fredag 28 oktober 2022

Nätmäklare eller politisk plattform?

När Avanzas sparekonom Johanna Kull slutade sitt jobb för att bli företagets hållbarhetsansvariga var vi nog många som såg en varningslampa för politisk aktivism tändas. Det är möjligt att en bank/börsmäklare som Avanza kan ha en medarbetare som jobbar opolitiskt med hållbarhetsfrågor, men när företagets ansikte utåt, som ju faktiskt sparekonomerna är, övergår i den rollen … Låt oss säga att jag hade mina tvivel.

Två år senare gav verkligheten mig rätt. Kanske tidigare också, men jag har inte lyssnat så noga och dessutom redan tidigare tömt min Avanzadepå, men när Kull skriver en (låst, därför inte länkad) gästkrönika hos Omni Ekonomi där hon slår ett slag för reduktionsplikten på bilbränsle och ett slag mot den nya regeringen blev det klart för mig att Avanza inte är ett företag jag vill förknippas med.

Missförstå mig inte! Jag har själv inte röstat för den regering hon nu kritiserar (eller på någon annan), jag har inget emot att anställda personer tar politisk ställning och jag tillhör inte gänget som ringer upp arbetsgivare och frågar om de ”verkligen kan ha en medarbetare med så här vedervärdiga åsikter”. Men detta är inte privatpersonen Johanna som är vänsteraktivist på fritiden, det är Avanzas hållbarhetsansvariga som skrivit en partipolitisk text i sin professionella roll. Det framgår redan i ingressen till artikeln som inleds:

Den nya regeringens klimat- och näringspolitik är obegriplig, enligt Avanzas hållbarhetsansvariga Johanna Kull.

Vid publicering länkade hon själv till artikeln från sitt Twitterkonto, också det med tydlig företagsprofil, men hon tog bort tweeten eftersom fler reagerade som jag, och även om hon konsekvent vägrar svara på om artikeln skrivits i tjänsten är det uppenbart. Vore annars lite som om jag privatleasar en Lamborghini med sms-lån och när någon frågar hur det går ihop med den här bloggen säger jag att jag inte skaffat bilen som Sparo. Det håller inte.


Lambo hej!

Och jag tycker inte heller att Avanzas policy håller. De får såklart ha en politisk aktivist på lönelistan, men när hon tar med sig den rollen till jobbet blir det utan mig som kund.

77 kommentarer:

  1. Ja, högerextrema aktivister finns det gott om i Sverige som sprider hat och lögner omkring sig när det gäller klimat och miljöfrågor. Vilket leder till mord bla i visby. Hälsa Rebecca Ädel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åt vilket håll kvittar. Det är själva principen jag vill åt här. Ett företag bör vara opolitiskt. Någon Rebecca Ädel känner jag inte. Jobbar hon på Avanza, eftersom det är det inlägget handlar om?

      Radera
    2. Ett företag "bör" väl snarare göra det som gör att de tjänar pengar? Detta kan också sammanfalla med att ta ställning i större samhällsfrågor. Tydligen bedömer Avanza att det finns något att tjäna på detta: i pengar och/eller goodwill.

      Jag vänder mig också emot att du beskriver henne som "vänsteraktivist" eller att det är "partipolitiskt". Att vara emot eller för sänkt reduktionsplikt är inte en höger-vänsterfråga. Det är en fråga om hur man ser på avvägningen mellan utsläppsminskningar och människors privatekonomi. Det skär genom alla typer av höger-vänsterkonflikter (case in point: även V är för ett "pristak" på bensin och diesel).

      (Ej samma skribent som ovan)

      Radera
    3. Jag håller inte riktigt med om att samhällsfrågor är vad ett privat företag ska tjäna pengar på, men tror du att Avanza tjänar pengar på att ta strid för att spä ut bensin så att bilarna drar mer och går sämre? Om något så tror jag tvärtom.

      Vi kan kalla det aktivist, utan riktning. För det är som sagt inte riktningen som stör mig utan det faktum att Avanza ger sig in i politiken. Partipolitiskt? Det är regeringen, M+KD+L, hon ger sig på. Kanske inte för att det är just de partierna som sitter i regeringen, men nu blev det så.

      Radera
    4. Du får en marginellt högre förbrukning med HVO, men mycket lägre utsläpp. Netto är klimatnyttan mycket positiv.

      Jag tror att Avanza gör bedömningen, delvis av kommersiella skäl, att de vill ha ett engagemang för hållbarhetsfrågor. Personligen tycker jag det är välkommet att företag vill göra små (ja, denna är liten) som stora insatser för miljön - tror nämligen inte att problemen går att lösa utan att företag spelar en roll.

      Men håller man inte med om att företag ska ha uppfattningar som kan uppfattas som "politiska" så ska man så klart göra som du gör och inte förbli kund.

      I min mening är det i vilket fall "partipolitiskt" att kritisera en regering först när kritikern själv kommer från ett parti.

      Radera
    5. Det råder delade meningar om det, men det är inte min poäng. Min poäng är att vinstdrivande företag ska ägna sig åt sin verksamhet och att generera vinst till sina ägare, inte bedriva politik. Om de gjort den bedömningen är jag övertygad om att den är felaktig. Det var nog ingen slump att Kull tog bort sin tweet, hon fick en massa skit för den.

      Radera
    6. Innehåller inte HVO100 aningen mer energi, så man förbrukar lite mindre? Källa: colabit.se

      Radera
    7. "Forskare sågar reformen med höjd reduktionsplikt för bensin och diesel":
      https://transportnytt.se/nyheter/forskare-sagar-reformen-med-hojd-reduktionsplikt-for-bensin-och-diesel

      Radera
    8. Jag håller med om slutsatsen: kör sönder gamla bilen, skaffa sedan liten el/vätgasbil och ta en funderare på om man ens behöver bil. Numera kör jag hvo100 när jag skall längre sträckor och cyklar 2 mil till jobbet. Är orolig för klimatet och mår bra av motion.

      Radera
  2. Ja det är ju lite intressant med företag som ägnar sig åt aktivism. Har något företag någonsin tjänat pengar på det?

    Känns mest som om de lyckas göra en tillräckligt stor grupp människor förbannade för att minska kundunderlaget.

    Fast å andra sidan, själv tänker jag skaffa mig ett twitterkonto efter Elon Musks aktivism, så kanske funkar det ändå =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, jag vet inte. Troligen inte eftersom den breda massan ogillar det även när man inte själv står i skottlinjen. Jag hoppas och tror att jag skulle reagera likadant på åsikter spridda i företagets namn som går helt i linje med mina egna.

      Fast är det inte då mer för att Musk gett det publicitet och fått dig intresserad? Inte alltid en glasklar skillnad, men ändå.

      Radera
    2. Jag skulle säga att det är för att yttrandefrihetsfundamentalism är en fråga jag kan ställa mig bakom till nära nog 100% (om det nu blir så, vet jag däremot inte).
      Men det är klart att alla skriverier har gjort att man blivit mer medveten om plattformens existens också.

      Radera
    3. I den frågan håller jag med. Har man en social medieplattform som Twitter eller Facebook måste grundidén var att alla åsikter är välkomna där, och när dylika företag håller möten för att diskutera hur man ska kunna påverka ett demokratiskt val är man riktigt illa ute.

      Radera
  3. Med största ägaren Sven Hagströmer som är aktiv socialdemokrat är det knappast att förvånas, ligger helt i linje med deras åsikter.

    Han verkar inte så pigg på det där med demokrati, då han "hoppades att Sverigedemokraterna skulle bli ”riktigt, riktigt stort i det här valet” efter det skulle kunna bädda för en storkoalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna".
    Antar att han menar att de två tillsammans därmed skulle säkra 50% eller mer för evinnerlighet.
    Skön snubbe :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trots att vi följer varandra på Twitter hade jag ingen aning om att han är aktiv socialdemokrat, och det är lite det jag menar. Jag missunnar ingen ett politisk engagemang, men företräder man ett företag bör man sträva efter att hålla rollerna åtskilda.

      Radera
    2. Består inte den här regeringen till större del av lobbyister?

      Radera
    3. Ingen aning, jag tror inte att jag skulle kunna namnge mer än en handfull statsråd, ännu färre på rätt plats. Det "företaget" hade jag redan gått ur, Avanza inte förrän nu.

      Radera
  4. Jag har inte läst artikeln, men jag tycker inte att det är en höger- eller vänsterfråga och ofta kritiserar ju sparprofiler olika förslag från båda politiska sidor. Avanzapodden har ju tex tidigare flera gånger kritiserat att ISK-skatten eventuellt skulle höjas och diverse förmögenhetsskatter. Det blev i ett avsnitt nyligen ganska uppenbart att Nicklas Andersson ställde sig väldigt positiv till Liberalernas löfte om slopad ISK-skatt upp till 300 000 tex och det kan man ju förstå utifrån perspektivet att Avanza vill att folk sparar mer. På samma sätt är det väl inte så kontroversiellt att påstå att sänkt reduktionsplikt är dåligt för klimatet. Det är väl alla överens om, men den nya regeringen tycker det är värt det för att underlätta kortsiktigt för svenska hushåll och företag. Om nu Avanza ska ha en hållbarhetsprofil så är det väl inte helt fel att hon lämnar kritik till den regering som fattar icke-hållbara beslut. Sen kan ju Nicklas och hans kollegor prata om fördelarna med regeringens politik för svenska bolag och/eller konsumenter, men det är inte helt fel att någon också pratar om nackdelarna utifrån ett annat perspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är en väsentlig skillnad när Avanza har åsikter om ISK-skatt och reduktionsplikt på bränsle. En sparekonom ska ju vara småspararnas företrädare på något vis, och att då ha åsikter om hur deras kunders sparande i företag beskattas är begripligt. Reduktionsplikten har däremot ingenting med företagets verksamhet att göra, då får man dra det väldigt långt.

      "På samma sätt är det väl inte så kontroversiellt att påstå att sänkt reduktionsplikt är dåligt för klimatet."

      Inte kontroversiellt, men kanske lite naivt, okunnigt och felaktigt, och definitivt inget som alla är överens om. Men återigen, det får man vara på fritiden, men på samma sätt som jag tycker fackförbund ska företräda sina medlemmar på arbetsmarknaden och inte ha åsikter om demokrati i Asien eller svenskt bistånd tycker jag att en nätmäklare ska ägna sig åt just nätmäklande. På jobbet, på fritiden får de göra vad de vill.

      Radera
  5. Hållbarhet-hållbarhet-hållbarhet! Ett ord som varje företag, eller universitet till exempel, som anser sig "goda" ska basunera ut att de håller på med och minsann har implementerat i hela verksamheten. Det nya floskelordet som kommit efter miljö, jämlikhet, HBTQ mm.
    Själv blir jag bara misstänksam. Vad är det som de försöker dölja nu? Att ett företag inte vill slösa med sina resurser (vare sig det är pengar, elen eller råvaran som de förädlar) ser jag som självklart. Men att hela tiden behöva informera omvärlden om att de minsann är hållbara och följer XX standarder och YY mål som FN satt upp är lite överdrivet. Vem försöker de övertyga? Varför?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag har inga bra svar på dem.

      Radera
    2. Privata aktiebolag, till skillnad mot börsnoterade (publika), måste ha det väsentligt lättare gällande detta. Antar att frånvaron av alla dessa intressenter, bla om hållbarhet, leder till att de har lättare att tjäna pengar.
      Det kan vara en av anledningarna till att bolag köps ut från börsen, det går helt enkelt att räkna hem affären när man inte längre behöver hålla på med sådant som man inte tjänar pengar på utan är ekonomiskt en börda?

      Radera
    3. Kanske är du något på spåren här, men det gör att utköpta bolag slipper fylla i en massa deklarationer om ditten och datten, det är ju inte så att börsbolag måste låta sina medarbetare skriva politiska debattartiklar.

      Radera
  6. Ytterligare ett bondeoffer bland företag då. Go woke and go broke. Har svårt att förstå tondövheten. Men gott i mitt stilla sinne Sparo att du drar öronen åt dig och undviker företaget, jag fungerar likadant. Nu är jag en mycket passiv fondsparare som sitter nöjd med robotifierat månatligt fondköp i den begränsat perfekta banken Swedbank, men jag har trots detta haft långtgående planer rörande Avanza och Nordnet.

    Avanza är nu ute ur ekvationen.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mitt fall ska sägas att de var ute ändå, pga att de inte finns i Norge. Allt jag gjort är att ta tag i något jag borde gjort för flera månader sedan. Men jag hoppas att jag hade lämnat dem ändå annars.

      Radera
  7. Det är väl lite som att du kallar dig Sparo, håller till på en "börssajt" men konstant bara snackar politik. Du framstår lite som en trollfarm för SD.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Man hör lite vad man vill höra (, hör jag). Senast i detta inlägg har jag berättat att jag inte röstat. Vidare har jag varit tydlig med att jag är negativ till EU och svensk anslutning till Nato. En rätt dålig trollfarm som inte röstar på dem och nästan inte håller med dem om någonting, kan jag tycka.

      Radera
    2. En trollfarm sprider propaganda. Syftet är att få andra att rösta. Vad du påstår att du röstar på är irrelevant. Tycker dina åsikter matchar SD rätt väl.

      Radera
    3. Jag känner av en ökad nivå av internettroll här Sparo. Min tanke till dig är enbart att du inte ska ta åt dig, idioter finns, men vi är så många flera som uppskattar dig och meningsutbytet.
      /Jonas B

      Radera
    4. Jag skulle önska att alla partier skulle matcha mina åsikter, men i bl a ovannämnda två högst väsentliga frågor håller jag uppenbarligen inte med dem. Och det finns fler, monarki, integration osv. Var och en av dem tillräckligt viktiga för mig för att inte kunna stödja ett parti som inte håller med mig där. Så när du tycker att mina åsikter matchar SD:s undrar jag om det är mig du inte vet något om eller dem. Du kanske inte vet något om vare sig mig eller dem utan helt på egen hand bestämmer vad var och en tycker. Livet blir ju enklare så :)

      För övrigt är väl första kravet på ett nättroll att det ska vara anonymt? Vem av dig och mig är anonym?

      Radera
    5. Jonas, jag tar inte åt mig när argumenten mot mig så totalt missar målet. "Jag anser att du tycker..." funkar dåligt i en debatt.

      Radera
    6. Den här sajten är bara en av raden av Sverigedemokraternas hatiska trollfabriker på nätet.

      Radera
    7. Är det så alltså? Har de andra av deras trollfabriker också åsikter som går stick i stäv med partiets? Och är de inte heller anonyma, som du?

      Och ännu viktigare. Om jag nu driver en trollfabrik för ett politiskt parti, ska jag inte få betalt av dem då? Eller har jag sabbat det genom att inte ha deras åsikter?

      Radera
    8. Men SD ÄR ju för guds skull precis som du negativa till EU och Nato... Du har även på twitter uttryckt att du anser Ungern är ett rättsäkert land. "Anser att du tycker" träffar ju bullseye där. Betalt, ja hur ska läsarna veta om du får det?

      Men man får rösta vad man vill. Min poäng var att du snackar bara politik. Vad hände med det ekonomiska i ditt lite annorlunda leverne, det vill jag höra mer om.

      Radera
    9. Undrar om det är den där Niclas som frekventerade kommentarsfältet här hos Sparo under något år, och som verkade ha slutat innan valet. De uttrycker sig på samma sätt och med samma sorts argumentation iallafall, men det kanske bara är ett resultat av den nuvarande svenska skolan

      Radera
    10. Nej, nu får du läsa på en sväng. De är positiva till såväl EU ("vi ska påverka inifrån") som Nato. Hur de ställer sig till Ungern har jag ingen aning om. Däremot är jag rätt säker på att jag inte haft någon åsikt om Ungerns rättssäkerhet. Jag skrev tidigare i veckan att landet är tryggare än Sverige, men även du måste väl förstå skillnaden?

      Men du. Någon gång när du känner dig mindre fördomsfull (om det inträffar), kolla på mina tio eller tjugo senaste blogginlägg. Samtliga innehåller ekonomi. Hur många behandlar politik? Är inlägget om att jag köpt en ny kamin eller att jag är orolig för mitt äppelträd politiska? Eller är det inlägget om fusk i schackvärlden eller det om katter som gick över din politiska gräns? Jag vet i alla fall svaret på antalet SD-propagerande inlägg av de dryga tvåtusen jag skrivit sedan bloggen startades - noll!

      Radera
    11. Det är helt klart att sparo är köpt. Är helt säker.

      Radera
    12. Då väntar jag bara på pengarna :)

      Radera
  8. Har varit Avanzakund sedan starten och var supernöjd i början. Nu börjar jag tveka allt mer. Inte bara pga sånt här och knarkande medarbetare utan även om Avanzas affärside i sig är hållbart. Tror det finns en stor risk att Avanza inte finns kvar om låt oss säga 10-15 år. Däremot tror jag att de riktigt stora bankerna finns kvar. Så där lägger jag numera mitt långsiktiga sparande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte låta osäkerheten om de finns kvar om 10-15 år hindra sparande där, möjligen investering i aktien. Men utveckla gärna vad i affärsidén du tycker sviktar.

      Radera
  9. Du beskriver ofta personer som kritiserar högerpolitiker eller en allmänt högerpolitik som vänsteraktivister. Har du beskrivit motsatsen, alltså personer som inte tycker om vänsterpolitiker eller vänsterpolitik som högeraktivister? Varför, varför inte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du säger det som att det är en sanning. Stämmer det (vilket jag inte alls är säker på) handlar det nog snarare om den allmänna värderingen i orden. Vänsteraktivist är inte lika stigmatiserande. Många kallar sig själva vänsteraktivister medan jag nog aldrig hört någon kalla sig högeraktivist. I denna text var det absolut inte min avsikt att använda ordet vänsteraktivist som ett skällsord utan för att på ett enkelt sätt beskriva situationen - att en person som står utanför partipolitiken angripit regeringen med argument oftast använda av vänstern.

      Radera
    2. Varför skulle högeraktivism vara stigmatiserande?
      / R. Ädel

      Radera
    3. Hej, R. Ädel!

      Det får du nog fråga en forskare om. Jag konstaterar bara faktum.

      Radera
  10. Jag tycker det är skrattretande faktiskt detta, att Sparo får klä skott för högerextremism. Inget jag någonsin läst här indikerar ens en aning åt det hållet, endast en sund skepticism mot vänsterextremism. Är ganska säker på att Sparo inte är SDare faktiskt.

    Men jag är det! Aktiv dessutom och sitter i fullmäktige, kommunstyrelsen, kultur o fritidsnämnden, socialnämnden, barn o utbildningsnämnden, bostadsbolaget, tingsrätter mm mm.

    Ge er på mig istället då era fega vänstertomtar så skäller ni iaf åt rätt håll!
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då får du åtminstone betalt för att ge sig på dig :)

      Men skämt åsido, en blogg är till skillnad från ett börsbolag fritt att använda till vad man vill, och skulle jag hitta något parti att stödja skulle jag inte dra mig för att göra det. Fast kanske inte här, för detta har jag valt ska vara en ekonomiblogg. Att man då och då kommer in på politik eller samhällsfrågor är inte så konstigt, då dessa också styrs av ekonomi och dessutom indirekt styr våra privatekonomier.

      Radera
    2. Jonas: Jag skulle aldrig skälla på dig. Du står ju för din högerextremism.

      Radera
    3. Du anonyma fegis. Du visar bara din okunskap när du nämner högerextremism, du är skadad av massmedia. På måndag släpper jag fram S i kommunstyret. Högerextremistiskt?
      Jonas B

      Radera
    4. Jonas: Varför dyker det upp personer hela tiden i sverigedemokraterna som har högerextrema åsikter, när ska det ta slut?

      Radera
    5. Idioter finns av alla dess slag i alla partier. I SDs fall är massmedia extra intresserade av att rapportera. Som ledamot i distriktet så kan jag avslöja att reglerna som leder till uteslutning är stenhårda. Jag har fått en medlem utesluten pga anledning som jag personligen tyckte icke alls var skäl till uteslutning men blev nerröstad av riks.
      /Jonas B

      Radera
    6. Så det är medias fel att det finns nazister i SD?

      Radera
    7. Ditt inlägg påminner mig om varför man aldrig ska diskutera med klappträn på internet.

      De drar ner en till sin nivå och sedan vinner de på erfarenhet.
      /Jonas B

      Radera
    8. Jag såg att du skrev att det är media som är extra hårda mot just sverigedemokraterna och du påstår att det finns minsann lika mycket extremism i andra partier. Är det helt sant? Om vi tittar enbart på personer som har blivit straffade enligt svensk lag så är personer som är medlemmar i SD överrepresenterade mot andra riksdagspartier. Betyder det att Svensk polis och Svenskt rättsväsende också ingår i en maskin mot just SD, eller?

      Radera
  11. Att stater och nu även företag försöker bestämma vad vi ska ha för åsikter gör att jag börjar tro mer och mer på bitcoin. Paypal har nyligen infört att man kan konfiskera 2500 USD från den som uttrycker felaktiga åsikter. I Kanada fryste man bankkonton för personer som protesterade mot vaccintvång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paypal o Kanada är illa, riktigt illa.
      /Jonas B

      Radera
    2. Ja, det där är riktigt skrämmande exempel. Det borde alla som gillar åsiktsfrihet tycka, oavsett åsikter i övrigt. Det där citatet om att "jag är villig att dö för din rätt att uttrycka din åsikt" tycks ingen leva efter längre.

      Radera
    3. Elon Musk verkar vara undantaget, hoppas jag i alla fall.

      Radera
    4. Jag tror att det blir bättre med Elon Musk som ägare till twitter. Det ska tydligen bli svårare att vara anonym, vilket är väldigt bra. Har man åsikter så borde man kunna stå för dom också.

      Radera
    5. Vi får väl se vad Musk leder till. Jag kan roas lite av sura reaktioner från dem som "gjort en Kinnaman" och sagt att de ska lämna Twitter om Musk tar över. Plötsligt var det nog inte så de menade :)

      Radera
  12. Jag överväger att flytta mina innehav på Avanza över till Nordnet. Privata företag får vara aktivistiska av sig men då får de även räkna med att förlora kunder som inte gillar inriktningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den här gången höll jag visserligen inte med dem. Men i princip spelar det ingen roll, jag är less på företagare som ska försöka uppfostra mig.

      Radera
  13. Nordnet är bättre. Jag har i princip slutat med alla affärer på Avanza. Det är inte värt det. Man blir bara lurad av Sven H. Sosse-pampar är ju innerst inne riktigt giriga svin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tror jag i och för sig inte att moderatfamiljen Dinkelspiel i Nordnet är mindre giriga ;-)

      Radera
    2. Girighet kan jag acceptera. Propagerande för korkat vänsterflum på min bekostnad...kan jag däremot inte acceptera.

      Radera
    3. Exakt så. Jag uppfostrades av mina föräldrar, det behöver jag ingen nätmäklare till.

      Radera
    4. Det beror på vad man menar med girighet. Politikerna i Norrtälje som skulle öka sina löner med över 20% på skattebetalarnas pengar, det är girighet.

      Radera
    5. Det är riktigt ruttet och betydligt värre. Nyvalda politiker kan du inte göra dig av med förrän om fyra år med mindre än att du flyttar. En nätmäklare du ogillar kan du lämna inom några dagar.

      Radera
    6. Alla(?) från avgående regeringen tog ut fallskärm. Flera av dem parallellt med den väl tilltagna politikerlönen. Det är girighet.
      Jag tror vi kan konstatera att de är duktiga på att sko sig själva, oavsett politisk färg :-(

      Radera
    7. Absolut! Notera avsaknaden av kritik från övriga partier eftersom de gjort precis samma sak och kommer att göra det igen. Det enda statsrådet i modern tid som inte tagit ut statsrådspensionen (eller vad det heter) är Gustav Fridolin. En av vadå... hundra?!

      Radera
    8. Där får jag väl ändå som kraftigt kritisk mot MP ge Gustav ett kudos.
      /Jonas B

      Radera
    9. Jag kan gå ännu längre och säga att jag är kraftigt kritiskt till honom som person. Jag har träffat honom och upplevde honom som väldigt uppblåst och självupptagen. Men ja, här fick han en poäng när alla andra borde få ett straff.

      Radera
  14. 1,8 miljoner kunder på avanza, jeezus.

    SvaraRadera
  15. Det var mycket, men i den siffran antar jag att det fanns många som i likhet med mig haft konton både där och på Nordnet eller annan mäklare och då är det ju inte säkert att man har några större pengar där. Det är ju gratis att skaffa och ha konton.

    SvaraRadera
  16. Intressant inlägg. Jag läser ju inte mycket av skitmedia idag, så jag hade missat det inlägget från Avanzas rödgröna politiker (förlåt esg aktivist).
    Jag har extremt svårt för företag som ska uppfostra sin omgivning, så jag får nog se över min kundrelation till Avanza framöver, om bättring inte sker.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag också, de ska ägna sig åt sin verksamhet. Detta tycker jag inte tillhör den.

      Radera
  17. Hon har skrivit att hon inte begriper exakt vad regeringen gör. Men tror inte jag känner någon som fullständigt förstår det. Tids nog kommer det nog klarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker man brukar bli besviken när insatsen ska summeras och jag förväntar mig ingen annan utgång nu.

      Radera