lördag 2 juli 2022

Fel man på fel plats

En reflektion kring en tweet så här mitt i hemmaprojektssäsongen:

Jag brukar inte gå så långt så att jag begär in offerter utan väljer om möjligt att göra jobbet själv, men jag tror att detta stämmer. Och varför inte? Duktiga hantverkare tycks bada i jobb, så de har ingen anledning att sänka priserna. Går staten in och subventionerar kan företagen tvärtom höja priset. Det verkade många uppleva när ROT-avdraget infördes.

Så ni som i likhet med mig ägnar en del av sommaren åt att snickra, måla, gräva eller gjuta kan i alla fall glädja er åt att ni spar pengar. Själv vill jag hävda att det många gånger blir bättre gjort också. Vi kan väl lyssna på vad min husgud Lars Stenberg från Klungan har att säga i ämnet:

Menar du på allvar att jag ska betala för att någon gubbfan ska få leka bröderna Bäver i mitt hem?!

Klockrent! Men om vi ska vara lite allvarliga så bygger ett fungerande samhälle på att folk gör det de är bäst på. Vårdköerna lär öka om det lönar sig för utbildade kirurger att ta ledigt från jobbet för att bygga en veranda eller mura en öppen spis. Men det där får andra fundera över. Själv har jag ett garage att bygga, ett tak att lägga om, dörrar att sätta in, en vägg att ... 

32 kommentarer:

  1. När man tar tjänstledigt och alltså slipper sin egen skatt, som på marginalen kan vara 50%. Och jämför med att anlita en gubbe som ska ha lön, skatt på den lönen och det företagets arbetsgivaravgift. Då är det svårt att få kalkylen att gå ihop.

    Lite OT, ångrar du dig aldrig att du flyttade till hus? Är det verkligen värt så mycket jobb och höga kostnader för att få lite större yta att röra sig på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fördel med att bo i eget hus är att man själv kan styra vilka utgifter man vill ta. Är det okej för en att gräset blir meterhögt så blir kostnaden för gräsklippning = 0. Är det okej att ha 15 grader varmt på vintern, så blir uppvärmningskostnaden inte så hög, osv. Det är få kostnader man inte kan påverka när man bor i eget hus.

      Radera
    2. Ja, det är verkligen svårt att få ihop den kalkylen. Särskilt om man inte har läkarlön.

      Det är för- och nackdelar med hus. Slöseriet i mitt fall tycker jag är att huset är på 134 kvm när jag hade varit nöjd med 34.

      15 grader? I delar av huset hade jag ofta 7 i vintras :(

      Radera
    3. Vi har 6-8 grader i källaren på vintern, trots att värmeelementen där är helt avstängda och utetempen ligger långt under noll. Det är värmen i marken cirka två meter under jordytan som gör att källartempen inte sjunker lägre. Det är helt okej, då vi bara har garage, tvättstuga och förråd där. Ytterligare ett spartips...

      Radera
    4. Så har jag det också i källaren, men i köket en trappa upp var det ibland kallare i vintras. Ska byta ut ett par dörrar och en kamin för att råda bot på det.

      Radera
  2. En skillnad mellan att göra själv och anlita firma är tidsåtgången, men om ens tid inte är pengar så gör det inget att det tar längre tid för en själv. Om resultatet inte heller blir perfekt, så är det inte värre än att man gör om och gör rätt nästa gång. Det är på så vis man blir duktigare. När jag bytte taktegel fick jag spika om läkten 2 gånger på första delen av taket innan det blev rätt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig tar hantverkande ofta tio gånger längre tid än för proffsen och det är jobbigt att bo på en byggarbetsplats. Men det är ju en avvägning.

      Radera
  3. Vi köpte en 60 tals kåk original det mesta och renoverat upp den själva. Tog in en del offerter i början som var väldigt dyra jämfört med göra själv. Jag var ledig/mellan jobb i 7månader och renoverade både badrum och kök betydligt billigare än om vi skulle anlita hantverkare. Sparade bland annat ca 300 000 på att renovera källaren själv.

    Vissa saker undviker jag såsom takarbete, så vi kommer ta in hjälp för takbyte samt solcellsinstallation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Takarbete ska jag ge mig på i sommar, men exempelvis allt som har med el och vvs att göra undviker jag nogsamt.

      Radera
  4. Spara i all ära, men är inte poängen med att ha sparat tillräckligt att man ska kunna unna sig? Jag har köpt städning sedan jag var ung och hade en etta pa 46 m2. Skulle aldrig ge mig pa att renovera själv, nu behöver jag visserligen inte det eftersom jag bor i en relativt ny lägenhet, och om det behövs spikas upp en tavla eller liknande, sa finns det hjälpsamma grannar.

    Att spara till vad fragar jag mig? När har man fatt nog? Man maste inte vara superrik för att sluta jobba (om det är det man vill), om man nu inte gillar att flyga jorden runt i privatplan och liknande trams.

    Men ok, det finns människor som jobbar hart och bidrar till samhället utan att för den skull spara ihop tillräckligt, det förstar jag. Det handlar mycket om prioriteringar om du fragar mig.

    Men om jag förstar rätt, ny som jag är till din blogg, är det just det du propagerar för. Dra in pa alla de där sma utläggen som blir en hel flod till slut, och inte förakta sma extrajobb som kan dra in lite extra till kassan.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sätter man pris på det är det absolut inte fel att köpa städning. Jag skulle bara tycka att det var stressande att ha någon okänd som går runt bland mina saker.

      Ja, när är nog nog? Det är en bra fråga jag tycker man ska ställa sig ibland, även om det är svårt att komma fram till ett entydigt svar.

      Jag vet inte riktigt vad jag propagerar för. Jag skulle väl snarast säga att det är individuella och aktiva val. Själv undviker jag nog fler små utlägg än de flesta, men jag pekar inte finger åt den som har mer och fler kostnader, bara man valt det och bestämt sig för att det är värt det.

      Radera
  5. Jag vet inte om du har skrivit om det tidigare, men en extrainkomst om du nu bor för stort är att köra airbnb. Jag gjorde det i 2,5 ar och träffade en massa trevliga människor. Och oj, vad lukrativt det var. 3% tog airbnb av mig och kanske 10% av gästen. Jag havade in multum.

    Ok, jag rakar bo i en väldigt populär stad och du far nog inte lika mycket per natt i Norge (var-du-nu-bor), men ända. Och jag har bade gästsovrum och gästbadrum, och de flesta gick pa morgonen och kom hem pa kvällen. Och till skillnad fran manga andra deklarerade jag varenda spänn.

    Bara ett tips!

    Annika igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att jag skrivit om, men har tänkt på det och när jag kollar upp den passar jag absolut på att skriva om det samtidigt.

      Det mesta är dyrt i Norge :) Tänker det främst som en möjlighet för sommaren. Betalar folk tillräckligt bra kan jag bo i ladan någon vecka :)

      Radera
    2. Jag tog motsvarande 800 svenska spänn per natt för en person, 900 för tva men da fick de dela pa en 140-säng. De som bokade en längre tid gjorde jag ibland privatdealar med, 15K per manad. Du väljer själv vilket pris du sätter. Och att bo i en lada pa sommaren later skönt :).

      Radera
    3. Det låter absolut intressant.

      Radera
  6. Men frågar du politikerna så måste vi höja skatten i Sverige. För pengarna räcker inte till alla som ska ha bidrag. Ja vi måste tydligen nu även ge bidrag så att folk har råd att betala skatten på elen.
    Hur hänger det ihop tro?

    Och lova mig en sak, inte ett ord om den äckliga Almedalsveckan. För då slutar jag läsa bloggen :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Staten har tjänat mycket på moms, energiskatt och energiskatt på moms det senaste halvåret. Skulle priserna av någon anledning gå ner måste staten såklart höja någon annan skatt för att kompensera för skattebortfallet :)

      Fick av en slump höra talas om Almedalen häromdagen. Kan inte tänka mig att jag hittar någon anledning att blogga om det, men hittar jag någon intressant ekonomisk aspekt på det skulle det kunna hända. Men som sagt, knappast.

      Radera
    2. Almedalen är ju till för att politiker och myndigheter ska få en extra semestervecka komplett med lön, traktamente och allt betalt. Det är de väl värda, de som jobbar så hårt?

      Radera
    3. Ja, eller hur. Tisdag-torsdag åtta månader om året. Om de vill, de har ju ingen närvaroplikt.

      Radera
  7. Om jag tillåts drar jag som vanligt exempel från mitt egna liv.

    Jag har ett litet badrum på kanske 4 m2 på ovanvåningen som inte jar gjort något åt sedan -79 och den tidens tunna våtrumstapeter höll på att ramla av väggarna.

    Kontaktade byns mattläggare och fick klartecken att själv rensa bort allt gammalt till skalet, fick även låna lite pluggar o så från byns rörmokare.

    Det var varken svårt eller speciellt tidskrävande, var klart på ett par kvällar, även detta att rensa ut badkar, toalett, handfat osv.

    Sedan kom mattläggaren efter ett par dagar,han tyckte underarbetet såg helt ok ut så han körde på, tydligt stressad över någon fotbollsmatch han sa skulle börja senare, VM eller EM eller vad fan det var.

    Han blev klar i raketfart o sa tack o hej.

    På morgonen gick jag upp o inspekterade och tjena, våtrumstapeten satt upp och ned...

    Ringde mattläggaren som kom och kliade sig i huvudet o lovade fixa.

    Sedan gick det ett par veckor och jag förstod från mattläggaren att tapeten jag valt var på utgång o restnoterad. Han skulle gräva i det.

    Till slut hittade han tillräckligt med rullar och han kom över o gjorde jobbet en andra gång, denna gång rättvänt. Han blev klar långt in i sena natten o jag tyckte det såg schysst ut när jag inspekterade. Alla glada.

    Det var jag inte på morgonen när morgonljuset avslöjade att av de rullar han hittat var uppenbarligen en som legat ute i solljus sedan -55 och såg ut som doppad i kaffe. Jag ringde denna stackars mattläggare igen.

    Nu var jag tvungen att ändra mitt val av våtrumstapet. Surt men ok, Han satte upp den, åt rätt håll, och alla rullar matchade i färg. Win!!

    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var han helt ny i branschen?!

      Radera
    2. Jag önskar jag kunde svara ja, det hade ursäktat hela historian. Men nej, Görans Golv fanns när jag flyttade hit för dryga 20 år sedan...

      Radera
    3. Görans golv - "Lägre blir det inte!"

      Radera
  8. Tror inte jag känner någon svensk privatperson som någonsin anlitat en målare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet flera stycken faktiskt. Och jag hade målare hemma när idioterna i min bostadsrättsförening åsamkat mig en vattenskada, för då blev det ett försäkringsärende för dem. Och visst, de kan sina grejer, men jag har heller aldrig tänkt tanken att anlita målare.

      Radera
    2. Och först nu upptäckte jag att jag kommenterade som "Anonym" här (för det var jag som gjorde).

      OT: Är det någon som vet hur man kan skriva i inloggat läge på Blogspot i webbläsaren Brave är jag idel öra.

      Radera
  9. Vi är en familj där båda jobbar som specialistläkare inom bristspecialiteter. Vi slits ständigt mellan vilja/ork att göra saker med huset själva och vetskapen att om vi jobbar en vecka i norrlandsinland på hyruppdrag så drar vi lätt hem hela kostnaden för hantverkare.
    Samtidigt är det värdefullt att ha lite know-how kring andra saker än våra väldigt smala specialiteter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Även om man inte behöver är det kul att kunna.

      För mig har det aldrig funnits något att tveka på ekonomiskt. Kan jag göra jobbet själv kommer det att löna sig. Jag fattar att det är annorlunda om man har två läkarlöner, men det är inte utan att jag tycker att det är lite galet att det nästan är det som krävs för att få ihop kalkylen.

      Radera
  10. Kanske ett inlägg om detta https://www.svd.se/a/OrMa3E/klarar-du-myndighetens-tuffa-levnadskalkyl?utm_source=ab-box&utm_medium=iframe&utm_campaign=2022-07-05
    Jag anser mig inte vara hypersparsam, lever gott men sparar 40% av lönen. Vi kommer inte upp i varket matkostnaderna eller bredbandskostnaderna som konsumentverket anger 😄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller :)

      Jag skriver gärna om detta, men måste nog hitta en annan källa eftersom SvD har dille på att låsa sina artiklar. Men jag ska leta, sånt här tycker jag är kul.

      Radera
    2. Ser att SvD (också mot sin vana) publicerade källan längst ner. Då kan jag nästa lova ett blogginlägg om detta. Tack för tipset!

      Radera
    3. Vad kul :D ser fram emot det!

      Radera