lördag 22 oktober 2022

När ska de lära sig?

En egenskap ingen superhjälte tycks ha är att bli politisk utan att tappa sin dragningskraft. Man har testat att damma av Ghostbusters med ett gäng feministiska och kvinnliga spökjägare, en kvinnlig hulk som är så fantastisk att manusförfattarna glömde att berätta på vilket sätt, en Batgirl som inte ens nådde till biograferna och nu också en bisexuell stålman som bekämpar klimatförändringar, men som också lades ner fortare än kvickt.


Tacka vet jag Träningsmannen.

Har Marvel och Hollywood bara taskig timing, att de är aningen för tidiga för att lansera en woke superhjälte? Kanske, det vet man ju inte förrän senare, men jag tror att de har större problem än så. Ska man lyckas nå en målgrupp med en film, bok eller annat populärkulturellt verk måste man ha örat mot rälsen. Skapar man ”icke-binära” superhjältar som heter Snowflake och Safespace känns det inte ens som att man försöker.

Kan det vara så enkelt att manusförfattarna glömt bort publiken och istället helt går in för att blidka finansiärerna? Det skulle förklara att dessa superhjältar ändå skapas. Det är inte gratis att göra en Hollywoodfilm ens om den är datoranimerad, så en massa människor har trott och hoppats på alla dessa exempel så pass hårt att de lämnat ritbordet och sparkat igång väldigt kostsamma taxametrar.


Sverige kan också.

Get woke, go broke, sägs det, och att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Ändå är jag övertygad om att världen inte sett den sista superhjälten som iklädd lila sparkdräkt tar sig an uppgiften att förgöra kapitalismen, och kanske lyckas ”hen” till slut med den del av kapitalismen som styr de stora filmbolagen.

25 kommentarer:

 1. Kul att du refererar till "The Critical Drinker", han är ofta rolig och träffsäker i sina sågningar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, det var en ny bekantskap för mig, men jag tyckte den var riktigt bra.

   Radera
 2. Jag är mer förtjust i antihjältars historia. Där den moraliska kompassen pekar i någorlunda rätt riktning men där den kan svaja till betänkligt när personlig-vinning-moroten dinglar frestande framför ögonen. Det är väl just nyanserna som gör ett personporträtt intressant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har själv aldrig varit något fan av Stålmannen, Läderlappen, Spindelmannen osv.

   Radera
 3. Galaxer i mina braxer! Du måste grävt djupt i ett bortglömt arkiv när du hittade kapten zoom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han fanns någonstans i bakhuvudet när jag började läsa om wokade superhjältar. Plötsligt insåg jag att Anders Linder kan ha varit först med trenden när han stormade riksdagen och tryckte "ja" till "barndaghemmen".

   Radera
 4. Det är ganska enkelt: en majoritet av det högröstade woke-folket har inga pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels det. Dels lever de i en verkligheten där allt "ska" vara gratis. Samma sak när man jämför crowdfunding mellan höger och vänster. När Elin Erssons böter för att hon stoppat en utvisning (av fel kille dessutom) samlade hennes anhängare ihop 250 kr:
   https://sparosverige.blogspot.com/2018/10/solidaritet-hoger-vs-vanster.html

   Radera
 5. Kapitalismen kommer förgöra mänskligheten och där med sig själv. Mänsklighetens undergång kommer, förr destu bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå vad? Det är inte riktigt kapitalism jag beskrivit ovan.

   Radera
 6. Haha, det är nu jag inser att jag börjar bli gammal, var tvungen att googla woke "alert to injustice in society, especially racism.
  "we need to stay angry, and stay woke"". Jaha, sa det är vad de där s.k. superhjältarna sysslade med. Själv har jag aldrig läst de serietidningarna eller sett sadana filmer.

  Angaende kapitalism tycker jag att arbeta och spara till sig själv för att bli oberoende är en bra grej, däremot är jag tveksam till de som bara vill ha mer och mer. När är det nog?

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir heller inte så filmsugen.

   Att tvångsmässigt spara pengar på hög tycker inte jag är kapitalism, men jag vill inte peka finger åt någon.

   Radera
  2. Vad tycker du är kapitalism och vad skulle i sa fall vara bättre? Kommunism? Putinism?

   Annika

   Radera
  3. Kommunism är bättre.

   Radera
  4. Kommunism är bättre därför att...vada?

   Annika

   Radera
  5. Den tar död på mänskligheten ännu fortare förhoppningsvis.

   Radera
 7. Du silar mygg och sväljer kamelerna. Amerikanska filmbolag får gärna bränna pengar på woke-filmer om de tycker att det är kul. Det är deras pengar. Det är mycket värre att svenska skattebetalare tvingas vara med och betala för att Svenska Filminstitutet ska diskriminera män.
  https://sverigesradio.se/artikel/7544001

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni förstår att Svenska Filminstitutet är politiskt styrt. Om det varit privatägt så hade högsta prioritet varit att göra bra filmer som folk är beredda att betala för att se.

   "Filminstitutets styrelse utses av Sveriges regering och verksamheten regleras dels i det så kallade Filmavtalet upprättat mellan staten, SVT, TV4 och den svenska filmbranschen, dels via årliga regleringsbrev från Kulturdepartementet."
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Filminstitutet

   Radera
  2. Vi får väl hoppas att den nya regeringen ändrar på den här saken.

   Radera
  3. Jag kan tycka att det är dumt oavsett.

   Radera
 8. Jag funderar på att göra en film som handlar om superhjälten Sparo iklädd turkos träningsdräkt som slåss mot skurkaktiga politiker. Slutstriden står mellan Sparo och filmens superskurk Annika Strandhäll. Svenska filminstitutet kanske betalar om jag söker bidraget i en tjejkompis namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med SD och den nya regeringen blir det säkert bättre.

   Radera
  2. Jag tror mer på den filmen än jag tror på SD och regeringen.

   Radera
 9. Nu j•vlar triggar du igång mig. Precis som kossorna i hagen spyr Hollywood upp produkten i munnen för att köra ett varv till, nu i full WOKE-dräkt.

  Jag är en av de värsta filmtokar jag vet, jag avgudar riktigt bra film, jag kan även se riktigt dålig film, om inte annat så för att balansera referensen.

  Jag vill inte gärna ge upp, har jag börjat vill jag avsluta och runda av.

  En gång har jag avbrutit en bok. En gång har jag avbrutit en film.

  Detta var just just nyinspelningen av Ghostbusters, som jag var lycklig nog att se på premiären i Uppsala.

  Hysteriska fruntimmer som skriker ikapp med varann utan manus tydligen i en historia som är obefintlig. Det var inte bara intetsägande. Det var plågsamt.

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ana. På film har jag förskonats, det senaste decenniet har jag knappt sett på film. Däremot har jag genomlidit en del dålig standup när budskapet dränkt humorn. Jag fattar att man kan vilja framföra ett budskap när man jobbar med kultur, men håller man på med underhållning bör man i första hand underhålla. Klarar man inte det är min i fel bransch hur behjärtansvärda åsikter man än må ha.

   Radera