tisdag 6 februari 2024

Dubbelt bak, dubbel glädje

Strömkostnaden då?” brukar folk säga när jag bakar, och även om hembakt i alla lägen blir billigare än köpt bröd vill jag inte svälja en kostnad utan att försöka göra något åt den. Ska ett bröd gräddas i 30 minuter i 200 grader så åker man på att betala för det, men när ugnen väl är varm kostar det ganska mycket mindre att värma något mer efteråt än att börja om från noll. Med varmluftsugn kan man dessutom ha flera plåtar/formar inne samtidigt.

Därför har jag börjat försöka göra två bak samtidigt, ofta på helgen när strömmen är som billigast. Problemet med hembakt är kortare hållbarhetstid än köpebröd och eftersom jag gillar färskt bröd vill jag ogärna ha två matbröd klara samtidigt för då tvingas jag frysa en större andel. Men man kan ju t ex baka ett matbröd och ett kaffebröd. Eller som dagens uppgift, råglimpor och pitabröd där det sistnämnda egentligen inte är ett bröd utan del av en måltid.

Det är förresten ett annat sätt maximera ugnsanvändandet, att laga mat i ugnen före eller efter brödbaket. Jag kan t ex baka pizza eller en paj när jag ändå är igång. Helst efter brödet för det är jobbigt att behöva avbryta ätandet flera gånger för att flytta plåtar eller stänga av ugnen.


Jäsning vid kaminen med ett långkok på toppen.

Vilken dag bakningen sker bestäms ofta av matbrödet (i kombination med strömpriset). När brödet håller på att ta slut i frysen bakar jag nytt, eftersom jag gillar bröd och vägrar att köpa matbröd. En pizza eller ugnspannkaka är ju aldrig fel, så då gör jag det när jag ändå ska baka.

Det här multitaskandet har en fördel till. Bakning skapar disk, men oavsett om det ska bakas bullar eller baguetter är det i stort sett samma grejer som smutsas ner, så då kan jag använda bunken eller bakmaskinen 2-3 gånger efter varandra och behöver ändå bara diska dem en gång.

16 kommentarer:

  1. Ja, elen är numera dyr så man får spara på elektronerna så gott det går.

    Jag testar ett liknande upplägg.

    Elen brukar ju vara hyfsat billig på söndagseftermiddagarna och då går jag all in med de stora strömförbrukarna.

    Ugnen och spisen går för fullt samtidigt som tvättmaskinen och torktumlaren är igång.

    Om inte elbilen står på laddning passar jag även på att dammsuga, det är väl ungefär så mycket huvudsäkringen klarar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är samma här. Sånt som ändå ska göras görs bäst när det är billigast.

      Radera
    2. Har man Göteborg Energi så behöver man tyvärr se upp med hur mycket effekt man suger ut ur ledningarna samtidigt. Så även om det är ett lågt elpris så kan det bli dyrare på grund av effektpåslag som läggs på av den man har elnätsavtal med.

      Radera
    3. Viktig poäng, det gäller att ha koll på sitt elavtal.

      Fast att köra ugnen längre tid och göra flera bak per användning sparar ström oavsett.

      Radera
  2. Ni i Norden verkar ha det pöligt med elpriserna. Här är det fastpriser, sa jag vet precis när det är nästan halva priset pa elen. Kör alltid tvätt- och/eller diskmaskin da. Torktumlare har jag valt bort, hänger tvätten och den torkar pa nagra timmar eller en dag beroende pa arstid. Spis och ugn använder jag däremot när jag är hungrig, fast jag gör lite som Sparo och lagar ofta färdigt pa eftervärme, sätter inte pa ugnen innan maten/baket star där eftersom ugnen värms upp pa bara kanske fem minuter. Fast jag gör det inte sa mycket pga att spara pengar som att försöka hjälpa miljön i det lilla. Jag har överlägset den lägsta förbrukningen i huset.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig haft rörligt timpris förut, men det är inte så bökigt. Jag kollar priset i appen och siktar in mig på de billigaste tiderna.

      Miljö- och ekonomiskt tänk går ofta hand i hand, så kan man välja varför man snålar. Det känns som att det fortfarande finns lite skam över att tänka ekonomiskt (och då menar jag inte dig), men jag fattar inte varför.

      Radera
  3. Det där var riktigt smart och något jag aldrig tänkt på!

    På den tiden jag var ekonomiskt oansvarig så renoverade jag köket.
    Ändå på en budget och är idag nöjd över mina egentillverkade skåpluckor, hyllframsidor o städskåpsdörr i stavlimmad björk, kostade mig bara 2000 inklusive professionell klarlackning i några lager, då jobbade jag på snickeri så lite av en arbetsförmån…

    Kyl o frys var redan bytta pga dålig funktion på de gamla från -79, men spisen hängde ännu i men stack i ögonen i nu riktigt fräscht kök.

    Där gick jag skam till sägandes bananas och gav 12k för en ny spis.
    Det som sålde mig var spishäll, två ugnar, en liten, en sor, samt att handtagen var i perfekt matchande björk.
    Estetikern i mig tog överhanden…

    Nå, nyttjade aldrig någonsin de båda ugnarna samtidigt, men är idag iaf glad att ha den lilla ugnen. Använder den till 99% och rent fyskaliskt så måste ju den dra mindre energi.

    Sitter och letar fler ugnsmatrecept att testa senaste dagarna, gärna av typen ”allt på en plåt”, passar min bekväma person och blir ofta grymt gott!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske smart med dubbelugn på det sättet, om man inte kan fylla den stora istället.

      Radera
    2. Jag har ocksa tva ugnar, en vanlig och en mikro, det är bara det att bägge har multifunktioner som jag aldrig använder. Ja, utom grillfunktionen i mikron, den brukar jag ibland. Annars skulle jag nöja mig med en ugn som alltid gar pa 200°, och en vanlig mikro. Men det gar tydligen inte nuförtiden att köpa nagot sant, alltid ska det "produktutvecklas". Det är steamer, varmluft och fan och hans moster. Nej, vanligt funkar för mig.
      /Annika

      Radera
    3. Då är jag ännu mindre innovativ. Jag hade kunnat klara mig utan grill i både ugn och mikro, och minst nio gånger av tio är det varmluftsläge 200 grader som gäller för ugnen. Den har t o m timer, det skulle jag aldrig använda.

      Radera
    4. Ja, varför bygga in en timer till ökad kostnad, när det finns i mobilen?

      Radera
    5. Och risken är överhängande att den drar igång när man inte vill hellre än när man gör det.

      Radera
  4. Och när du släckt ugnen: sätt in en rostfri bunke med vatten så får du varmvatten till disken också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag strävar efter att ugnen ska vara ganska kall när jag tar ut det sista ur den. Den här årstiden diskar jag alltid med varmvatten som stått i en kastrull på någon av kaminerna. När de inte används till disk eller någon typ av tvätt ackumulerar de värme på ett bra sätt.

      Radera
  5. Vi lagar nästan all mat i ugnen. Styckningsdetaljerna låter vi vara lite större än vad de vanligen är i butiken. Bog, lägg , större skinkbitar osv räcker till två måltider. För två personer. Såsen får vara det som varierar smaken. Lite andra tillsatta kryddor och svampsorter. Samtidigt med köttet fixar vi potatisen. Klyftpotatis, hasselbackspotatis eller bakad.
    Att laga mat i ugnen är mycket tidsbesparande och kräver liten tillsyn .Bra för oss som fritt disponerar vår tid och kan göra andra saker under tiden .

    Tyvärr så är vi dåliga på att baka men vi är på gång! Skall bli roligt att laga mat och baka efter vartannat och spara el.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tvärtom varit ganska dålig på att laga mat i ugnen, men du har kanske rätt i att det är tidsbesparande.

      Radera