lördag 15 oktober 2022

”Annars är jag väldigt noga”

Jag har förståelse för att gamla personer går på internetbluffar och luras på pengar. De är uppväxta i en tid då varken internet eller denna typ av skamlösa avskum fanns. Dessutom är de ofta inte så slängda i engelska och hör kanske dåligt, vilket gör dem till ännu lättare offer.


Titta, man kan vinna en trisslott!

Men när artonåringar glatt läser upp koden från sin bankdosa till en person de aldrig träffat undrar jag om allt hopp är ute för mänskligheten. Här har vi en tjej som behövde en studentbostad och letade på Facebook. OK, kanske inte bästa stället att leta på, men ändå helt rimligt.

Att lämna ut lösenord och koder över telefon är däremot inte ens ett gränsfall för någonting som ska kunna hända. Det gör man inte till vänner, inte till familjemedlemmar, inte till någon som säger sig ringa från banken och definitivt inte till vilt främmande människor! Det står i fetstil i vartenda användaravtal.


Oj, det såg inte jag.

Annars är jag väldigt noga med mina bankuppgifter. Även när jag handlar på nätet är jag också jättenoggrann, liksom, för jag vet vad som kan hända.

Om hon vet vad som kan hända, men ändå kliver rätt i fällan, vad är det då för fel på henne? Och hon nöjde sig inte där utan verkar också ha lämnat ut svarskoder från sina föräldrars dosor så att även de fick sina konton tömda. Med sådana döttrar behöver man inga fiender.

Yara berättar att det är många studenter som hamnat i samma situation och tycker att ”det är jättevidrigt, liksom, att de utnyttjar just studenter”. Varför det? Om det är som hon säger är ju studenter ”de nya dementa”, som aningslöst går på vad som helst. Vore jag internetbedragare är det precis den gruppen jag skulle välja att attackera.


Sveriges framtid.

Jag inser att jag raljerar och låter antagligen en gnutta hånfull också, men detta är allvarligt talat så långt ifrån att vara ”jättenoggrann, liksom” som det är bara är möjligt. Det är tufft när man precis kommit in på en skola och saknar studentbostad, men det är inte rysk-roulette-läge. Åk dit och bo på vandrarhem några dagar. Nog tusan hittar du någon soffa att sova på och så småningom en bostad i Malmö/Lund med omnejd.

Nu kostade tabben femtiotusen. Varken polisen eller banken har hört av sig. Nej, vad ska de säga? Polisen har väl viktigare fall att jobba med och är det ens kriminellt att ta pengar av en vuxen människa som ger bort dem frivilligt? Banken hade jag inte ens berättat detta för.

33 kommentarer:

 1. Anmäl det som hets mot folkgrupp och det får absolut högsta prioritet omedelbart, och det finns då gott om polisresurser.
  Aschberg tillsammans med sina internetungdomar kan ta det här som ett fall och köra lite "granskande journalistik" så ska vi se att de som gjort det inom några dagar kommer att återfinnas överst på Aftonbladets hemsida, med såväl text som rörlig bild naturligtvis.

  Sedan är det fritt fram att med säkerhet säga att det är den nya regerings fel, och att det är sånt här som händer när man släpper fram fachisterna och nu väntar fyra år av missväxt och missmod....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att ras hade väldigt lite med detta att göra. Själva blåsningen lär väl förresten ha skett före både val och regeringsskifte.

   Radera
 2. Min spaning säger att du har rätt; jag upplever att allt fler unga har svårt att röra sig till höger i normalfördelningskurvan. Förstår inte var alla aningslösa kommer från, de som ska bygga upp landet. Har Google raderat förmågan att tänka själv? Nåja, inte mitt problem när jag flyttar till en mer bildad nation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till höger i normalfördelningskurvan? Menar du rent politiskt eller att de inte använder den högra hjärnhalvan?

   Radera
  2. Jag tror han menar på IQ kurvan?

   Radera
  3. Ah, det är klart. Att jag inte kopplade det tyder på att jag befinner mig på den andra sidan :)

   Radera
  4. Väldigt många barn och ungdomar är uppväxta med mobil och/eller platta i handen med obegränsad tillgång tillgång till TikTok. En app framtaget av kinesiska staten för att fördumma människorna i väst, och ja - de verkar ha lyckats med sitt mission. Lägg då till att många föräldrar idag inte är särskilt engagerade i sina barn och katastrofen är ett faktum.

   Radera
  5. Kommentaren var svar till Anonym, att du Sparo ligger till höger på kurvan är tydligt, det gör nog de flesta vettiga människorna :)

   Radera
  6. Som om västvärlden behövde hjälp med att skapa fördummande appar ;-)

   Radera
 3. "Banken hade jag inte ens berättat detta för"
  -Varför inte? Högsta domstolen har ju beslutat att detta är bankens fel. Det är fullt rimligt att vara så korkad i Sverige numera. Jag räknar med att detta kommer bli mer och mer vanligt.
  /qwerty

  SvaraRadera
 4. Det finns tyvärr ingen metod mot dumhet, vilket denna person tyvärr fått lära sig den hårda vägen. Tyvärr saknas alltid kritiska frågor från de intervjuande journalisterna, men det är kanske inte deras jobb? jag hade nog inte varit en bra journalist, då jag absolut hade ställt frågan "och då tyckte du att det är en god idé att lämna ut bankdosans säkerhetskod till en helt främmande person"?

  Läropengar... katching...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, "Hur tänkte du?" hade stått högt upp på mitt papper med. Men så är jag inte född på 2000-talet och bor hemma hos mamma och pappa i en villa i Bromma (så vädrar jag mina fördomar om reportern också).

   Radera
 5. Det händer att jag ser på Youtube-klipp med Brynolf och Ljung. De erkänner att de manipulerar dem de lurar, det är alltså inget övernaturligt. Alla verkar bli lurade av dem, även jag som tittar.
  Jag tror tyvärr att om brottslingen är skicklig så kan vem som helst bli drabbad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas Ljung är en gammal kompis/kollega och jag kan styrka att han inte är övernaturlig (även om det är något märkligt med hans frisyr). Jag tror säkert att tjuven är skicklig, men för att luras krävs ändå att man släpper regel 1A, att inte lämna ut koder till okända. DET borde inte vara så himla svårt.

   Radera
 6. Tycker det kopplar bra mot ett tidigare inlägg om prejudikat för bankkundens räkning att banken skulle få betala tillbaka kundens förluster vid bedrägeri där man lämnat ut uppgifter. I mitt tycke grav oaktsamhet om jag uttrycker mig så vänligt jag kan.

  Missförstå mig ej, min kärlek och förtroende för banker i gemen är mkt nära absoluta nollpunkten, men för att kunna uppehålla ett tjänst/kund-förhållande så måste detta vara baserat på rimlighet, därför gör jag det jag aldrigt trott jag skulle göra och ställer mig här på bankernas sida.

  De ska inte behöva lida skadan, eller egentligen sprida ut den på oss övriga kunder som ej är kompletta klappträn. Basta!

  Lättar upp min irritation till en länk till ett gäng som "roat sig" med att dra såkallade nigeriabrev till sin slutpunkt, och är något av det roligaste jag läst på internet, om än med ett stänk av tragik eller ilska om man är på det humöret.

  https://www.419eater.com/
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också på bankens sida i detta fall. Det får finnas gränser.

   Radera
 7. Ursäkta mig, länken pekade till roten där det jag menade ej var lättfunnet, denna är bättre.

  https://www.419eater.com/html/letters.htm

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst där förr och tycker att sånt där är kul, att de ibland får tillbaka den skit de genererar.

   Radera
 8. Är hon månne utvecklingsstörd? Inte i betydelsen psykiatrisk diagnos utan mer i betydelsen för svenska mått mycket låg IQ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken föresvävade mig, men jag tror inte det. Däremot godtrogen på en nivå jag nästan inte trodde var möjlig, och stämmer det som hon säger, att hon vet många andra som lurats på ungefär samma sätt, så ser framtiden mörk ut.

   Radera
 9. Kommer att synas det närmaste året vilka som har simmnat nakna.
  Ränta på 6 % och du Sparo får fullt upp med snyfthistorier.

  Tycker de unga är lättpåverkad av vad som någon annan Tycker på olika internet forum eller influenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se. Det borde åtminstone inte minska.

   Radera
 10. Ser på börsens utveckling.
  Alla ungdomar som har åkt i fastighets fällan SBB etc -89 %.
  Allt på grund av influencer typ 100 miljoner mannen.
  Som barnbarnet 13 år säger alla tjejer ser likadana ut.
  Ingen vill sticka ut med egna åsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite ett annat fenomen ändå, tycker jag. Börsen är ju ändå oftast bra varför det är begripligt att många blir fartblinda. Att lämna ut sina lösenord till okända är däremot inte bra i några tider.

   Radera
 11. Jag är inte säker pa vad Sparo tycker när kommentarsfältet sticker iväg fran ursprungstexten, men vill ända säga att det verkar som om de yngre generationerna bryr sig mer om vad andra tycker än att ha en egen uppfattning. Lär man inte ut kritiskt tänkande i skolorna? Inte för att man gjorde det särskilt mycket pa min tid (jösses, jag skulle ha sparat gamla skolböcker, för att nu kunna peka pa alla fel som fanns), men det är väl nagot man lär sig när man växer upp. Inte allt som man hör och ser är sant.

  Men far att aterknyta till texten, ja, den dumma tjejen (och hennes tydligen lika dumma föräldrar) fick vad de förtjänade.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är själv skyldig till att sticka iväg lite ibland o så länge man inte går fullständigt bananas från spåret så upplever jag inte att man får smäll på fingrarna. Men det är ju självklart Sparos sak att råda över. Får jag säga vad jag tycker så är det positivt om vi kan hålla kommentarer o diskussioner öppna, om de inte barkar helt åt fanders iväg, och där upplever iaf jag att Sparo sagt stopp och belägg.
   /Jonas B

   Radera
  2. Jag har inga fasta principer. Blir det intressant må det vara hänt, så där håller jag med Jonas. Sedan har jag genom åren haft några som "alltid" gjort varenda ämne till att handla om deras favvoämne. Det kan vara invandring, HBTQ-frågor eller vad som helst. Då kan det bli för mycket.

   Fast i detta fall tycker jag inte att du glider ifrån ämnet. Kritiskt tänkande borde vara prioriterat i skolan. Tyvärr tror jag att man vridit det så att exempelvis källkritik har gått från den ursprungliga innebörden (att kritiskt granska alla uppgifter och försöka gå till dess källan) till att vara kritisk mot vissa källor. Och då går det kanske så här. "Allas lika värde" gör kanske att man inte vill diskriminera anonyma snicksnackare på Facebook.

   Rimligtvis borde det ju vara vi som inte växt upp med internet som skulle vara mest mottagliga för sånt här. Ändå är det inte så utan tvärtom de som vuxit upp i en tid med internetbedrägerier, trojaner och spam, som sväljer det lättast.

   Radera
  3. Gott. Jag försöker självfallet inte driva någon agenda här. Men samtidigt blir det ju komplett ointressant om jag kommer med "goddag, yxskaft"-kommentarer på inlägg istället för mitt tyckande o tänkande. Då vore det ju komplett meningslöst för samtliga inblandade.
   /Jonas B

   Radera
  4. Och för att förtydliga menar jag inte att det är fel att dra fram sina käpphästar heller, men om varje inlägg renderar i kommentarer om exempelvis traktorer blir det lite jobbigt.

   Radera
 12. Sparo fick du ihop någon norsk 100lapp för honungen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, ganska många faktiskt. Ny chans imorgon.

   Radera