onsdag 20 juli 2022

Projekt eller problem

Man borde... men det går inte.” Vi människor är fantastiska på att lokalisera hinder framför möjligheter, och hittar vi bara problem tar vi det som intäkt för att slippa försöka. Förhoppningsvis lyckas vi ändå fokusera på lösningar någon gång för annars får man ju nästan ingenting gjort.

Men så finns de som bara gör, som familjerna Young och Hawley som rest runt som digitala nomader trots att de har barn. Det är ju något som av många anses omöjligt. Jag fattar att det är bökigt, särskilt i det fåtal länder som förbjudit hemskolning, alltså Nordkorea, Kuba, Sverige och kanske något mer. Men det går!

En svensk twittrare som flyttat utomlands med sin familj fick nyligen frågan av en (numera före detta) kompis hur det känns att ha offrat sina barn för möjligheten att resa och förverkliga sig själv. Han hade, precis som familjerna i den länkade artikeln, inte uppfattat att han hade gjort det. Så det hade han troligtvis inte. Däremot gissar jag vilt att kompisen suttit med orealiserade flyttplaner och rättfärdigar det faktum att han aldrig kom iväg med att han tagit ansvar för sina barn. Var och en blir salig på sin tro, fegisar som pastafarianer.

Nu försöker inte jag propagera för att alla svenskar ska ge sig ut i världen, eller ens masa sig över gränsen till ett grannland. Ett vettigt projekt kan lika gärna finnas på armlängds avstånd. Ju större projekt, desto större och fler hinder. Man kan välja att sätta tänderna i det, eller också speca upp alla rimliga och orimliga skäl till att låta bli. Oavsett vilket man väljer rinner sanden genom timglaset. Eller som Karin Boye uttryckte det:

Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd.

Fast hon tog livet av sig och det var ju inte så himla konstruktivt.

13 kommentarer:

 1. Jag är rätt duktig på att hitta hinder, verkliga såväl som teoretiska, i min strävan framåt här i livet. Känns nästan alltid bra då man lyckats forcera ett eller flera av dem och nått framgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hinder är till för att forceras. I teorin i alla fall :)

   Radera
 2. Hur gar det med dina utmaningar med huset? Du skulle isolera innan vintern läste jag.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinden isolerades under förra vintern. Nu står dörrarna på tur.

   Radera
 3. Man har ju helt klart en talang att inte få tummen ur. Men även med en stark dragning, med tanke på resande, till hemmakärlek så fick jag nu anledning att räkna ihop och ser att jag varit i 23 länder på 4 kontinenter. Inte så pjåkigt iaf. Kina, Estland och Brasilien fick jag på köpet då jag jobbat där längre stunder.

  Nu med rätt kass inkomst ser jag inte någon utlandsresa i kikaren, men det finns fantastiskt mycket bra i landet att se och uppleva också! Om man får tummen ur.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ju lättare att hitta tid till en inrikesresa än att ta sig till Kina.

   Radera
 4. Tycka vad man vill om arga snickaren, men han har rätt när han säger att man måste ha en plan för det man vill göra. Annars blir det lätt som att orientera utan karta och kompass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ännu lättare att projektet fastnar på halva vägen för att man fick annat att göra istället.

   Radera
 5. Bilden på Åsa Nisse ovan hade lika gärna kunnat vara Sveriges riksdag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ar det inte Kronblom?

   Radera
  2. Jo, Kronblom är det. Åsa-Nisse var en mer energisk typ.

   Radera
 6. Fast å andra sidan, desto mer de gör desto värre skada gör de oftast tyvärr.

  SvaraRadera