söndag 23 oktober 2022

Ica blir rika

Ica-handlarna gör rekordvinster, skriver Aftonbladet, men skriver sedan om den största butikens omsättning. För effektens skull, gissar jag, för nog fattar väl Aftonbladets svagsinta journalister skillnaden på omsättning och vinst. Dock stiger vinsten också, och det är väl inte riktigt den bild man får när cheferna pratar om de höga matpriserna.

Men de tar såklart chansen, på samma sätt som elbolag, bensinmackar och politiker roffar åt sig och skyller alla prishöjningar på krig, sjukdomar och internationella avtal. Förresten drabbas jag fortfarande av att företag och myndigheter skyller sina långa svarstider på ”rådande omständigheter” som indirekt tillskrivs Putin eller pandemin trots att det rimligen inte är därför de har för dålig eller för lat personal?

Tillbaka till priserna. De är så höga som marknaden låter dem vara. Det låter på en del som att de tror att priserna ska sjunka igen när (om!) världen på något sätt stabiliserar sig. Det tror inte jag. När kunderna visat att de kan betala 65 kr för ett paket Bregott och över 25 kr för diesel lär de få göra det.

Om priset på plastpåsar går upp kan vi avstå köp, men el och mat måste vi ha och man bygger inte om en bensinbil till gengasdrift i första taget. Har vi inte längre råd blir det väl upplopp och på sikt inbördeskrig, men vi är inte där än.


70 kr för Bregott, nu jävlar!

Lite flexibilitet underlättar ändå. I Haninge finns Willys, Lidl och till och med Hemköp. Ändå har Haningeborna alltså handlat för över en miljard om året på Ica Maxi i Haninge. Bor man precis bredvid fattar jag om man går på Ica för att handla varor man glömt att handla i sin vanliga butik. Själv är jag för snål för att göra så, då är jag hellre utan, men jag fattar att det görs. En miljard blir det inte.

65 kommentarer:

 1. Klassklyftorna växer i Sverige, mer än några andra västerländska länder i världen. Lite pinsamt är det tycker jag. Det blir säkert inte bättre med den här regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu klassklyftor är något negativt.

   Radera
  2. Ja, klassklyftor är dåligt och orättvist, därför att den överklass som finns inte har skapat sin egna förmögenhet, utan har stulit våra gemensamma pengar, vilket borde straffas med lagens strängaste straff, och då menar jag inte svenska mesiga straff.Förmögenhet skapas genom utnyttjande av människor, djur och natur.,vilket inte enbart är moraliskt förkastligt, utan är ren och skär ondska. Må dom brinna in helvetet för alltid i fruktansvärtda plågor och alla sina gelikar.

   Radera
  3. Jag vet inte om begreppet klass inte spelade ut sin roll för runt hundra år sedan, men klyftor i allmänhet har definitivt både för- och nackdelar. Det är nämligen inte så att alla pengar som skapas per automatik borde vara "gemensamma" och om någon skapar en förmögenhet (och samtidigt betalat in i helvete massa skatt) unnar jag honom/henne det. Att istället ge bort av förmögenheten till den som inte skapat den är inte rättvisa, det är orättvisa, alltså motsatsen.

   Radera
  4. Det är ju det som är poängen. Dom skapar inte sin förmögenhet, dom stjäl från någon annan, och är där med kriminella.

   Radera
  5. Stöld är kriminaliserat.

   Radera
 2. Rea-priserna på varor tycker jag inte har ökat så mycket, så följden i vårt fall har blivit att vi "tokhamstrar" varor det är rea på och som har lång hållbarhetstid. Exempelvis 30 paket krossade tomater när de kostade 3 för 25 under en vecka, 10 paket Sportknäcke när det var nedsatt 5 kr per paket under en vecka, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det lönar sig ju att vara om sig och kring sig när mat är dyr.

   Men drygt 8 kr för en burk krossad tomat lät dyrare än Willys ordinarie pris.

   Radera
  2. Priset gällde Icas paket krossade tomater som är på 500 g. Jag tror Willys är på 390 g. Närmsta Willys för oss ligger 12 km bort, därför blir det oftast Ica eller Lidl, som ligger 1 km bort.
   Häromveckan lärde jag mig förresten ett nytt ord, krympflation, som betyder att producenterna krymper varans storlek men behåller priset...

   Radera
  3. Då hade det blivit Lidl 9 gånger av 10 för mig, och Willys den tionde.

   Krympflation har jag bloggat om, även om jag inte använde ordet:
   https://sparosverige.blogspot.com/2019/10/forpackningarna-krymper.html

   Radera
  4. Krympflation har funnits länge, en gren som Gevalia är mästare i för övrigt.

   Radera
  5. Jag vill inte vara förespråkare för Ica, men i vårt fall har de bredast sortiment och är enda butiken i vår lilla stad där man kan självscanna, vilket jag gillar starkt. Hur ofta är det inte som priserna på hyllorna inte stämmer med det man får betala? Jag upplever att det händer kanske 30 % av gångerna (jag kollar alltid kvittot) att något pris inte stämmer. Man kan visserligen klaga, men det är bara inte min grej. Om man scannar ser man själv om priset blir fel till ens nackdel och kan då låta bli att köpa varan.
   I ärlighetens namn är jag dock inte supersparsam när det gäller mat, så det är även slentrian som styr valet av butik.

   Radera
  6. Jag handlar gärna på lidl men dock inte konserverade tomater till pizza tex. Då är det ursprungsmärkta San Marzano tomater från Italien som gäller. Smaken går inte att jämföra. Kostar ca 25 kr burken men en burk räcker till 4 pizzor och använder man inte allt går det bra att frysa in. Prova gärna :-) //Signor Pappagallo

   Radera
  7. Är det 20-30 procent dyrare tycker jag inte att det hjälper att det är smidigt att handla.

   Nja, jag håller mig nog till Eldorado-tomater för 5,90 kr ;-)

   Radera
  8. Krossade tomater måste vara den vara som är svåraste att jämföra pris på, då Eldorados krossade tomater innehåller 40% tomatjuice. Är lite som krympflation, fast med vatten :) Kanske ska tipsa ICA om vattenflation!

   Radera
  9. Jag föreslår begreppet vattflation :)

   Radera
 3. Ja, det tycks vara lite som att rösta på Sossarna? Detta att handla på Ica för rika. Märkligt är det. För det är knappast som så att Ica erbjuder något speciellt, förutom betydligt högre pris på allt. För vissa är det säkert status i att fortsätta strö pengar över Ica handlaren.

  I praktiken är det väl inget där det är lika enkelt att påverka sitt personliga pris med bibehållen kvalite, som just mat? Om man vill.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte är det väl status att handla på Ica ändå. De är inte precis NK.

   Radera
  2. Helt säker på att vissa aldrig sätter foten i en Lidl butik, enbart för att "vad ska grannarna nu tro"? Ungefär så. Denna enfald :)

   Radera
  3. Säkert är det så. SR hade för många år sedan ett reportage där en man som troligen bar monokel (det lät så) sa "Jag vägrar att vistas i lågprisbutiker". Han tyckte antagligen att det stärkte hans varumärke.

   Radera
 4. Jag har turen att bo fem minuters gangväg fran en lokal butikskedja som är billigare än de andra tva stora. Där handlar jag 90% av det jag behöver, ofta pa extrapris och gärna när det är nedsatt med 50% (sista förbrukningsdag). De 10% som blir över gar till Coop som har ett större utbud. Funkar för mig.

  Annika

  SvaraRadera
 5. Blir Ica rika gör de uppenbarligen något rätt. Det är bara lite svårt för mig att förstå vad.
  Föredrar själv Lidl framför det mesta annat, men nämner jag det för mina kollegor så tittar de på mig som om jag inte vore riktigt klok och mumlar något om att "har aldrig varit inne på ett Lidl...".

  Tror att en kall, dyr vinter kan vara bra för de billigare butikskedjorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk har kanske för mycket pengar och tycker att det är jobbigt att styra sin egen tid, så då handlar de på Ica och slipper det ;-)

   Radera
  2. den kommentaren har jag hört flera gånger om lidl. "de har inget jag vill ha. bara massa konstiga märken".
   är folk så märkesfixerade? det är klart att letar du efter icas köttbullar så kommer du inte att hitta de varken på lidl eller på coop. går du däremot in och ska köpa köttbullar, smör och bröd så kommer du ut med köttbullar, smör och bröd, oavsett vilken butik du går in i.

   Radera
  3. Lidl har en del knepiga märken och på alla affärer tycker jag att det tar ett tag att hitta i butiken och lära sig vad som är bra och dåligt. Fast när man väl gjort det tror jag inte att det är så mycket svårare på Lidl än på andra kedjor.

   Radera
  4. Nuförtiden har de dessutom en del vanliga märken till skillnad från när de precis öppnat. Kanske inte hela sortimentet men mycket.

   Sen tycker att att en ytterligare bonus med Lidl är deras temaveckor där de har typ tysk mat, eller östeuropeisk mat, eller finsk eller italienskt osv. Finns en massa skumma grejer jag testat och gillat.

   Radera
  5. Läste österrikisk istället för östeuropeisk och kom direkt att tänka på nazistledaren Wunderbaum i Yrrol:
   "Wienerkååårv, wienerbrööööd... sån österrisk junkfood for hela den schlanten ja."

   Men tillbaka till verkligheten ligger det något i det. Ibland behöver man få en knuff (rabatt) för att testa något man inte visste att man skulle gilla.

   Radera
 6. Personligen misstänker jag att ICAs omsättning kommer att sjunka i förlängningen i takt med att inflationen och prishöjningar på livsmedel, drivmedel och el fortsätter att öka i tangentens riktning.

  Jag kanske har varit rapp att förändra mitt konsumptionsmönster i syfte att rädda vad som räddas kan av mina slantar, men jag kan inte tänka mig annat än att en betydande del av befolkningen för eller senare i någon grad kommer att göra samma lika...

  Till exempel:
  Plastpåsarna kommer att kosta 6-7 kr.
  Köper 1000 påsar av minst lika god kvalitet från Kina för 0,15 kr styck.

  Kött och ost kostar dubbelt det "normala".
  Köper korv o köttbullar av billigt men ok slag. Leverpastej som smörgåspålägg. Ost och köttfärs vid rejäl rea. Kollar alltid "kort datum"-hyllan. Lär mig utnyttja bönor som kostnadseffektiv proteinkälla.

  Dubbla priset på potatis och andra odlade varor. Ägg har blivit dyrt.
  Köper potatis från en egenodlande vän för bråkdelen. Andra varor från ett par jordbrukare i trakten. Ägg från lokalt hönseri.

  Bregott, mitt favoritsmör, kostar sjuka 65:-.
  Byter ut mot Findus majonäs som kostar 15:- för 450 gram. Nu tycker jag om majonäs, gjorde jag inte det skulle jag ha lite olivolja på smörgåsen istället.

  ICA/Coop har blivit grisdyra.
  Nu köper jag någon enstaka vara på ICA ibland då det ligger 10 steg från kommunhuset som jag ofta besöker. Men 98% av livsmedel köps på Lidl som jag tycker är en kanonbutik med oförtjänt risigt rykte där jag får två kassar bra mat för samma kostnad som ICA tar i inträde, typ.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte borde omsättningen fortsätta uppåt.

   Visst, med några enkla förändringar kan man spara stora pengar.

   Radera
 7. Jag tror att min närmaste Lidl kan vara Sveriges sämsta. Stökigt, slitet och med ett väldigt begränsat utbud. Läsk finns förstås alltid, men sådana exotiska saker som vinäger och buljongtärningar har de inte. Det funkar bara inte att ha den som vardagsbutik. Vilket ju är synd, för det finns ju jättebra Lidl med stort utbud. Bara inte i just här.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Lidl rent allmänt är rörigt, men är det enda alternativet till Ica skulle jag ändå handla allt där.

   Radera
 8. Drar gränsen vid Lidl, jag står inte ut med känslan i den butiken. Skumma varor, märken och allt känns fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv föredrar jag Willys, men vore alternativet Ica skulle jag hellre lära mig vilka av Lidls märken som är bra.

   Radera
 9. Visst måste vi unna ICA-handlaren nya däck till Ferrarin, det kostar att vara framgångsrik ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, inte är det gratis att ha swimmingpoolen på behagliga 30 grader hela vintern heller.

   Radera
 10. Jag gillar inte Lidl för jag upplever deras butiker som röriga. Jag kör en blandning av Ica, Coop och Willys. Storhandlar gör jag på Ica eller Willys. Ica tycker jag är bättre på lokala grönsaker. Coop är mer för komplettering. När jag tittar på de senaste månaderna har jag snittat under 2000 kr i matkostnader inkl allt annat annat från mataffären. Jag brukar i början av veckan kolla igenom erbjudandena och om jag handlar den veckan välja den butik med bäst erbjudanden. Jag tycker inte det är någon större skillnad i de månatliga matkostnaderna även om jag ser att vissa produkter gått upp i pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vettigt att köra olika butiker, men själv tycker jag att Ica är så pass mycket dyrare än alla konkurrenter att det vore poänglöst att ta med dem i mixen.

   Radera
  2. Jag tycker det varierar mellan städer och butiker. Vissa Ica är i linje med Willys. Dessutom har inte Willys alltid det märke som jag vill ha.

   Radera
  3. Willys har samma ordinariepriser i hela landet. Prismässigt har jag aldrig någonsin sett en Ica-butik som varit ens i närheten även om de såklart inte är dyrast på allt.

   Radera
 11. Jag handlar på ica nästan jämnt. Jag har willys, lidl och coop i stan också men de ligger längre bort. Förra året låg inköpen på 1000kr i månaden inkluderat papper, tandkräm, tvål etc. Ska man gissa på att det går att pressa ner det till 800 spänn hos lidl? Tycker inte det är värt besväret faktiskt. Och inte tycker jag inflationen på 10% är något att hetsa upp sig över heller.. 100 kr mer i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på mer än 20 procent genom att gå över till Willys eller Lidl, men det är ju omöjligt att veta. Hur som helst, tycker du inte att det är värt besväret så är det inte det.

   Radera
  2. Ha,ha ja det vore något om Ica bara vore 20 procent dyrare än Lidl. Men vi som vet vad saker och ting kostar vet att det skiljer 45 procent för en vanlig matkasse. Men visst, de som tycker det är småpiss får vl leva vidare sitt liv och lägga pengar de arbetar ihop på skit, som tex Porschen till den stackars Ica ägaren.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Jag vet inte om det skiljer 45 procent i snitt, men de gånger jag försökt handla på Ica har det ofta skilt så mycket och mer än det på enskilda varor.

   Radera
 12. Jag var på ICA en gång för mer än 20 år sedan. Av ren slump ska tilläggas. En vän som jag skulle fika med behövde handla fredagsmysmat (jag var ganska ny i Sverige och hade ingen aning vad fredagsmys var för något) så jag hängde med. Nu handlade hon bara skräp men jag var inte sen att kolla priser i största allmänhet. Chockades svårt och butiken bara bekräftade mina förutfattade meningar: det var dyrt och man satsade hårt på köpupplevelse. Jag drog slutsatsen att ICA klarar sig utan mig i fortsättningen också. Och jag klarar mig utan köpupplevelse.
  Jag är varm förespråkare av Willy´s och Lidl. Speciellt Lidl sedan jag lämnade Sverige. De säljer nämligen vin och sprit. Märkeskrav har jag inget. Kött, fisk och fågel samt smör som utgår 95% av min kost hittar jag där och med bra priser dessutom. Självklart handlar jag bara varor med extra pris minst -30%.
  Jag brukar säga att Lidl och Willy´s har gjort mig ekonomisk medveten. Det är så klart sanningen med modifikation men inte så långt ifrån ändå. Samma strategi har jag använt i alla områden i mitt liv. Och detta har gett en kraftig skjuts i rätt riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger nog mycket i detta, att matbutiker ger ekonomisk medvetenhet. Det går såklart att handla i en dyr affär och kosta på sig ett stort matkonto utan att vara ekonomisk idiot, bara för att man tycker att det är värt det, men gissningsvis är det personerna som inte kollar priser innan de slänger ner maten i korgen som inte heller har koll på försäkringar, räntor, kapitalvaror etc.

   Radera
  2. Precis min tanke!
   Det finns oändligt många vägar som pengarna kan smita iväg på. Lite som kungskobran på Skansen. En liten spricka i taket/lampan sen är den borta!
   Ens privatekonomi bör vara tätt som Fort Knox.

   Radera
  3. Du är nog den första som jämfört privatekonomi med en orm :)

   Radera
  4. Lössläppta ormar och ekonomi ska man akta sig för, det kan det gå illa!

   Radera
  5. Kombinationen och ormarna går att undvika (kanske inte på Skansen, men överallt annars), men ekonomi kommer ingen av oss ifrån även om fobin skulle vara värre än för ormarna.

   Radera
 13. Ska man handla på Lidl gäller det att ha bra koll. Vi bor närmast en Lidl-affär och om det är något vi saknar, t.ex. till ett bak, blir det dit man går, istället för att ta bilen till ica 5 km bort. Dock lyckas Lidl nästan alltid sakna det jag letar efter. Bakpulver, finns inte, Nutella, finns inte. Osv osv. Vet inte om jag har massiv otur men jag lyckas nästan alltid gå bet på de varor jag är ute efter. Nu struntar jag i Lidl och tar bilen istället. Dock finns det många varor som är väldigt bra på Lidl men det gäller att ha benkoll på deras sortiment, då de saknar mycket som man kan förvänta sig av en dagligvarubutik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft lite samma känsla. Delvis är det nog så att de har färre varor, men så har de också placerat dem på ett sånt sätt att det är omöjligt att logiskt veta var saker finns.

   Därför har jag alltid föredragit Willys. De har inte trettio sorters ketchup, som Ica, men jag behöver bara en :)

   Radera
 14. Hej!
  Jag bor i Jönköping och jag har jämfört priserna i de flesta mataffärer på de varor som vår familj oftast använder. Jag upplever inte att "stora" willys skulle vara billigare än maxi. Jämför man utan kampanjpriser är priset ungefär lika dem emellan. Övriga butiker är däremot klart dyrare, särskilt City Gross.

  Så varför hackar alla alltid på Icas dyra priser? De har en trevligare butiksmiljö med ett bättre sortiment och har ungefär samma priser som Willys trots detta. Vi köper också oftast veckans kampanj-erbjudanden och jag upplever att det utslaget på ett år ger bättre värde på Maxi än Willys därutöver.
  Sen ligger Maxi-butiken mest centralt utan högre priser.
  Härinne låter det som att priserna skulle vara 20 procent högre på ica, förstår inte!
  Köper folk bara lite morötter, potatis och lök när de jämför? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde posta länken
   https://www.fri-kopenskap.se/article/view/657398/unik_undersokning_willys_billigast_hemkop_och_nara_dyrast

   Även om länken visar att willys är aningen billigare än maxi rör det sig om någon eller några tio dyrare per 2000 kr mat inhandlat. Men på er låter det som att folk skulle revolutionera hela sin matbudget om de bara bytte ut maxi mot willys? :)

   Radera
  2. Att jag alltid hackar på Icas dyra priser är för att jag alltid upplevt dem som klart dyrast. Innan jag helt gav upp var det mer än en gång jag gick till Ica för att kompletteringshandla något jag glömt, men lät bli eftersom jag vägrade att betala 30-100 procent mer än jag visste att jag fick samma vara för på Willys.

   Som din undersökning säger: "Willys är billigast i alla städer och alla kassar som Matpriskollen undersökt." Men ja, min bild är att skillnaden är betydligt större än i denna undersökning.

   När det gäller rabatter/kampanjer gäller Willys alla Pluskunder medan Icas (om jag minns rätt, det var som sagt länge sedan) bygger på att man handlar för en viss summa. För mig som ensamstående med en matbudget under tusenlappen per månad betyder det i princip ordinarie pris på Ica medan jag får alla kundrabatter på Willys.

   Radera
  3. Alltså, bara så du inte missförstår.
   Jag är lika intresserad av detta ämne som du, att hitta bäst matpriser. Jag är inte ute efter att provocera dig utan att genuint förstå. :)

   Den prisskillnad förstår jag gör dig upprörd. Då måste din ica vara mkt dyrare än min. Om man är ute efter lägsta pris på t.ex. krossade tomater så får man ica basic för ungefär samma som willys eldorado. runt 5 kr sådär. Låter tokigt att ica då skulle lägga sig på 8-10 kr för deras budgetalternativ.

   Du får alla icas rabatter oavsett vad du handlar för. Däremot får du återbäring på 25 kr (och sen ytterligare steg uppåt ju mer du handlar för) om du handlar för minst 2000 kr per månad. Men även om du missar återbäringen är det en liten del jämfört med övriga vanliga rabatter.

   Men kan du ge några tydliga exempel där willys ligger så mycket billigare än ica (30 till 100 procent som du säger).
   Kan du nämna 10 varor som du vet.

   Radera
  4. Nej då, jag fattar att du inte var ute efter att provocera utan genuint har en annan åsikt. Och nu är det flera år sedan jag ens gick in i en ICA-butik, så det är inte fel med input där.

   Nej, eftersom ICA:s aktuella priser till skillnad från Willys inte ligger ute till allmän beskådan kan jag inte det. Om det sedan beror på att de vet att de inte tål en jämförelse kan jag inte heller veta, men jag kan ana ;-)

   Radera
  5. ICA Nära är dyrast alla kategorier.
   https://matkassar.matpriskollen.se/kassar

   Radera
  6. Eller nej. Hemköp är några kronor dyrare ibland.

   Radera
  7. Grejen med Hemköp är att de har intressanta extrapriser, så där går det ändå att fynda. Men jag skulle inte storhandla där :)

   Radera
  8. Bara så att du vet så skrev inte kommentaren 21:08 och 21:09 av samma person som skrev kommentaren 17:46 dagen innan. Alla dessa anonyma kommentarer!

   Radera
  9. "Alla dessa anonyma kommentarer!", sade en anonym kommentator... För viss frustration är det. Vore betydligt enklare om ni slängde in ett namn, bokstav eller siffra för att identifiera er i längre trådar.

   Radera
  10. Skyll dig själv. Du kan skaffa dig ett bättre bloggverktyg så kan du ställa in så att det inte går att kommentera utan att uppge eller användarnamn eller vara inloggad. Du förstår att du aldrig kommer att kunna påverka alla dina kommentatorer. I IT gäller: Kan användare göra fel så kommer användare att göra fel. Ta bort möjligheten att kommentera anonymt eller lev med problemet!

   Anonym

   Radera
  11. Jag vet att jag både kan flytta och ställa in så att det inte går att lägga anonyma kommentarer. Jag vill dock gärna att man ska kunna kommentera utan att registrera ett konto, så jag hoppas att de som kommenterar kan göra mig tjänsten att kalla sig något. Så himla svårt är det ju faktiskt inte.

   Radera