onsdag 26 oktober 2022

Matkrigsaktivism

Klimataktivister har jag gett mig på förut och nu är det dags igen. Det senaste greppet i deras ”kamp” är tydligen att förstöra konst. Genom att hälla potatismos eller tomatsoppa på ovärderliga tavlor ska organisationen Just Stop Oil visa världen att det är fel att köra bil, eller något i den stilen.

Det är nog fler än jag som tänker att detta är fel väg för att skapa intresse eller ens acceptans för sina åsikter. För det är åsikter, bara för att man säger sig kämpa för miljön betyder det inte att man sitter på något slags facit. Hade man gjort det hade man för övrigt kunnat presentera det istället.

Själva förklarar de tilltaget med att vanliga, städade aktioner inte fungerat. Nej, men då kanske ni borde gå hem och slipa på argumenten istället för att köpa konservburkar. Aktivisterna anser naturligtvis att  de själva är lite bättre och mer värda än andra människor och deras åsikter. Alltså har de rätt att väcka uppmärksamhet genom att förstöra privata eller samhällsägda värdesaker. Att de inte får acceptans för den synen på sin omvärld är inte märkligt.


Nooooooooo!!!

Och för guds skull, lev som ni lär någon gång! Finns det en enda ”klimataktivist” under 30 som inte färgar håret i någon obskyr färg som grönt eller rosa? Vad tycker miljön när ni sköljer ut den bottensatsen i avloppet?

41 kommentarer:

 1. Hur var det han sa, Lars Ekborg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har sagt mycket, bl a att han skulle ge Beppe Wolgers en snyting så skägget ramlade ner i brallorna. Men jag misstänker att du är ute efter "bynt ihop å slå ihjel".

   Radera
 2. Jag kan vara ytterst tveksam till hur värdet pa berömda tavlor sätts, själv skulle jag aldrig sätta upp nagon av dem pa väggen, men saklart är det fel att förstöra.

  Men nu har jag ju själv gatt och blivit klimataktivist av tva skäl. Nagra giriga jävlar vill riva ner tva vackra gamla hus och en mängd nästan 100-ariga träd för att bygga nytt alldeles intill mitt hus. Synd att göra sig av med grönomraden i stan, de behövs för att suga upp all skit som trafiken orsakar, samt skapar en trevlig miljö. Dessutom vill jag ogärna ha en byggarbetsplats i flera ar 50 meter fran där jag bor.

  Men vi är ett litet gäng som tänker ta fajten, trots att chansen att "vinna" är liten. Greta, var är du :) ?

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att du inte hade brytt dig om det skett någon annan stans.

   Radera
  2. Jag är också tveksam till att betala miljarder för en tavla, men marknaden har aldrig fel, sägs det.

   På svaret var Greta är får du fråga hennes handlers, men min gissning är i närheten av en kamera.

   Radera
  3. Det återkommande hatet mot Greta. Lite tröttsamt. Modigt sparo, mycket modigt

   Radera
  4. Jag är ledsen, men jag ser inget hat här. Är det möjligen till att vara lite fördomsfull, herr Anonym (apropå mod)?

   Radera
  5. Priset sätts genom att rika människor tävlar om de mest eftertraktade tavlorna genom att betala mer än de andra. Därför så brukar konstnärer odla relationer till rika och försöka prata upp priset. Men idag kan man ju kopiera all konst mycket lätt, så priset på kopior är rimligt och lågt, även på väldigt bra konst.

   Radera
  6. Vilket också borde dra ner priset på originalen, tänker jag. Men så har jag heller aldrig varit någon konstkännare.

   Radera
 3. Det klart att det är lättare att engagera sig i det som ligger nära, men ni har fel om ni inte tror att jag inte engagerar mig i annat ocksa. Jag är ytterst klimatmedveten och hade förra aret en förbrukning pa 2,417 kwh för värme och hushallsel. Tror att det är svarslaget.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAG betvivlar inte ditt engagemang. Inte heller att det är lättare att engagera sig i det som berör en direkt, det vore märkligt annars.

   Radera
  2. Jag köper resonemanget med grönområde. Men när Annika pekar att bo granne med byggarbetsplats blir det väldigt mycket NIMBY.

   Radera
  3. Hon får svara för sig själv, men är vi inte alla lite sådana? Ingen vill bo granne med ett vindkraftverk, väldigt få vill ha björn och varg in på knuten osv.

   Radera
  4. Jo så är det väl. Men vissa saker som byggen är tidsbegränsade.

   Radera
 4. Jag såg någon film när välklädda veganaktivister nyligen hällde ut mjölk i Londons lyxvaruhus, och en åskådare ifrågasatte deras val av skor, väskor och annat som var av läder. Inget svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska sägas att det finns veganska skor (om jag inte minns fel t o m av märket "Vegan Shoes") som inte går att särskilja från läder.

   Radera
  2. Fast då är de väl tillverkade av någon oljeprodukt som plast istället? Det är ju okej för en vegan men knappast för en "klimataktivist"

   Radera
  3. Ja, det är himla svårt att vara människa. Därför är det klokt att vara lite ödmjuk.

   Radera
 5. Jag undrar om de som gör detta verkligen främst är miljövänner? Det känns som att klimataktivismen är ett svepskäl. De vill egentligen bara sabotera, ungefär som klottrare gör.
  I alla fall lär klimataktivisterna inte vinna fler anhängare för sin sakfråga genom sådana där handlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det mest är en slump att man blir klimataktivist och inte fotbollshuligan? Kanske.

   Radera
  2. Det kan man gott kalla dem.

   Radera
 6. Ett tips om man känner sig klimataktivistisk är att använda ICA Basics potatismos, då finner man ett användningsområde för den. Människoföda är det inte.
  /Jonas B

  SvaraRadera
 7. "Själva förklarar de tilltaget med att vanliga, städade aktioner inte fungerat"
  Hmm, har de hört talas om lobyism? Det är annars ett tips som jag kan ge - men jag antar att det kräver viss tankeförmåga och andra aspekter av socialt interagerande som kanske inte alla besitter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så mycket i detta beteende jag inte förstår. Det är som att de inte litar på sina argument eller att de har verkligheten på sin sida. Samtidigt som de säger sig övertygade om både det ena och det andra.

   Radera
 8. Sedan när har det blivit miljövänligt att skräpa ner och förstöra? Håller för övrigt med Lars Ekborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alla? "Raggare och gamla jävla kärringar och stockholmsjävlar och zigenare och fanskap, och hottentotter och mopedister!"
   https://www.youtube.com/watch?v=3HYrE32taAA

   Radera
  2. Samt drönare, vilka de nu är:)!

   Radera
  3. I min snäva världsbild är drönare manliga bin.

   Radera
  4. Raggere och mopedister anser jag borde k-märkas istället.
   /Jonas B

   Radera
  5. Jag citerade bara Lars Ekborg (som i sin tur citerade Yngve Gamlin om jag minns rätt). Lika bra att vara tydlig med det om någon hittade andra ord i citatet som inte längre används ;-)

   Radera
 9. Roliga är ju att de applicerar superlim på händerna för att sitta kvar på brottsplatsen. Kan ju fundera på hur den tillverkningsprocessen ser ut. //Erik G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blandar man inte alger och maskrosblad ;-)?

   Radera
 10. Så bloggaren bryr sig mer om några dukar belagda med färg än om klimatet. Nu är det så att om några årtionden blir det svårt att finna drickbart vatten på grund av alla klimatförändringar. Då kommer knappast någon att bry sig om dessa konstverk. Det är det som aktivister vill visa - vi prioriterar fel.

  Man satsar miljarder på kriget i Ukraina (bra, fortsätt med det) men saknar engagemang beträffande klimatskador, något som kommer att döda fler människor än något krig hittills. Men vi är döva och blinda trots alla sansade vetenskapliga argument. Så ditt råd om slipade argument visar sig vara värdelöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu är du inte anonym längre, alla vet ju vem Prins Bertil är ;-)

   Men du måste nog påstå något som är sant om det jag har skrivit för att jag ska bemöda mig med att bemöta dig. Vad jag bryr mig eller inte bryr mig om är inte en del av texten eller bloggen i stort, så det kan vi lämna därhän.

   Radera
  2. Kan prins Bertil tala om varför ingen i miljörörelsen någonsin talar om överbefolkningen? Det är ett hyckleri utan dess like som pågår. Indien har till exempel 380+ människor / km2, i Sverige är vi 25 / km2. Och kom inte dragandes med att vi i Sverige lever som om vi hade fyra eller fem jordklot, det är bara skitsnack. Vi lever betydligt renare än de flesta andra länder.

   Radera
 11. Varför gör det inte protesterna mera kreativa och i positiv anda. Humor och happenings, lite crazy galenskap som inte trashar tavlor eller stoppar trafiken. Deras aktivism har nog för de flesta bara motsatt effekt, folk ser dem som knäppgökar och blir mest förbannade.
  Tror att de är få som har tagit reda på vad aktivisterna vill och lyssnar. De kommer aldrig att nå fram på de sättet som de agerar nu. /Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut att det hade varit en framkomligare väg. Nu retar de istället folk till att sitta och tokvarva på tomgång, till ingen som helst nytta för någon.

   Radera