torsdag 20 juni 2024

Drottningbordell

Fortsättning på förra inlägget om årets produktion av bidrottningar. Jag började alltså med tjugo larver, som blev tretton drottningceller. Avläggarna avhandlade jag i tisdags, men fyra av drottningcellerna satte jag i varsin parningskupa, en slags avancerad skokartong med enda syftet att göra drottningen klar till att ta över ett eget samhälle.

I avläggarna parar hon sig i den färdiga kupan. Jag kunde ha gjort samma sak här, avlägsnat den gamla drottningen och satt in en ny. Men även om det skulle funka hade arbetet i kupan då tappat flera veckor. Nu jobbar istället den gamla drottningen i kupan medan den nya blir klar på sin kant, och denna kant är alltså en parningskupa.

Här bor hon tillsammans med ett par hundra bin jag plockat ut från bigården. Inte vilka bin som helst, det får inte vara dragbin, bin som samlar nektar och pollen. När arbetsbin föds blir de putsbin, sedan ambin osv. Det är först på slutet av livet de ger sig ut i världen för att samla mat, men till parningskassetten vill jag ha bin som inte varit ute och sett sig omkring för då hade de vid första bästa möjlighet flugit tillbaka till sin gamla kupa.

Hur sorterar man då fram rätt sorts bin, man kan inte gärna fråga vad de jobbar med. Man skakar ner dem i en stor plastlåda. Dragbin kommer att flyga iväg medan husbina stannar. Dessa skopas upp i en kopp och hälls ner i parningskupan som också försetts med vax och mat.

Först teambuilding. Det här är bin från olika samhällen som saknar sin drottning och sin kupa. För att få det nya ”laget” att gilla läget stänger jag parningskassetten och ställer den svalt i källaren i några dagar. Efter fyra dygn (tre för drottningen som inte var född när lådorna ställdes i källaren) tog jag upp dem i solljuset och öppnade flygöppningen. Här får de jobba på i ett par veckor. De har foder och några vaxramar dit de kommer att flytta fodret. Ungefär som i en vanlig kupa, bara mindre.

Själva syftet med detta minisamhälle är att drottningen ska ge sig ut på parningsflykt. Gissningsvis sker det det idag. Om några dagar eller en vecka kommer drottningen i så fall börja lägga ägg i ”skokartongen”. Då är det dags att märka henne med en grön prick på huvudet, det är årets färg så att jag vet hur gammal hon är. Sedan flyttar jag henne till sin nya kupa där hon kommer att basa över upp till 90000 bin. Den gröna pricken kommer göra det lättare för mig att hitta henne där. Det underlättar för det blir rätt trångt på sensommaren.

Men jag kan inte bara kasta in henne i kupan. Hon luktar fel och måste skolas in, annars kanske hennes nya undersåtar dräper henne eftersom de inte känner igen henne och då är allt mitt arbete förgäves. Det jag därför gör är att sätta henne i en tillsättningsbur. Det är en plastlåda stor som en tändsticksask som jag hänger in mellan två ramar.

Drottningen får bo i det vänstra rummet. Det högra har jag fyllt med sockerfoder och allra längst till höger är öppningen. Drottningen äter sig ut, arbetarbina äter sig in. Efter ett par dagar möts de och i det läget bör arbetarna ha vant sig vid sin nya chef och hennes doft. Till saken hör att de inte har någon annan drottning nu och utan drottning kan de inte leva, så oftast går det bra. Men inte alltid.

De arbetarbin som varit med henne i parningskupan får hur som helst inte plats i den nya kupan. Släpper jag in dem där blir merparten av dem antagligen ihjälslagna. I avläggarna jag berättade om i förra inlägget går det nog bättre. Där finns färre bin och inte samma vi-och-dem-känsla ännu. Jag sätter en tomlåda ovanpå en avläggare och två parningskupor i den, så får de i lugn och ro krypa ner till sina nya arbetskamrater. Tar de med sig lite foder ner bör deras asylansökningar bli godkända. Men samma där, inte alltid.

Det om detta. Det är väldigt mycket biodling i mitt liv just nu, men jag fattar om en del läsare blir less. Till nästa inlägg, på lördag, lovar jag att hitta något annat att skriva om.

27 kommentarer:

  1. Kära nån. Jag som trodde att det räckte med att montera en honungskran på kupan och hälla upp på burkar till hösten (viss överdrift). Skulle aldrig orka med allt arbete, men jag är glad för ditt intresse och driftighet! Inspirerande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, viss överdrift :-). Men det mesta av arbetet står bina för.

      Radera
  2. Jag tycker det är jätteintressant att läsa om, även om jag aldrig skulle ge mig pa det själv. Det är en hel vetenskap ju. Gissar att de flesta inte tänker pa det när de stoppar ner en burk honung i matkorgen.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en vetenskap. Och om den där burken består av importerad honung är risken stor att det är en del fusk också, t ex från bin som inte drar nektar ur blommor utan socker från sockerrör.

      Radera
    2. Blir det sämre honung från då eller vad är risken?

      Radera
    3. Det blir snarast socker som smakar honung. Kolhydrater som kolhydrater, kanske någon tycker, men då kan man ju lika gärna köpa strösocker till ett betydligt lägre pris. Rent tekniskt saknar den lite enzymer och grejer.

      Radera
  3. Du verkar ha snälla bin. Att arbeta utan handskar är inte alla som vågar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder alltid handskar, men den där handen sitter på en kille som biodlat i drygt 50 år och som inte har normala spärrar ;-)

      Men visst är de snälla och jag hoppas att det håller i sig med de nya samhällena.

      Radera
  4. Intressant! Mycket jobb och mycket att hålla ordning på också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas att jag får mer och mer rutin på sakerna, men jag märker att även erfarna biodlare missar något moment här och där. Som exempel har tillsättningsburen här uppe en gul plastflik över öppningen från början. Glömmer man bort att ta bort den kommer drottningen aldrig ut och dör i värsta fall i buren. Jag har inte glömt det än, men det kommer säkert.

      Radera
  5. Intressant ändå att läsa om bin även om jag aldrig kommer att ägna mig åt biodling. En sak som slog mig är att det behövs bra syn för att pyssla med bin, jag som har dålig syn vete katten om jag skulle se en grön prick på ett litet bi.

    Tycker iaf det är roligt att se bin på våren när jag planterat penséer, ibland har det t o m hänt att fjärilar dykt upp tidigt. Men när jag tänker efter har det blivit färre flygfän senare år och fjärilar var det flera år sedan de kom till balkongen.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är färgblind och har haft problem med förra årets röda prickar. Återstår att se hur det går med de gröna. Kanske börjar jag redan nu att sätta ytterligare en färg på dem eftersom det just är rött och grönt som är svårast för mig.

      Något som blir problem för synen är att se ägg för de är väldigt små. Det går att biodla utan att se ägg, men det är ganska praktiskt att kunna det. Själv har jag lyckligtvis inga problem med det.

      Det har absolut blivit färre insekter. Förr var man alltid tvungen att tvätta lysena på bilen som blev fulla med svarta prickar på sommaren. Inte alls lika många nu.

      Radera
  6. Hej! Något off-topic men ändå. Du har väl bott i Norge ett par år nu, om jag minns rätt? Hur trivs du? Vad är fördelarna jämfört med Sverige? Nackdelar med Norge (bortsett från förmögenhets-skatten...) Anledningen till mina frågor är att jag har börjat att se mig efter ett annat land att leva i, då jag ser tämligen mörkt på framtiden i Sverige. Få saker talar för att tillståndet framöver ska bli bättre här, snarare tvärtom. Högst upp på min lista på länder just nu är Norge och Finland, då jag trivs i denna del av världen. Allt gott! /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag åkte över gränsen för att leta hus 19 augusti 2021, så snart tre år. Det korta svaret är att det mesta är bättre i Norge och då jämför jag ändå med det land jag lämnade 2021 och som knappast blivit bättre. Ett längre svar borde jag göra ett eget blogginlägg om.

      Finlands fanns även på min önskelista, men när det var -30 grader i vintras undrade jag för mig själv varför jag inte siktade längre söderut.

      Radera
    2. Jag började klura på detta och insåg att jag nog redan skrivit det mesta i detta blogginlägg från förra året:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/01/norge-vs-sverige.html

      Ställ gärna frågor om du ändå grubblar över något så ska jag försöka svara.

      Radera
    3. Tror du Norges politiker hade agerat lika korkat som Ulf Kristerssons så kallade borgerliga regering vad gäller frågan om massövervakning i form av Chat Control?

      För min del är de sådana skogstokigt ärkekommunistiska förslag som får en av fundera på om Sverige är kört. Var gång man tror peaken av galenskap är nådd så briljerar de med något än värre och farligare.
      Mvh Investeraren

      Radera
    4. Jag hoppas inte det, men ska ärligt säga att jag inte är säker.

      Radera
  7. Helt off topic: jag har tidigare tipsat om att det går att köpa snorbilliga saker på svenska Amazon av företag som tror att Sverige kör med euro. Sagt och gjort: jag beställde ett par skalbyxor 3XL, tänkt att ha som överdragsbyxor för att slippa myggen på landet. Pris: nio (9) kronor. När jag öppnade paketet fanns det helt riktigt byxor med en etikett märkt 3XL, men det måste vara kinesiska versionen av den storleken. Mer som långkalsonger, svensk storlek M. Obra, men det är så man lär sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är tyvärr även min erfarenhet av dylika företag, vare sig de är amerikanska eller kinesiska, att det blir skit i slutändan hur billigt det än verkade innan.

      Radera
  8. Överlevde alla bisamhällen vintern? Hur många samhällen har du?
    Hur många kg honung fick du under första skörden i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag invintrade sju. Alla överlevde, men ett tappade drottningen tidigt, så då satte jag ihop det med ett annat och var nere på sex.

      Nu har jag dessutom fem avläggare, så förhoppningsvis blir det elva.

      Det här är tredje säsongen. Har inte slungat någon honung i år, men första året fick jag 200 kg av fyra samhällen. Andra året hade jag tre produktionssamhällen som totalt gav 140 kg. Svårt att säga vad det blir i år, men jag blir förvånad om jag inte får ett nytt rekord. Förutom sommarhonungen ser det lovande ut för höstens ljunghonung.

      Radera
  9. Tänk så mycket info man kan plocka upp från olika källor!

    En av mina favorit-youtubeflöden är Lateral Thinking med Tom Scott o tre vänner. De turas om att lösa en knepig gåta på tre som en ställer, ofta inskickad från tittare.

    Jag ser det som j*kligt bra övning på att kunna tänka utanför boxen samtidigt som det är grymt kul o underhållande i små femminutersklipp.

    Man blir stolt när man klipper det rätta svaret innan de andra och även om det inte är jätteofta så sker det ibland. I avsnittet ”The queens wearing green in 2024” hade jag aldrig kunnat fixa det utan att följa denna blogg! =)

    https://m.youtube.com/watch?v=QSLE_E_9bn8

    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag såg första tio sekunderna och ja, den var ganska lätt när man vet svaret :-)

      Radera
    2. Har du fem minuter över mellan varven så är det väl lagd tid att se något man ej vet svaret på för att börja kunna tänka lite sidledes.
      /JB

      Radera
    3. Konceptet verkar bra, men är det alltid samma vänner? Åtminstone två av dem kändes som rätt meningslösa människor.

      Radera
    4. Nej, vännerna skiftar. Ibland är det Adam Savage från Mythbusters eller någon annan jag känner igen men inte minns nu.
      /JB

      Radera
    5. Jag känner antagligen inte till någon av dem ändå, men det låter hoppfullt att det kommer andra. Jag får försöka mig på något avsnitt där svaret inte var glasklart efter fem sekunder (och då finns det många ämnen att välja på).

      Radera