måndag 24 oktober 2022

Schack matt!

När jag spelade schack var schackdatorer inget vidare. Det var nästan svårt att bygga en dator som slog mig och då var jag sannerligen inget världsmästarämne.

Annat är det nu. Särskilt om betänketiden begränsas slår de bästa datorerna de bästa schackspelarna ganska enkelt. Det spelar väl ingen roll, kan tyckas, men när det finns pengar i potten är det givet att det också finns fusk och nu skakas schackvärlden av att den nittonårige amerikanen Hans Niemann slagit världsmästaren Magnus Carlsen, gissningsvis med datorhjälp och klickrubriksordet ”analkulefusk”. Jajamen, han ska alltså ha fått datorhjälp via morsesignaler till en plats där solen aldrig lyser.

När Niemann och Carlsen möttes någon vecka senare gav norrmannen upp efter tio sekunder i ren protest. Senare har den arrangören, Chess.com, kommit fram till att Niemann troligen fuskat i över hundra partier online, varpå såväl sajten som Carlsen och ytterligare två schackspelare stämts av Niemann på hundra miljoner dollar för att de försökt ”förstöra Niemanns rykte”.


Jag har kommit för att döda din karriär.

Tydligen är det inte bara datorerna som blivit bättre sedan jag spelade. Även pengarna måste ha blivit det om världens fyrtiofemte bästa spelare tycker att karriären är värd en miljard! Till saken hör att Niemann tidigare erkänt fusk, två gång till och med, så ryktet var väl redan ganska devalverat. Men okej, jag fattar att ingen schackspelare vill ha ryktet att bokstavligt talat dra sina bästa drag ur röven.

30 kommentarer:

  1. Det här har tyvärr inte ett skit med ditt inlägg att göra. Men en felskrivning av din blogadress länkar till världens skönaste sida XD

    http://sparosverige.blogpsot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar det som en ära eftersom jag utgår ifrån att den sidan hade haft en annan adress (det har den väl gissningsvis också) utan min blogg.

      Radera
    2. Verkar vara så att alla subdomäner på den domänen leder till samma innehåll. Så den domänens ägare är tycker nog att fler än bara Sparos läsare måste frälsas.

      Radera
    3. Ah, då är jag nere på botten igen ;-)

      Radera
    4. minns en artikel för många år sedan där någon hade kommit på över 20 felstavningar på britney spears och registrerat de som internetdomäner som alla ledde till en porrsida. där ligger du i lä! :-)

      Radera
    5. Vem är Britney Spears ;-)?

      Radera
  2. Även jag har spelat en hel del schack på den gamla goda tiden. Jag har ett konto på chess.com och spelar online ibland fortfarande. Jag tycker det är relativt lätt att avgöra om det är en dator eller person som spelar. Inte i realtid iofs men genom att analysera dragen i efterhand. Däremot skulle jag inte kunna avgöra om fusket gjordes via en buttplugg, hur fan kom de på det egentligen??? Och hur kunde Magnus avgöra att det fuskades på 10 sekunder, det är ju fortfarande öppningsbok för både människa och maskin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur de kom på det har jag ingen aning om. Att Carlsen misstänkte fusk har han sagt berodde på:
      1. Att Niemann inte verkade engagera sig i partiet. Det tog ungefär samma tid och energi för honom att hitta rätt drag i givna som i kritiska lägen.
      2. Att han blev utspelad trots vita pjäser, något han säger att bara en handfull spelare i världen kan göra (och det tror jag var ödmjukt i överkant).
      Och gissningsvis 3. Att Niemann redan erkänt fusk. Tydligen kom han in sent i turneringen, pga ett avhopp, och Carlsen säger (visserligen i efterhand) att han redan då funderade på att själv hoppa av turneringen eftersom han ogillar fuskare.

      Men nej, det var inte efter tio sekunder. Först spelade de ett parti som tog närmare tre timmar, som Niemann vann. Någon vecka senare möttes de igen och det var då Carlsen (då som svart) gav upp efter Niemanns andra drag.

      Radera
    2. Han kanske hörde vibrationerna lul

      Radera
    3. Jag vet inte vilka vibrationer vi pratar om (jag är väldigt okunnig på... morse), men ofta sitter man ju och lutar armbågarna mot bordet så helt omöjligt är det kanske inte.

      Radera
  3. Klickade pa länken men blev inte klokare för det, hur funkar analkulefusk (ett ord jag aldrig trodde jag skulle höra/skriva)?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje ruta på schackbrädet har ett nummer, från A1, längst ner i vits vänstra hörn, till H8, högst upp till höger. Det är på det viset man skriver protokoll och kan läsa ett parti i efterhand. Fusket skulle ha gått ut på att Niemann fått en morsesignal med dataprogrammets drag till denna kula, korta och långa impulser helt enkelt (morsesignaler begriper jag även om jag inte kan dem, resten av tekniken och utrustningen är mig obekant).

      Radera
  4. Att både lära sig morsealfabetet och trycka upp en mottagare där bak är för mig övermäktigt. Jag antar att det är one-way-communication så det går inte att skicka en fråga tillbaka till datoroperatören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner som du, även om själva alfabetet knappast kan vara omöjligt att lära sig. Och ja, det hade nog inte funnits skäl att svara även om det hade gått. Schackdatorer kan inte resonera, de kan bara säga vad som i deras tycke är bästa draget.

      Radera
    2. Han måste väl ha en medhjälpare som sitter och gör motståndarens drag mot datorn och sedan via morse vidarebefordrar datorns motdrag till fuskarens brunsol?

      Radera
    3. Ja, så måste det vara. Antagligen livestreamades partiet, så medhjälparen behöver inte vara närmare än att signalen går fram.

      Radera
  5. Jag åkte ut i sista rundan av telegrafistprovet när jag mönstrade, så jag saknar det där lilla extra som måste till på den fronten. Niemann måste suttit som en äggsjuk höna och vibrerat i tre timmar, bara nej tack!
    Då föredrar jag fusk som han som byggde in en tryckknapp i sin värja för att signalera träff. Eller ungefär alla tävlanden i gång som trotsar gravitationen genom att ständigt ha en fot i marken utan att det syns.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina morsekunskaper sträcker sig (som de flesta?) till bokstäverna O och S, men det känns som det minst jobbiga att bemästra för detta fusk.

      Det där med värjan var ändå kreativt. Har också något svagt minne av en spjutkastare som manipulerat sitt spjut på något sätt så att det flög längre. Gång är ju nästan rättvist i och med att alla fuskar, men jag kan inte för mig liv begripa varför potentiella löper kastar bort sin talang på denna icke-sport.

      Radera
    2. Fniss: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/765r1w/gafotboll-populart-bland-aldre
      Annika

      Radera
    3. Sådana sportartiklar blir jag glad av (och det är inte ofta jag blir glad av att läsa om sport).

      Radera
    4. Jag skickade länken till min 78-ariga kompis i Sverige, och han svarade att det skulle aldrig funka eftersom han skulle börja springa. Hurra för alla gamlingar med gott självförtroende.
      Annika

      Radera
    5. Eller god fysik. Efter att ha kollat på lite löpningsresultat tror jag att jag med nöd och näppe skulle hävda mig i världseliten för 85-åringar. I Norge finns det en 76-årig tant som springer maraton på 3 timmar och 39 minuter och det fixar inte jag.

      Radera
  6. Vad har du för ranking på chess.com? Borde du inte skaffa sparo-profil där så alla som vill kan utmana dig och eventuellt märka att du är smartare eller dummare än dom tror?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har 1900 i snabbschack och 1711 i blixt, men det var många månader sedan jag spelade.

      Och så mycket tror jag att jag lärde mig som lovande schackjunior att det inte är en glasklar koppling mellan schacknivå och intelligens, även om man såklart inte kan bli bra på ett strategispel om man är helt genomkorkad.

      Radera
  7. Har följt händelsen lite eftersom jag tidigare spelade själv och nu följer schack lite lagom via nätet. För de allra bästa spelarna (säg topp 100) räcker det med en signal om att nu finns något bra för dig i ställningen. Man behöver alltså inte få veta exakt vilket drag som är bra. Bara att veta att det finns något att leta efter räcker för dessa spelare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast då ska alltså Niemanns samarbetspartner göra den bedömningen utifrån datorns drag, så då måste även denne vara en topp100-spelare. Plus risken att Niemann ändå tolkar situationen fel.

      Jag ser inte vitsen med att krångla till det. Enklare att låta datorn göra alla drag och skicka signalen till spelaren.

      Radera
  8. Schack kallas hjärnornas kamp. Det var listigt av amerikanen att använda rövhålet istället för hjärnan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han vore inte den förste som tycks tänka med röven.

      Radera
  9. Jag tittade på ett Youtube-klipp där Niemann analyserar sitt parti mot Firouzja https://youtu.be/KN3zNrvO8b4?t=839 och han verkar inte imponera i sin analys på ett sätt så att man tror att det är en spelare med 2700 i rating.

    Själv tjänade jag bara ett par hundra kr i prispengar under hela min "schackkarriär". Det är betydligt mindre lönsamt än om man om man kan få DO att pressa ut lite kränkthetsersättning om någon exempelvis skulle insistera på att kalla mig "hen". https://www.do.se/om-do/pressrum/aktuellt/2022/2022-02-10-anvandandet-av-oonskat-pronomen-diskriminering-enligt-do

    Det skulle vara intressant att se hur Niemann presterar i blixtschack där det är svårare att ta hjälp av analkulor. Spelar han riktigt bra där är jag beredd att tro honom trots att han bevisligen fuskat vid en mängd andra tillfällen.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte bedöma om han ska ha 2700 eller kanske "bara" 2500, men som jag förstått det är han ändå en riktigt duktig spelare, vilket gör historien än mer tragisk.

      Ja, ett par hundra kronor i prispengar kan stämma för mig med och på den tiden tror jag inte Sverige hade schackproffs överhuvudtaget. Om man inte räknar in Ulf Andersson som hade (och har?) konstnärslön. Nu finns det heller inga svenska 2700-spelare, men jag är ändå mållös över miljardkravet.

      Jag ser helst att ingen arrangör någonsin mer bjuder in honom till en turnering, oavsett spelform.

      Radera