onsdag 15 mars 2023

Sopstöld, vad är det ens?!

Skolmåltidsbiträde är ett ganska dåligt betalt jobb, och väldigt otacksamt. Tackade du någonsin ”mattanterna” för lunchen när du gick i skolan? Jag gjorde det inte. Ändå stod de där dag efter dag och lagade näringsriktig mat för ganska knappa resurser, åt mig och andra bortskämda snorungar som antagligen gjorde det till en sport att inte ens tömma tallrikarna i soporna innan vi slängde in dem i disken.

Så varför jobbar man som skolmåltidsbiträde, om inte för lönens eller matgästernas tacksamhets skull? Kanske för att det är mindre stressigt än i vanliga lunchrestauranger eller för att skolor, till skillnad från många krogar, åtminstone har schysst utrustning och ergonomiskt utformade arbetsstationer. Knappast för att man får mat, för det får man knappast.

Vid arbetsdagens slut finns det ändå matrester. Det är mat som inte kommer att serveras igen, antagligen är det inte ens tillåtet. Den ska slängas. Men kan inte kökspersonalen ta hem den då och servera till sina familjer? Inte i Stockholms stad i alla fall, där sparkade man personal som tog hem dessa kompostsopor.

Inte nog med det, man gjorde det inför elever och övrig personal. Jag undrar hur det efter ett långt yrkesliv känns att få kicken och samtidigt bli utskrattad av ett gäng sadistiska trettonåringar som inte begriper bättre. Det undrade inte cheferna som passade på att dessutom polisanmäla och kräva skadestånd av tanterna. För att de tagit vara på mat som skulle kastas!


Yrkeskriminella?

Nu har tingsrätten ändå friat kvinnorna och de har fått 45000 kr vardera från Stockholms stad, en skitsumma efter att ha blivit felaktigt avskedad under förödmjukande former, uthängd som tjuv i media och haft detta rättsfall hängande över sig i två år.

Alltmedan polis och rättsväsende säger sig knappt ha tid att utreda grövre brott. Ni vet, sådana där som riktiga brottslingar utsatt riktiga brottsoffer för. Istället har man lagt resurser på att jaga ett par tanter för att de tagit hand om elever, sopor och kombinationer av dessa tvenne företeelser. Detta borde någon höjdare få fan för! Men jag skulle inte sätta pengar på att det händer.

38 kommentarer:

 1. Sparkad inför publik? Det har jag faktiskt aldrig hört talas om i något sammanhang förut. Låter helt sjukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom varken jag eller journalisten var med så vet man ju inte riktigt hur det gick till, men det är så det framställs.

   Radera
 2. Jag blev förbannad när jag läste om det häromdagen, särskilt som det handlar om säkert underbetalda människor som blev hunsade av nagon idiot som installerat kameror för att spionera. Spöstraff vore för milt. Nagon borde starta en insamling för att fa in lite pengar till damerna, eftersom Sthlm stad bara gett dem en symbolisk summa. En ursäkt vore ocksa pa sin plats.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en ursäkt och att någon någon gång får sota för att de betett sig illa, i detta fall en eller flera chefer.

   Radera
 3. För att se det från arbetsgivarens sida, handlar det förmodligen inte bara om sopor. Det de tagit med sig hem har garanterat inte legat på någon unges tallrik först, utan det var nog felfri mat.
  Skulle det vara tillåtet att ta med överbliven mat finns det väl inget som hindrar mattanterna från att göra köttfärssåsen på ett kilo ytterligare, så det räcker till personalen också...

  Men sjukt att de inte blev varnade först. Och bisarrt att avskeda offentligt. Vi kan ju återinföra stupstock istället om det nu ska förnedras?
  Låter som arbetsgivaren ville avskeda dem av någon annan anledning, men det här var ursäkten som gjorde det tillåtet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert felfri mat, men genom att den stått framme får de inte sälja den vidare och de har inte den kyl/frys-kapaciteten i skolköket. Så visst har den ett värde för mattanterna, men egentligen inte för skolan.

   Radera
 4. Håller med om att det är helt vansinne och att lägga resurser på helt fel saker (inte direkt ovanligt). En annan liknande sak är de som passar på att plocka på sig något de hittar vid återvinningscentralen. Om någon slänger en sak någon annan kan ha nytta och glädje av borde det väl vara fantastiskt för både miljö och annat om det tas tillvara istället för att hamna på ett sopberg. Nej, istället jämförs det med stöld och att begå grova brott. Lite sunt förnuft borde kunna råda i samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, förutom trä och metall kostar containersopor, så då är det ju bra för återvinningscentralen, kommunen eller bostadsrättsföreningen att bli av med det.

   Radera
  2. Förbudet mot att plocka saker från återvinningscentraler har sannolikt sin grund i ren säkerhet. Man vill inte ha människor klivandes runt i containrar där de skulle ha mycket lätt att skada sig allvarligt eller få något i huvudet från någon som slänger något blint. Det finns ju dock inget som hindrar att man ber att få överta något från någon som ännu inte hunnit kasta i en container.
   /Christoffer S.

   Radera
  3. Möjligt, men det hade gått att lösa om viljan funnits. Mitt förslag är att svårplacerade arbetslösa skulle kunna få ut saker på marknaden igen med enkla lagningar.

   Radera
 5. Har själv arbetat på äldreboende och även där slängs överbliven mat. Personalen får numera inte äta upp den och det kan tyckas märkligt eftersom den ändå ska slängas. Många regler som finns grundar sig väl i att någon missbrukat sina förmåner, i det här fallet kom förbudet efter att man kom på att personal lagt undan mat till sig själva innan de serverat de boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det på så vis är det ju en annan sak, men då tycker jag att man ska lägga energin där.

   Radera
 6. Har jobbat i socialt arbete och haft ansvar för matservering. Det går aldrig att beräkna portioner exakt. Givetvis tog vi hem det som blev över även om vi aldrig tog det för självklart eller räknade med det. Att kasta mat är mycket värre. Hade någon behandlat mig som de gjorde med mattanterna så hade det tagit hus i helsike./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det är nästan omöjligt att räkna på det.

   Radera
  2. M, jag håller med dig i allt du säger, jag sitter in nämnd som styr detta och mängden mat är mycket svår, bästa är att delegera på kostchef och kockar!
   /JB

   Radera
 7. Tycker det är ganska självfallet att kökspersonal får plocka med sig av överbliven mat istället för att den ska gå i återvinningen, en av de delar iaf min kommun har ett mål på som effektiv mathushållning. Bestämmelser om mängd mat som ska tillagas sätts på högre nivå än kockarnas, iaf här, så risken är noll att de gottar till det med 20 extra portioner för att få lite godis med hem. Sedan är det ju inte fina köttbitar eller fin fisk som oftast åker med hem utan lite ris eller potatis eller grönsaker som börjar bli tveksamma. Nej för tusan, sluta sila mygg o svälja kameler.

  Ett par ord om skolmat, jag har ej de bästa upplevelserna från min uppväxt kring det. Portionerna var lika stora oavsett vad man serverade, hungrig eller ej. Gillande vad som serverades eller ej. Brödet var alltid limpsnuttar från ändarna. "Salladen" var alltid vitkål med lingon som var oätbart.

  Årtsoppa plus potatisbullar var det jag fick kräkas av och helt enkelt fick sitta ut lunchrasten med tallriken framför mig.

  Kom tillbaka till samma skola efter några år som prao i högstadiet, då tyckte jag maten var mera än bra. Även testat på våra elevers och äldreboendes mat vid många tillfällen och den är inte dum alls, skulle jag gärna få på bordet hemma på riktigt.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där vitkålen med lingon undrar jag fortfarande över. Var det någon som åt det hemma? Och i så fall tyckte att det var gott? Det är inte möjligt.

   Radera
  2. Vad empatiskt att vi har samma upplevelse kring detta. Är säker på att Oscar Danielson kunde skriva en hel låt kring skolmaten. :-D
   /JB

   Radera
  3. Blev kvartvingad vid en tallrik lapskojs, de andra fick gå ut men inte jag. Hu vad jag kräktes. Minns också vitkål med lingon serverades till blodpudding och sen har jag något vagt minne av att vi fick dricka apelsinjuice till för att tillgodogöra oss järnet i blodpuddingen fullt ut.

   Radera
  4. Han har redan lutat däråt.

   nu hoppas jag bloggaren ursäktar mig, återigen, att föra in någon länk eller så, min önskan är ej alls att göra något annat än att fylla på en smula.

   Så, en låt av Oscar Danielsson om skoltiden. Till ärade bloggaren, tycker du jag tar mig friheter så ge mig en spark så vässar jag mig.

   https://youtu.be/tTW03vP6X_I

   /JB

   Radera
  5. "Ketchup till allt" minns jag i en Oscar Danielson. Och apropå skolan finns ju "Full kontroll" med texten:

   "Jag har sköljt tänderna med fluor
   och jag har sett bildband från Pogo Pedagog,
   spelar ingen roll,
   jag har full kontroll."

   Den där lapskojsupplevelsen har jag hört andra ha. Fantastiskt fint sätt att ge barn ett traumatiskt förhållande till mat.

   Radera
  6. "Vi barn såg ut som vi gick på heroin" är nästa rad. Lysande.
   /JB

   Radera
  7. Där fick han till det.

   Radera
 8. Kan tycka att det lite grand beror på mängd: var det én portion eller hade det räckt till att fylla ett generöst kylskåp?
  För en del äldre verkar det vara näst intill moraliskt fel att kasta mat. Det pågår ett krig i Europa, så maten är inte billig som den en gång var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alternativet är att kasta det tycker jag inte det spelar någon roll om det så hade fyllt flera kylskåp. Om de börjat sälja det på Blocket hade jag börjat fundera, men inte förr.

   Jag vet inte om jag kvalar in som "äldre", men jag är där. Gör jag ett storkok som blir riktigt äckligt kommer jag ändå äta tills det är slut. Om jag inte kan lura någon annan att ta över det, men jag vill absolut inte att det bara går till spillo.

   Radera
 9. Nu är ju detta offentlig sektor, och den drivs som vi alla vet av samhällets begåvningsreserv. Detta samtidigt som respektive politiker bröstar sig och kräver mer ansva
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte tillräckligt insatt för att ingå i gruppen "alla" här. Hur som helst ser jag inte detta som en politisk grej. Varken mattanterna eller deras chefer är politiskt tillsatta.

   Radera
 10. och kräver mer ansvar (tex friskolornas och liknande). Istället för att ens fråga sig om de klarar av sina befintliga uppgifter. Således får vi förvänta oss att de använder röven vid beslutsfattandet även vad avser ovan fråga. Inga konstigheter. Att de även är sadistiska, det visste vi redan. Att döma av det faktum hur de beter sig mot varandra i tex vår cirkus (riksdagen).
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 11. I den kommun där jag bor har de numera även ett centralkök så mattanterna lagar ingen mat längre utan de värmer bara samt att de inte längre får spara mat utan det slängs.
  Helt galet om de skulle få sparken för att äta lite/ta med av maten som ändå ska slängas!
  Kommunen rötar maten som slängs till biogas men de klara ändå inte av att spara/sälja all gas utan en viss del "facklas".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog vanligast så nu. Det känns för övrigt galet att laga mat centralt, frakta runt den och värma upp den. Det blir den varken nyttigare eller godare av. Och det gör också att de antagligen inte har kylskåp till att rymma maten så då måste den kastas.

   Fint om komposten kan gå till biogas (och irriterande att de inte ens klarar det), men även om det skulle bli lite mindre biogas föredrar jag om mattanterna tar hem maten och äter den istället.

   Radera
  2. Detta passar bra in på talesättet: Lagar och regler är till för de utan sunt förnuft. Det hade räckt med ett samtal med personalen. Kan inte överbliven mat frysas in i portioner och säljas? Johan

   Radera
  3. Om maten stått framme under dagen kan jag inte tänka mig att den får säljas. Och har de inte frysar för några hundra personer (och det har de sällan) går det inte ens. Så då är det kasta eller ta med hem som gäller.

   Radera
 12. Min moster har jobbat som mattant och visst har det gått till såhär, framförallt när statens regelverk började förbjuda att resterna som gick till utfodring till grisar bara skulle förbrännas.
  Men hon har alltid varit stolt över sitt jobb. Och när hennes kök som levererade mat till alla skolor i kommunen lades ner publicerades recepten på dom mest populära rätterna i lokaltidningen, för alla här har vuxit upp med den maten.
  Men det är så det fungerar i Norrland nu, görs det inte vid kusten är det inte värt skit.
  Men att döma någon för att ta mat som ska kastas är väl urtypiskt för en kommun som är/har varit moderatstyrd? Så kan det ju inte gå till, att någon roffar åt sig smulor och ifrågasätter min 37%iga löneförhöjning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det har med politiker att göra, från något läger. Det här ligger på tjänstemannanivå.

   Radera
 13. Det här följer väl logiken i övrigt när det gäller mat på jobbet i det här landet.
  Restauranganställda ska förmånsbeskattas om de äter av maten som lagas
  Soldater uttvingade på dygnslånga övningar förmånsbeskattas för att äta frystorkat.
  Butiksanställda ska förmånsbeskattas om de tar hem överblivet bröd som annars slängs.
  Arbetsgivare som vill ta av sin egen vinst och bjuda anställda på frukost får inte för då beskattas de anställda.
  Och så vidare i all oändlighet.
  Som tur är så har man fortfarande undantag för förskolepersonal som äter med barnen. Men är väl en tidsfråga innan avundsjukan ändrar det också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några av de där exemplen känns ändå som gränsfall. Restaurangmaten betingar ett värde, det överblivna brödet likaså. Men skolmaten tror jag verkligen är värdelös i ekonomiska termer (det kom ju domstolen fram till) och då borde varken stöld eller förmånsbeskattning vara aktuell.

   Radera
 14. Är det här samma fall där man kunde se på fimerna hur de anställda tog hela ostar, mm, direkt ur kylskåpen och placerade i sina påsar/väskor innan de glatt gick hem? Dvs långt ifrån en brun banan och ett mosigt päron som den socialistiska offer-blaskan försöker få det till!

  Nu höll det inte i domstolen, men var ska arbetsgivare dra gränsen? Ett ruttet äpple? Ett mjölkpaket som aldrig ställts fram? Ett kilo nötfärs? Två kilo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några sådana filmer har jag inte sett, men hela ostar låter konstigt. I den mån ost levereras ut till skollunchmatsalen kommer den antagligen riven.

   Jag tycker att det helt och hållet måste handla om värdet på grejerna. "Ett mjölkpaket som aldrig ställts fram" kan med all säkerhet serveras dagen därpå, men en sallad som stått framme i fyra timmar varken kan eller får serveras senare eller säljas vidare. Där är värdet noll, och det är inte tidningen utan tingsrätten som kommit fram till det.

   Radera