måndag 12 september 2022

Borde tjacka bredband?

Jag gissar att många blogginlägg idag handlar om valet och svensk politik. Själv tänker jag att ni, som jag, redan är trötta på det och vill diskutera något annat. Jag tänkte därför vädra ett privatekonomiskt dilemma istället.

Jag och mina grannar blev nyligen inbjudna på möte till kommunen som skulle presentera ett bredbandserbjudande. Jag är egentligen väldigt nöjd med det mobila bredband jag använt sedan jag flyttade hit för ett år sedan, men fiber är ju alltid fiber.

Fast det brukar bli dyrt. Svenska vänner i villa har erbjudits att få fiber inkopplat för runt 25000 kr och det får man väldigt mycket mobilt bredband för. Och är inte tanken att allt i hela världen till slut ska vara trådlöst? I ett tidigare boende erbjöd sig Telia (fan vet om de inte hette Televerket då) att dra in en telefonledning för 45000 kr. Jag avböjde såklart, och idag hade den varit rätt värdelös.

I ärlighetens namn gick jag mest på mötet för att träffa grannar och kunna konstatera att jag tänkt rätt, och kanske fanns det en kopp kaffe i potten också. Men jag blev överraskad. Inte av att de inte bjöd på kaffe, det hade jag egentligen inte trott (det är ju inte valår här). Men av att inkopplingsavgiften skulle landa på 5000 kr tack vare ett statligt stöd.

Sedan tillkommer en abonnemangsavgift på 599 kr och egentligen är det mest den som skrämmer mig, jag skyr löpande utgifter som pesten. Men idag betalar jag 499 kr för mitt mobilabonnemang med fri surf. Har jag fiber i väggen borde jag väl klara mig med 1 GB/månad? I så fall får jag ner den kostnaden till 129 kr. Då kan man ju säga att jag egentligen bara betalar 229 kr/månad för bredbandet, det är merkostnaden mot idag.

De av er som inte har en utvecklad allergi mot fasta kostnader hade antagligen redan tryckt på beställningsknappen. Själv försöker jag rättfärdiga min tveksamhet med att det kanske finns en hake. Vad säger t ex att den där abonnemangskostnaden inte snabbt ökar med några hundralappar? Har jag och alla grannar då betalat för fast bredband och inrättat våra liv därefter är det troligt att de flesta fortsätter. Eller är jag bara feg och dumsnål nu? Hjälp!

97 kommentarer:

  1. Om det räcker med det du har finns det väl ingen anledning att öka dina kostnader, även om det rent objektivt kan anses billigt?

    Jag tycker fiber är överskattat, men har ju själv inte behov av vare sig snabbhet, stabilitet eller obegränsad data.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du beskriver den ena vågskålen väl - det som inte är trasigt ska inte lagas.

      Snabbhet har jag inget behov av, och den lägsta hastighet jag kan köpa med fiber är 200/200. I Sverige hade jag 10/10 och det räckte utmärkt. Stabilitet och obegränsad data behöver jag däremot, men tycker egentligen att jag redan har det.

      Radera
    2. "Snabbhet har jag inget behov av, och den lägsta hastighet jag kan köpa med fiber är 200/200."

      Fiber är mer stabilt, har mycket högre maxhastighet (mer framtidssäkert?) och har kortare svarstid (svarstid eller latency är tiden det tar för en dator att få kontakt med en annan.). Om man bara "surfar" så är nog svarstiden viktigare än om du har 10 eller 200 Mbit/s. Det handlar inte bara om abonnemangskostnaden. Fiber och mobilt bredband (4G) är inte riktigt jämförbara även om du (just nu) kanske inte märker så stor skillnad.
      https://internetstiftelsen.se/nyheter/nu-far-mobilen-5g-men-vad-betyder-det-for-dig/

      Radera
    3. "Stabilitet och obegränsad data behöver jag däremot, men tycker egentligen att jag redan har det."

      Nu ja. Läste i något forum om någon som haft fungerande mobilt bredband i några år för att sedan ha massa krångel. Utan att något nytt byggts i närheten. Ditt mobila bredband beror inte bara på hur du använder bredbandet utan också på hur andra som använder samma mobilmast gör det. Om du har otur så kommer andra att trafikera mobilmasten mer i framtiden och då kan ditt mobila bredband börja svaja.

      Radera
    4. Jag är helt med på att fiber har högre maxhastighet, jag behöver den bara inte.

      Jag är med på att mitt mobila bredband kan börja krångla. Kanske t o m större risk än att fiber gör det, men jag måste ju ändå utgå ifrån min verklighet här och nu. Under det år jag haft mobilt bredband har jag vid ett enda tillfälle upplevt störningar under någon timme, och då är jag en mycket flitig internetanvändare.

      Det som ligger i korten är väl att om många av mina grannar skaffar fiber blir det mer plats i det mobila nätet?

      Radera
    5. 4G har nog en latency på 30-70 ms och fiber 1 ms. Vet inte om det har någon betydelse om du bara "surfar" och inte är en gamer.

      Radera
    6. Min känsla är att det inte gör det. Jag märker i princip ingen skillnad på mitt mobila bredband mot den fiberlina jag hade i Sverige.

      När jag gjort av med X internet per månad stryps hastigheten till en bråkdel och jag märker ingen skillnad då heller. Jo, en podd som tidigare tagit några sekunder att ladda ner tar någon eller några minuter, men det är ju inte så att jag sitter och väntar med tidtagarur i handen.

      Radera
    7. Mycket möjligt att du inte märker skillnaden i svarstid mellan mobilt bredband och fiber. Det är väl framförallt gamers som märker av svarstider. Då kan millisekunder vara viktiga.

      "Jo, en podd som tidigare tagit några sekunder att ladda ner tar någon eller några minuter, men det är ju inte så att jag sitter och väntar med tidtagarur i handen."

      Misstänker att du inte kan titta på webbtv (youtube, svtplay, netflix mm) om de strypt hastigheten. Det problemet slipper du med fiber. Om det är ett problem för dig i nuläget.

      Men som sagt så får du tänka på att fler och fler enheter kommer att anslutas till internet (datorer och mobiltelefoner är bara början, som sagt). Det kan bli trångt på mobilmasterna om inte utvecklingen av 5G hinner med utvecklingen av uppkopplingen av saker. Det händer mycket på 10-20 år inom IT. Webben är ca 30 år gammal.

      Radera
    8. "Det som ligger i korten är väl att om många av mina grannar skaffar fiber blir det mer plats i det mobila nätet?"

      Ja man tycker att det borde bli mer plats på mobilmasten om dina grannar överger mobilt bredband för fiber. Men vi gör det kanske för enkelt för oss. Det kan ju ha att göra med hur mycket kapacitet som bolaget som har mobilmasten "släpper till" mobilmasten, hur mycket bolaget underhåller masten mm. Jag vet inte. Det här är över min kompetens.

      Radera
    9. Ja, jag har väldigt små behov. Tittar knappt på rörliga bilder, men när jag gör det har jag inga problem att titta på Youtube (Netflix och SVT Play har jag inte) m fl utan lagg även när hastigheten är strypt.

      Radera
    10. Du verkar inte behöva fiber idag. Så frågan är kanske hur många månader/år det tar för dig att spara in kostnaden att skaffa fiber utan subvention i framtiden jämfört med nu. Vilket som blir dyrast. Hur många år med nuvarande mobilt bredbandspris behöver du för att spara in den högre installationskostnaden för fiber?

      En annan fråga. Hur ser det ut med planerna på att uppgradera mobilnätet till 5G? Du kanske inte har något annat val än att betala för 5G i framtiden? De kanske stänger ner 3G/4G och tvingar dig att betala för 5G. Kan vara något att tänka på. Läste att Norge satsar mycket på utbyggnad av telekommunikation.

      "Investeringar i infrastruktur för telekommunikation var högst i Norge med 231 EUR per person."
      https://pts.se/sv/bloggen/pts-bloggen/sverige-fortsatt-i-fibertopp-bland-grannlanderna/

      Radera
    11. Det är lite så jag tänker också, även om det inte är helt lätt att räkna på det.

      Jag har en känsla av att det kommer ta decennier innan 3G stängs av (möjligen lättare att stänga av 4G) för att det är en massa offentliga system som behöver det.

      Det låter absolut på norska myndigheter som att man satsar mycket. Jag kan inte bedöma om det stämmer.

      Radera
  2. Jag ser mer en uppkopplad mobil som reserv när fiberlinan inte är igång, någon enstaka gång.

    Om du har mobil som enda uppkoppling, så tycker jag nog att det är läge att tänka på konsekvenserna om mobilen eller mobilnätet inte fungerar om det är dags att lämna material till uppdragsgivaren.

    Vad är viktigast för dig? Att spara några hundralappar, eller vara säker på att du kan leverera det du producerat till kund på utsatt tid. För mig är svaret enkel.

    Ja, det är bra att vara snål. Nej, det är inte bra att vara dumsnål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade jag haft problem skulle jag redan ha skickat in en beställning, men mitt mobila bredband har fungerat helt strålande under det år jag haft det.

      Rent hypotetiskt skulle jag nog klara mina deadlines ändå genom att ta med en laptop eller tumminne till någon av grannarna, men det vore absolut inte optimalt.

      Radera
  3. Förmodligen behöver du inte fibern, men det skadar ju aldrig att ha alternativ den dagen som din nuvarande operatör höjer priset eller bestämmer sig för att ändra definitionen av 'fri surf'.

    Frågan är vad det är värt att betala för alternativet, om något alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer rädd att fiberleverantören ska höja sina priser för när alla kunder betalat en klumpsumma är det bäddat för det. Men visst, det värsta som kan hända då är att jag tappar lite pengar och går tillbaka till mobilt. Det skulle kosta, men samtidigt ge mig fiber fram till huset om jag ändrar mig igen.

      Radera
  4. 15,9k kostade det för mig inkl ROT. Inga fasta kostnader därutöver för själva fibertråden in i huset. Jag velade oxå länge men till slut, med tanke på att det trådlösa funkar dåligt här ute i spenaten där jag bor, så anmälde jag mig. Tog ändå 3 år innan det var nedgrävt.

    Ångrar mig inte. Det har digitaliserat stugan på ett helt nytt och oftast friktionsfritt sätt.

    Men fasta kostnader är inte roligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det blev så förhållandevis billigt här beror på statlig subvention och den räknar jag med är ett engångserbjudande. Säger jag nej nu och vill ha fiber om ett år lär jag själv få betala vad det kostar.

      Här ska det ta ett år innan det är klart, men det kan man nog inte vara säker på.

      Radera
  5. Jag tog beslutet att koppla fiber fram tilll huset på grund av värdeökningen plus om mina barn tar över i framtiden. Vägrar dock låsa mig på dyra abonnemang där massa tv och IP telefoni ingick som tvång ,men klarar mig på 10GB = 170kr på Vimla. Aldrig ångrat det datorn funkar fint över telefonens WIFI. Sossemats på en sorgens dag i Svrige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värdeökningen är värd att ta in. Tror jag, det faktum att grannarna har fiber skulle nog räcka långt vid en försäljning för då vet potentiella köpare att det är möjligt.

      Jag har inte hört något eftersnack efter valet, men än tycker jag inte att du ska kasta in handduken. Jag kan på rak arm se tre möjligheter för S att få behålla makten:
      1. Om L inte lyckas få hela riksdagsgruppen att ställa upp bakom en regering med SD eller SD-stöd faller "höger"-majoriteten.
      2. M och S skulle i nuläget få egen majoritet och kanske tycker Kristersson att det vore lättare att kompromissa med ett än med tre partier.
      3. Om Nyans får >12 % i Malmö ger det ett riksdagsmandat och det kan mycket väl sluta med att Magda sitter kvar där hon sitter.

      Radera
    2. Tror det finns ca 160 000 röstberättigade utlandssvenskar. De flesta utlandssvenskar röstar M, L och MP. S brukar få betydligt färre andelar av utlandsrösterna än på hemmaplan. SD och M (MP?) har gjort riktade kampanjer mot utlandssvenskar. Kanske kan ge extra mandat och avgöra valet.

      Radera
    3. Jaså, SD brukar få dåligt med utlandsröster och MP många? Jag har verkligen ingen koll, men utifrån flödet på Twitter hade jag trott precis tvärtom.

      Det enda parti som försökte få min röst med riktad reklam var M.

      Radera
    4. 2014 var M klart störst bland utlandsröstarna. Men varifrån jag fått siffran 160 000 vet jag inte. I studien som gjordes efter 2014 års val var det 50 000 utlandsröster. Tillräckligt många för att kunna vara droppens om får bägaren ...

      https://www.gu.se/sites/default/files/2020-06/2018-25%20Hur%20ro%CC%88star%20utlandssvenskar%3F.pdf

      Radera
    5. Jag är kvar på det där att MP förväntas vara starkare än SD i utlandet. 2018 och definitivt 2014 var SD ett betydligt mindre parti än nu, medan MP legat ganska konstant strax ovanför spärren.

      Och ska jag tro alla SD-väljare som säger sig flytta utomlands för att "Sverige är kört" (fast det gör jag väl inte riktigt) borde SD snart bli största parti bland utlandsboende.

      Radera
    6. SD, L, M och C har satsat på utlandssvenskar i valet 2022. Det kan visa sig vara ett avgörande drag. Vi får se.
      https://www.svt.se/nyheter/sa-satsar-partierna-pa-utlandsrosterna

      Och det var i nyheten under som jag fick siffran 160 000. Intressant att Göteborgs universitet skrev 50 000 2014 medan SVT. skriver 160 000 2022. Det är stor skillnad. Jag undrar om de har ökat så mycket eller om GU och SVT räknat på olika sätt 2014 och 2022.

      Radera
    7. *nyheten ÖVER som jag fick siffran ...

      Radera
    8. Kanske är 160 000 utlandssvenskar som har rösträtt och ca 50 000 som röstar. Vet inte.

      Radera
    9. Jag tänkte på den möjligheten, men 160 000 röstberättigade utlandsröstare låter väldigt lite.

      Radera
    10. "Omkring 175 000 utlandssvenskar är upptagna i den så kallade röstlängden – vilket betyder att de finns i Valmyndighetens register och får utskick med röstkort och annan valinformation.

      Valmyndigheten har i år skickat 160 000 brev till svenskar boende utomlands. För övriga röstlängden saknas fullständig kontaktinformation."

      "I valet 2018 röstade knappt 40 procent av utlandssvenskarna som är upptagna i röstlängden, enligt SCB."

      Så det är 60 000 röster vi talar om. Fast många röster kanske redan hunnit fram och ingick i rösträkningen på valdagen. Sett till antalet och valdeltagandet så är utlandsrösterna att räkna med.

      Radera
    11. Okej, då hade jag fel där. Och hade jag gissat på procentsatsen hade jag haft fel där med. Jag hade trott att betydligt färre röstar i ett val som inte längre beror dem. Inte minst för att det är krångligt alternativt dyrt jämfört med dem som har gångavstånd till vallokalen både på röstdagen och veckorna innan.

      Radera
  6. För det priset hade jag nog valt fiber. Vi bor i tätort och här kan 4G-nätet fladdra rejält kapacitetsmässigt, på kvällar är det ganska långsamt om man ska streama något, och en gång när fibern gick ner här (händer en gång vartannat år ungefär) gick inte 4G att använda pga överbelastning. Det gick att surfa men var som ett 33,6-modem.

    Nu vet jag inte om 4G funkar bättre i Norge, men jag har alltid sett det som en reservlösning, men är det stabilt och billigare än fast lina kanske det är bra nog. Priset var väldigt lockande. Man kan ju dra in det utan abonnemang? Då finns det där och det är ett bra pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har verkligen aldrig haft några problem med det mobila bredbandet. Trots att jag oftast bara har halv mottagning laggar det aldrig. Men visst är priset lockande.

      Drar jag in det utan abonnemang får jag betala dubbelt, 10000 kr. Antagligen pga minskad/missad statlig stötta.

      Radera
    2. Digitaliseringen går snabbt. Kanske snabbare än utbyggnaden av mobilt bredband? Viktigt att inte stirra sig blind på hur det fungerar nu. Frågan är om det kommer att lagga i framtiden när alla möjliga enheter kör på mobilt bredband?

      Radera
    3. Du vet ju inte vilka tjänster du behöver köra på bredbandet i framtiden heller. Du kanske kommer att vilja ha uppkopplade bikupor mm. Nu är kanske inte du snabbast med ny teknik men utvecklingen går snabbt, som sagt.

      Radera
    4. Jag har ingen aning om vad som går snabbast, men logiskt sett borde trådlöst vara framtiden.

      Uppkopplade bikupor ser jag som höst troligt inom en snar framtid, det blir allt billigare och bättre. Men dessa lär förbli trådlösa, det vore helt omöjligt att dra kablar till kuporna.

      Radera
    5. "Jag har ingen aning om vad som går snabbast, men logiskt sett borde trådlöst vara framtiden."

      I fibern går ju signalen i ljusets hastighet. Fortare än så kan det inte gå. Okej, det är ett förenklat resonemang. Det finns hinder på vägen som saktar ner hastigheten.

      Radera
    6. "Uppkopplade bikupor ser jag som höst troligt inom en snar framtid, det blir allt billigare och bättre. Men dessa lär förbli trådlösa, det vore helt omöjligt att dra kablar till kuporna."

      Ja mellan bikuporna och huset är uppkopplingen trådlös. Men sedan sker uppkopplingen mot internet via fibern eller mobilt bredband vilket du nu har. Förutsatt att bikuporna behöver ansluta till en tjänst i molnet då. Om du bara ska "övervaka" dem lokalt så behöver du bara lokalt nätverk (WiFi) mellan kuporna och huset (hemdatorn).

      Radera
    7. När jag skrev att jag inte vet vad som går snabbast så menade jag utvecklingen av trådbunden respektive trådlös uppkoppling. Att fiber går snabbare än mobilt är ju ren fakta.

      Jag tänker att merparten av kuporna kommer att stå i bigårdar utanför WIFI-täckningen. Så länge jag bara har kupor hemma på gården ser jag knappt någon mening med internet i kuporna. Jag ser ju hur bina mår, vad de har på gång och sparar liten tid på att kunna skjuta upp nästkommande inspektion.

      Radera
    8. Jag uttryckte mig otydligt. Jag menar att behovet av internet kommer att öka när allt fler saker kopplas upp mot internet. Din dator och mobiltelefon är bara början. I framtiden kommer dina bikupor, din värmepanna mm att vara uppkopplade till internet. Det är inte säkert att uppgraderingen av mobilmasterna från 4G till 5G kommer att hinna med. Jag menar med att utvecklingen av behovet kan gå snabbare än utvecklingen av mobilmasternas kapacitet. Då blir mobilmasterna en flaskhals som de med fiber undviker (pga fiberns mycket högre kapacitet).

      Du får ta med i beräkningarna att utvecklingen kan tvinga dig att gräva ner en fiber i framtiden för ditt mobila bredband kan sluta fungera klockrent. Det beror på hur utvecklingen av behovet av internet utvecklas relativt utvecklingen av kapaciteten i mobilmasterna (utvecklingen av 5G).

      Radera
    9. "Jag tänker att merparten av kuporna kommer att stå i bigårdar utanför WIFI-täckningen. Så länge jag bara har kupor hemma på gården ser jag knappt någon mening med internet i kuporna."

      Okej. Du kanske kan använda en repeater för att förlänga WiFi-täckningen till bigårdarna eller gräva ner en nätverkskabel. En nätverkskabel är knappast dyr och grävandet är gratis om du gör det själv. Lägger du en kabel så kan du dra en kabel mellan en router i huset och bigårdarna. Sedan kan du välja om du ska kolla på bigårdarna lokalt eller koppla dem vidare via routern till internet (och använda fiffiga webbtjänster för biodlare - har noll koll på vilka som finns). Allt handlar ju om behovet av att ha internet i bigårdarna.
      https://www.youtube.com/watch?v=spiSxrgjmc0

      Radera
    10. 100 m nätverkskabel (i praktiken kan 90 m vara maxavstånd) för utomhusbruk kostar ca 800 kr. Plaströret som du lägger den i har jag ingen aning om vad det kostar men det kan väl inte vara så dyrt. Grävandet gör du själv. Men frågan är vad man gör om avståndet är längre än 100 m? Kör på mobilt bredband? Jag vet inte. Det finns s k extenders för att seriekoppla x st 100 m nätverkskabel men om det finns sådana för utomhusbruk det vet jag inte (och de kräver väl ström?). Aja, det är nog lite överkurs i den är diskussionen.

      Radera
    11. Just jag kämpar emot att allt ska vara uppkopplat, men de flesta gör ju inte det så då tär det på näten.

      Övriga bigårdar bör ligga minst tre kilometer bort eftersom man annars inte kan flytta kupor mellan gårdarna utan att riskera att bina flyger till fel bigård, så det är bortom wifi- och nedgrävningsavstånd. Där är det mobilt som gäller.

      Och så tror jag säkert att det blir. Norge är ledande på internetuppkopplade bikupor och den utvecklingen går mycket snabbt.

      Radera
  7. Jag tog erbjudandet för att få värdeökning på huset då jag planerar flytt de närmaste 5-7 åren.
    Men jag var bunden till leverantören i 12 månader och sedan har jag kunnat välja fritt och därmed kunnat välja bra pris (fiberleverantören gav ett mycket, mycket bra pris först men höjde sedan väldigt mycket).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här tror jag att jag är bunden till leverantören under överskådlig tid, det är liksom deras nät på något vis. Fast man kan ju alltid gå tillbaka till mobilt, så de kan inte höja hur mycket som helst.

      Radera
    2. Ah, där kom baksidan... Tänkte ställa mig på "klart du ska passa på"-sidan, men ogillar skarpt att vara bunden till en leverantör. Där jag bor får man välja på Telia eller Telia. Det har konsekvensen att Telia, som är ett döende skitbolag, höjer avgiften varje år för att klara av att hålla aktieutdelning till sina ägare (det är min syn på deras affärsmodell). Det har gått från 379:-/månad till 499:-/månad på 2 år.

      Radera
    3. Har också erfarenhet av att Telia höjt avgiften ganska mycket genom åren.

      Radera
    4. Den risken är överhängande.

      Radera
  8. "Vad säger t ex att den där abonnemangskostnaden inte snabbt ökar med några hundralappar? Har jag och alla grannar då betalat för fast bredband och inrättat våra liv därefter är det troligt att de flesta fortsätter."

    Du är väl bara bunden att betala abonnemangskostnaden för fiber x år?

    Abonnemangskostnaden för det mobila bredbandet kan väl också höjas snabbt. Vad gör du då? Lever utan bredband? Om du har fiber och mobilt bredband så kan du byta från fiber till mobilt bredband och kostnaden beroende på hur kostnaden ökar. Menar att det kan vara långsiktigt fördelaktigt att stå på två ben.

    För övrigt så kommer du kanske kunna välja en annan leverantör av bredband i fibern (som i sin tur betalar en avgift till bolaget som äger fibern). Då kanske du kan välja en leverantör som har ett sämre utbud men också lägre abonnemangskostnad. I Sverige så finns det flera tjänstleverantörer i samma fiberlina. Efter x år så är man fri att byta leverantör (som alltså i sin tur måste betala för att leverera i fibern). Vet inte hur det fungerar i Norge.

    Ett bolag äger fibern. Flera bolag kan (i Sverige) leverera sina tjänster i fibern. De har olika utbud/priser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste din kommentar om att du tror att du binder dig för överskådlig tid. Det är dåligt om norsk lag inte kräver att bolaget som äger fibern släpper in andra leverantörer i fibernätet.

      /Samma anonym som kommentaren innan

      Radera
    2. Ja, jag är inte bunden. Tvärtom är leverantören bunden att inte höja priset under det första året, och detta även om inkopplingen drar ut på tiden.

      Mobilt bredband kan absolut höjas både mycket och snabbt, men där finns flera leverantören, vilket minskar risken.

      Jag har förstått det som att inga andra bolag släpps in i denna fiberlina, men jag är inte säker och vet inte ens om myndigheterna vet i nuläget.

      Radera
    3. Telia har haft krav på att man binder sig x år och sedan är man fri att byta leverantör (Internet Service Provider). Fast Telia äger ju fibern så alla leverantörer måste betala en nätavgift till Telia. Jag tycker att det är viktigt att kolla upp vilka leverantörer (ISP:er) som finns i fibern. Det handlar inte bara om priset. T ex i Sverige så är Bahnhof kända för att fajtas för kundernas rättigheter mot övervakning mm. Den här nyheten är från 2010 och handlar om att Telia måste släppa in konkurrenter på sina fibernät.
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/telias-fiber-oppnas-for-konkurrens

      Hur ser villkoren ut i Norge? Måste bolaget som äger fibern släppa in konkurrenter och hur ser villkoren ut? Det kan ha stor betydelse för dina möjligheter att byta ISP och därigenom påverka dina abonnemangskostnader i fibern. I bästa fall kommer du kunna välja mellan flera mobila bredband (som använder mobilmaster) och flera ISP:er som använder fibernätet. Då har du större möjlighet att byta till billigare alternativ än om du enbart kan byta mellan flera mobila bredband och ett bredband via fiber från en leverantör.

      Radera
    4. Det är där jag tror att Norge och Sverige skiljer sig, men jag ska gräva i det. Som jag fattat det är den fiberkabel som nu läggs fram till huset specifik för ett bolag. Men som sagt, det är en tro.

      På mobilt bredband (och även satellitlösningar) finns flera leverantörer idag, vilket såklart håller nere priserna.

      Radera
    5. Allt handlar inte om pengar, som sagt.
      https://www.pts.se/sv/nyheter/internet/2022/pts-vitesforelagger-bahnhof-om-5-000-000-kronor-att-lamna-ut-uppgifter-till-polismyndigheten/
      https://bahnhof.se/2022/01/28/bahnhof-overklagar-pts-beslut-till-forvaltningsratten/

      Att kunna välja en ISP som försvarar dina rättigheter kan vara värt abonnemangskostnaden. Men kolla vad som gäller för att välja mellan olika ISP:er på fiberlinan. Finns det bara en leverantör att välja så blir det mindre intressant med fiber.

      Radera
    6. Absolut! Jag skulle vara villig att betala extra för att få Bahnhof eller någon annan ISP som bryr sig om mina demokratiska/medborgerliga rättigheter.

      Idag finns som sagt en ISP i fiberlinan. Ska jag ha fiber blir det med den. Om det kan ändra sig ska jag försöka ta reda på.

      Radera
    7. Ja kolla om det kommer att finnas fler (och vilka) ISP:er i framtiden. Det tycker jag är en lika viktig fråga om engångs- och abonnemangskostnaden. Och den hänger ju även ihop med abonnemangskostnaden i framtiden. Det kan alltså handla om både pengar och "etiska ställningstaganden" (eller vad man ska kalla det) i framtiden.

      Radera
    8. *som engångs- och abonnemangskostnaden

      Radera
    9. Jag skulle också säga att de hänger ihop. Finns det bara en blir det garanterat dyrare, blir det fler kommer det att hålla emot prisbilden.

      Radera
  9. Fiber är alltid tekniskt överlägset trådlöst. Du kan aldrig få samma hastigheter trådlös som med fiber, oavsett utvecklingen. Dessutom stabilare överföring. Men behöver man inte kapaciteten så räcker förstås 4/5G.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är snarare där att jag ifrågasätter vad vi ska med 5G till. 4G eller för den delen 3G räcker fint för mig.

      Radera
    2. 3G/4G kommer inte räcka till sakernas internet. Och även om du skippar sakerna så kommer andra som trafikerar samma mobilmast att använda dem och då blir även ditt mobila bredband segt (om inte de kör sakerna på fiber för då blir ju mobilmasten ledig för dig).
      https://internetstiftelsen.se/kunskap/rapporter-och-guider/internet-of-things/

      Radera
    3. Det är möjligt att du har rätt, men jag bor som sagt ute i bushen med bra mobil täckning idag. Om merparten av grannarna skaffar fiber lär det dröja rätt länge innan mobilnätet blir överbelastat.

      Radera
    4. Ja du kan ha rätt i det. Fast ha i åtanke när du tar ditt beslut att inte bara hastigheten utan även kapaciteten är mycket högre i fiber. Så även om du inte bryr dig om hastigheten så kan kapaciteten vara viktig att ta hänsyn till. Och fiber sägs vara mer framtidssäkert och uppgraderingsbart än mobilt bredband.

      Radera
    5. Fast då är jag lite tillbaka på när jag stod i valet och kvalet om jag skulle dra in fast telefon. Det är ju omöjligt att veta vad som gäller i framtiden.

      Radera
    6. "Det är ju omöjligt att veta vad som gäller i framtiden."

      Ja det är förstås omöjligt men det finns ändå en viktig skillnad. Att dra in koppar är att dra in gårdagens teknik. Att dra in fiber är ändå att dra in dagens teknik och kanske framtidens teknik. Kopparnätet (telefonnätet) är definitivt inte framtiden så det är det sista du ska satsa på.

      Radera
    7. Så långt är vi absolut överens, någon fast telefoni blir det inte :)

      Radera
    8. Det enda vi med säkerhet vet om framtiden det är att du kommer att betala mer för bredband (och till och med du kommer nog konsumera fler tjänster via bredbandet). ;)

      Så du kanske borde satsa på att leva off-the-grid istället för att trassla in dig mer i internätet i framtiden.

      Radera
    9. Fler tjänster är jag faktiskt tveksam till. Jag hade fiberbredband i tjugo år i Sverige och jag hade inga tjänster då som jag inte haft eller saknat under det senaste året då jag haft mobilt bredband.

      När teknik krånglar känner jag så. Jag föredrar en begriplig vedspis framför en avancerad värmepump osv. Samtidigt är även mitt liv rätt uppknutet kring internet och jag gillar teknik när den funkar och skulle absolut inte vilja vara utan den.

      Radera
    10. "När teknik krånglar känner jag så. Jag föredrar en begriplig vedspis framför en avancerad värmepump osv."

      Det får mig att tänka på Kenny Bräck som sa i någon intervju att han inte ville ha swimmingpool mm för det gjorde det svårt att fokusera på det är viktigt i livet (vilket i hans fall var racing).

      Radera
    11. Lite så är det. Varje grej man skaffar tar fokus och energi som det inte alltid vore värt även om det hade varit gratis.

      Radera
  10. Om du sitter och lirar counter Strike i smyg för dina bloggläsare så vill du gärna ha den där fiberkabeln i annat fall spelar det inte så stor roll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig gjort. Lite synd, jag hade faktiskt gärna sett spelet för att se vad det handlar om. Det närmaste jag kommit är nätpoker, men det kräver inte mycket till internet även om det såklart är viktigt att det är stabilt.

      Radera
    2. https://youtu.be/Xn-bGsnfu9w

      Radera
    3. Se där ja! Nu har jag inte tittat på hela videon, men jag kan mycket mer om Counter Strike nu än för en stund sedan :)

      Radera
  11. Innan vårt område blev befibrat, år 2016, kom det erbjudanden från 3 olika bolag att ansluta till deras fibernät. Telia, IP-Only (Ett Wallenberg-bolag) och Fibra (kommunalägt).
    Vi valde IP-Only, men när deras anmälningstid gick ut visade det sig att en för liten andel hushåll hade anmält sig, så de fullföljde inte fiberanslutningen.
    Det fick då bli Fibra. Telias fiberanslutning skulle inte vara öppen för alla internetleverantörer. Vet ej om de heller fullföljde sitt erbjudande...

    Helt andra priser här. En inkopplingsavgift på 20000 kr, därefter 40 kr/mån nätavgift till Fibra. På Fibras nät finns över 10 olika internetleverantörer (Tele2, Telenor, Telia, Bredband2 osv) att välja mellan.

    För oss blev det klart billigare med fiber än föregångaren Telias ADSL, så fibern var efterlängtad.
    En viktig parameter är ifall fibern är öppen, dvs att man kan välja mellan olika internetleverantörer.

    Det låter dyrt med 600 kr/mån nätavgift, även om 129 kr/mån för internet är desto billigare. Vi betalar cirka 250 kr/månad till internetleverantören.

    Kanske att något annat fibernätbolag snart kommer att kontakta dig med ett erbjudande om fiberanslutning?
    Vi väntade i 4 år på möjlighet att ansluta till fiber utan att något hände. Sedan under bara någon månad år 2016 kom ovan nämnda erbjudanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta, jag läste dina siffror fel. Jag tolkar det som att 599 kr är en sammanslagning av nätavgift och själva internet-tjänsten. I så fall verkar det som att fibern inte är öppen, vilket jag skulle säga är ett minus...

      Radera
    2. Skulle nog ha läst övriga kommentarer lite noggrannare. Min känns mest som en upprepning. Sorry.

      Radera
    3. IP-Only har jag tyvärr varit kund hos. Jag skulle säga att du drog en vinstlott när du slapp dem.

      Det var ungefär den inkopplingsavgiften jag hade räknat med, 20-25 tusen. Då hade jag inte ens funderat på fiber.

      Jag vet inte vad avgifterna heter, men abonnemanget för fiberkabeln skulle som lägst (långsammaste alternativet) kosta 599 kr/månad. Idag betalar jag 499 kr för mobilabonnemang med fri surf som jag också använder för datorn. Skaffar jag fiber får jag ner den kostnaden till 129 kr (minst, kanske lite billigare ändå), så då ersätts 499 kr/månad idag av 599+129=728 kr/månad nästa år.

      Radera
  12. Här är en till som har exakt samma läge med obegränsad mobil surf som jag upplever som stabilt och snabbt nog. Anslutningsavgiften för fiber skrämmer inte då det även höjer värdet på boendet med fiberanslutning.

    Men betala mera per månad för samma som jag har nu, bara annantransmissionsmedia och potentiellt snabbare, något jag inte upplevt något behov av? Bara nej.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ps. Sedan kan jag ju plocka med mig mitt bredband vid behov också, så en USP där... Ds.

      Radera
    2. Jag undrar om det höjer värdet på huset. Jag tänker att värdet ligger i att det går att dra in bredband för okej pengar. Köper man ett hus för några miljoner gör varken 5000 eller 25000 kr till eller ifrån, men då vet man att om mobilt blir för dåligt går det att lösa.

      Radera
    3. Det är nog mer som home styling. Ser bra ut i annonsen. Huset är anslutet till fiber.

      Radera
    4. Fast "Huset är anslutet till fiber" eller "Möjlighet att ansluta huset till fiber" hade känts ganska likvärdigt för mig om jag vore på husjakt.

      Radera
  13. Sätter en teoretisk 100 lapp på att du behåller mobilt bredband😉
    Anna Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet verkligen inte. Det hade varit så mycket lättare om det bara (som jag trodde) hade varit dyrare.

      Radera
    2. Förstår problematiken, hade nog funderat i de banor du gör för att hitta "bästa" lösningen. Svårt...Sitter själv ute i skogen med mobilt bredband som fungerat bra i de 10 år jag bott här.200 GB för 299 kr, räcker fint till mina behov. Blev erbuden fiber när jag flyttade hit, 25.000 kr initialt. Tackade nej. Kommer behålla mitt mobila bredband så länge det funkar bra för mig.
      Anna-Karin

      Radera
    3. Sätter en teoretisk 100 lapp på att Sparo kommer att nappa på fibererbjudandet, börja spela Counter-Strike i smyg, blogga glesare och glesare för att sedan publicera ett blogginlägg där han meddelar att han lägger ner bloggen, bikuporna, vedboden mm för att de tar för mycket tid från satsningen på e-sport.

      Du får ta med risken att fastna i first-person shooter-datorspelsmissbruk i beräkningen.

      Radera
    4. Anna-Karin, det var så jag trodde att det skulle bli. C:a 25000 kr och då hade jag sagt nej direkt. Nu blev det svårare.

      Anonym, den hundralappen hade jag lätt satt emot. Om jag skulle testa någon form av dataspel och upptäcka att det tar tid/är roligt skulle jag antagligen lägga ner det direkt av rädsla för att hamna där. Det var ungefär därför jag en gång i tiden slängde ut tv:n och då var jag ändå långt ifrån lika beroende tv-tittare som genomsnittssvensken.

      Radera
  14. Rebecka Fallenkvist utropade "Helg Seger" under valvakan. Om hon inte är en brunskjorta, vem är det då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vem du pratar om eller på vilket sätt hon har med mitt bredbandsval att göra, så jag har väldigt svårt att svara på den frågan.

      Radera
    2. "Rebecka Fallenkvist utropade "Helg Seger" under valvakan. Om hon inte är en brunskjorta, vem är det då?"

      Hon är väl ingen brunskjorta för att hon ropar helgseger?
      Det är bara i personer som Jonas Gardells fantasivärld som hon nästan ropade ett nazistiskt slagord. Nära skjuter ingen hare. Hon var uppenbart berusad och sa "helg ... seger" och rättade sig själv och sa "helgseger". SD:s motståndare måste komma med bättre argument om de ska vinna tillbaka sina förlorade väljare. Valresultatet visar väl tydligt att väljarna skiter i de rödgrönas nazianklagelser mot SD. Däremot har Rebecka en poäng i att hon inte borde ställt upp på intervju när hon var så packad.
      https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/vi-svenskar-har-glidit-ifran-varandra/

      Det är lustigt att Jonas Gardell, som i alla år förespråkat mångfald, klagar på att vi har glidit ifrån varandra. Det är ju själva definitionen av mångfald. Att vi har olika religiös tro, olika matkultur, olika sexuell läggning, olika värderingar osv. Det är väl klart att vi glider ifrån varandra om vi tycker, tänker och lever olika. Jonas Gardell har fått det samhälle han har strävat efter i alla år. Om SD hade fått bestämma så hade vi haft mindre mångfald och mer likriktning. Huruvida mångfald eller likriktning är eftersträvansvärt är upp till var och en att bedöma.

      Radera
    3. Jag förstår att Sparo inte kan se kopplingen mellan Rebecka Fallenkvists rop och hans bredbandsval. Kopplingen är ganska svag eller till och med obefintlig.

      Radera
    4. Okej, nu vet jag i alla fall vad ni pratar om. Jag har fortfarande för lite info för att titulera folk brunskjorta, men eftersom jag i stort sett skiter i svensk inrikespolitik så är det fina i kråksången att jag slipper göra det.

      Jag är nästan lika okunnig i ämnet som Jonas Gardell. Skillnaden är att jag inte låtsas vara expert.

      Radera
  15. Som jeg forstår det er bredbåndsutbygging en del av den statlige digitaliseringsprosessen - fiberutbygging blir dermed en investering for å sikre at alle innbyggere skal ha lik tilgang til digitale tjenester. Derfor vil man anse det som «ønskelig» (önskvärd?) at så mange som mulig deltar i utbyggingen. Telia var vel det svenske televerket, Telenor det norske. Med høy solaktivitet vil fiber være en bedre og mer stabil løsning som krever mindre vedlikehold. Den økte digitaliseringen vil kreve høyere båndbredde, og det er et poeng å ta inn at de nye it-løsningene har en annen arkitektur enn tidligere for å gi økt funksjonalitet, stabilitet og sikkerhet. Personlig mener jeg at det vil være en dårlig ide å ikke legge inn bredbånd nå, med det sponsede tilbudet.
    Har ikke korrekturlest kommentaren.
    Veldig spennende med bier 😊
    Mvh
    Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slik forstår jeg det også, at det er et uttalt mål at alle innbyggare skal ha muligheten. Att siden så mange som mulig deltar tror jeg ikke staten bryr seg om, men det private selskapet som vant anbudet.

      Ja, veldig spennende med bier. Du vet aldri hva som ska skje, mer enn at det kommer til å gjøre vondt :)

      Innlegget ditt er garantert riktigere enn mitt nybegynnernorsk, selv om jeg har lest gjennom mitt flere ganger før jeg tør å publisere det.

      Radera
    2. Jag bävar inför den dagen då Sparo börjar blogga på norska.

      Radera
    3. Det kommer nog inte hända. Dels för att min norska är ganska dålig, men även när det ändrar sig är marknaden för norska bloggar en bråkdel av den svenska.

      Radera
    4. Dessutom förstår norrmän svenska mycket bättre än svenskar förstår norska, så då täcker jag in fler potentiella läsare på svenska.

      Radera