lördag 8 oktober 2022

Stulen ved

Både i Sverige och Norge har jag sett att man lagt ut ved vid grillplatser. Som en kommunal service, men kanske också med en baktanke att slippa få en massa överåriga scouter att gå loss på intilliggande skog.


Farbror Calle och farbror Bosse.

Jag har aldrig använt sådan ved själv, men ändå blivit lite glad över att den finns där, för att det visat att systemet funkar. Fram till nu.

När elpriserna skenar och ved är en bristvara för den som i oktober kommer på att den nyinköpta braskaminen går på ved, kunde man väl ge sig på att någon skulle få idén att vittja allmänningar. Risken att bli upptäckt måste vara obefintlig och vad skulle hända då, en utskällning av en kommunal naturvårdare?

Jag blir nyfiken på den genomsnittlige vedtjuven. Jag har svårt att tro att det är ”the usual suspects”. Ungdomsgäng rör sig knappast i de områden där denna ved finns och unga människor generellt stjäl knappast ved, vad ska de med den till? Fattigpensionärer som hellre tar kommunal ved än fryser i sina hus? Barnfamiljer som passar på när de ändå grillar med ungarna? Nej, det verkar lite för organiserat för det. Jag vet verkligen inte.

Men trist är det för antagligen slutar det med att tjänsten försvinner. Precis som att man inte längre vågar lämna en hund eller barnvagn utanför butiken där man handlar, låser in sig hemma, låser sin brevlåda, låser sin bil till och med när man sitter i den för att inte bli rånad. Utveckling? Det kanske man kan kalla det. Oundvikligt? Nej, det vägrar jag tro. Samtidigt är jag inte typen som blundar för verkligheten för att jag inte gillar den. Jag borde kanske sätta hänglås på vedskjulet.

33 kommentarer:

 1. Kommunen får preppa ett vedträ med en gps-sändare och se var veden tar vägen och samtidigt hoppas att just den klabben inte eldas upp på plats :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ger du mig idéer här. I min kommun (ligger i Norrbotten, av alla ställen) - där var och varannan äger skog/har betydligt lättare/billigare att få tag i ved än gemene 08a - har detta varit ett problem i >10 års tid. Inte utan att man undrar vem som bemödar sig att stjäla från det allmänna!

   Radera
  2. Det vore jävligt kul om de gjorde det. Men de får nog leta upp den själv. En släkting till mig blev av med byggnadsställningar för tiotusentals kronor, men hade en GPS-puck på. Polisen var helt ointresserade så han fick följa efter den själv. Till slut lokaliserade han det till ett garage, men när polisen väl masade sig dit efter flera dagar var det för sent.

   Ja, nog hade jag gissat att det skulle vara ett större problem i större städer.

   Radera
 2. Räknar med att det är folk som grillat och sen tar en famn med sig när de åker hem. Tror inte ens de tycker att de gjort något fel, veden låg ju där, fri att använda.
  Enda stället jag sett gratis ved är i fjällen, men det finns kanske på annat håll också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det han beskriver i reportaget, att de lägger ut ved en eftermiddag och på morgonen är det barskrapat, tyder på att det är lite mer utstuderat. Men det är klart att att det är fel, veden är ju inte för hemmabruk.

   Jag såg gratis ved på rastplatserna i flera Stockholmskommuner så sent som förra året och reportaget handlar om fjällfattiga Södertälje.

   Radera
 3. Vedpriserna har gått upp, så tjuven skulle också kunna vara någon som säljer veden vidare. De säljer ved på byggvaruhus och priset ligger på cirka 100 kr för en liten säck som räcker typ en dag. Inte klokt vad dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, risken borde öka i linje med vedpriserna.

   Radera
 4. Lever så kallade "EU-migranter" fortfarande i vedeldade läger lite här och var? Var länge sedan jag såg några.
  De hade funnits på min lista över misstänkta.

  SvaraRadera
 5. Jag kan tänka mig att det är samma typer av mäniskor som tar Diesel, Katalysatorer, Koppar. Järnskrot, mm,mm. Inga straff lätt att omvandla i pengar till droger av privat personer i villa som tycker dom köper billigt. Samt hos mindre nogräknade skrothandlare. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast mycket av det du nämner har ju ändå ett betydligt högre pris. Men visst, lätt att få avsättning för i dessa tider, helt klart.

   Radera
 6. Har aldrig sett några sådana kommunala högar av gratisved här i trakten, men jag förstår om det är en lågt hängande frukt för den med flexibel moral och rymligt samvete. Vi har som by varit ganska förskonade från sådan stöld som vuxit massivt i omfång, ta i trä.

  Men det sagt blev jag faktiskt av med en sprillas plasteka o lika ny 4 hk fyrtaktare, strax efter att en läger av eu-migranter slagit sig ner vid piren. Nu hade ekipaget ej fyllt ett år än så jag fick tillbaka hela kostnaden minus en rimlig självrisk. Men jag har dragit mig för att köpa något nytt, även trots stort fiskeintresse och att främst nya utombordaren var fantastiskt värd pengarna. Jag har en halvsprucken gammal plasteka och min gamla hopplösa medlålders 2takts 2kh Yamaha som jag ska försöka laga upp.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, båtar och motorer verkar poppis att stjäla. Trist det med.

   Radera
 7. Såg nyligt ett inslag på tv om att det nu blivit vanligt med stölder av får. Bönderna ville ha en egen brottskodning för att få statistik. Slaktade får hittade i skogen och några som blivit stoppade med ett levande får i bagaget på kombin. Komplett med gul EU-märkning i örat. Såg lite förvånat ut där det såg in i kameran med fundersam min.

  Allvarligt naturligtvis. Men även lite komiskt. Vete fan om jag som konstapel kunna hålla mig från att skratta åt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att de inte fick några straff att prata om, och då är det nog lätt att hålla sig för skratt.

   Radera
  2. Det måste jag besvara, då får har gått åt i parti och minut här. Mest av varganfall, tror närmre två dussin, men även sådana där får oförklarigt försvunnit och det senare hittats rena slaktplatser i närområdet.
   /Jonas B

   Radera
  3. Syrier eller afghaner!

   Radera
  4. Hur skulle jag kunna svara på det, jag är ingen polisutredare. Vad jag dock kan säga pga erfarenhet o umgänge är att syrianer generellt är ett bra folk, de som är mindre bra oaktat. Finns en procent.
   /Jonas B

   Radera
  5. Jag ser inte riktigt poängen i att spekulera i enskilda folkslag.

   Radera
  6. "Vete fan om jag som konstapel kunna hålla mig från att skratta åt det."

   Jag hoppas att du inte jobbar som "konstapel" på riktigt. Jag hade blivit otroligt provocerad om en polis skrattat åt att jag blivit utsatt för brott. Det räcker att polisen i praktiken inte utreder brott som drabbar vanligt folk. Om polisen skrattar åt offren så är det bara för mycket.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/hannas-far-hittades-slaktad-i-skogen

   Radera
  7. Och även om man inte skulle bry sig om fåren så är det en ekonomisk förlust för fårägaren jämförbar med förlusten på grund av stöld av annan egendom av värde.

   Radera
  8. Dock är den här kommentaren lite lustig i slutet av svt-artikeln.

   "– Polisen borde vara mer närvarande och patrullera landsbygden också, säger Hanna Lupiner. "

   Inte en chans att polisen kommer att ha resurser att "patrullera" landsbygden. Det är nog vettigare om Hanna kameraövervakar fårhagen med "intelligent kameraövervakning" som ser skillnad på fårens och förövarnas rörelser och larmar vid misstänkt rörelse i hagen. Då kan hon med bössan under armen ta fårskallarna på bar gärning. För det är knappast någon idé att hon ringer polisen och tipsar om en pågående stöld. Det skiter väl vi i, svarar polisen om än med ett mer diplomatiskt ordval.

   Radera
  9. Jag fattade det som att han skulle skratta när han griper tjuven med fåret i bakluckan.

   Vadå "patrullera landsbygden också"? När såg ni senast patrullerande poliser i en stad, annat än vid idrottsevenemang? Jag skulle säga på 1900-talet.

   Radera
  10. "Vadå "patrullera landsbygden också"? När såg ni senast patrullerande poliser i en stad, annat än vid idrottsevenemang? Jag skulle säga på 1900-talet."

   Det är faktiskt inte en ovanlig syn att se en polisbil glida runt i city. Fast om man får tro Sparo så är poliserna bara är på väg att köpa kaffebröd till fikat eller till innebandyträningen. ;)

   Radera
  11. Som jag ser det sker patrullering till fots. Och så sker, i Norge, USA och andra länder, men jag har som sagt inte sett det i Sverige på 20-30 år.

   Radera
 8. Jag gissar att det är samma personer som stjäl ved som stjäl kopparkablar. En sökning på nätet ger dock att det är alltifrån en gammal Saab-chef, bygdens ungdomar till grannen. På allmänna grillplatser med mobiltäckning skulle de kunna ha digitala hänglås som måste låsas upp med Bank-ID. Ungefär som Instabox. Troligtvis behöver det digitala låset kombineras med en kamera i skåpet för annats kommer tjuven bara hävda att den tog några enstaka vedträn och att någon annan måste ha tömt förrådet. Fast det är väl tveksamt om det är värt kostnaden. Och då kanske tjuvarna bara sågar sig igenom väggen istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bevare oss för digitala hänglås på grillplatser. Någonstans måste man väl vara freda för modernt elände :)

   Radera
 9. Nu tror jag inte utländska ligor stjäl ved då volymen är för låg. Ligger det ens 1m3 vid dessa platser?

  Däremot är det väl bara en tidsfråga innana en Polskreggad timmerbil stjäl vältor längst med skogsstigar. En välta kan ju vara värd över 100 000:-.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, då får de åka runt mycket. Timmer är nog betydligt mer lönsamt, men det tar ju en stund att lasta också och kommer ordinarie timmerbil då kan det bli tråkigheter.

   Radera
  2. Vältor kan ju stå längst vägarna i flera månader före upphämtning sker. Jag tror detta kan komma bli nästa stora stöldturnér då virkespriserna stigit.

   Radera
  3. Kanske, men jag ser problem. Du smiter inte bara in på en P-ficka och börjar lasta timmar utan att en massa människor ser dig. Markägaren bor inte sällan i närheten.

   Radera