jag titta på, men med risk för att låta som en Tik-tok-unge har jag inte åtta minuter just nu om jag ska göra den rättvisa.

   Radera
  3. Ja, inte har vi Putinpriser, men däremot en politik som gynnar Putin. Putinpolitik?

   Radera
  4. Tack igen. Hade jag inte väntat långväga utrikesbesök (en sån där svensk) ganska exakt nu hade jag sett den direkt, men jag återkommer.

   Radera
  5. Javisst. Om du går in på första länken, som jag skickade i denna kommentarstråd, så kommer man till sidan Ekonomifakta. Klickar man på Meny, så finns en del annan intressant info i ekonomiska ämnen också.

   Radera
  6. Nu har jag sett den. Intressant, men tyckte att det tog förvånansvärt lång tid innan de börjar förklara att el inte riktigt är som vilken marknad med tillgång och efterfrågan som helst, och så störde jag mig på formuleringen "Ett högt elpris är normalt inget man vill ha", men det är klart att "man" vill ha det, bara inte konsumenterna. Politiker och producenter passar det alldeles utmärkt.

   Radera
 4. Spännande helg, det är nu det visar sig om Sverige verkligen har mer än otroliga fyra procent idi-ter som lägger sin röst på MiljöPartiet.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undersökningarna verkar tydliga på den punkten. Å andra sidan har de haft fel förr.

   Radera
 5. Har varit på olika stop på pappersbruk senaste tiden.
  I Säffle Turbinhallen nedstängt.
  Ligger bredvid Ångcentralen.
  Dessa alstrade el till pappersmaskinerna förut.

  På Skoghallverken Turbinhallen med flera turbiner avstängd.
  Engång i tiden var dessa Värmlands näst största elproducent.

  För dessa Bruk har det nog varit billigare att köpa el ifrån Fortum istället för att producera eget.

  Men nu sitter nog ägaren och funderar på hur det kunne bli så fel.

  Allt är ej politikernas fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det känns jävligt najs att sitta utomlands och twittra att det är sossarnas fel.

   Radera
  2. Om det är jag som påstås ha sagt att det är sossarnas fel vill jag se det citatet.

   Radera
  3. Nej det är inte du.

   Radera
 6. Finska och Kinesiska ägare.
  Då kan det bli så.
  Ägaren långt borta eller en pengamaskin typ EQT.
  Har varit mycket kortsiktigt tänk inom industrin.
  "Just in Time" kallas det.
  Inga lager, Manpower personal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kombinationen kortsiktigt och energi är inte helt lyckad.

   Radera
 7. Att SVT tycker precis som jag gör indikerar att de är sakliga och opartiska. De tycker som jag även i frågor jag inte vet något om ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tacka vet jag populister, dom tycker som jag oavsett vad jag tycke.

   Radera
  2. Om SVT tycker något, vadsomhelst, indikerar det väl snarast att de inte är sakliga och opartiska. Deras nyhetsredaktion ska rapportera nyheter, inget annat.

   Radera
 8. Jag tror att det här valet handlar om att rösta mot ett parti, inte för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om vad detta val handlar om, det är mest käbbel :)

   Radera
 9. Nordzucker skickar 300 000 ton betor från Skåne till Danmark för att tillgången på el inte kan säkras i Skåne. Sen får vi börja importera svenskt socker från Danmark... Synd att Danmark inte fick behålla de södra delarna av Sverige i den där olyckliga freden i Brömsebro... (tror jag det var). Då hade sådana här problem aldrig uppstått.

  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Dansk jävlarna som tvingade fram en stängning av Barsebäck.
   För att sitera Ernst Hugo i sin mäktiga roll ifrån Riket.

   Radera
  2. Synd att man i södra Sverige konstant motarbetat utbyggnad av ny elkraft, i form av vind.

   Radera
  3. Kan vi alltså skylla på danskarna :)

   Elkraft i form av vind har väl med all önskvärd tydlighet visat sig tämligen meningslös. I bästa fall ger den el när den inte behövs. Till högt pris och med stora mängder avfall.

   Radera
  4. Om det är så tydligt meningslöst får du nog visa en källa på det påståendet. Avfall? Menar du bladen som än så länge inte återanvänds till fullo?

   Tror nog man löser den gåtan fortare än återanvändning av kärnkraftsavfall iaf.

   Dyrt? https://svenskvindenergi.org/komm-fran-oss/vindkraften-billigast-att-producera-visar-ny-rapport

   Radera
  5. "Menar du bladen som än så länge inte återanvänds till fullo?"

   Det är som att säga att Anders Behring Breivik än så länge inte är helt återanpassad för ett liv i samhället.

   Källa? Menar du en så pålitlig källa som att Svensk vindenergi tycker att svensk vindkraft är en bra idé ;-)?

   Radera
  6. Till Anonym 12:12
   Det är ju det som visar på Danskarnas strategi. Lägg ner allt i Sverige så kommer jobben och företagen flytta till Danmark istället..... :)

   //Fattigbonddräng

   Radera
  7. Ja du kan kritisera min källa, den är inte optimal. Men du visar ingen och det är ett kraftfullt påstående du slänger ur dig.

   Radera
  8. Sen är det ju inte svensk vindenergi som utfört studien det är Energiforsk och tittar du på ägarna där så tror jag spontant inte dom dansar efter svensk vindenergis pipa

   Radera
  9. Enligt sidan Ekonomifakta, som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv står bakom, så stod vindkraft för drygt 16% av Sveriges elproduktion år 2021.
   Länk till info om Sveriges elproduktion

   Radera
 10. Jag tror nog att manga förstar, men det är svart som privatperson att göra nagot mer än att försöka dra ner pa egen energikonsumtion om man bryr sig om miljön och/eller den egna planboken. De som inte gör det och har välfylld kassa kommer att skita i det, oavsett vad det kostar.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut svårt att göra något mer som privatperson, men den som likt ovan twittrare reducerar detta till ett problem med elräkningar för hushållen har inte förstått mycket av hur ett samhälle funkar.

   Radera
 11. Jag antar att hon inte bryr sig om att dra ned på sin elförbrukning när hon betalar så lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen inte, det hade inte jag heller gjort. Däremot hade jag förstått att jag inte är immun mot energipolitik bara för att jag bor i lägenhet. Allt hon konsumerar påverkas av elpriset och rätt som det är går hyran/månadsavgiften upp med 30 procent pga att fjärrvärmen också blir dyrare.

   Radera
  2. har hittills inte hört någon reflektera över risken att fjärrvärme också kommer bli dyrare. Tvärtom "jag klarar mig, min lägenhet har fjärrvärme". Ja men då så

   Radera
  3. Jag tycker mig ha sett att den redan blivit det och åtminstone har jag sett Aktiepappa reflektera över det på Twitter.

   Radera