torsdag 29 september 2022

Ymer ylar om årslöner

I min barndom var golf och tennis sporterna som ansågs bäst om man ville tjäna mycket pengar. Jesper Parnevik verkade stormrik trots att han var mer känd för sina töntiga kepsar än för sina golfresultat, och hela premissen för tv-serien Smash var att några ganska dåliga tennisspelare åkte runt och förlorade, men att åtminstone deras ledare/advokat ändå tjänade bra pengar.

I verkligheten trodde jag att man ändå måste vara världsklass för att dra in storkovan, men när jag läser att tennisspelaren Mikael Ymer säger sig tjäna en normal årslön på att bli utslagen i första omgången i en okänd ATP-turnering blir jag osäker.

Jag har aldrig sett rörliga bilder av Mikael Ymer och även om jag har hört namnet skulle jag aldrig ha kunnat nämna honom om någon bett mig rabbla tennisspelare. Jag är visserligen inte tennisintresserad, men tror mig kunna säga att han inte precis är Björn Borg.

Ymer har under sin proffskarriär förlorat fler matcher än han vunnit och aldrig varit rankad högre än nr 67. På åttiotalet hade det inneburit att han inte ens varit aktuell för Davis Cup-laget om alla ordinarie spelare varit sjuka, men jag ser att han dragit in över två miljoner dollar i prispengar. Med reklampengar utöver det kanske det stämmer som han säger, att han verkligen drar in hundratusentals kronor på att åka på stryk av världens 71:a bäste spelare.


Utom tävlan.

Så när Mikael Ymer ropar till publiken att han under en enda tennismatch tjänar mer än de gör på ett år fick jag återigen bevisat att jag inte kan något om tennis. Att rikedom kan skapas, men att klass och gott beteende är svårare att tillgodogöra sig visste jag innan det illustrerades av Ymer.

8 kommentarer:

 1. Det är tennispublikens årslöner som i grund och botten betalar Ymers lön.
  Hade alla varit som jag skulle inte någon kunna försörja sig på att springa runt med en racket och slå på en boll :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på det sättet är det nog dumt att skälla ut dem när de kommer.

   Radera
 2. Undrar mest hur han kunde få möta en vitryss? Jag trodde alla ryssar (både vanliga och vita) var avstängda från internationell idrott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte tänkt på. Ingen aning.

   Radera
 3. Om man inte kan bygga det egna varumärket genom vinster så får det bli genom bad-boy-rubriker kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu säljer. Jag är fel målgrupp :)

   Radera
 4. Dock har han ju faktiskt en poäng i en sak, att en majoritet av de som bettar på matcherna skulle få bättre ekonomi av att inte göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert, men det kanske inte riktigt är hans sak att ha en åsikt om, särskilt inte medan matchen de spelat på fortfarande pågår. Men han blev väl sur över att någon gissat att han skulle förlora, vilket han ju också gjorde.

   Radera