söndag 25 september 2022

Hur lång tid tar det då?

När jag föreslår folk att plocka bär, laga mat, snickra och skruva själva är en vanlig invändning att det tar tid. ”Vi vill hinna leva!


Vad ska ni då med den tiden till? Det är väl detta som är livet, att ta hand om sig själv, de sina och sin plats på jorden? Jag tänker ofta på George Carlin-citatet: ”We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.” För mig är det motsatsen till meningsfull användning av sin tid. Att visa människor man ogillar att man har ett bra liv kan vara en drivkraft, men när jag kommer på mig själv med att lägga mer energi på själva visandet än på att de facto ha ett bra liv försöker jag byta riktning.

Men nu kom jag bort från ämnet. Vad är det där livet många snackar om ifall det inte är att ta hand om sig själv, nära och kära? Jag tycker att det skulle vara ganska tråkigt att räkna på min ”arbetstid” när jag lagar mat eller putsar fönster och sedan försöka optimera livet genom att bara göra sånt som lönar sig i kronor och ören här och nu.

Aktiviteter har dessutom andra värden. Att plocka bär eller att promenera istället för att ta bilen är nyttigt för kroppen, att ha byggt sin egen bokhylla ger en tillfredsställelse man inte får genom att köpa den på Ikea, även om det är för pengarna man tjänat själv. Till och med riktigt tråkiga eller otrevliga jobb som att rensa avlopp eller skura golv ger en viss glädje när det är klart.

Undantaget skulle kunna vara att jämföra abonnemang eller läsa finstilta försäkringsvillkor, det gillar nästan ingen. Men de gånger den typen av verksamhet ger väldigt bra timlön må det väl vara hänt.

29 kommentarer:

 1. Hinna leva. Hinna med alla serier på Netflix går säkert före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då har man säkert att göra ett tag.

   Radera
 2. Säger verkligen folk så !! Vad är det som är skönare än en kopp choklad å en skiva Skogaholms med ost på, sittande i skogen när man plockat blåbär eller lingon några timmar. Det är väl att HINNA MED OCH LEVA :) Har föresten sålt bär för 600kr i år. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är definitivt väl investerad tid även utan att sälja bären.

   Radera
  2. Nu blir jag lyrisk. Vad är godare än en degig Skogaholmslimpa med svettig ost på och en läskigt söt kopp choklad. Vintertid blev det lite nyttigare för då åkte en apelsin med på skidturen. Ack du kära sextiotal. Numera käkar man linfröknäcke och dricker smoothies.

   Radera
  3. Är inte nästan allt bröd godare än degig Skogaholmslimpa med svettig ost? Jaja, smaken är olika :)

   Radera
 3. Att hinna leva är ju just där på sluttningen med hinkarna med blåbär runtomkring mig, bland löven med svamparna och mitt i vinden som prasslar i löven. Att leva är att ligga på en klipphäll medan solen värmer mig och jag kan ta ett svalkande dopp i havet.
  Att leva är att få snickra ihop mitt egen altan och plantera, ta hand om och skörda mina egna grönsaker.
  För mig.

  För andra vet jag inte och jag bryr mig inte för jag lägger ingen energi på det.

  /Isaflisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte säga att jag heller bryr mig så mycket, men lite nyfiken blir jag allt på människor som försöker översätt allt till pengar.

   Radera
 4. Det finns en stor tillfredställelse i att göra saker själv. Även om jag nu inte plockar särdeles mycket bär själv. Sedan är det många som "hittar på" anledningar eller greppar efter tramsiga räddningsplankor för att försvara att de inte gör saker. Energikostnader till exempel för att inte kunna laga mat själv även om alternativkostnaden, att låta en pizzeria laga middagen, medför 4 ggr högre totalkostnad.

  Jag orkar inte ens argumentera längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ibland blir det bara fånigt. Vore bättre att folk stod för sina val.

   Radera
 5. Visst, ga i skogen och plocka bär kan vara trevligt för de som uppskattar naturen, eller bara att ta en promenad och som i mitt fall ofta se radjur, rävar och faglar. Och förstas alla gulliga hundar som folk är ute och rastar.

  Förr reste jag mycket och at pa restaurang och det tog manga ar innan jag kunde uppskatta att "äta ute" igen. Numera har jag rad att göra det ofta, men helst lagar jag själv eller köper nagot färdigt (till halva priset).

  Nagot som jag däremot sällan gör själv är städa och putsa fönster. I hela mitt liv har jag avskytt det, och jag känner aldrig nagon tillfredsställelse när det är gjort, mer typ sa himla skönt att det är avklarat. Därför köper jag de tjänsterna. Jag är tacksam att jag har rad att göra det valet.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Restaurang har jag alltid tyckt varit mest jobbigt. Först ska man hitta ett bra ställe med bra priser, som har koll på livsmedelsallergier (man kan tycka att alla i den branschen borde det) och det ska bokas och väntas. Tacka vet jag mitt eget kök.

   Putsa fönster tycker jag om, det blir bra resultat och kräver ingen tankeverksamhet alls. Städa hade jag kunna leja bort, men jag vill inte ha in någon som gör det så då får jag göra det med.

   Radera
  2. Du är välkommen pa besök. 19 fönster, varav nio golv till tak samt ramarna runt och fönsterbrädorna utanför. Det tog tva fönsterputsare (varav en elev) nästan fyra timmar senaste gangen.

   Annika

   Radera
  3. Det kan nog bli sent, men jag tycker att tricket är att ta lite åt gången. Ett eller två fönster, sedan väntar man till nästa dag. Då skulle du få någon timmes fönsterputsning om dagen i ett par veckor.

   Radera
  4. Jomen nu har jag ju sparat ihop tillräckligt sa att det räcker livet ut, sa varför inte unna sig att köpa tjänster? Dessutom ger jag jobb till yngre människor som driver en liten städfirma, och ja, jag betalar vitt.

   Annika

   Radera
  5. Tycker du att det är värt det gör du såklart helt rätt. Själv är jag nog typen som skulle vilja städa lite innan städhjälpen kommer för att det ska se bra ut när man får besök.

   Radera
  6. Haha, san är verkligen inte jag. Jag later det förstas inte bli smutsigt men damm och katthar flyger omkring när städhjälpen kommer en gang i manaden. Fast jag dammsuger själv i mellantiden. Och toaletten och tvättstället far sig förstas en omgang da och da. Köket haller jag själv rent.

   Men för mig är det guld värt att slippa dammsuga noggrant, moppa golven och damma möbler, samt ibland göra nagot extra som att rengöra ugnen, torka lister, speglar och dörrar.

   Annika

   Radera
 6. Jag kan förstå att man köper sig fri från städning som jag tycker är astråkigt men då måste priset stå i någon sorts proportion till priset. Om jag betalar en firma för att installera mitt nya kök för ca 130 tkr så totalkostnaden hamnar på ca 200 tkr så skulle det innebära att jag med nuvarande lön skulle få jobba ca 10 månader för det där jäkla köket. Då räknar jag att hela min månadslön i 10 månader går till betalning. Om jag gör det mesta själv så kan jag nog spara ca 100 tkr, dvs då måste jag jobba 5 månader heltid plus en månads arbete med installation. Jag kallar det inte att leva att straffas för kostnaden av ett kök i månader eller åratal med avbetalning.

  Jag köpte 2018 års modell bil kontant i somras. Kanske inte det smartaste ur finansiell synpunkt i vart fall innan de stigande räntorna men bilägandet känns betydligt trevligare eftersom jag inte behöver betala månadsvisa avbetalningar. Ingen faktura som irriterar en varje månad så definitivt värt alternativkostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priset stå i proportion till tiden för att spara in timmarna.

   Radera
  2. Det är mycket hemarbete som går att räkna hem om man tänker på att man inte blir fri från jobbet även om man tar in folk. De ska t ex anlitas, tjatas dit, förhandlas med och städas efter.

   Första gången jag hörde någon som tog lån på en bil tyckte jag att det lät helt galet. Nu har jag hört tusentals personer göra det, men det känns fortfarande rätt märkligt. I min värld köper man bara bilar man har råd med, de finns ju i alla prisklasser.

   Radera
 7. Att cykla 32 km på en banvall, där järnvägen revs upp för 54 år sedan. Sammanlagt blev det 125 km cykling och nu är jag så trött att det inte blir ett skvatt mer gjort. Det är vad jag gjorde av min lediga tid idag och det känns helt okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 125 km var inte illa. Tror det hade tagit mig ett dygn :)

   Radera
  2. Lite mer generellt hållet så gillar jag att göra saker, som är planerade. Tex ovan nämnda cykeltur hade jag velat göra sedan i maj, men av olika orsaker blev den inte av förrän idag. Tycker om att tänka igenom aktiviteter i förväg och göra dem i fantasin först, sedan göra aktiviteterna i verkligheten. På så sätt funkar det för mig att olika saker man gör känns mer meningsfulla.

   Radera
  3. När jag planerar en längre löptur, säg 2-3 mil, så slutar det tyvärr ofta med att jag av tidsbrist och/eller motivationsbrist och väder börjar leta ursäkter för att dra ner ambitionen till under två mil, sedan 15 km och till slut springer jag åtta kilometer, men känner ändå dåligt samvete för att jag försakar något annat under tiden. Mm, jag inser att jag får jobba på detta.

   Radera
 8. Även med en hög lön som 300 kr i timmen brutto, så skulle man behöva arbeta ca 4 h för att kunna avlöna tex en hantverkare för att göra ett arbete. Var finns ekonomin där? Bättre att ta tjänstledigt i så fall och göra jobbet själv. Gör man det hälften så långsamt så har man i alla fall sparat in gjort arbetet för halva kostnaden. Plus att det som du skriver ger en tillfredsställelse som ej går att mäta med om någon annan gör jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ska ha bra hög lön för att kunna räkna hem sociala avgifter, skatt och moms. Än så länge har ju politikerna inte kommit på något sätt att beskatta eget arbete i det egna hemmet.

   Radera
 9. *för att avlöna en hantverkare 1 h (skall det förstås stå).

  SvaraRadera
 10. Liten liten vattenläcka i köket gjorde renovering av fungerande kök från 1988 nödvändig i mitt hus. Fick nästan panik när jag insåg att det inte var så lätt att hitta snickare i stundande semestertider och började riva köket själv och det var ganska enkelt i ett rejält timmerhus. Upptäckte att det egentligen är ganska enkla åtgärder, om än tidskrävande för en nybörjare, att regla upp på nytt, sätta osb, gipsa osv.
  Fick ta in röris och elektriker men gjorde i princip resten själv, sanslöst lärorikt och erfarenheten berikade mitt liv. Förutom att det sparade in kostnad för snickare, kunde jag ta mig tid att mäta och mäta om och nu känna stor glädje över att det blev så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag resonerar som du. El och vatten vågar jag inte göra, om man ens får. Men mycket snickrande går, om man tar det i sin egen takt och gör om ifall man hamnar fel.

   Radera