tisdag 18 juni 2024

Tjugo små drottningceller

Årets stora projekt i bigården är egen drottningproduktion. Första året som biodlare, 2022, behövde jag byta ut alla drottningar med viss panik (eftersom ett eller flera samhällen var helt skogstokiga) och då köpte jag dem för en dryg tusenlapp per insekt. Det blir dyrt i längden, så efter det har jag försökt att producera egna drottningar, med mindre och mindre hjälp. I år fick jag hjälp med omlarvning, att flytta larver till artificiella drottningceller av plast.

Resten av verksamheten sker i min egen bigård. Jag började med tjugo celler som jag satte på två ramar i en tillfälligt drottninglös kupa. Den måste sakna drottning för annars ser inte bina poängen med att föda upp nya drottningar. En bidrottning är ingen egen art, det är en larv som ges rätt förutsättningar att växa upp till en könsmogen, stor drottning istället för till ett sterilt arbetarbi. När bina väl börjat ge larverna mat och bygga drottningcellerna kan man ge samhället sin gamla drottning tillbaka för har de väl börjat kommer de att fortsätta.

Fast drottningen måste hållas avskild från drottningcellerna med ett spärrgaller som släpper igenom alla andra bin, men inte henne. Hon kommer annars ha sönder cellerna av ren överlevnadsinstinkt, hon vill inte bli utbytt. Det gäller förresten även de nya drottningarna. Om en av dem kläcks i kupan kommer hennes första åtgärd bli att ha sönder alla övriga drottningceller. Därför satte jag en bur över alla drottningcellerna så fort de var färdigbyggda.

Som ni ser är det bara sju burar över tio cellkoppar. Av de tjugo larverna valde bina bara att gå vidare med tretton, sju på denna ram, sex på den andra. När larven flyttas till cellen (på översta bilden) måste den läggas i exakt samma vinkel, annars kan den drunkna. Den kan också skadas av omlarvningsnålen eller så var det något fel med larven från början, eller blev längs vägen. Därför siktar man alltid på fler drottningar än man ska ha.

Jag behövde egentligen sex stycken. Fyra av dem till nya samhällen, så kallade avläggare, men nu fick jag så många drottningceller att jag la till ett femte. Dessa gjordes i ordning dagen innan kläckning med sex ramar fyllda med yngel och honung och så skakade jag ner ett gäng med bin. Avslutningsvis fick varje kupa varsin drottningcell, men en av drottningarna kröp aldrig ur sin cell och behövde ersättas med en av de överblivna drottningarna, så där rök en till. Tolv kvar.

Ett par dagar senare körde jag iväg avläggarna till en annan bigård och öppnade flygöppningen. Nu ska drottningen ut och para sig. Hon gör bara en flygtur och ligger då med runt tjugo hanbin. Om hon är ett bra ligg är det ingen som vet för samtliga kavaljerer dör efter att hon slitit k*ken av dem.

Blir drottningen parad bör hon ha börjat lägga ägg efter ett par veckors ferie i den andra bigården. Då åker jag dit nattetid när alla bin är inne, stänger flygöppningen och kör hem dem. Förhoppningsvis har jag då fem nya samhällen, men mycket kan hända innan dess. Drottningen kanske inte hittar sexpartners där uppe, blir uppäten av en fågel eller inte hittar hem.

Så var det då drottningarna som ska ta över befintliga samhällen. Det är faktiskt ännu mer komplicerat, så det får bli ett eget blogginlägg.

18 kommentarer:

  1. Ojojoj, det är tufft i bivärlden. Nästan sa man tycker synd om hanarna :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det. De som inte får möjlighet att (bokstavligt!) lemlästas i luften kastas ut ur kupan för att frysa ihjäl i augusti när de inte längre fyller något syfte. Fenomenet kallas drönarslakt.

      Radera
  2. Kära nån vad med jobb. Räknat på alternativintäkter för all tid du lägger ner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lever för att räkna på alternativkostnader och alternativintäkter. Men tänk på att jobbet beskrivet i det här inlägget är utspritt på över en månad. Till stor är biodling en passiv inkomst - medan jag bloggar och dricker kaffe flyger hundratusentals bin fram och tillbaka till kupan för att samla honung.

      Och så är biodling inte bara jobb, det är en väldigt social och stimulerande hobby.

      Radera
    2. Det låter sunt! Man ska ha roligt också.

      Radera
    3. Ja, och så får man vila på vintern. Mellan september och april håller sig bina inne. Allt jag gör då är att ta hand om gamla ramar och lådor, måla nya lådor, smälta och göra rent gammalt vax, smälta in vaxplattor i nya ramar, städa i biförrådet, läsa på om nya metoder... Och sälja några hundra kilo honung :-)

      Radera
    4. Samlar bin honung? Trodde de tillverkade den på något sätt.

      Radera
    5. Ja, om man ska vara petig samlar bin nektar som omvandlas till honung i deras honungsmagar. Undrar om det inte är några mjölksyrabakterier inblandade där också.

      Radera
  3. Hejar på dig och alla andra biodlare, bin är viktiga och honung är gott! Roligt med hobbies där man träffar likasinnade är det också,. Min erfarenhet är att det brukar bli både trevliga och givande möten.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den stora fördelen med hobbybaserade sällskap tycker jag är att man träffar människor man inte hade träffat annars. Jag var på ett biodlarmöte i förra veckan med deltagare av bägge könen i åldern 30-80, olika samhällsklasser osv. Det sker sällan på en arbetsplats eller rockkonsert.

      Radera
  4. Alltid fantastiskt intressant att få lära sig mera om biodling!

    Kan du själv sälja ”överblivna” drottningar för en tusenlapp stycket eller krävs det licens eller superrykte som biodlare?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det krävs certifiering, men det har jag. Superrykte har jag däremot inte, så jag tror att jag skulle få svårt att sälja parade drottningar för mycket mer än 500 kr och oparade för betydligt mindre. Den här gången löste jag det genom att ge överskottet (tre stycken) till två andra biodlare som haft sämre tur med sina larver och så får jag tillbaka det i form av jobb, foder eller annat. Men en av de tre dog, så den var inte värd någon cred.

      Radera
    2. Byteshandel är väldigt ofta bästa affären, tumme upp! Bara att vara villig att ställa upp om man kan bygger broar och det är väl bland det viktigaste man kan ha.
      /JB

      Radera
    3. Jag hamnar ofta på minus med biodlarvänner så nästa gång jag behöver hjälp är det bra att ha kunnat erbjuda något tillbaka, även om en döende drottning var i klenaste laget :-)

      Radera
  5. Spännande att följa. Trots jag lugnt konstaterar att biodling är inget för mig :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säg inte det. Rätt som det är sitter du där med några samhällen och undrar vad som hände :-)

      Radera
  6. Jag skulle nog vilja ha bin i framtiden, och höns. Men först måste jag skaffa ett hus. xD

    SvaraRadera
    Svar
    1. För höns behöver du nog det, men jag känner flera biodlare som inte har bina hemma hos sig själva. Minst en av dem bor i lägenhet trots att han har 28 kupor.

      Radera