lördag 30 juli 2022

Biodlingskostnader

Jag har ju tidigare berättat att jag nästan alltid försöker tjäna pengar på mina hobbies. Går det riktigt bra blir det ett jobb och då är det inte längre en hobby. Ofta skyndar jag långsamt. Allt jag kan göra vid datorn är i princip gratis eftersom utrustningen redan finns, då är tid enda investeringen. När jag började spela nätpoker satsade jag en femhundring. Efter några veckor tog jag till och med ut insatsen för att garantera mig om att aldrig kunna gå back.

När det kommer till biodling har det gått lite över styr. Även här var planen att tjäna pengar, men taktiken att göra det riskfritt gick inte att upprätthålla. Jag började med att köpa bidräkt, bli medlem i Norges Birøkterlag och gå en kurs. Redan där var jag back över 5000 kr.


Här ser jag inga pengar.

Då hade jag alltså inte skaffat bin, men det gjorde jag redan i början av kursen. Fyra samhällen som totalt gick på 20000 kr. Ett bra pris eftersom jag fick med en hel del utrustning, en honungsslunga, lådor, ramar, verktyg och litteratur.

Eftersom bina visade sig tämligen folkilskna kände jag mig dock tvungen att investera i nya drottningar. Ett bisamhälle är ingen demokrati, drottningen bestämmer allt, ända ner till stämningen i kupan. Så i avdelningen ”utgifter jag inte trodde att jag skulle få” har jag köpt fyra bidrottningar för sammanlagt 4250 kr. Jag har alltså betalat över fyratusen spänn för fyra jävla insekter!

Men det slutar inte där. Jag har köpt lådor, ramar, vax och ännu mer utrustning. En honungsrefraktometer hade jag ingen aning om att jag behövde, men det gjorde jag. För det ska ju bli honung av detta och till den behövs burkar. De går att köpa i plast, men jag tror att det lönar sig att investera i snygga glasburkar så det har jag gjort. En hel pall faktiskt, för en total kostnad på 14000 kr.

Fram till nu har verksamheten kostat 55000 kr, vilket är mångdubbelt mer än vad den honung jag hoppas sälja i år betingar. Jag har fortfarande god förhoppning om att till slut tjäna bra pengar på detta, men en snabb avstämning just nu, med en sammanlagd intäkt på exakt noll kronor, skulle kunna tyda på motsatsen. Det är inte ett dugg synd om mig, men lite galet känns det.

24 kommentarer:

 1. Varför inte låta bina avla fram en ny drottning istället för att köpa? Tänk om den nya 1000-kronorstanten är ännu värre

  SvaraRadera
  Svar
  1. För då får man en ny drottning med den gamla drottningens gener. Det kan gå bra ändå, precis som det kan gå dåligt med att ta en utifrån, men oddsen blir väldigt mycket bättre.

   Radera
 2. Haha, finns det snälla bin? Ibland maste man vaga för att vinna, och jag har en känsla av att du inte kommer att ga i konkurs om det skulle ga galet. Men lycka till för sjutton! Det här blir roligt att följa.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla är kanske fel ord, men de flesta bin är inte intresserade av människor och att göra oss illa.

   Jag är spänd själv på hur det ska gå :)

   Radera
  2. Kom att tänka pa när jag fajtades med en geting (insekt som insekt, jag far lite panik när det surras i örat). Jag var i min bat som lag vid kaj och en geting anföll. I säkert fem minuter slogs jag med den fan innan jag med min handduk lyckades fa ner den i vattnet. När jag tittade upp stod det en busslast med japaner pa kajen, alla med kameran i högsta hugg. Jag antar att jag är viral i Japan. Kul i efterhand. Kanske.

   Annika

   Radera
  3. Getingar är Djävulens påfund. Du får väl kolla om du finns på Tik-Tok som "Crazy wasp woman" :)

   Radera
 3. Det där med att äta insekter verkar vara en stigande trend. Så det finns ju även ett alternativt användningsområde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva insekterna undviker jag att äta.

   Radera
 4. Huga! Det var inga dåliga kostnader för att komma igång, men förhoppningsvis når du breakeven om ett tag!

  Hobbys har man ju några, en del nästan gratis, en del kostar. Den bästa och värsta för min del är musicerande, jag försörjde mig mellan 16 och 22 år genom att spela i band på helgerna. Men vanan har hängt i och hemstudio med alldeles för många synthar är ju inte helt billigt...
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis.

   Jag försökte mig också på musik för många år sedan, men lyckades sälja av det mesta, så där har jag stoppat blödningen.

   Radera
 5. Det låter ju som typ första halvåret man försöker sig på aktiehandel. Bara de tålmodiga lyckas :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller väl det mesta, att de som lyckas var de som var för dumma för att förstå att de borde lägga av. Som Mr Money Mustache sa om att bli ekonomiskt oberoende (fri översättning): "Lyckligtvis hade både jag och min flickvän växt upp i Kanada, så ingen hade berättat för oss att det var omöjligt."

   Radera
 6. I fjol när jag tog bort ett vildbi-bo på ett tak, så insåg jag att talesättet "arg som ett bi" inte är taget bara ur luften. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen inte, men tambin ska ju helst vara tama.

   Radera
 7. Vilken sorts bin är det du har?

  SvaraRadera
 8. Det var dyrt med över 1000 kr för en drottning. De som odlar drottningar i min lokala biodlarförening brukar ta 250 - 300 kr per styck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är de parade då? För det var dessa (ville inte riskera att få in något genmaterial från mina samhällen), men jag tycker också att det var dyrt.

   Radera
  2. Japp. Parade och klara. En oparad brukar gå på en hundring.

   Radera
  3. Då är det billigt jämfört med Norge. För även om jag betalade mycket för tre av dem var det inte extremt för att vara här.

   Radera
 9. Helt rätt, man skall satsa på det man gillar, och honung är både gott och nyttigt, lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Skrev lite om det här: https://sparosverige.blogspot.com/2017/05/folj-drommen.html

   Tycker att detta citatet är tänkvärt:
   "Gillar jag hästar, gillar jag att hålla på och klappa hästar och fixa med hästar, då ska jag hålla på med hästar och sedan hitta någon som betalar mig för det."

   Radera
 10. Kanske lite offtopic, men jag bor just nu i sommarhuset i Provence. På måndagarna är det bymarknad och på marknaden idag stod en skäggig man i sina bästa år och sålde sin egen honung. Påminde mig om framtida Sparo fast i detta fall i Frankrike. En honungsburk 500 gram kostade €10. Tycker inte det är så dyrt med tanke på att jag vet vem som har hand om bina/honungen och var han bor, även om jag sett att man kan köpa 500 gram honung på ICA för under <50 kronor. Det blev köp, en lavendelhonung och en acaciahonung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte riktigt att det går att jämföra produkterna. Den honung du köper i butik för under en hundring per kilo är en blandprodukt som helst ska vara så fri från egen karaktär som möjligt medan de du köpte kommer från en enda bigård. Var det sorthonung du fick för €10 gjorde du ett klipp med skandinaviska mått mätt.

   Radera