lördag 25 mars 2023

”Den tragiska FIRE-rörelsen”

Jag har inte tänkt recensera alla John Skogmans Affärsvärlden-krönikor, men i februari tog jag upp hans uppmaning att sluta spara till barn och nu har han haft fel igen. Denna gång när han dömer ut hela FIRE-rörelsen som självgoda grötätare.

Han har rätt till sin åsikt (även om jag tycker att just John Skogman ska vara försiktig med att kalla andra självgoda). Jag vill ändå rätta honom på några punkter. Men först, frukost:


Med egenplockade bär.

Ledighet i all ära, men hur lediga är FIRE-människorna? Ängsligheten gör att de i princip tittar till sin portfölj lika ofta som en tonårskille kollar i sin första porrtidning.

Jag vill inte veta något om John Skogmans förhållande till porr som tonåring, men jag känner inte igen bilden av FIRE-människors portföljkontroll. Jag undrar vem han pratar om.

Kanske är det bara jag, men är slutmålet med livet att bli en bag in box-pimplande förtidspensionär som lever så snålt som möjligt och gör så lite som möjligt? Jag förstår absolut charmen i att vara ledig och fri från andras måsten. Men är inte ledigheten bara härlig när det finns något att vara ledig från?

Att inte ha en fast anställning eller ett liv fullt av måsten är inte detsamma som att vara en bag-in-box-pimplande förtidspensionär. Jag känner ingen med FIRE-ambitioner som vill vara ledig på heltid, även om jag inte ser felet med det. Inte heller tror jag alkoholmissbruket är mer utbrett bland ekonomiskt oberoende. Eller missade jag poängen nu, var det specifikt kartongvin som inte var fint nog åt von Skogman?

Vad är det då de har lyckats med? Vad är det hemliga receptet som de nu kan dela med sig av? Jo, de har rätt och slätt levt snålt som satan under en lång tid. Svårare än så är det inte.

Helt riktigt! Låga utgifter ger ett mindre behov av inkomster och detta ger mer frihet. Jag skulle inte kalla det ett hemligt recept, men håll med om att det verkar vara rätt många som är oförstående inför detta samband och särskilt vilken kraft det ger.

FIRE-gänget kallar det dock inte snålhet. Nej, de lever efter livsvärderingen enkelhet. De är en lite bättre sorts människa, enkel och ödmjuk.

Jag kallar mig gärna snål, men jag har aldrig någonsin påstått att det gör mig till en bättre människa. Inte ödmjuk heller, även om jag såklart är det i jämförelse med Skogman, Finanstwitters egen Napoleon.


En eftersträvansvärd Skogman – en riktig klippare.

Det märkliga är också att denna livsstil bara fortsätter. Under parollen att de kan pensionera sig tidigare om de kan få pengarna att räcka längre, fortsätter snålandet på precis samma sätt. Med den missionen framför ögonen rättfärdigar de sin tradiga livsstil för andra.

Till slut kom John Skogman väldigt nära en insikt, men så slog fördomarna den ur händerna på honom. Nyss störde han sig på att det går att se snålande som eftersträvansvärt under namnet enkelhet. Många som lever sparsamt upptäcker fördelarna med låg konsumtion. Hur enkelt det är, om man så vill. Om man säger sig vilja ha det så, men ändrar sig när förmögenheten stiger är det hycklerivarning, men om man istället fortsätter att leva ekonomiskt är man väl äkta vara? Varför förtjänar man ändå Skogmans förakt?

Eller gör man det? Kanske kom deadline bara obehagligt nära och skribenten bestämde sig för att skriva om ett ämne där han inte tänkt klart, eller inte är tillräckligt intresserad av för att gräva mer? Han insåg säkert att det skulle bli en snackis med hjälp av några provokativa formuleringar. Kanske var inte ambitionerna högre den här gången. Trist, tycker jag, för ämnet förtjänar mer, och det gör faktiskt John Skogman också.

45 kommentarer:

 1. Var finns det vinglaset?
  Min läkare sa till mig att det går bra med ett glas om dagen och äntligen håller jag med :-)
  Trevlig helg alla fire wannabe's

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte sabba målbilden, men det ser ut som att hon har minst 20 liter i glaset, som antagligen väger 5 kg i sig självt, så det är minst 25 kg hon balanserar där. Om din läkare är ryggspecialist som behöver mer jobb får du säkert klartecken :-)

   Radera
 2. John skogman har väl aldrig haft fel. Jag tror aldrig jag hört han ta någon kritik. Hans framgång handlar ju att provocera och på så vis få medial uppmärksamhet. Börspodden har väl inte varit i närheten av avkasta i nivå med index, alla deras tips går ju rakt ner i sandlådan. Det är lika duktiga på att spå nästa aktierusning som Sparo är på att spendera pengar på lyx.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det ligger en del i det.

   Radera
  2. Precis, John är en provokatör som gillar att få publicitet. Han kan vara lite underhållande och har en och annan poäng ibland. Får en att dra på smilbanden till och från men att ta några ekonomirelaterade råd från honom har inte känts aktuellt. Då vänder man sig åt annat håll.

   Radera
  3. Känns bara som att han missade målet här. Han kunde ha klarat det och ändå varit underhållande.

   Radera
 3. Klockren beskrivning av Skogman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bävar bara för att någon ska recensera mig.

   Radera
 4. Fånig och oärlig artikel.

  Ingen runt omkring mig, jo sambon, vet att jag lever med lätt åtstramad budget (vill ej säga tight då jag unnar mig en del). Jag går ej runt i säck och aska. Enbart här o någon annan sida jag är öppen o gärna diskuterar kring detta.

  Jag lärde mig hålla snattran när jag av pur glädje råkade yppa att jag just gått i land med ett långtidsprojekt när kåken äntligen var 100% avbetald. Sanningen tjatades ur mig. Det var ej axelklappar och applåder precis om jag säger så. Avundsjukans Janteland.

  Jag betalar mina räkningar var månad den 25e, jag kollar ibland upp hur mina fonder gått då, men inte alltid och aldrig annars, så så var det med det. Mitt mål är för sjuttioelfte gången ej att vara sysslolös utan den är trygghet och frihet att göra vad jag vill, vilket är mycket.

  Jag tycker ej min livsstil är trist öht. Jag gör vad jag vill, men genomtänkt och balanserat.

  Jag kan gärna redogöra vad jag spenderat pengar på de 11 år jag varit ekonomiskt medveten "snåljåp". Första halvan med god inkomst, andra halvan med låg.

  Betalat av kåken - 900.000:-
  Fonder och buffertbyggande - 700.000:-
  Bil 1 - 45.000:- (krockades senare 1a o sista gången en vän körde den vilket ledde till)
  Bil 2 - 89.000:- (min älskade gamla Volvo som jag gjorde ännu bättre via)
  Biltrimning - 2000:- (till 270 hkp, självkostnadspris hos kompis)
  Ny 65" OLED 4k TV - 15.000:- (film o tvspelsidiot)
  Playstation 5 + en bunt spel - Ca 10.000:-
  Nödvändig ny MacBook Air M1 - 12.000:-
  Gammal båt - 2000:-
  Resa Teneriffa - 5-7 000:-
  Resa Kap Verde - 5-7 000:-
  Roadtrip Nordkap plus mera i Sverige, Norge o Finland. - 5-7 000:-
  Varma vinterkläder o skor - ca 5 000:-
  Instrument o hemstudiobygge - ca 100.000:-

  Så inte har jag snålat mig in i ett hörn egentligen, men ändå sett bufferten växa med minst 5000:- var månad, mycket mera när min inkomst var god.

  Idag har jag exakt noll som jag har behov eller önskan att inskaffa och ser inget sådant i framtidsspaning för några år heller.

  Nöjd med mitt liv.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt, glömde helt
   Altanbygge - 35 000:-
   /JB

   Radera
  2. ...samt självrisk plus rörmokerijobb efter grav vattenskada i kåken 105 000:-...
   /JB

   Radera
  3. Min känsla är att man kan berätta det mesta för de flesta om sin privatekonomi. Dels tror de att man ljuger, dessutom bryr de sig ändå inte särskilt mycket.

   Men visst är det lätt att vifta bort andras val med att de antagligen inte är lyckliga, bara för att de valt annorlunda än man själv gör/gjort. Då slipper man rannsaka sig själv också.

   Radera
 5. Haha, jag känner mig träffad av portföljtittandet.

  Sen ger naturligtvis en fire-livsstil en enorm frihet även medan man fortfarande jobbar. Något som gör arbetslivet så sjukt mycket bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är ju vad de flesta väljer att göra, i någon form. Jag vet verkligen ingen som har som mål att leva pensionärsliv kryddat med bag-in-box-orgier vid 40 års ålder.

   Radera
 6. Även ödlan, Magnus Andersson, passade på att kasta sin skit över FIRE-folket. Jag stör mig något oerhört på alla rika personer utan arbete som lever just på sitt kapital inte inser att de är lika värdelösa för samhället som de personer de anklagar för att vara parasiter pga de lever på sitt Firekapital. Skogman, Magnus mfl tycks tro att deras eget samhälleliga värde är stort pga de har förmögenhet på flera tiotals miljoner och mer snarare än det vanliga 5-10 miljoner .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andersson missar väl aldrig en chans att kasta skit på någon?

   Jag tycker att livet är för kort för att sätta mig in så mycket i andras liv att jag kan döma ut deras sätt att leva, utan att med all rätt framstå som bitter och fördomsfull.

   Radera
 7. Haha, träffad. När jag var kanske runt 30 berättade jag för min mamma att malet var att ga i pension i Spanien, ha en vaning med balkong och utsikt över Medelhavet, där jag kunde sitta och dricka vin kl 11 pa förmiddagen. Det var mer en önskedröm än ett verkligt mal da, och jag trodde aldrig att det skulle kunna bli möjligt. Mamma tyckte att sa kan du inte säga, det later inte bra.
  15 ar senare akte jag pa semester till Spanien för att kolla runt var nagonstans jag skulle vilja bo, i närheten av Valencia hade jag tänkt mig. Jag blev sa besviken, det var inget genuint spanskt kvar, bara en massa turistlägenheter överallt. Nagra ar senare blev jag skickad av min firma pa ett projekt i Barcelona, efter tre veckor där bestämde jag mig. Jag stannar där jag är, i landet jag blivit förälskad i.
  Sa nu kan jag sitta pa min balkong här i stället och dricka vin kl 11 pa förmiddagen om jag vill, men det har nästan aldrig hänt. Mamma hade varit glad.
  /Annika

  PS. Och till Gustav ovan, jag är inte värdelös, jag spenderar mina pengar här och jag betalar skatt, om än inte lika mycket som när jag jobbade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns när jag bytte ut min balkonglösa lägenhet mot en med balkong och tänkte att där kommer jag att sitta mycket. Det gjorde jag inte, nästan aldrig. Nu var väl inte en lägenhet med balkong i en Stockholmsförort någon önskedröm precis, men det lärde mig att det ibland är själva drömmen man är ute efter, inte att realisera den.

   Radera
 8. ...jag glömde ju även tacka för Thore Skogmans lysande klipparelåt, den var så längesedan jag hört att jag glömt dess existens, ett jädra roligt återhörande! :-)
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thore är alltid Thore. Sen är ju inte texten i nivå med "Rökt gök med lök", men jag ser hans namne John mer som en klippare än som en gök.

   Radera
  2. Får jag bjuda tillbaka så gavs jag följande länk av en vän
   https://www.youtube.com/watch?v=rZGk9iCv8V0

   En genomtänkt meningslös låt som jag aldrig hört eller hört talas om av Povel Ramel, ger mening åt meningslösheten.
   /JB

   Radera
  3. Har du aldrig hört den? "En del var prima virke, de lade jag för mig" citerar jag ofta.

   Radera
  4. Nej, skam till sägandes hade jag helt lyckats undgå den! Nu håller jag den som en av Povels främsta.
   /JB

   Radera
  5. Med risk för att framstå som en obildad idiot får jag erkänna att jag aldrig riktigt förstått Povel Ramels storhet. Precis som Thore gjorde han väl några tusen låter och då vore det ju fan om inte någon blev bra, men nog blev det väldigt mycket skit också.

   Radera
  6. Från en obildad idiot till en annan här då, men jag har några Povellåtar som ändå satt sig. Jag älskar filmen "Mitt liv som hund" med Anton Glanzelius, och där är låten "Far, jag kan ej få upp min kokosnöt" en stor byggsten. Sedan anser jag "Underbart är kort" är nyskapande fantastisk musik i både text o ton, det står jag för. Sovit i Povelrummet på Grythyttan så en liten bit av beundrare måste jag erkänna mig till.
   /JB

   Radera
  7. Jag har sett den, men det kan möjligen vara den tråkigaste film jag någonsin sett. Nästan så att fem timmar Fanny & Alexander var lättare att komma igenom.

   Radera
  8. Haha, roligt hur smaken kan skilja sig, jag såg faktiskt Fanny o Alexander för ett år sedan, och jag tyckte tiden flög.
   Men jag är ej den som kritiserar andras smak, själv avskyr jag de populära actionfilmerna av standardformulär 1A, samt zombie o vampyrfilmer samt humorfilmer utan någon som helst del ny humor utan enbart tillrättalagda plattityder. Nyinspelningen av Ghostbusters med bästa tjejgänget får jara exempel på den värsta dyngan.
   /JB
   /JB

   Radera
  9. En annan favoritfilm för mig är "Stand By Me". Jag tycker den har lite av samma känsla som "Mitt liv som hund". Har du sett den o isf vad tyckte du? Jag antar att jag är speciellt mottaglig för nostalgi och du kanske ej är det. Bara nyfiken.
   /JB

   Radera
  10. Det ska mycket till för att jag ska se en nyinspelning. Hittills har jag aldrig upplevt att den varit bättre än originalet, så varför ska jag slösa tid på att se Jönssonligan gör harakiri med Henrik Dorsin som Sickan? Ett par gånger har jag sett norska versioner av svenska tv-serier, men då vet jag inte alltid vilken som kom först och jag lär mig åtminstone norska på det.

   Radera
  11. Stand by me minns jag som klart bättre än Mitt liv som hund, men jag har inte sett någon av dem på 20-30 år.

   Radera
  12. Förstod inte det där med nyinspelning bara.
   /JB

   Radera
  13. Jo, det gjorde jag nu. Det var hemskt.
   /JB

   Radera
 9. Hur känns det förresten att vara kändis nu Sparo? Intervjuad och allting. Passar du på att njuta av det? Kan tänka mig du får en massa uppvaktning av fagra damer och allting. :) Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte låta skrytig, men jag tycker mig ha varit med i sammanhang där jag blivit ännu mer uppmärksammad än i en intervju hos Spiltan, även om det var trevligt.

   Ingen uppvaktning, vilket är precis lagom mycket.

   Radera
 10. Själv tackar jag Gud för att FIRE- människorna finns, även om jag inte är speciellt troende. Utan dem hade jag inte haft aktier som ger mig utdelningar på ett par tusenlappar i månaden. Jag hade inte heller haft ekonomisk trygghet som hjälpt mig att kunna trappa ner i arbetslivet de sista åren innan pension och istället kunnat ägna mig åt familjen och mina intressen. Hade jag följt traders som Skogman hade resultatet troligtvis blivit på sin höjd en tummetott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker som du att det är väl bra med människor som drar på lite och utmanar ens världsbild.

   Radera
 11. Det skulle aldrig falla mig in att läsa den där artikeln Skogman fått ihop. För jag läser inte skvallerskit skrivet i syfte att få uppmärksamhet. Jag tycker för övrigt Skogman skulle passa avsevärt bättre på Aftobladet. Där skulle han sannerligen få utlopp för sin kreativa vilja att producera skitprat, helt utan eftertanke. Han skulle också få umgås med de människor han tycks de upp till, dvs falska och svaga skolgårdsmobbare.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så dålig är den inte, men synd att han inte tänkt lite mer.

   Radera
  2. Lite finansbranschens Schulman över honom.

   Radera
  3. Nja, Schulman är inte bara provokativ, han är dum i huvudet också.

   Radera
 12. Finns det någon som tar Skogman på allvar? Podden är på sin höjd underhållande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar honom på allvar. Jag vet inte hur han är som trader, men tycker att hans roll i podden tagit sig. Med reservation för att det var något år sedan jag hörde den senast, men det beror inte på hans "HEJDÅ!!!"-skrik i slutet av avsnitten utan på att svenska aktier numera är utanför min intressesfär.

   Radera
 13. Mest underhållande är nog uttalandet att firefolket är inloggade hela tiden för att ängsligt kolla portföljen. Vad gör en daytrader? Lever i skräck framför sin skärm! Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det och några andra grejer i krönikan visar för mig att han inte brytt sig om vad som är sant, att han nog egentligen inte vill veta, och då tappar jag fokus som läsare.

   Radera
 14. Vad var det Greta sa?

  "Small dick energy ..."

  SvaraRadera