fredag 14 oktober 2022

”180 grader, du kan lita på oss, du kan lita på oss...”

Jag skrev en hattext om Paypal när jag försökte nyttja deras tjänster, och gav dem även feedback direkt. Lite grann i affekt, kan jag avslöja.

Jag lyckades komma ur deras klor, så därför berördes jag inte personligen av deras senaste tilltag, att bötfälla kunder, eller rättare sagt beslagta pengar från deras konton, om de på något vis framför eller marknadsför ”desinformation”. Det kunde handla om intolerans, diskriminering, rasism eller våld. Det är ju i sig inga trevliga grejer, men i den mån sådant ska vara straffbart (ibland låter det i debatten som att en del tror att hat är olagligt) ska bedömningen såklart göras av rättssystem, inte av multinationella IT-jättar.

Kanske kom Paypal själva på det orimliga. Troligare är att deras jurister upplyste dem om det, men plötsligt tvärvände de och påstod att ändringen av kundvillkoren sänts ut felaktigt. Okej, var det alltså ett skämt, eller var förslaget bara inte tillräckligt genomarbetat? Det är enkelt (eller åtminstone enklast) att tänka att detta ändå bara skulle drabba våldsbejakande extremister. Men återigen, vem ska göra den bedömningen?


Det ska Sacha Baron Cohen göra.

Jag kommer ibland att tänka på Martin Niemöllers gamla dikt om att han inte gjorde något när judar, socialister och andra hämtades, för det var inte hans strid. När de sedan kom för att hämta honom fanns ingen kvar som kunde hjälpa honom. Du kanske inte skrivit eller delat något som IT-jättarna idag tycker är ”desinformation”, men kanske tycker de det imorgon.

Så även om det tillsynes inte är vår strid tänker jag att det kanske ändå är det. Och så funderar jag på en grej till. Paypal hävdar att det nya kundavtalet som skickades ut var felaktigt. Det var alltså desinformation. Betyder det nu att de skulle vilja bötfälla sig själva?

9 kommentarer:

 1. Det här är en försmak av hur E-kronan kommer fungera i Sverige och alla andra CBDC för den delen. Skillnaden är att man kommer göra det i realtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt. Tillfället gör censuren.

   Radera
 2. 800 grader var det väl? 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste väl att det var något som skorrade med rubriken :)

   Radera
 3. Detta låter ju häpnadsväckande.

  Tro f*n att de fick backa omgående, detta måste vara olagligt å det grövsta om genomfört. Eller kanske ej om kunderna accepterar villkor om det är ok för företaget att plocka pengar av kunderna om de beter sig på ett mycket tydligt vis definierat av företaget, så långt sträcker sig ej mina juridiska kunskaper.

  Men varför i hela friden ger sig företaget in i det getingboet över huvud taget? Godhetssignalering? Hallå Brandos?

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. PayPal är ju liksom inte små...

   Radera
  2. Paypal är ju en aning större än Brandos ja :-)

   Det är väl en avvägning hur hårt man vågar trycka. I ett visst läge triggar det gissningsvis allmänheten som blir förbannade på företag som tar sig rättigheter de inte borde ha. Fast åtminstone i Sverige tycks man kunna dra saker rätt långt utan reaktioner. Jag ser en viss humor i att de som tidigare ondgjorde sig över mäktiga amerikanska kapitalister nu kan stå och säga att "de är privata företag som gör vad de vill".

   Radera
 4. Man anar bara vad som komma skall när vi får digitala centralbankspengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag bävar. Inte minst eftersom så många verkar helt aningslösa och väljer att hoppas att allt ska ordna sig till det bästa när det är så lite som tyder på det om man bara vågar se tecknen.

   Radera