tisdag 12 juli 2022

Min Skrotnisse-image lever

Jag blev hembjuden till ett par nya grannar. Nya för mig alltså, de har bott här i över 40 år. Vi har snackat om detta en tid, men det har inte blivit av förrän nu. I vanlig ordning bjöds det på kaffe, och då är det aldrig en slät kopp eller torra kex från långt in i skafferiet. Nej, det är kakor, bullar, smörgåsar, frukt och glass.

Jag tog tacksamt emot och behövde ingen lunch den dagen, men blir ändå stressad över situationen. Jag är säker på att de bara tycker att det är roligt att bjuda, men framåt tretåren funderade jag över om jag borde anlita en cateringfirma när jag ska bjuda tillbaka.

Vi hann beta av de vanliga ämnena – strömpriser, lokala företag att anlita och ”hur galet är det egentligen i Sverige?”. Och så berättade de att de håller på att städa och rensa, inte minst i garaget. Är det möjligen så att jag behöver lampor, dörrar och lite gamla verktyg? Antagligen har väl ryktet om den skrotsamlande svensken spridit sig för de såg inte allt för förvånade ut när jag svarade att jo då, det är inte alls omöjligt.

Det finns fortfarande några ofyllda ytor i min fyrahundra kvadratmeter stora lada, men nu är det byggmaterial, möbler och grejer nästan överallt. Här är några av fynden den här gången.

I ett litet timmerbeklätt rum i ladan är det ett trasigt fönster och eftersom rummet skulle kunna värmas upp vore ett två- eller treglasfönster av denna typ bra där. Den röda dörren kommer att passa perfekt vid övergången från garaget jag ska bygga inuti ladan och den övriga ladan. Samma där, jag vill kunna värma upp garaget, så då bör dörren vara isolerad, vilket denna är. Det grönbetsade skåpet med spröjsade dörrar har jag ännu ingen idé om, men fint är det.

Grannarna fick några kilo drönaryngel av mig till sina höns. Jag gissar att 99 procent av läsarna inte begrep den meningen, men det är svårt att förklara och inte så viktigt. Det är hur som helst en restprodukt av biodlingen som hade hamnat i soporna om jag inte känt någon hönsägare. Värdet motsvarar, snällt räknat, en kopp kaffe.

Så nu är jag på minus hos ännu en granne, nummer fyra i ordningen. Jag får ge dem en burk honung i höst, men vid det laget har jag säkert fått ännu mer saker, hjälp och tips. Det är inte lätt att komma upp på en acceptabel bytesbalansnivå med grannarna för mig som inget kan, vet eller har.

41 kommentarer:

 1. Verkligen fina fynd !! Sånt där är bra grejer att ta vara på. När jag byggde version 1 av min bastu så handlade jag allt som kunde kommas över på lokal återvinningsmarknad.

  När norrmän pratar om hur galet det är i andra länder så funderar jag över hur de plockar in Anders Behring Breivik i resonemanget. Don´t mention the war ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bäst att passa på, och mycket får jag användning för direkt.

   Grejen är väl att Breivik var en gubbe vid ett tillfälle för åtta år sedan. I Sverige händer ju dårskap dagligen. När två kvinnor mördades i Norge samma vecka, oberoende av varandra, sände Krimpodden extra. I Sverige kan det ju mördas två i samma stad samma dag utan att någon längre höjer på ögonbrynen.

   Radera
  2. Ja och dessutom sitter Breivik fortfarande i finkan.
   I Sverige blir de ju utsläppta innan polisens innebandymatch är slut. Om de överhuvudtaget blir anhållna vill säga. Det är inte så lätt att få fram vittnen när det inte är politiskt korrekt att gå ut med signalement...

   Radera
  3. Det var ju bara veckor sedan en islamist sköt ihjäl flera människor i centrala Oslo.

   Den fd amerikanska fängelsechefen är inte imponerad av det nya norska fängelset: https://www.youtube.com/watch?v=HfEsz812Q1I&t=1051s

   Norges och Sveriges humana kriminalvård ger han inte mycket för: They misinterpret kindness for weakness.
   https://www.youtube.com/watch?v=HfEsz812Q1I&t=771s

   Radera
  4. "När två kvinnor mördades i Norge samma vecka, oberoende av varandra, sände Krimpodden extra."

   Jag misstänker att feministerna ville passa på att skjuta fram sina positioner. Ungefär som när ovanligt många kvinnor mördats i Sverige under en kort period. Feministerna ser en chans att göra ett stort nummer av hur många kvinnor som mördas men nämner inte med ett ord att det statistiskt snarare är så att färre kvinnor mördas varje år nu jämfört med förr. Det kommer alltid infalla perioder av ovanligt många brott av en viss typ. Det betyder inte att det är en ökning om man zoomar ut och ser till hela bilden. Jämför med värmeböljor eller extremsnöfall. Dessa perioder av extremväder säger ingenting om klimatförändringarna.

   "Under perioden 1990–2004 dödades i genomsnitt 90–100 personer per år genom kriminellt dödligt våld. Av dessa är ungefär en tredjedel kvinnor och av dem är det under ett genomsnittligt år ungefär sjutton (17) kvinnor som dödas av en man som de vid brottstillfället hade eller hade haft en nära relation till, det vill säga make, sambo, fästman eller pojkvän.
   En jämförelse med 1970-talet visar emellertid att det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer har minskat med mellan 20 och 30 procent. Någon entydig förklaring till detta är svår att finna. Sociala förändringar och ett ökat skydd för utsatta kvinnor genom till exempel kvinnojourernas framväxt kan ha haft betydelse, liksom vissa lagändringar. Ett ökat ekonomiskt oberoende för kvinnor över tid kan också ha spelat in."

   Lägg märkte till den politiskt korrekta friskrivningen att kvinnojourernas framväxt och ett ökat ekonomiskt oberoende KAN ha spelat in. Forskarna vet inte vad minskningen beror på men det kan vara bra att ta det säkra före det osäkra och slicka feministerna i röven i en rapport som motbevisar vad feministerna brukar ljuga om dagarna i ända.
   https://bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f180009403/2007_6_utvecklingen_dodligt_vald_mot_kvinnor.pdf

   Eftersom en och annan feminist kan leta sig in i Sparos kommentarsfält så vill jag vara övertydlig med att jag med den här kommentaren självklart inte rättfärdigar dödligt våld i någon form! Jag tycker bara att rätt ska vara rätt och vill informera läsarna om att det dödliga våldet i nära relationer har minskat över tid.

   Radera
  5. "I Sverige blir de ju utsläppta innan polisens innebandymatch är slut. Om de överhuvudtaget blir anhållna vill säga."

   Jag tror inte det norska rättssystemet är hårdare än det svenska faktiskt. Lasermannen John Ausonius sitter fortfarande i finkan. Det har skett en ganska stor ändring av straffvärdet i Sverige avseende mord och ser man till den politiska utvecklingen de senaste 20 åren så är det lite som talar för att vi är på väg tillbaka till 60-70-talets straff för mord.

   "Den strafftid som livstidsdomarna omvandlats till har blivit längre över tid. Perioden 1965-1974 låg medelvärdet för tidsomvandlade livstidsstraff på 14 års fängelse, medan det under perioden 2005-2013 ökat till nästan 25 års fängelse."
   https://bra.se/om-bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2015-03-24-langre-strafftid-for-tidsbestamda-livstidsdomar.html

   Radera
  6. Nu var det många namnlösa kommentarer att svara på (sätt gärna ett namn under inläggen, ert eget eller någon annans), men jag försöker.

   Det där med att hålla på signalementet samtidigt som man vill ha vittnen blir onekligen knepigt. Jag har en känsla av att polisen ibland släpper en bild, medan tidningarna väljer att scrolla ansiktet.

   Jag är inte säker på att man kan bunta ihop norsk och svensk kriminalvård så där. T ex tror jag återfallsfrekvensen är lägre i Norge, men jag hinner inte leta efter bevis på det nu. Men självklart skäms jag ända ner i tårna när kriminalvårdare fått för sig att sång är en av deras arbetsuppgifter.

   Nej, jag upplevde ingen feministisk touch i det avsnittet av Krimpodden. Det känns som att det lika gärna hade kunnat vara män eller en blandning av kön. Det extrema var att två personen mördats.

   Ausonius har ju dömts för ett mord i Tyskland senare också. Men jag är inte heller säker på att livstid i Sverige är en promenad i parken. Problemet är väl brott med lägre straffvärde än seriemord.

   Radera
 2. "Betala" tillbaka med honung bör fungera utmärkt. Kakkalasen fram till dess kan ju bli lite svårare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast en burk honung har ett värde på en hundring. När man får grejer värda tusenlappar, i omgångar, blir det ändå klent.

   Radera
  2. Tror att om du visar hur du har använt det du har fått så plockar du massvis med poäng hos grannarna.

   Radera
  3. Jag hoppas verkligen att de förstår hur tacksam jag är, och de räknar absolut inte med att jag ska betala vare sig med pengar, saker eller jobb. Men det skulle kännas bra att inte vara back på tacksamhetskontona hela tiden.

   Radera
 3. Naja, nu skriver du ner dig själv. Du bade kan, vet och har. Du far väl googla recept och baka själv och bjuda grannarna. Ofta far man mer tillbaka än det man ger.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé. Jag kan ta med lite matbröd i alla fall.

   Radera
 4. Du borde ha en apparat så att du kan skänka bort ekologisk hojtarolja. Det går alltid hem i stugorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är mycket religiöst folk härikring som dricker sin Zingo utan "hojt".

   Radera
 5. Det är svårt att leva sparsamt om man är social. Med socialt umgänge kommer många utgifter. Är det inte café och krogbesök så är det bjudningar och julklappar/presenter. Mest blir det nog om man har barn för då är det barnkalas och nya kläder, cyklar etc stup i kvarten. Det är bra mycket enklare att leva billigt om man är mol allena. Ditt sociala liv med grannarna kommer att äta dig ur huset, Sparo! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säkert inte på den övre halvan av socialt beteende, men jag är heller inte asocial. Café och krogbesök skulle däremot vara svårt att göra billigt, särskilt inte i Norge. Jag betalade en gång fyra personers fika och kvittot landade på 322 kr. Då snackar vi kaffe och ett bakverk per person.

   Radera
 6. Tror min strategi skulle vara att vara så hjälpsam som möjligt över tid.

  För eller senare behöver någon hjälp med att mata höns under en semester eller liknande. Eller snöröjning i någon form? "Betala" tillbaka med arbete helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det. Den senaste veckan har jag vattnat blommor och tagit in posten åt en annan granne, men jag ligger ändå väldigt klart på minus.

   Radera
 7. Du får sälja ut dig sexuellt helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker på om det skulle räknas mig tillgodo :)

   Radera
  2. Dina grannar kanske tycker du e snygg därför dom ger dig så mycket 👍

   Radera
  3. De är samtliga gifta par. Tror inte att jag är inom deras målgrupp.

   Radera
 8. Åh, inget kan, vet eller har, där säljer du dig själv alldeles för billigt och det tror jag du vet! =) Du är garanterat redan en uppskattad tillgång för bygden. Men vilka fynd, det där grönturkosa skåpet var ju särdeles vackert! O dörren mkt speciell, sådan har jag inte sett här i landet.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag vore jag, vilket jag ju är, skulle jag plocka in det där urfina (höhö) skåpet, ställa på en bänk och ha min samling av klockor o knivar däruti.
   /Jonas B

   Radera
  2. Ja, en del kan jag, men ganska lite som t ex grannar har praktisk användning för. Behöver de ha en text översatt till svenska är jag rätt person, men det har inte hänt än. Men man får försöka. Har precis vattnat blommorna hos en av de andra grannarna.

   Jag tror att både skåpet och dörren är hemgjorda. Garanterat dörren.

   Radera
 9. Jag trodde nästan att dörren var en luftmadrass :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när du säger det så. Men de där lodräta "luftkanalerna" är av trä.

   Radera
 10. 400 kvadratmeter stor lada, vilken dröm att ha. Vi har 40 kvadrat i källaren där jag får förvara mina "bra-att-ha-saker" och det är verkligen proppfullt... Det ger en bra känsla när man finner användning för något man sparat, utan att man hade en konkret plan för saken när man la undan den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ladan var den stora anledningen att jag hamnade just här. Men det går nog banne mig att fylla upp det med om man inte passar sig :)

   Radera
 11. Du får passa dig Sparo. Du verkar vara en sån där saksamlare? Jag vet hur det kan sluta. Mina föräldrar har en jättestor lada, en liten lada, ett uthus och ett stort hus fyllt till bredden.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag passar mig. Det är därför jag försöker sälja saker hela tiden, för att inte samlandet ska ta överhanden.

   Radera
 12. Se det så här också, dina grannar kanske är tacksamma för att det de har sparat och lagrat utifall att... till slut kommer till användning hos någon som är glad och tacksam över grejorna! Om du dessutom tackar för grejorna, vilket jag är säker på att du gör och erbjuder hjälp om de skulle behöva så gissar jag att de är nöjda. Jag gissar dessutom att de skulle se en och annan honungsburk och nåt bröd som ren bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i nuläget är de nog glada att bli av med grejerna utan att själva behöva köra bort det. Men det är ju så mycket hjälp hela tiden, från samtliga grannar. Inte bara saker utan tips och råd, kontakter och fika.

   Radera
 13. Jag tror nog att dina grannar uppskattar att du tar emot all bråte. Enklare än att åka till tippen med det.
  Ge du bort lite bröd, jag hade blivit jätteglad för gott hembakat bröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska göra det. Nu kom grannarna som varit på semester tillbaka och de var jättetacksamma att jag tagit in posten och stökat lite i trädgården så att det sett ut som att det är folk där. Det är den granne jag är mest på minus hos, och det lär fortsätta så, men då fick de i alla fall igen något.

   Blir det ett vettigt bärår (och tid till det!) kanske jag slänga över ett par påsar blåbär också. Det brukade vara populärt i Sverige och borde funka som hårdvaluta även här.

   Radera
  2. Skulle du plocka hjortron och ge dom är ni bestfriendsforever. Norskar och hjortron, det är nåt alldeles speciellt!

   Radera
  3. Trots norrländska gener har jag aldrig förstått grejen med hjortron. Fulla av kärnor och nästan helt smaklösa :(

   Radera
 14. Haha, efter en vecka i Norge känner jag igen det där med att ingen lunch (eller annan måltid) längre behövs, det fikas ju konstant! (Eller just fika gör man ju inte, man dricker kaffe).

  Jag brukar tänka när folk är generösa och jag får känslan av att vara i skuld att om det var jag som gav bort eller bjöd på fika hade jag inte väntat mig något tillbaka, utan det kan vara skönt att få ge bort sina saker. Fast när min moster berättade att stugan jag bor i gratis kan hyras ut för 25000 i veckan kändes det lite snålt med de två vinflaskorna och kassen med godis jag hade haft med till dem ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till civilisationen!

   Jag gillar kaffe, och har inget emot fikabröd heller, men man behöver kanske inte ha tio sorter varje gång.

   Wow, din moster får du svårt att komma på plus med :)

   Radera