onsdag 6 juli 2022

Ved och fasa

Ved värmer när den huggs i skogen, när den fraktas därifrån, när den kapas, transporteras hem, in i vedboden, in i huset och när den går upp i rök. Jag tror att det blir sju gånger, om jag inte ska räkna in planteringen av skogen.

Som den moderna människa jag är, vare sig jag vill eller inte (hade varit trevligt att ha lite skog), köper jag mig fri från de flesta av momenten. I våras köpte jag färdigkluven ved som sedan dess legat på tork på lastpallar utomhus. Vid regn som inte kommit som en överraskning för både mig och meteorologerna har jag dragit presenningar över högarna.

Där ska veden enligt expertisen ligga och torka fram till midsommar, eller Sankthans i Norge där jag befinner mig. Sedan är det en dragkamp mellan å ena sidan viljan att få bort skiten, å andra sidan tidsbrist och lättja.

Motion är nyttigt även sommartid, men det där med att värma sig genom att jobba med ved känns betydligt vettigare på vintern. Nu har jag i alla fall under möda och stort besvär, skottkärra för skottkärra, förflyttat veden från gårdsplanen till min vedbod, som även den numera har ett golv av lastpallar.

Jag ser aldrig fram emot vinter. Det är en i mitt tycke överskattad årstid, men har man valt att bo i kalla Norden är det bara att gilla läget. Jag ser i alla fall fram emot att inte, som i vintras, riskera att gå tom för ved. Detta är femton kubikmeter blandved, vilket i stort sett är dubbelt mot vad som gick åt i vintras. Och med dagens strömpriser har det inte precis blivit mindre lönsamt att elda med ved.

41 kommentarer:

  1. Kompisen travar helt färskt i vedboden och det verkar funka bra. Men den är inte så tät som din. Väggarna täcker bara till knappt hälften så det blåser rakt igenom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hade nog varit bättre med luftiga väggar då. Nu har jag det hus jag har och det skulle kännas bakvänt att ta bort fasadbrädor. Dessutom ligger rummet vägg i vägg med ett annat förråd, så från det hållet skulle det ändå inte blåsa.

      Radera
  2. Vi är överens !! :) Vedförsörjning är någonting som jag med stort nöje ägnar mig åt. Just nu har jag 3 årsförbrukningar inne i vedbodan och ytterligare 1 år skulle få plats där. Men eftersom jag är lite justerad i överkroppen för närvarande så får det bli en aktivitet för 2023 istället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag drömmer om att kunna ha det så. Inte bara med ved utan med allt möjligt. Att det finns marginaler så att jag inte har kniven på strupen hela tiden. Tanken nu är att köra dubbla vedförråd så att jag hela tiden ska ligga ett år före.

      Radera
  3. Själv försöker jag ha ved för två år. uppdelat på två sidor av vedboden.
    Då hinner det torka ordentligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så hade jag också kunnat göra (och gör kanske det så småningom), men åtminstone nästa år tänkte jag lyxa till det med dubbla rum.

      Radera
  4. Farsan har en granne som har samlat på sig fem, sex års vedförbrukning. Nu har jag fått höra att energiinnehållet i veden avtar med tiden, så till slut blir det nästan som att elda med kalaspuffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig fuktinnehållet I veden ska vara 10-15 % för optimal förbränning. Torrare brinner för snabbt.

      Radera
    2. Utan att vara vedexpert på något enda sätt tror jag ändå att det tar rätt många år innan veden hamnar på kalaspuffenivå. Men en del gamla stötar verkar ladda för att barnbarnen inte ska behöva hugga nytt så länge de lever :)

      Radera
    3. Galna ved och klyvsjukan syns lite här och var i norrlands inland… :-)

      Radera
    4. Långt ifrån bara där!

      Radera
  5. Ibland tycks det mig som om många eldar med allt möjligt i nuläget, typ bildäck, sur gammal ved och f-n vet vad? Att döma av doften när tex man vandrar i många områden om vintern. Man får anta att det är en del av de så kallat "gröna" omställning, den som orsakat så mycket skada på allt och alla ink miljön.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte tänkt på det, men det är möjligt att vedeldning luktar annorlunda nu än förr. Fast det borde ju vara fler renbrännande kaminer som utnyttjar veden effektivare än de gamla öppna spisarna.

      Radera
  6. Ja det är klokt att ha ett rikligt förråd med ved. I vintras när elpriset efter alla avgifter på över 10 kr/kWh stängde vi av pannan och värmde huset endast med ved. Det är bara så trist att den inte är vattenmantlad, då hade det varit enklare att värma hela huset. Nu blir det kokvarmt i ett rum och fesljummet i de andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vattenmantlat med självcirkulation vore drömmen.

      Radera
    2. Pro tip. Öppna ventilationen på den sida huset som är löngst från kaminen ovh därför är kallare. Den kalla luften kommer åka ut och en varma dras dit från rummen som är varmare.

      Radera
    3. Om det finns ventiler. Tror inte det gör det här t ex. Däremot använder jag fläktar med viss framgång.

      Radera
  7. Vi har travat 3 m3 björkved till vår kamin inför vintern. Har fjärrvärme men sparar en hel del just de dyra månaderna dec-jan då priset är uppemot 90öre per kwh jämfört med 30öre för björkved.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 90 öre? Har en känsla av att det var uppemot 900 öre som värst i vintras.

      Radera
    2. Jag skrev Fjärrvärme. Där justeras priset bara en gång per år ca 1-2%. Har inget med elen att göra.

      Radera
    3. Aha, det var jag som var trög. Men ja, hur som helst vinner ved strikt ekonomiskt.

      Radera
  8. Om man vill hugga egen ved, så förekommer det annonser att man får ta veden om man fäller trädet/träden hos tomtägare, som inte själva kan göra det. Det blir win-win för tomtägaren och en själv, för professionella trädfällare tar ganska bra betalt för sina tjänster. I Sverige måste man ha motorsågskörkort för att få köra motorsåg på annans mark än ens egen, men det är värt att ta kortet under alla omständigheter, för motorsåg är ett farligt arbetsredskap om man hanterar den fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ju köra motorsåg och har fällt en del träd men jag kan inte placera trädet med precision varje gång. Då törs man ju inte fälla träd på annans tomt, om det inte är utom räckhåll för byggnader.

      Radera
    2. Jo, så är det, vissa träd går inte att fälla utan risk och dessa ska man avstå. Har man dock lite tur så riskerar träden inte att skada något när de fälls. I vintras tog jag och en kompis ner en förvuxen granhäck i en win-win-situation. Tomtägaren ville ha bort granhäcken, vi behövde ved. Det gav cirka 15 kubik, som vi delade på.

      Radera
    3. Jag skulle inte heller våga fälla träd hos andra. Vet när något träd "hängt" sig och så har det börjat blåsa åt fel håll och känts rätt nervöst. Annars gillar jag idén.

      Radera
  9. När jag 2009 flyttade in i min nybyggda lägenhet med öppen spis beställde jag en kubikmeter ved utan att riktigt se framför mig hur mycket det är. Jösses, vad det fyllde upp i källaren. Jag fick ocksa veta att var tionde kubikmeter skulle vara gratis. HA! Nu efter 13 ar har jag fortfarande ved kvar.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man eldar för värme dagligen tycker jag att en kubikmeter tyvärr försvinner rätt fort :(

      Radera
    2. Jag har turen att bo i ett välisolerat hus, där vi har jordvärme som när den kommer upp i markniva är 12°, sa värmepumpen behöver inte jobba särskilt mycket. Jag har bara pa värmen tre manader om aret.

      Radera
    3. Mitt hus är allt utom välisolerat, men jag hoppas att det ska bli bättre av att byta ut ett par dörrar och få in en kamin med högre verkningsgrad på undervåningen för med den som står där nu känns det som att elda tusenlappar.

      Radera
    4. Du kanske far byta ut din tag Sparo till Slöso ;).

      Radera
    5. Nej, jag vill hellre täppa igen hålen i ekonomin och bli den snålis jag alltid drömt om att vara.

      Radera
  10. Har men ett lätt drag av klant över sig gör man klokt att undvika både yxa o motorsåg. Nu har jag haft turen att ha stolpe ut gällande skador vid fällande o klyvande av några träd, men jag inser att det där bör jag inte hållas med.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg visserligen en kompis hugga sig i foten med en klyvyxa en gång, men jag skulle ändå säga att yxa är ett ganska ofarligt redskap. Värre med motorsåg.

      Radera
  11. Jag är ju som sagt ny här pa bloggen, och har kollat runt lite pa olika inlägg. Har du skrivit nagot om alla de elektriska och elektroniska apparater som verkar ha kortare och kortare levnadstid?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet jag inte. Det värsta är att jag skyr elektriska apparater som pesten, så jag har inte mycket kunskaper i ämnet. Men jag kan försöka läsa på, för jag delar din uppfattning.

      Radera
    2. Här har jag ett inlägg som åtminstone är inne på ämnet:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/slit-och-slit.html

      Fast det är mer en hyllning till de gamla apparaterna än kritik/undersökning av nya.

      Radera
    3. Jag fragade eftersom jag är superirriterad pa dammsugare. Min gamla sög som en...naja, dit ska vi inte...och funkade fint i närmare 20 ar, men de nyare jag har köpt varar i bästa fall nagra ar efter att den tvaariga garantin gatt ut. Sen lägger de helt sonika av och ger inte ett ljud ifran sig. Igar köpte jag igen en ny, och fick veta att sugförmagan nu inte far vara mer än 890 vad-det-nu-är pga miljön. Fast jag tänker att da far man väl dammsuga längre för att fa upp allt damm och skit som samlas. I morgon ska jag montera ihop den och igen bli irriterad över hur manga delar de skickar med, fem olika munstycken varav jag kommer att använda en. Suck!

      Radera
    4. Håller med! Hade till nyligen en gammal Lux som funkat år ut och år in. Knöligt att få tag i påsar eftersom den inte fanns kvar i registren, men funkade gjorde den. Nya dammsugare är inte alls lika bra.

      Och det där med miljö är också knepigt. Om något är miljövänligt, men mycket sämre (maskiner, apparater, färg och andra medel...), så att man måste köpa oftare eller använda mycket mer - är det då verkligen miljövänligare? Jag är många gånger tveksam.

      Radera
    5. Förr gjordes saker för att hålla, kanske inte livet ut men näst intill. Så är det inte längre. Tillverkarna/företagen idag vill tjäna pengar och mycket görs så billigt som möjligt så vi måste köpa nytt med jämna mellanrum.

      En annan intressant sak.. Jag bodde på ett rätt fint hotell nyligen. Nyrenoverat och allt.
      I badrummet var en modern snålspolande toalett. Gjorde man nummer 2 så behövdes det spolas både två och tre gånger innan allt for ner. I slutändan användes nog mer vatten än en vanlig gammal hederlig toalett där det räcker med en rejäl spolning. Vilket skräp!

      Radera
    6. Jag är inte säker på att det är så utstuderat så att det handlar om att vi ska köpa nytt. När något går sönder för tidigt är åtminstone min tanke att jag inte vill bli blåst av samma tillverkare igen, så då väljer jag att bli blåst av en annan tillverkare. Däremot tror jag helt på att man komponenter efter pris, inte efter kvalitet, och då blir det därefter.

      Pris det där menar jag! Man får spola fler gånger eller måla en yta oftare och med fler strykningar och då har miljön ingen glädje av att det är mindre kemikalier per liter färg.

      Radera
    7. "Precis" skulle det vara, inte "pris".

      Radera