måndag 4 juli 2022

Jag sålde en bil till kriget

Jag sålde en bil, pickupen jag fick med huset jag köpte i höstas. Trevlig bil, men för dyr att äga och ännu värre om den går sönder. Försäljningen gick rätt trögt, vilket på ett sätt kändes bra. När jag säljer något och blir nerringd misstänker jag alltid att jag varit för billig.

Men till slut kom ett par killar med ukrainskt ursprung. De pratade bättre norska än jag, så den biten gick fint. För någon vecka sedan sålde jag en överbliven fåtölj till en annan öststatare. Jättetrevlig, men det krävde fem telefonsamtal och en väldig omväg innan jag och hans GPS förstod varandra med honom som mellanhand.

Det speciella den här gången var istället att köparna berättade att de köper upp bilar av denna typ för att använda i kriget i Ukraina. Jag fick se bilder från en uppställningsplats med redan levererade bilar. Planen skulle vara att montera en mindre kulspruta på flaket, vilket blir en omställning för bilen som tidigare mest använts för att köra byggmaterial och sopor.


Nej, om man skulle ta och rensa lite på tomten.

Så kom då den obligatoriska frågan, med en udda tvist, ifall jag möjligen kunde sänka priset eftersom bilen skulle användas för en god sak. Jag är inte helt säker på att krig och maskingevär är en god sak, men sänkte priset med några tusen. Vi gick ungefär halva vägen var vilket blev ett par tusen ovanför min smärtgräns.

Men prutningen från min sida hade ingenting med kriget att göra. Förutom att jag inte vet om det är en bra sak (en mobilbild av pickuper på en parkering är heller inget bevis för att det är där den landar) tror jag inte på att blanda affärer med välgörenhet. Jag har skänkt kläder till Ukraina, det är välgörenhet. Det här var något annat. Så resonerar jag, rätt eller fel?

46 kommentarer:

 1. Ja tyvärr är det ju så att även välgörenhetsändamål idag nyttjas av kriminella, så man kan inte lita på det utan möjlighet att verifiera. Speciellt i dagens Sverige.

  Kul att höra att du stött Ukraina på annat vis dock. Det borde de flesta göra mtp att det faktiskt handlar om Europas framtid som jag ser det. Putin måste krossas och grusas, det finns inget alternativ.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag skänkt kläder har jag gjort det till människor som jag känner och som själva varit på plats och vet att det gör nytta.

   Jag hoppar inte av glädje över några politiska ledare och tycker att många skött denna konflikt riktigt dåligt.

   Radera
 2. Svar
  1. 35000. Den hade gått ganska lite och var relativt nybesiktigad (vilket dessa köpare i och för sig struntade i eftersom den skulle avregistreras och troligen inte leva många veckor). Och så är det Norge, det mesta är lite dyrare än i Sverige.

   Radera
  2. Men vänta lite nu! "Och så är det Norge, det mesta är lite dyrare än i Sverige." Det är något som inte stämmer med Sparos flykt till Norge! Vad tror ni övriga? Kommer han att byta namn till slöso?

   Radera
  3. Jag lovar, det var värt vartenda öre och på lite sikt kommer det också löna sig i absoluta tal.

   Och så blev jag ju delägare i oljefonden :)

   Radera
 3. Finns det någon norsk motsvarighet Svenska Freds?
  Och vad tycker de i såna fall om din privata vapenexport? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte om det gör, men rent tekniskt har jag sålt bilen till en privatperson bosatt i Norge, så har de synpunkter får de vända sig till honom.

   Radera
  2. Norges Fredsråd, https://no.wikipedia.org/wiki/Norges_Fredsr%C3%A5d

   Radera
  3. Se där! Spontant gillar jag namnet "Bestemødre for fred". Undrar om det finns något Bestemødre for krig. I annat fall känns beskrivningen lite överflödig :)

   Radera
  4. Bestemødrene har dock samma nackdel som de andra: de kämpar för nedrustning i demokratier, men låter diktaturerna vara redo. Hoppsan då!

   Radera
  5. Det är det som gör detta med fred svårt. Ibland kan det vara en fredshandling att släppa en bomb i huvudet på någon. Tyvärr vet man sällan det förrän efteråt och då är det för sent att göra det ogjort.

   Radera
  6. "Ibland kan det vara en fredshandling att släppa en bomb i huvudet på någon."

   Är det verkligen fred vi mest av allt vill ha i Ukraina? Det hade varit fred i Ukraina idag om USA/EU hade låtit Ryssland byta ut regimen i Kiev. Kriget handlar om ifall Ukraina ska vara en del av EU (och NATO?) eller en del av Ryssland. Det är nog lika mycket USA/EU som proxykrigar mot Ryssland i Ukraina som det är Ryssland som krigar mot Ukraina.

   Radera
  7. Fred på jorden är det vi vill ha mest av allt, det fastslog Sven Melander redan på 80-talet (https://www.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM)

   Jag tycker att det är komplicerat. Krig handlar väldigt sällan om bara en sak och där en part är snäll, den andra dum.

   Radera
 4. Du borde gett gratis snåljåp

  SvaraRadera
 5. Jag skulle nog skilja bilaffärer från välgörenhet i mitt huvud, men visst, jag misstänker att även jag ställd inför situationen skulle bli mera benägen att slå av ett par tusen för sakens skull. Inte så mycket att jag riskerade att känna mig blåst o lurad dock.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast "ställd inför situationen"? Vi kan ju omöjligt veta var den bilen hamnar, i vilket syfte den kommer att användas och ifall det är bra eller dåligt.

   Radera
 6. Det är knepigt det här med Ukraina. Jag registrerade mig som villig att ta emot en person (och ev en hund) i början av kriget. Jag fick fragan om jag 1. gjorde det gratis, 2. ville ha betalt eller 3. att diskuteras senare. Jag fyllde i 3. Jag var iofs villig att ta emot en person hyresfritt i tre manader, men inte att sta för alla förnödenheter, mat osv.

  Nu har det inte blivit aktuellt, de som har kommit hit har blivit omhändertagna i andra hem, och förmodligen var det för att jag bara hade plats för en person och inga barn.

  Det hör kanske inte riktigt hemma här, men jag undrar om det inte är en och annan som försöker profitera pa kriget.

  Hoppas din bil kommer att användas till transporter, helst utan vapen, men jag skulle inte sätta en peng pa det.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det fallet hade jag inte gjort det gratis för då är det ju inte välgörenhet gentemot krigsoffer utan snarare svenska staten, och det enda man vet om den är att pengarna i annat fall kommer gå till något sämre.

   Klart att det profiteras! Och inte bara just i Ryssland och Ukraina.

   Inte jag heller, kulspruta på taket lät högst ofredligt. Vem den sedan riktas emot kan jag omöjligt veta.

   Radera
  2. Fast i mitt fall inte den svenska staten. Den har jag inte mycket förtroende kvar för.

   Radera
  3. Sant, och då får man göra en bedömning. Jag tycker att det känns mycket lättare att betala skatt nu även om jag inser att även den norska staten kan slänga pengar på dåliga saker. Men i alla fall inte bara.

   Radera
  4. "Hoppas din bil kommer att användas till transporter, helst utan vapen, men jag skulle inte sätta en peng pa det."

   Vad spelar det för roll om den används till transporter eller i strid? Ukraina kommer inte att vinna kriget med fredliga medel. Det är döda eller dödas som gäller i Ukraina. Dock låter en kulspruta på en pickup mer som en pansarbil från Islamiska staten än en modern pansarbil.

   Radera
  5. Jag tror inte att de vinner oavsett medel. Om man nu ens kan säga att någon vinner ett krig. Trist är det hur som helst.

   Det där med kulspruta kan jag ha fått om bakfoten. Jag vet inte skillnaden på exempelvis automatgevär och kulspruta. Fäste för något slags vapen var det.

   Radera
  6. "Jag tror inte att de vinner oavsett medel."

   Säg inte det. Om ett halvår har Ukraina mobiliserat en miljon man. Sätt moderna offensiva vapen i händerna på dem och man förstår varför Putin hotade med kärnvapen om Rysslands existens hotas. Jag tror det blir ett utdraget krig. Jag gissar på 10 år och sedan slutar det med att Ryssland "får" Luhansk Oblast och Donetsk Oblast medan USA/EU "får" resten av Ukraina. Det nya kalla kriget mellan USA/EU och Ryssland (och Kina?) kommer nog fortsätta i decennier, kanske resten av våra liv.

   Radera
  7. Vi får se. Jag har tippat fel förr, men jag anar att allt fler av världens ledare är beredda att slänga Zelenskyj under bussen och det är knappast för att han håller på att vinna. Men jag tror som du, att det kommer att ta mycket tid oavsett.

   Radera
  8. Jag tror att världens ledare kommer att slänga Zelenskyj under din pickup.

   Radera
  9. Det vore ett trist sätt att sluta på :(

   Radera
 7. Nu är det ju ett bra tag sen jag bodde i Oslo, men da hade jag aldrig sett sa manga tiggare pa gatorna som där, i synnerhet pa Karl Johan. Trots oljefonden med miljarders-miljarder verkade man inte lägga nagra pengar pa förebyggande atgärder. Men det var da. Kanske det är annorlunda nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte. Har knappt varit i Oslo och då haft fullt sjå med att hitta dit jag ska och ta mig därifrån igen så fort som möjligt.

   Radera
 8. "Förutom att jag inte vet om det är en bra sak (en mobilbild av pickuper på en parkering är heller inget bevis för att det är där den landar) tror jag inte på att blanda affärer med välgörenhet. Jag har skänkt kläder till Ukraina, det är välgörenhet. Det här var något annat. Så resonerar jag, rätt eller fel?"

  Jag hade inte sänkt priset på pickupen. Att säga att bilen ska användas i kriget i Ukraina och visa en bild på pickuper luktar hund lång väg. Jag tycker att det är bättre att ta betalt som vanligt och sedan skänka en slant av priset till välgörenhet om man vill hjälpa. För egen del betalar jag snällt min skatt och låter Regeringen och EU hantera stödpaketen till Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips på sätt att skänka en slant till Ukraina. https://www.expressen.se/nyheter/sa-kan-du-hjalpa-invanarna-i-ukraina/

   Radera
  2. Jag hade kollat köparens Facebooksida innan de kom och förstått upplägget. Visst kan det vara en scam för det, men i så fall en rätt avancerad.

   Men jag tror inte heller på att mixa försäljning och välgörenhet. Var sak på sin plats.

   Radera
  3. "Jag hade kollat köparens Facebooksida innan de kom och förstått upplägget. Visst kan det vara en scam för det, men i så fall en rätt avancerad."

   Okej. Det kanske inte var en blåsning då. Svårt att veta.

   Radera
  4. Jag fick det pris jag ville ha, så en blåsning var det inte.

   Radera
 9. Tror ärligt talat inte alls på den där historien. Ukrainarna badar i pengar och *viss* materiell. Det de saknar är grejer som tungt artelleri och ammunition till sådana, inte bilar. De behöver inte finkamma Europas dyraste länder för att få tag på bilar och inköpsansvariga har enorma mängder pengar att röra sig med. Vidare så är det högintensivt krig mellan moderna stater, de aktiva krigszonerna är bevakade ned till kvadratmetern, försöker man bedriva eldstrid med rysk trupp från ett obepansrat fordon dör man väldigt, väldigt snabbt. Innan ryska invasionen var striderna (lågintensivt krig har pågått sen 2014) framför allt utförda av dåligt utrustade miliser och i de sammanhangen så var den sortens utrustning vanlig och väldigt användbar. Tror tyvärr att det är några bilhandlare som hittat ett verksamt sätt att pruta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen hade jag fel: https://taskandpurpose.com/news/why-mad-max-style-technicals-have-become-a-staple-of-ukraines-fight-against-russia/

   Radera
  2. Jag har såklart ingen aning. Men som sagt, de får ange vilka skäl de vill när de prutar. Bara jag får det pris jag vill ha är jag nöjd, och denna gång hamnade vi 2000 kr över min nedre gräns.

   Radera
 10. Om det inte var så många köpintresserade så var det perfekt att bli av med bilen till ett pris som kändes bra.
  Jag antar att köparna inte också försökte pruta på grund av rosten kring bakskärmen (dvs om det är aktuell bil på bilden), med tanke på bilens kommande användningsområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns definitivt fel att ange som prutskäl. Ett ännu värre än rosten var att startmotorn klickade en gång på tio, vilket jag berättade. Då fick man öppna motorhuven och ge den en liten knack med en hammare. Inga problem för mig, men i en krigszon är det nog inte så lyckat.

   Radera
 11. Allt som på något sätt kan bidra till att stoppa terror-Ryssland är bra. Hörde förresten en skrämmande sak av en bekant i Spanien nu, de hade sett ett flertal Ryskskyltade nya BMW åka runt med ryska flaggor. Trodde Ryssar var bannlysta i hela Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att detta bidrog ett enda dugg till det alldeles oavsett.

   Varför skulle ryssar vara bannlysta? Är det Putin och övrig ledning du har ett problem med eller förespråkar du etnisk rensning i största allmänhet. De flesta ryssar har väl inte bidragit till kriget ett dugg mer än du och jag är skyldiga till Sveriges Natoansökan.

   Radera
  2. Det är självklart att ryssar varken är eller bör vara bannlysta någon stans i världen, men om det stämmer att det finns ryssar som stoltserar med den ryska flaggan när den förknippas med krig, nationalism och Putins envälde, så är det i min en aning osmakligt. Med det sagt så borde folk förstå skillnaden mellan Rysslan/Rysslands rådande politik och ryssar.

   Radera
  3. Jag tycker flaggor gör sig bäst i flaggstänger i samband med nationaldagar eller idrottsevenemang. Det där att gå runt på stan med flaggor, t ex vid studenten, har jag aldrig förstått mig på. Men vad man förknippar en flagga med ligger i betraktarens öga och det kommer alltid finnas folk som ser just din flagga som stötande.

   Radera
 12. Härligt att du blev av med bilen och tjänade en peng. Kom den med på köpet av huset så var det ju en bra vinst/Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick lägga nästan 30000 kr på att få den genom besiktningen och fick 35000 kr när jag sålde den, så räknar jag in jobbet i ekvationen var det ingen bra affär. Men det var bra att ha en pickup med hög dragvikt och lastkapacitet under en period när jag behövde det.

   Hade den inte varit så dyr i skatt och försäkring hade jag övervägt att behålla den, men nu är jag nöjd både med att jag fick den och att jag blev av med den.

   Radera