torsdag 8 september 2022

Egen härdning är guld värd

När jag går förbi mina grannar känner jag den hemtrevliga doften av vedeldning, men själv kämpar jag emot. I ett rum har jag inte ens kommit så långt som till att koppla in den nya kaminen.


Den gamla i bakgrunden säljer jag så fort det går.

Morgnar och kvällar kan det vara kyligt inne nu, men det parerar jag med varma tröjor. Någon gång den senaste veckan har jag kompenserat min brist på värmande hår med en mössa och snart blir det tofflor eller tjocka sockar också.

Det kan tyckas fånigt att inte bara tända en brasa. Jag har en hel bod full med ved och medan det fortfarande är tidigt på säsongen krävs det ju så lite. Några få vedträn höjer inomhus temperaturen under flera timmar och förvandlar en ruggig tillvaro till en varm och mysig. Men jag tror helt enkelt på att härdas. I september får jag frossa så fort termometern går under 20. I januari-februari hade jag gått runt i t-shirt i samma temperatur som jag nu tacklar med ytterkläder inomhus och helst en katt på toppen.

Precis som att man kan behöva kämpa för att få latmasken ur kroppen efter semestern behöver jag få frysa lite nu för att kroppen ska acceptera faktum. Jag brukar gilla hösten, men i år hade jag gärna sett ytterligare några månader sommar.

15 kommentarer:

 1. Rätt. Man ska frysa in vintern, och svettas in sommaren. Gammalt djungelordspråk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nähä, norrländskt!

   Radera
  2. Från den norrländska djungeln således.

   Radera
 2. Är det något fel på den gamla? Jag är på jakt efter en mindre kamin.

  Kristoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet är att den inte värmer särskilt mycket i förhållande till den mängd ved man slänger in. Den knastrar hemtrevligt och är vacker att se på, men andra jag pratat med säger likadant om den modellen. På Finn.no brukar de ligga ut för runt 3000 kr och jag fattar inte varför.

   Radera
 3. Ett sätt att slippa frysa är att göra något fysiskt ansträngande, tex joggingrunda eller något ansträngande jobb. Det kan ha att göra med att man då får upp blodcirkulationen. Jag brukar inte frysa på flera timmar efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Löpning funkar så för mig. Däremot lockar det inte på förhand när det är minusgrader ute, men det får man ta.

   Radera
 4. Sa sparsam skulle jag aldrig vara. Jag vill trivas hemma och att det ska vara mysigt omkring mig. Men visst, pa vintern haller jag ca 19° inomhus och har en tröja pa mig och flip-flops pa fötterna. Jag tycker att du ska unna dig värme atminstone pa kvällarna, och sa skulle det nog inte skada att äta upp sig lite :). Magra människor fryser mer.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag fryser mindre om några veckor genom att inte dalta med mig själv nu. Lite som att rycka bort ett plåster och bli av med det.

   Radera
 5. En fluffig katt värmer ju riktigt bra men man blir lite låst bara, för inte vill man störa genom att resa sig eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan helt klart vara ett problem. Sätter hon sig när jag jobbar vid dator kan jag alltid fortsätta, men i fåtöljen på bilden ovan får jag snart ingenting att göra och då får jag antingen stå ut eller vräka bort henne.

   Radera
 6. Lika dåligt som det går för mig att anpassa mig till värme, lika bra brukar det gå att anpassa mig till kyla, även om det tar en liten tid.
  Ens fyra varma pälsbollar är extra uppskattade under vinterhalvåret också, utom när de kommer in med pälsen full av snö o is. =)
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då får man "damma av" dem först :)

   Radera
 7. Trist att behöva oroa sig för värmen i ett i-land. Behöver du ett projekt så kan du bygga en solfångare av ölburkar. https://www.brunzell.com/projekt/solfangare/index.htm

  Fast först hade jag fått igång kaminen och sett över möjligheten att behålla så mycket värme som möjligt. Alternativ.nu har nog lite idéer för en liten budget. https://www.alternativ.nu/index.php?board=54.0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det behöver jag inte, men har tittat på sådana där i alla fall. Men i just den här utgåvan noterar jag att det går åt pant för 468 kr om jag inte hittar svenska eller östeuropeiska burkar.

   Alternativ.nu är definitivt en källa till kunskap.

   Radera