måndag 13 mars 2023

”Krita eller håll käft!”

Aftonbladets ledarsida är inte känd för sina djupa resonerande artiklar, men den här var obegripligare än vanligt. Först och främst för att rubriken, ”Kristersson har aldrig köpt barnmat på krita”, är ett rent klickbete som inte får någon återkoppling eller förklaring i texten.

Men också för att texten saknar en röd tråd. Skribenten Zina Al-Dewany, som är en ny bekantskap för mig, slungar åt alla håll. Hon har hört en intervju (som hon inte länkar till så att läsarna kan få ett sammanhang) där en kvinna antydde att krisen är överdriven eftersom det fortfarande är svårt att boka restaurangbord vid Stureplan i Stockholm. Onekligen ett lite vagt orsakssamband, men det brukar inte vara något problem för Aftonbladets ledarredaktion. Fast det är kanske bara de själva som ska få jobba så.

Den länkade ledartexten är ett bra exempel. Kvinnan på Stureplan påstås vara en belastning för i tur och ordning Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson. Jag vill ogärna ta någon av dessa i försvar, men med den information vi har kan kvinnan lika gärna vara socialdemokrat eller något annat. Jag ser ingen större skillnad.

Tillbaka till rubriken. Det stämmer säkert att Kristersson aldrig köpt barnmat på kredit. Ska detta faktum i så fall hållas emot honom? Jag tycker tvärtom att det låter ganska dumt att skaffa sig en privatekonomi där man inte budgeterat för mat till sina barn. Eller har vi kommit dithän nu, att om man inte lever hela sitt liv på avbetalning förstår man inte hur ”vanligt folk” har det?

Jag hör att barnmaten är det som går upp mest i pris nu. Vuxna kan avstå måltider och somna hungriga vissa dagar. Men småbarn? Tipsen ovanifrån är förklädda hån. Laga mer mat själva, planera inköpen, ät inte ute. Som att familjerna inte redan dragit ned på allt de kan.

Det finns säkert någon enstaka familj som gjort det, men annars skulle jag säga: nej. Snabbmatsrestauranger är fullsatta med barnfamiljer som köper överprisat skräp. Foodora kör hem färdigmat och matbutikerna dignar av mikroportioner. Någon köper allt detta.

Och ska vi hårdra det (och det måste man om man lever på marginalen) menar väl skribenten helfabrikatsburkar när hon skriver att ”barnmaten” går upp mest? Små smakportioner bestående av rotfruktspuré, kyckling och ris till ett hiskeligt kilopris (på Willys upp till 84 kr/kg). Inget fel med det för den som har råd, men om man säger att pengarna inte räcker till mat för hela familjen kan man inte köpa mat med ett genomsnittligt kilopris på 84 kr/kg! Att berätta det är inte ett ”förklätt hån” och det borde faktiskt inte ens behöva sägas.

33 kommentarer:

 1. Jag undrar hur barn överlevde förr i tiden. Innan barnmat började säljas färdigmosat i en liten glasburk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en otroligt bra fråga!

   Radera
  2. Och en fullständig gåta för många yngre...

   Radera
  3. Jag känner nästan inga yngre föräldrar, så jag vet inte hur trenderna går, men jag kan väl ana att det blir mer och mer färdigt.

   Radera
  4. Hushållsmixers verkar vara välanvända i bekantskapskretsen. Bara att köra lite innan man kryddar - småbarn brukar inte älska kryddor.

   Radera
  5. Jag har aldrig provat barnmatsburkar, men jag får en känsla av att det är precis det som säljs - stavmixad, lättkryddad mat.

   Radera
 2. ”Kristersson har aldrig köpt barnmat på krita”. Dvs Kristersson är som 99.99% av befolkningen i den aspekten?

  Ibland undrar jag om vänsterskribenter har en aning om hur vanliga människor är och uppför sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är gissningsvis ungefär lika långt från "vanligt folk" som Kristersson. Såg att Anders Lindberg delade den på Twitter och alla påpekade att han och hans politikerbroilerfru har betydligt högre inkomster en familjen Kristersson.

   Radera
 3. Fullständigt underlig artikel. Jag minns ej alls att just barnmaten var någon speciellt betungande utgift, då var typiska engångsblöjor mycket mera tärande på ekonomin.
  Det mest spännande kring barnmat var när jag (första o enda gången) klantigt nog fått slut på barnvälling och fick kuska kommunen runt innan jag hittade en öppen mack som hade det. Senare gällde barngröt med fruktmos som ej var dyrt det heller, senare vanlig havregrynsgröt, efter det kunde dottern glatt livnära sig på mosad mild mat som lagades till alla, frös in så det alltid fanns reserv i frysen när vi lagade något ej lämpligt för henne.

  Ok, någon burk Findus blåbärspuré eller kolja (!) som jag minns jag själv älskade förvägrade jag henne ej. :-)
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bloggade någon gång om att jag handlade drickfärdig välling ihop med en kompis och räknade utifrån hans uppgifter ut att jag åt billigare än hans son. Så det går att göra det dyrt.

   Radera
 4. Men jisses, drickfärdig välling?! Hade jag ingen aning om att det fanns. Finns konserverad gröt på riktigt också? Finns väl inget enklare än att värma ihop lite pulvervälling och ha lite överskott klart om man ska ut?
  Ser inget läge där drickfärdig välling kan vara rättfärdigat. 0_0
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är den ungen snart vuxen, så minnet är lite diffust. Men eftersom det finns isbitar och färdiga pannkakor med sylt, så är jag rätt säker på att det finns nu med.

   Radera
  2. Med tanke på isbitar och extrakostnad i volym och lagring där tvekar jag inte på att du har rätt, eller jag vet det, för jag var tvungen att googla drickfärdig välling!
   /JB

   Radera
  3. Nu googlade jag bara som hastigast, men såg att drickfärdig fullkornsvälling hos Apotea kostade 48 kr/l, medan den man vispar ihop själv med vatten!) kostar 12 kr/l. Alltså fyra gånger dyrare. Inte undra på att vissa måste handla barnmat på krita :-)
   /Christoffer S.

   Radera
  4. Gillar ens barn smaken på den som kostar 48 kr och man inte har några problem med kostnaden har jag inga problem med att man köper den. MEN... när ledarskribenten skriver "Som att familjerna inte redan dragit ned på allt de kan" kan hon inte ta med dessa, så finns det en enda "fyrtioåttakronorskonsument" som har svårt att få ekonomin att gå ihop tycker jag att hela hennes resonemang faller.

   Radera
 5. Fortsätt sparka nedåt, det är du som allra bäst på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nedåt är i detta fall Aftonbladets ledarskribent? Rent språkligt håller jag med dig om riktningen, men många journalister skulle nog ändå hålla Aftonbladets ledarsida högre än en privat ekonomiblogg. Kul att höra att du inte tillhör dem.

   Radera
 6. Än är inte sista idioten född (för då skulle det bli tomt på AB:s redaktion).

  Givetvis är barnmat på burk en scam i samma klas med snabbmat och bröstmjölksersättning. Något du "tror" att du behöver. Ok att små barn kan behöva välling (pulver, halvfabrikat) men snart nog äter de gröt med mos och samma mat som vuxna. Butiken och tillverkarna skrattar hela vägen till banken och AB:s småbarnsföräldrar har svårt att få ekonomin att gå ihop.

  Däremot kan mycket väl UK köpt (barn)mat på krita, det gör väl de flesta som har kreditkort. Minns att lanthandeln (Ica) brukade ha en lista där man som stamkund fick skriva upp om man inte kunde betala. Vet inte om det finns kvar men det är kanske det AB avser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte bestämt mig om de är idioter eller bara har otur när de tänker ;-). Anders Lindberg kan omöjligt vara så korkad han ger sken av att vara, men när det gäller Jonna Sima är jag mer tveksam.

   Välling tror jag inte är dåligt, men den blir säkert bättre om man gör den själv. Som allt annat.

   Jag tror att AB ser framför sig dem som tar blanco-lån eller lånar av släkt och vänner för att överleva, inte kreditkortskunder.

   Radera
 7. I ärlighetens namn tycker jag du borde sluta göra reklam för Aftonbladet. Du är så pass mycket bättre än att du behöver ge den totalt värdelösa så kallade tidningen uppmärksamhet. Låt oss enas om att bara ignorera idiotin framöver.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att skriva om dumheter utan att länka till dumheterna, och ska jag bara ta upp mediala solskenshistorier blir det inte sju inlägg i veckan utan snarare sju om året.

   Radera
  2. Nja. Det finns ju mer seriös media, som inte skriver skit bara för att få klicks. I princip lever ju den där skittidningen på att skapa konflikter och liknande. Jag tycker vi vanliga bör exkludera dem ur våra liv.

   Radera
  3. Jag förstår hur du tänker och kan inte säga att du har fel. Samtidigt läser ju folk Aftonbladet och ser det som en seriös tidning.

   Radera
 8. Så länge barnen är under året täcks deras kostnad mycket väl av barnbidraget, oavsett om de ammar eller dricker ersättning.

  Mina tips för börja äta mat: koka pasta, släng i broccoli eller ärter, på mef lite smör eller olja. Häll upp på brickan till barnstolen. Låt dem plocka själva. Majs var också en favorit. Då de vägrade smaklös burkmat levde de på ovan recept, små bitar macka, äggröra, linsgryta, rotfrukter och potatis i ugn, vår mosade mat (om den passade). Sedan älskade de också avokado, det är kanske inte det billigaste så det tipsar jag inte om här.

  Barn gillar oftast det de bjuds på så varför inte lära dem att äta kryddad mat direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är 51 och gillar fortfarande inte kryddad mat ;-)

   Radera
 9. Den stora empaten har talat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker. Tack för förtroendet!

   Radera
 10. Jag fick en allvarlig tillrättavisning på BVC på 70-talet när jag inte gav min förstfödda burkmat. Jag kokade och mixade morot och potatis. Hon skulle få proteinbrist,sa sköterskan. Undrar hur Bvc resonerar idag. Inte lätt stå emot som ny förälder./Farmor Lovisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte riktigt med då, men det känns som att det fanns en övertro på färdigmat och kanske framförallt konserver ett tag. Hoppas att det blivit bättre.

   Radera
 11. Småbarn är svinbilliga i drift, de sätter gladeligen i sig både billig och nyttig mat som puréer och släta soppor. Vill minnas att jag gjorde en överslagsräkning en gång för att se hur mycket mat faktiskt kostade åt mitt barn som slutat amma (som också var billigt, OCH nyttigt). Jag har bestämt för mig att slutsumman hamnade någonstans mellan 140-170 svenska shitcoins (SEK) i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter absolut överkomligt. Men du får inte många färdiga 190-gramsglas från Semper för de pengarna, så vill man att det ska dra iväg kan det göra det.

   Radera
 12. Amning = gratis mat till barnet i minst 6 månader, sedan fortsatt gratis även om man lägger till annan mat också. Mosad mat till barn rekommenderas inte längre, dvs "barnmatsburkar" motverkar att man lär sig tugga och svälja. Googla "solid starts" för information om hur barn lär sig att äta bäst med riktig mat (puré är svårare för barn att svälja, det är därför de ofta spottar ut den!)Välling behövs inte om man ammar. Barnmat+välling är en svamp från början av 1900talet när företag ville kränga dyr skitmat till oroliga småbarnsföräldrar. Bort med skiten, bra att det blir dyrt så ingen köper! Heja amning och rolig hemlagad mat som hela familjen äter tillsammans! Mvh mamma till en 2åring och en nyfödd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till dina barn som har en mamma som bryr sig!

   Radera