onsdag 5 oktober 2022

Den som gräver en grop...

Var och varannan värnpliktig tycks ha fått i uppgift att gräva en grop och därefter fylla igen den, för att lära sig att lyda order även när de är meningslösa. Själv gjorde jag aldrig lumpen (jag lyckades snacka mig ur det redan under mönstringens första förmiddag), men nu har jag beordrat mig själv något liknande när jag skulle gräva ner en vattenledning mellan boningshuset och ladan.

Här ser ni första utmaningen. Eftersom bonden som äger åkern bortom huset har ett servitut att köra över tomten kan man inte gräva hela sträcka på en gång. Sedan var frågan hur djupt det skulle grävas. För att få slangen garanterat frostfri måste man åtminstone ner en meter, troligen djupare, men det tyckte jag var överkurs.

Jag kör med en PEM-slang som ska klara om vattnet fryser. Så den grävde jag ner 50-60 cm i marken, trädde en skumplastisolering runt och la ett lager med frigolit över. Jag tänker att om jag inte har vatten ut till ladan och garaget precis hela vintern är det inte hela världen. Och när jag ändå hade hålet öppet slängde jag ner ett fiberrör också, alltså ett rör där jag kan trä igenom en nätverkskabel. För efter moget övervägande lutar jag åt att dra in bredband, och då kan det ju vara schysst att få ut det i ladan och garaget också.

En minigrävare hyrdes vid två tillfällen, men en hel del jord fick ändå skottas för hand. Att gräva med en maskin för att få perfekt fall överallt kräver proffs (om det ens är möjligt). Jag anlitade glada, om än duktiga, amatörer.

Vattenslangen, fiberröret och dräneringsslangen rullades ut på ett tunt lager av singel som sedan försiktigt ströddes runt och med ett lager ovanpå också. Sedan var det ”bara” att fylla igen med jordmassorna och försöka återställa gårdsplanen. Jag misstänker att det kommer att sjunka ihop så att det måste fyllas på i vår.

Att gräva en grop och fylla igen den kan väl inte bli så dyrt? Jodå. Slangar och rör gick på totalt 2200 kr. Isoleringen 1900, alltså nästan lika mycket. Med en tusenlapp i grus och grävmaskinhyra 3200 kr blir det en totalkostnad på 8300 kr. Då återstår ändå diverse rörkopplingar på bägge sidor, men så långt har jag inte hunnit än.

36 kommentarer:

 1. Kul att följa dessa projekt - precis tillräckligt detaljerade. Blir spännande att se hur många tillfällen som du inte har vatten där ute när du behöver. Som kanske bekant: "man ska lösa saker på enklast möjliga vis men aldrig enklare än så" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Sanningen (förutom att jag också tycker att sånt är intressant) är att jag måste skriva om sånt här för att få ihop en text per dag. Igår jobbade jag med honungsproduktion utan avbrott i femton timmar. Det blir inte så himla mycket mer gjort en sådan dag :)

   Radera
  2. Sover inte bina nu? Jag trodde du var färdig med honungen. Säger hon som inte kan ett jota om biodling och arbetet däromkring.

   Annika

   Radera
  3. Sover gör de inte, men de ska helst hålla sig inne nu och i söndags var jag för sista gången i år inne i några av kuporna för att ta bort enstaka ramar och ersätta med packväggar så att det blir lättare för dem att hålla värmen i vinter.

   Men min del i arbetet släpar efter. Först tog det en vecka efter att jag tömt samhällena på honung tills jag slungade, eftersom några ramar behövde torkas lite så att inte honungen riskerar att jäsa. Sedan slungade jag honungen (tog den ut av ramarna) och efter det rörde jag honungen ungefär en vecka för att den ska bli mjuk och krämig utan stora kristaller. Sedan tappades honungen på glas och det var det jag gjorde igår och i natt.

   Radera
 2. Jag grävde 2 meter djupt runt huset för att lägga i ny dränering. I minst 5 år därefter sjönk marken ihop, trots användande av vibroplatta vid återfyllningen. Uppskattningsvis har det sjunkit sammanlagt 6-7 cm. I och för sig bör det ta kortare tid för marken att stabiliseras i ditt fall eftersom grävdjupet var mindre, men jag tror du har rätt i att till våren kommer det att ha sjunkit en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trist att man inte vet och kan ta höjd för det, så då är man ändå inte klar. Nu är en stor del av gårdsplanen rena lervällingen, men jag tänker att det inte är någon idé att strö singel över det för det går nog åt mindre i vår när marken satt sig.

   Radera
 3. Ska du skaffa häst eller vad ska du ha vatten i lagårn till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, möjligen höns, men de gör nog inte av med så stora mängder. Det handlar mer om att jag vill kunna tvätta av mig utan att dra in skit i boningshuset, och spola av en bil eller andra saker utanför ladan innan jag tar in det.

   Radera
 4. Kommunen kör med någon heavyduty-vibroplatta här utanför senaste veckan, omläggning av GC-väg från grunden. Hela kåken står o hoppar. O_0
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter nästan lite farligt för äldre hus med putsade fasader.

   Radera
  2. Jag hade exakt samma tanke. Tegel o trä här så mer segt. Jag lär dock inspektera när de är klara. Det är nästan så plomberna ramlar ur tänderna…
   /Jonas B

   Radera
  3. Haha! Jag kommer osökt att tänka på denna:

   https://www.youtube.com/watch?v=WUMbIpVRh5Q

   Radera
  4. Hehehe! Stämmer så bra för de drar igång 5.50 här också! Nu är jag den sista som ska klaga på kommunarbetares morgonpigghet, men det ska fan sova när madrassens fjädrar går i resonans med paddningen utanför…

   Radera
  5. Jag skrev en gång en krönika i en tidning för byggare som gick ut på att jag tycker att störande hantverkare gott kunde jobba kontorstid, och jävlar vad den tog skruv! Såväl jag som redaktören fick "hatmejl" :)

   Radera
 5. Vatten in ska väl också ut så småningom? Avlopp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blir troligen en ho med en hink under.

   Radera
  2. I så fall kan väl perfekt fall inte vara någon nödvändighet, om det är en trycksatt vattenledning som ska ligga där menar jag?

   Radera
  3. Jag tänkte mest på dräneringsslangen.

   Radera
  4. Ah, läste inte tillräckligt noga så jag missade den. Sen är jag inte sämre än att jag förstår om man vill vara noga, det kan räcka som förklaring det med till att göra ett jämnt fall på diket ;-)

   Radera
  5. I ärlighetens namn vet jag inte om det är viktigt även för vattenslangen (om den t ex ska/kan tömmas), så jag gjorde det också för säkerhets skull.

   Radera
 6. Kan nästan garantera att det där kommer frysa tyvärr. Och om det fryser är det fruset till våren. Kommunen gräver ner VA på minst 3 meter. Tjälen går betydligt djupare i vägar än i terräng eftersom snön (som isolerar) plogas bort. Det kan förstås hjälpa om du kan tänka dig att ha vatten rinnande hela tiden. Annars skulle du grävt ner en värmekabel också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag också, men har jag vatten en bit in i december så räcker det. När det är riktigt kallt håller jag mig ändå inne i bostadshuset.

   Jag har haft värmekabel i en tidigare bostad och minns det som en dyr historia, särskilt inköpet men även att använda den. Och det var med helt andra elpriser.

   Radera
  2. Såvida inte utrymmet i ladan där vattenkranen ska sitta är uppvärmt, så hjälper det inte att gräva ner ledningen frostfritt. I mina föräldrars sommarstuga, som inte är uppvärmd, tappar vi ur vattensystemet den här tiden på hösten för att undvika köldsprängning i ledningar och vattenkranar. Där ligger för övrigt vattenledningen in till huset på bara 2 dm djup och den töms också då.

   Radera
  3. Bra poäng! Ska jag använda garaget på vintern kommer det att vara uppvärmt. Annars kan jag tänka mig en frostvaktslösning för att värma upp upp till kranen.

   Radera
 7. "För efter moget övervägande lutar jag åt att dra in bredband"

  Varför lutar du mot det? Hur resonerar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det aldrig kommer bli så billigt som det är nu eftersom installationen är hårt subventionerad.

   Radera
 8. Haft lite koll på dej och det som du kallar ekonomi. Tycker mest det handlar om flykt och komma undan så billigt som möjligt. Inget fel i det, absolut inte. Ibland man också borde bidra både ekonomiskt o rent människligt. Typ satsa 1 krona för att tjäna 2 kronor. M.a.o. du är lite väl kritisk mot dina före detta landsmän. I många av dina inlägg. Lycka till med vvs.
  Kanske det är livskvalité o sitta och klappa en katt i skogen i Norge. Helt ok för mej men skulle gärna vilja ha lite mer skärpa, i en annars kul ekonomiblogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara så kritisk levererar du väldigt okonkret kritik. Vad menar du att jag flyr ifrån? Och på vilket sätt menar du att jag inte bidrar "rent mänskligt"?

   Radera
  2. Hej Anonym, jag tycker att du är lite orättvis. För det första tror jag inte att Sparo bara klappar pa katter, och för det andra vet du väl inte alls vad han gör "rent mänskligt". Vad gör du själv?

   Annika

   Radera
  3. Nu skrev han/hon inte att jag BARA klappar katter, men håller med dig i övrigt. Man kan inte bara kasta ur sig diffus kritik utan att förklara vad man menar.

   Sen har jag inte definitionen "Typ satsa 1 krona för att tjäna 2 kronor" på att bidra vara sig ekonomiskt eller mänskligt. Det där låter väl snarare som en investering. Men som sagt, jag skulle eventuellt gärna bemöta kritiken om den förklarades på ett begripligt sätt.

   Radera
  4. Kanske snubben söker mer aktie-snack eller ngt

   Radera
  5. Jag vill inte ens spekulera i det, jag fattar verkligen inte.

   Radera
 9. Hur snackade du dig ur mönstringen? 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sa att min astma gjorde att jag inte ville upp på motionscykel (som var typ första momentet). Då blev det snabbspåret upp till psykologen och plötsligt var jag därifrån på svårslagna 93 minuter, till mina klasskamraters förtret eftersom de gärna hade sett att jag kommit till Boden eller Arvidsjaur. Det ska tilläggas att kanske en av fem ratades på min tid, så de som inte ville leka krig i några månader hade goda möjligheter att slippa.

   Radera
  2. Jag var väldigt nöjd då, skönt att slippa jobba för 31 kr/dag och kan väl inte säga att jag gråtit blod över att inte kunna snacka lumparminnen. Men så här 30 år senare tror jag inte att det hade skadat mig att få leka krig i några månader.

   Radera