torsdag 27 oktober 2022

Katter

Bidragsentreprenören Jan Emanuel Johansson (ni vet, han som är sosse men kompis med Hanif Bali och det är inte alltid lätt att utröna vem av dem som är mest höger) köper sportbilar en gång i kvarten, men har en gång sagt att hans bästa köp är katten eftersom den gett honom bestående lycka.

Jag fick visserligen mina bägge katter på köpet när jag köpte hus, men jag förstår hur han tänker. Det går sällan en dag då jag inte minst en gång blir glad av något katterna gör, en blick eller att med liv och lust försöka göra något som helt uppenbart inte kan lyckas, som att jaga sin skugga. Eller bara en märklig sovställning.

När jag vaknar av att en katt kaskadkräks på mattan kan jag såklart hålla mig för skratt, men det hör lyckligtvis till undantagen, och trots pälsen som hårar ner hela huset ger de vanligtvis mer glädje än irritation. Dessutom har de två viktiga uppgifter:

1. Som värmedynor. Katter har 39 graders kroppsvärme och de två extra graderna kommer väl till pass denna årstid.

2. Att hålla gården fri från möss. Jag hatar verkligen råttor och gnagare av alla de slag. Jag bor i skogen  och är granne med en bondgård, men sedan jag flyttade hit har jag bara sett en enda levande mus på väg in på tomten. Jag tyckte nästan synd om honom eftersom jag anade vad som väntade i mötet med mina mördarmaskiner.Det ser inte ut som en riktig, men det är bäst att hålla koll.

Visst kostar det att ha katt, men inte mycket. Jag fick ju mina gratis, men ska man inte ha en raskatt är alla katter i stort sett gratis. Blocket har ett lägstapris på 500 kr. Bara det faktum att de är tvungna att ha en nedre gräns säger en del.

Maten går på någon hundring i månaden för mina två tillsammans. Fästing- och avmaskningsmedel köps också billigt. I Sverige, här i Norge behöver man veterinär till det, men det är ju inte värre än att jag kan åka till Sverige eller få någon som skickar det.

Ett par tusen för vaccinering och kastrering. Sedan går det såklart att köpa leksaker, klösbrädor, bäddar och lådor för hur mycket som helst, men min erfarenhet är att det inte tjänar något till. Skadedjur är roligare än alla andra leksaker, och specialdesignade kattsängar förlorar alltid mot befintliga kartonger och lådor.


Jag struntar i att det låg fakturor i botten. Nu bor jag här!

42 kommentarer:

 1. Åhhhh! Önskar att jag hade möjligheten till att också kunna välkomna katter i mitt hem. Jag får nöja mig med katten som har adopterat farsan. När jag åker upp några dagar hör jag alltid ett kort och bestämt mjau på kvällen, för att katten ska bli insläppt i gäststugan där jag sover. Sedan snusar gosegosingen ovanpå min mage, och nåde mig om jag vill ändra ställning, då sätter han klorna i mig.

  Sedan visar empirisk forskning att det är direkt olämpligt att gå barfota på gräsmattan, då katten med förkärlek bara äter främre halvan av de möss han får tag på. Bakdelen får någon annan ta hand om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där kan vara ett problem. Så sent som i förrgår la sig katten på mig och då är det bara att ligga still :)

   Matvanorna är märkliga, att någon som ser så snäll och oskuldsfull ut kan plåga ihjäl möss och småfåglar på de mest bestialiska sätt. Genom att jag inte har kattlucka slipper jag i alla fall få in halvätna djur.

   Radera
 2. Jag hade katter som liten men när jag flyttade hemifran och sen flyttade runt i manga ar gick det inte. Jag hade besökskatter som jag skämde bort, men det var allt. När jag pensionerade mig själv bestämde jag, nu är det dags, efter att ha konfererat med en kompis som har manga katter. Kan man ha en innekatt? Ar det inte taskigt att inte lata de vara ute? Nejda, sa hon, det funkar fint om de aldrig varit ute.

  Sa sedan mer än 11 ar har jag tva innekatter, systrar, de kom till mig när de var 10 veckor gamla. Och i början gick jag bananas i djuraffären och köpte allt möjligt till dem, men som du säger, egentligen är det onödigt.

  Och jag vill inte tänka pa den dagen som maste komma. Har sparat ner en länk som jag läst nagra ganger, och jag grinar varenda gang: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/3EkbdA/jack-hilden-tar-farval-av-sin-katt

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, katter tycks minimalistiska av naturen och använder hellre sånt som redan finns.

   Jag får ta länken senare, om jag klarar.

   Radera
 3. Jag tycker om katter, men en del är lömska och svårtolkade, precis som vänsterkapitalisten JM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om lömsk är rätt ord, men definitivt svårtolkade.

   Radera
 4. Själv köpte jag en raskatt för 7000. Ett år senare hyrde jag en till. Ytterligare 3 månader senare sålde jag 3 raskatter för 7000 per styck. Nu är saldot 2 stycken med ett negativt GAV :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avel låter som en lukrativ bransch :)

   Radera
 5. Jag som bygger min världsbild på gratis-artiklarna hos Aftonbladet och Expressens nät-siter har inte kunnat undgå att läsa den stora nyheten att Robinson-vinnaren sedan en tid heter bara Jan Emanuel...
  Artikel om Jan Emanuels namnbyte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag fattar länken rätt har han bytt namn från Jan Emanuel Johansson till Jan Emanuel, men han heter fortfarande Johansson. Bara det att han nu har två efternamn istället för två förnamn, vilken ingen människa hade vetat om det inte stått i Aftonbladet. Får mig att tänka på en vers om meningslös information i Personliga Persson:

   "Personliga Persson satt en morgon vid frukostbordet,
   läste i morgonbladet att det senaste lustmordet
   bjöd på en mängd pikanta detaljer,
   mördar'n hade använt visa attiraljer.
   Dessa nämndes i bladet,
   och det var ju bra det."

   Radera
 6. Åh, mitt favoritämne! =)

  Crazy catlady är ju ett känt uttryck, jag är väl den manliga varianten då med fyra små odågor som förgyller mina dagar. Två gråspräckliga, bror och syster, brorsan långhårig termopäls och systern korthårig. Ett sköldpaddsfärgat korthårigt matvrak som en vän avlade fram och slutligen när jag kände att nu fick det räcka med katter så fick jag frågan om jag kunde tänka mig att utan kostnad ta mig an en siames mitt i livet som annars skulle få en osäker och antagligen mycket kort framtid. Självklart inte mitt ansvar men jag har rykte som något av siamesexpert efter att "alltid" haft minst en, och mitt hjärta klarade självklart inte av att tacka nej, detta visstes garanterat när frågan ställdes... =)

  Siamesen är kung över altanen och ids inte ens jaga flugor, de övriga tre är vassa jägare och under årstider utan snö så levereras dagligen framför allt näbbmöss som verkar finnas i outsinlig mängd men även vanliga möss och sorkar. mera sällan småfåglar och någon ekorre.

  Nu när kåken ligger på 11-14C är de extra välkomna besökare i knät i soffan eller sängen och behovet av värme verkar vara ömsesidigt.

  Kör torrfoder från Granngården, rimlig kostnad o bra näringsvärde. Siamesen har dock dåliga gener och status vad gäller tänder, endast tre huggtänder kvar i truten, så där krävs tyvärr blötmat.

  Nu blev väl detta en kommentar utan mål och mening, men bloggaren får skylla sig själv när han bloggar om katter! =) =) =)
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig tidigare fått frågan, men om någon erbjuder mig en katt som annars hade fått dö vore det svårt att säga nej.

   Mina katter jagar flugor, men jag har aldrig sett dem lyckas. För mig känns det lite som när Mr Miyagi "fångat" flugor med ätpinnar i femtio år utan att lyckas.

   Ja, jag skyller mig själv.

   Radera
 7. Jag har för länge sedan förlikat mig med att katter har människor, inte tvärtom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. De diskuterade uppfostring och hundar i Fru Efficient Badass kommentarsfält, varpå jag rekommenderade katter eftersom de uppfostrar människor helt gratis.

   Radera
 8. Oojoj, vad sugen jag blev på att klappa katter. Ser efter en snabbsök att det finns ett katt-kafe på surbrunnsgatan i Stockholm där man kan klappa katt per timme.
  Kallar sig för Java-whiskers, det kanske är någon sorts göteborgshumor i namnet, sånt brukar isåfall passera långt, långt över mitt huvud.

  Räknar till inalles nio katter i caféet, undrar om det syftar på de där kända nio liven....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastisk, men lite märklig, affärsidé.

   Radera
  2. De som driver organisationer för hemlösa katter brukar välkomna besökare som vill klappa och umgas med katterna en stund. Java är väl kaffe, whiskers är morrhar pa engelska.
   Annika

   Radera
  3. Det låter billigare att gå till en kattorganisation än ett kafé, men känner man behov för täta "behandlingstillfällen" antar jag att ett kafébesök känns rimligare.

   Radera
  4. Kaffet är nog rätt billigt. "Affärsiden" är väl att sälja katter?

   Radera
  5. Jag har ju ingen aning om detta företag mer än det jag läser i kommentaren här ovan. På den lät det snarare som att katterna är en del av inredningen och att den kostar att ta dela av: "... Där man kan klappa katt per timme"

   Radera
  6. Inte dyrast i stan, men räkna på ett ungefär att kaffe+bulle för ca 100 spänn, och så tillkommer katterna förstås

   Klappa katt enligt prislistan:
   Lör & Sön:
   55 min – 199 kr/person
   1h 25 min – 289 kr/person
   1h 55 min – 369 kr/person

   Surpla på något under tiden:
   Bryggkaffe – 35 kr
   Americano – 35 kr
   Espresso – 35 kr
   Cappuccino – 42 kr
   Cortado – 42 kr
   Flat White – 42 kr
   Espresso Macchiato – 39 kr
   Latte Macchiato – 42 kr
   Latte – 45 kr
   osv osv

   Se själv på deras hemsida för detaljerade priser, mm.

   Radera
  7. 200 spänn för att klappa katt i en knapp timme?! Jag vet inte om jag ska skatta mig lycklig för att jag får göra det utan timtaxa eller om jag borde bli sur över att jag inte själv kommit på ett sätt att hyra ut mina bankomater/katter.

   Radera
  8. Jadu Sparo, betänk vilken alternativkostnad du har när du gosar med katterna hemmavid ;-)

   Undrar om de inte har monopolställning för tillfället för denna affärsidé innanför tullarna.
   De kanske borde höja priserna med 100% och så säga; ja, ni vet inflationen och putin....

   Omsättningen är dryga fem miljoner de senaste åren, men det verkar inte klirra på nedersta raden direkt. Och så dras det med dryga lån som det ser ut.

   Radera
  9. Det står väl var och en fritt att tjacka in några katter. De borde löna sig dag 2, bättre än Ica-butiker t o m :)

   Radera
 9. Katter är kul. Däremot sägs det att män blir dumma i huvudet av att umgås med katter medan kvinnor som umgås med katter blir nymfomaner. Så se upp Sparo 😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det bäst att jag undviker att bjuda hem kvinnor så att de slipper den diagnosen. För egen del har jag noterat att delar av kommentarsfältet ändå tycker jag att jag är dum i huvudet, så då spelar det ju ingen roll :)

   Radera
 10. Hur reagerade katterna när du flyttade in i deras hus? Jag tycker att de borde blivit riktigt förvånade av att folket försvann och en annan dök upp istället.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var inte helt lätt. Nu bodde jag i husvagn utanför i övergången mellan budgivning och kontraktsskrivning, så kanske vande de sig med mig, men det tog säkert en vecka innan de ens lät sig klappas. Sommartid är mina katter ganska utpräglade utekatter, så vi sågs ändå inte så mycket de första veckorna. De kom in och åt ett par gånger om dagen, sedan försvann de igen. Först framåt senhösten sov de inne och då var jag väl accepterat som ny "matmaskin".

   Radera
  2. Katter burkar acceptera nya "service providers" så länge katten själv slipper flytta på sig. Så länge det bjuds på mat av acceptabel kvalité, dörrar öppnar sig som de ska så katten kan gå in och ut som den vill, och gos finns att tillgå när katten önskar så kan tjänsteutföraren bytas ut ganska sömlöst.

   Radera
  3. Det verkar så. Dessutom tycker jag mig märka att katterna tar till sig nya människor lättare nu än för ett år sedan, så kanske har människoutbytet gjort dem lite mer öppna mot mänskligheten i stort. Eller också var det bara mig de hade svårt för :)

   Radera
  4. Ja, våra två katter har en unik förmåga att få mig att både känna mig extremt utvald och speciell men samtidigt väldigt utbytbar. Älskar dom små arslena.

   Radera
  5. Det är katter duktiga på :)

   Radera
 11. Min katt ćlskar att slćnga sig pš tangentbordet men fčljd att nšgot hćnder. Som ni ser min text nu har mina bokstćver ćndrat sig totalt. Hur gčr jag fčr att šterstćlla mitt tangentbord? Snćlla, ćr det nšgon som kan det?
  Bokstćverna som ni ser ćr fčrćndrade pš mšnga stćllen coh jag vet inte hur jag ska stćlla om det.

  Jag inser att det ser konstigt ut med mitt inlćgg men alla ni kattćlskare vet att detta vad katten kan stćlla till med pš tangentbordet. Hur fixar jag till det?
  Ursćkta om det ser ut som ett konstligt inlćgg men jag vet faktiskt inte hur jag ska fš till tangentbordet.
  Tack om nšgom vill hjćlpa mig med hur jag šterstćller tangentbordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Det här var ju skojigt (för alla andra än dig). Längst ner till höger på skärmen tror jag att du har en språkinställning. Själv växlar jag mellan svenska och norskt bokmål med ett kortkommando som nog skulle gå för en katt att slå in. Är datorn inställd för svenska står det SWE, annars NOB. Men det är mest Ä och Ö, som ser annorlunda ut (Æ och Ø). Med tanke på hur din text ser ut hade jag gissat på ett slaviskt språk, kanske ungerska eller serbokroatiska eller något.

   Radera
 12. Tack snälla, det verkar funka nu. Har inte lust att skriva "I´ll kill that cat" för det är tvärtom. I love my cat:) Men katter som älskar att slänga sig på tangentbordet kan vara en utmaning ibland. Speciellt när de lyckas skicka meddelande när jag spelar gratispoker.
  All kärlek till alla som har en katt som vän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet inte vad det är med katter och tangentbord. Mina slänger sig inte över, men har inga problem att ta fyra fotsteg på tangenterna. Lägger jag däremot ut en trasa för att de ska kliva på den innan de lerar ner hela huset, då jävlar kan de hoppa långt :)

   Radera
  2. Mina har en stadig förmåga att tassa runt på datorn när man tittar på film och lyckas byta till textning på serbokroatiska och upplösning på 320x240. Jag har börjat ha skärmen halvfälld med resultat att de kliver på den och alltihop släcks ner och waitstaiten är inte redo att hantera en fet filmuppspelning så allt blir Kalle Anka.

   Men jag älskar dem.
   /Jonas B

   Radera
  3. Men jösses, har ni ingen pli pa era katter? Mina är strängt förbjudna att hoppa upp pa matbordet eller köksbänken. Det har visserligen hänt nagon gang pa matbordet när jag ställer nagonting nytt där (som en växt eller sa) som maste undersökas, annars aldrig. De kan gärna fa ligga i mitt knä men ingen tass är välkommen pa mitt tangentbord.

   Och ja, det gar att uppfostra katter utan att vara elak.

   Annika

   Radera
  4. Håller med om att det går att uppfostra katter till en viss grad, men man får välja sina strider. Vi har lyckats lära våra katter att inte hoppa upp i sängen och gosa med oss innan klockan ringer på morgonen. De vet också att de inte får vara på matbordet, soffbordet eller köksbänken. Eller snarare, de vet att de inte får bli påkomna på de platserna.

   Radera
  5. Mina katter får gå in/ut genom köksfönstret vid diskbänken, men de har inte lov att gå runt på bänken och det klarar de i stort sett. Och så har jag rum jag inte låter dem gå in i. Där måste jag ha stängd dörr, men när de någon gång sneakar sig in är det väldigt tydligt att de vet att de inte får.

   Men tangentbordet kan de inte lämna ifred :(

   Radera
  6. Försöker hålla samtliga katter borta från köksbänken. Det går i princip bra. Sedan försöker jag hålla siamesen borta från gråingarna som han av någon anledning ser som en överhängande fara för mänskligheten. Det går i princip inte alls.
   /Jonas B

   Radera
  7. Ser han dem som en fara för mänskligheten (eller kattsligheten) förstår jag att det är en tuff uppgift att få honom att överge den tanken.

   Radera