måndag 18 juli 2022

Garasjesalg

Privata loppmarknader är inte lika vanliga i Norge som i Sverige, men fenomenet finns. Jag har faktiskt tänkt testa det själv. Eftersom jag fick en massa grejer med huset jag köpte har jag för mycket prylar. Allt från möbler till prydnadssaker. Lite grann har jag sålt på annons, men kunde man samla en massa folk här hemma kanske man skulle kunna bli av med ett hundratal grejer på en dag istället för en eller ett par i veckan. I Sverige sålde jag på Täby Loppmarknad en gång, och det var hyfsat lönsamt.

Nu har inte tiden räckt till, så jag tänker väl att min loppis får bli nästa vår istället, men i helgen var jag på en gårds-/garageförsäljning för att försöka fynda och samtidigt kolla hur det funkar. Det var en gård som ska säljas och där det skulle finnas bildelar, möbler och lite av varje.

Detta var ännu mer ute i skogen än mitt hem, så jag tänkte att det kanske inte skulle komma så många. Det är ju mitt i semestern också, men trots att det skulle börja kl 9 och jag var där en halvtimme innan var det fullt med bilar. En del som jag, privatpersoner som inte verkade ha någon klar bild över vad de ville ha. Men också företag som kom med skåpbilar. Jag fick en känsla av att många av dem hade träffats i liknande sammanhang många gånger tidigare och nickade så där igenkännande som bara två kollegor/konkurrenter kan.


Det kallar jag dignande hyllor!

Jag kan gott tänka mig att det går att göra riktigt bra affärer. Här hade vi en familj som antagligen samlat på saker i fem generationer, och jag tror inte att de nuvarande ägarna visste vad allt var värt. Det verkade vara far och son som sålde, den ena uppe på logen och den andra utomhus och på bottenplanet. Och det är klart, om din farfar införskaffat en navkapsel för femtio år sedan till en bil du inte ens sett på bild, hur tusan ska du veta vad den är värd? De hade dessutom fullt upp, två försäljare och flera hundra besökare bara under den timmen jag var där.


Självklart fanns en traktor.

Själv fick jag med mig ett kastspö därifrån. En kompis sa att jag inte borde betala mer än 200 kr och jag fick det i stort sett utan prut för 50. Inte skratta-hela-vägen-hem-kul, men trevligt.

17 kommentarer:

 1. Jag köpte min kåk för lite mera än 20 år sedan men i princip utan prylar. Sedan har man ju samlat på sig en massa bös. Det är inte jätteovanligt med loppis/garageförsäljning i byn, och jag är inte så osocial att jag inte gärna skulle hålla i en. Men jag har så svårt att hitta grejer jag kan göra mig av med som skulle kunna vara intressanta för andra...
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Det jag vill göra mig av med är i mina ögon mest skit, det är ju därför jag inte vill ha det. Kanske borde jag snacka ihop mig med någon mer som har grejer att sälja. Och så får jag väl kränga egen honung också.

   Radera
 2. Sålde ett dödsbo för några år sedan. Först en omgång garageloppis och sen en omgång auktion med finare grejer. Man fick lämna ganska mycket rabatt på bägge varianterna för att kunna kränga iväg mycket på begränsad tid. Hade jag haft möjlighet (lagerplats och ensam arvinge) skulle jag sålt lite grand i taget över flera år istället.

  Köpte du inte traktorn?! Då får du handskotta i vinter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är avvägningen. Att annonsera ut grej för grej tar tid.

   Jag har en granne med traktor som hjälpte mig i vintras. Och så handskottade jag ibland, det är bra motion.

   Radera
 3. Själv är jag ingen fan av loppis, gamla grejer som luktar illa, men sa är jag heller inte händig alls. Men jag tyckte det var synd när vi tömde ett dödsbo och en välvardad bokhylla fran 60-talet i valnöt med vitrinskap fick ga till tippen. Auktionskillen sa att den vill ingen ha.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exempelvis en bokhylla kan ju aldrig lukta illa om man tvättar den. Men när jag flyttade från Sverige fick jag också slänga en del som sved. Ingen ville ha dem och jag hade inte tid att annonsera eftersom jag hade då fått ta in på hotell för mer pengar än grejerna var värda.

   Radera
  2. Kom pa en grej. Här är det sa att man ställer ut grejer man inte vill ha pa gatan med en skylt "gratis" och det mesta försvinner fort. Själv hittade jag en skohylla i metall pa hjul, som jag rullade med mig hem och skurade i duschen. Häromveckan ocksa tva tvättkorgar i plast, fast de vet jag inte än om jag far användning för, jag har redan en. Kanske de aker ut pa gatan igen.

   Annika

   Radera
  3. Det där har jag dragit nytta av en gång här med, en hylla med "gratis"-skylt blev ett fint tillskott till min källarinredning:
   https://sparosverige.blogspot.com/2021/12/nar-avfallsdeponi-kostar-pengar.html

   Radera
  4. Jag säljer rätt flitigt på Tradera (Blocket har changerat totalt), och det går rätt bra med en välskriven text, snygga bilder och alltid ett utropspris på en (1) krona. Men det jag inte lägger upp på Tradera bär jag ner till återvinningsrummet, där andra kan göra fina gratisfynd. (Det har jag också gjort …)

   Radera
  5. Jag gillade också Tradera, särskilt för billiga saker. En klar fördel att slippa veta exakt vad allt är värt, det löser marknaden bara man inte sätter ut dem mitt i sommaren eller strax efter jul.

   Radera
 4. Det finns ju de som köper hela hem, eller dödsbon och liknande. Varför inte gå den vägen istället för att lägga massa tid och energi på garagesälj? Visst det kostar säkert en del för besväret, men.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte man far särskilt mycket för ett vanligt hem, om det inte finns nagra klenoder som auktionspersonen kan sälja separat. Gissar 25-30,000 efter kostnader.

   Annika

   Radera
  2. Dels tror även jag att dylika "dödgrävare" betalar väldigt dåligt. Dessutom undrar jag hur mycket av mina grejer de skulle ta emot.

   Radera
  3. Din dator har väl snart ett antikvärde …

   Radera
  4. Nej, det är en av få saker jag uppdaterar någorlunda flitigt.

   Radera
 5. Har du dragit ner på de dagliga inläggen? Jag börjar fan bli orolig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har närmare bestämt halverat dem. Det gjorde jag 22 juni (inga inlägg 23, 25, 27 juni osv) och gör varje år vid den tiden. Under semestern tycks folk av någon anledning inte vilja hänga på nätet och läsa bloggar, så då sänker jag tempot tills fler läsare har en arbetsgivare som betalar för att de ska läsa här (fast kanske inte helt medvetet), ungefär när skolorna startar igen.

   Radera