söndag 10 juli 2022

Magdas högtflygande moral

I en intervju i Almedalen talade statsminister Andersson om klimatavtryck och hur viktigt det är att inte flyga, och bokstavligt talat i nästa andetag berättade hon att hon flugit de nitton milen från Stockholm till Visby.

Jag har sett massor av människor ondgöra sig över dubbelmoralen och jag kan förstå irritationen. Det är lätt för politiker att begära ditten och datten av kreti och pleti, men om de inte tänker följa sin egen moraliska kompass visar det ett folkförakt.

Samtidigt går det snabbare att flyga och det finns också en säkerhetsaspekt i detta. Varken jag eller merparten av de högljudda kritikerna vet hur svårt det vore för Säpo att skydda statsministern på en Gotlandsbåt. Hade de chartrat hela båten kan jag ana nämnda kritikers tonläge.

Och funkar vi inte så här lite till mans? Vi väger bekvämlighet mot det som är ”rätt”. Inte minst när det kommer till ekonomi. Ingen borde äta godis, chips eller röka, eller ta bilen när vi kan cykla eller gå. Vi vet det, men gör det ändå. Men det är lätt för oss vegetarianer att peka ut köttätandet som en miljöbov medan de som inte kör bil tycker att bilåkandet kommer att få jorden att gå under. Eller motorsport, Thailandsresor eller eluppvärmda swimmingpooler. Den röda tråden är att det är det där som andra gör.

Så nej, jag kan faktiskt inte störa mig på Magdalena Andersson, inte av just den här orsaken. När det kommer till politikers dubbelmoral har jag mycket svårare för Al Gore som åker runt i privatjet för att hålla föredrag om miljöförstöring. Eller Barack Obama som hävdar att isarna ska smälta och haven stiga samtidigt som han lägger femton miljoner dollar på ett hus som hamnar under vattenytan om en halvtimme ifall han tror på vad han säger. Eller Lars Ohly som satte sina barn i privatskola samtidigt som han ville förbjuda andra att göra det.


Man säger det som passar för stunden.

Även här finns en röd tråd, de är liberaler/socialister. Hade jag reagerat likadant annars? Kanske inte, för dubbelmoral är inte exklusivt för politiker, även om jag kan hålla med om att många av dem är duktiga på det.

40 kommentarer:

 1. Vad skönt det ska bli när miljöpartiet åker ur riksdagen. Det är mycket deras fel att miljöfrågorna har försummats i debatten. Om det blir en konservativ regering efter valet så tror jag att dom får ungefär lika svårt att få ihop L och SD som den nuvarande regeringen haft proplem med att få ihop C och V.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En konservativ regering kan det inte bli eftersom det inte finns några konservativa partier i riksdagen.

   När det gäller riksdagsspärren tror jag - tvyärr - att MP klarar sig. L tror jag lever farligare, men jag har haft fel förr.

   C och V har gått alldeles utmärkt att få ihop under den här mandatperioden. Bara Lööf får gå ut i media ibland och låtsas att hon inte samarbetar med V flyter samarbetet fint, och det skulle det göra med L och SD också. Makten framför allt!

   Radera
 2. Det finns gott om saker att störa sig på när det gäller våra politiker men att vår statsminister flyger till Gotland är inte en så stor grej tycker jag. Varför de nödvändigtvis måste träffas på Gotland däremot... den där Palme hemsöker oss fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när 90+ procent av de inblandade bor i Stockholm hade det blivit betydligt billigare för alla organisationer och inte minst för skattebetalarna att hålla detta rosévinsmaraton i huvudstaden.

   Radera
 3. Al Gore har jag ocksa stört mig pa, men Obamas hus hade jag inte hört om. Själv har jag försökt mig pa att fa vart hus mer "grönt". Det gick sadär. Elbolaget skickade en offert för att installera solpaneler pa vart hus med fyra lägenheter. Närmare en halv svensk miljon. Aldrig i h-vete att de andra tre ägarna gar med pa det, och inte jag heller om jag ska vara ärlig. Däremot har jag köpt fem solpaneler pa en offentlig byggnad, och därigenom försäkrat mig rabatt pa elen i 20 ar. Jag gör vad jag kan, men inom rimliga gränser.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du läsa mer om Obamas hus i strandlinjen:
   https://wattsupwiththat.com/2019/08/24/sea-level-rise-president-obama-just-bought-a-beachside-property/

   Om du inte - som jag - mest blir arg och irriterad över makthavare som inte lever som de lär.

   Jag är sugen på solpaneler, men behöver mer kunskap. Det är så mycket annat, mer akut att ta tag i, men jag hoppas att det ändrar sig.

   Radera
  2. Men jag haller med dig om Magdalena, folk tänker inte längre än näsan räcker. Den enda jag kan komma pa som lever som hon lär är Greta, men hon är ju inte politiker.

   Radera
  3. Jag vet inte om hon lär ut att det är en bra grej att två hela båtbesättningar skulle flyga Nordamerika-Europa för att en person skulle kunna ta båten och få några fina bilder på Instagram. Eller när hon poserade för bilder i en tågkorridor istället för vid den förstaklassplats hon bokat.

   Radera
  4. Nja, det valde hon väl inte själv, det var väl svt som ville göra en dokumentär. Jag antar att hon tänkte att det skulle öppna ögonen pa folk och därmed vara bra för klimatet i längden. Eller vad tänkte du pa?

   Jag kan gott tänka mig att hon ville ha en förstaklassplats, hon far väl inte vara ifred annars. Och tag som tag tänker jag.

   Radera
  5. Så hon har inget eget ansvar i vad hon gör? Vad hade hon gjort om SVT sagt åt henne att bygga ett kärnkraftverk?

   Jag tänker att hyckleri inte borde vara det bästa sättet att samla massorna. Men hey, uppenbarligen lyckas hon ganska bra med det.

   Visst får hon åka första klass, men att då lägga sina ytterkläder i en hög i korridoren och låtsas i sociala medier som att hon inte belastat tåget med en sittplats, dessutom av största och mest utrymmeskrävande sort, är återigen ett lysande exempel på hyckleri.

   Radera
  6. Det klart att vi alla har ett ansvar, men om man ska na ut till massorna idag tänker jag att man maste göra nagot som star ut. Eller har du nagot bättre förslag? Och jag är övertygad om att Greta inte vill bygga kärnkraftverk.

   Radera
  7. Själv är jag övertygad om att Greta gör det hennes handlers säger åt henne att göra. Hon valdes ut för uppgiften efter att ha kommit tvåa i en novelltävling (ettan hade inte kända föräldrar) och där och då skapades produkten Greta. Jag tycker mest synd om henne.

   Radera
  8. Da far vi enas om att "agree to disagree" ang Greta. Jag tror nämligen inte alls som du. Jag tror att hon har en genuin övertygelse utan att föräldrarna pressat henne.

   Radera
  9. Ja, det tror jag är enda möjligheten för oss att enas i den frågan. Men jag tror också att hon har en genuin övertygelse. Bara att hon pressas av människor med en egen agenda. Det är därför jag lider med henne och tycker att hon skulle behöva en psykolog istället för att upplyftas till något väsen mellan expert och gud.

   Radera
  10. Om det är någon som behöver psykisk vård, så är det du. Hela du skriker bara rättshaverist.

   Radera
  11. Haha, intressant teori! Du låter själv inte ett dugg fördomsfull nu utan helt frisk och balanserad ;-)

   Radera
  12. Oj, nu maste jag börja underteckna med mitt namn Annika för det senaste inlägget kom inte fran mig. De andra inläggen i samma trad gjorde det.

   Radera
  13. Det är lugnt, jag anade det, inte bara för att det innehöll å och ä med prickar. Man kan väl säga att inlägget kl 22.10 bröt av lite grann mot det helt sansade samtal vi hade innan.

   Radera
 4. Mänskligheten är i stora drag lättledd och korkad, tyvärr. Denna "gröna" "omställning" handlar noll och ingenting alls om miljö. Det handlar om gigantiska vinster för ett fåtal samt om ökad centralisering för globalister. Då gäller det att ha något vagt att vifta med, något tillräckligt skrämmande.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det märkligaste med miljödebatten är att det ses som en sanning - även av många som skulle kunna kallas "klimatskeptiker" (idiotisk benämning, men ni fattar vad jag menar) - att skattepengar löser problem. Ta plastpåseskatten t ex. Om jag köper en plastpåse för 6,50 kr, på vilket sätt skadar det miljön mindre än om jag fick köpa samma påse för en krona? Det är ju inte så att statens andel av kakan används till någon form av miljöåtgärder, varken öronmärkt eller praktiskt.

   Radera
  2. Ja precis. Merparten av "åtgärderna" för miljön har ju rent av verkat motsatt det påstådda syftet. Som tex nu med återöppnandet av europeisk kolkraft i stor skala. Men, detta handlar nog om att den bruna energin blivit grön, eller?

   Radera
  3. Allting går att sälja med mördande reklam, sägs det. Nuförtiden skulle jag snarare säga att allting går att sälja med miljöargument, för att inte säga klimatargument.

   Radera
 5. Är det verkligen bättre för miljön att åka färja än att flyga? Jag trodde skepp var sämre, men jag kan förstås ha fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst för alla, ink miljön, hade förstås varit ifall politrukerna inte haft något skattefinansierat och dyrt korruptionsevent alls. Men se det går absolut inte för sig.

   Radera
  2. Jag vet inte vilket som är värst, men Magdalena sa ju i intervjun att hon tyckte att flyg var värst, och då blir det lite märkligt att själv välja flyget. Men jag håller med om att det bästa vore om de inte åkte dit alls, inställda resor är allra mest miljövänliga.

   Radera
 6. Alla är vi väl hycklare i varierande grad. Själv konsumerar jag snus, alkohol, lakrits och motorsport för att tillfredställa min inre Dionysos. Inget av det uppbyggligt eller nyttigt, allt av det kostande onödiga pengar. Man lever ju inte som en munk direkt.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilket av det där jag skulle ha svårast att stå ut med. Snus följt av motorsport, tror jag. Men vi är alla olika.

   Radera
 7. Att Maggan flyger stör jag mig inte på. Däremot att Annika Strandhäll flyger för att "få ihop familjelivet". Det förstår jag inte. Hon har dessutom inte en drös av vakter runt sig.

  Hon gör alltid bort sig, hon är kvar bara för hon är sosse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar verkligen vad Maggan (och innan dess Löfven) ser hos Strandhäll. Hon har aldrig haft ett riktigt jobb, verkar inte kunna någonting och beter sig dessutom nästan alltid otrevligt. Kan inte vara en röstmagnet precis.

   Radera
 8. Och nu något helt annat, Tips till Sparo finns i dagen Aftonblad,
  troligen nyhetstorka och tycka synd om dax för "fattiga pensionären" Elisabet Höglund som tvingas sälja sin lägenhet i Spanien och huset utanför Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt redan kikat på den och börjat grunna vad jag ska skriva om det. För jag tycker också att ämnet är intressant, och det tycks ju engagera fler än oss två.

   Radera
 9. Off-topic, men läste snyftreportaget i AB om Elisabeth Höglund som måste sälja två fastigheter, lägenhet i Spanien och en villa. För två fattig-pensionärer kan ju inte leva som förut i dessa tider. De kanske skulle följt din blogg i några år.
  P.s inte lätt att vara fattig-pensionär och äga 3 fastigheter. Jag kommer att bli s.k fattig-pensionär så därför försöker jag att planera framåt utan att ha svindlande inkomster direkt.
  Haha, såg nyss att nån annan skrivit om samma sak :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade mitt namn i kommentaren, troligen pga irritation. Ser fram emot ditt inlägg om den stackars fattigpensionärer EH.

   Radera
  2. https://sparosverige.blogspot.com/2022/07/pa-sparet-vinnare-ur-spar.html

   Radera
 10. Jag skulle ocksa tipsa Sparo om Höglund, fattigpensionär my ass, men jag var bara trea pa bollen.

  Dessutom läste jag https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/x828KR/bitcoin-i-boden-har-utvinns-valutan-som-drar-mer-el-an-sverige
  Jag fattar inte grejen, är inte det en hitte-pa-valuta för spekulanter? Vad är nyttan?

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höglund kommer. Det där med bitcoin-minandet är jag mer tveksam till. Dels tycker jag ämnet är komplext. Dessutom orkar jag inte så täta miljödiskussioner med risk för att reta upp gretarder :)

   Radera
  2. Fniss, jag är ingen aktivist även om jag försöker att leva "grönt" med matta. Jag äter kött, röker och dricker vin. Det trodde du inte!

   Annika

   Radera
  3. Det hade jag faktiskt ingen uppfattning om. Jag varken äter kött eller röker (eller röker kött), men känner mig inte det minsta aktivistisk för det.

   Men det var inte dig jag menade, jag diskuterar gärna med människor som inte tycker och tänker precis som jag, så länge man har ömsesidig respekt, vilket både du och jag har.

   Radera