tisdag 4 juni 2024

Skattevärk

När Sverige började rasa samman var jag en av dem som försvarade Skatteverket. Det var en myndighet där man fortfarande fick snabba, tydliga svar av människor som kunde sitt jobb och dessutom kunde kommunicera på bra svenska (för utan den kompetensen hjälper det nästan inte hur kompetenta de än är i övrigt). Men så hände något.

Från att ha svarat på mejl samma dag kunde de ligga obesvarade i veckor eller svaret helt utebli. Telefonköerna trotsade också all beskrivning. Sista året jag skulle deklarera i Sverige hade jag sålt en ärvd fond som skulle redovisas genom schablonmetoden. Yngre läsare vet antagligen inte vad jag pratar om. Poängen är att det gjorde inte Skatteverket heller.

När jag inte fick rimliga mejlsvar ringde jag dem, väntade en timme innan jag fick prata med en med en person som inte hade en aning utan kopplade mig vidare till någon annan som inte heller gjorde det. Efter fyra och en halv timme (!) stängde myndigheten utan att jag ens kommit till rätt avdelning, så jag fick fortsätta dagen därpå. Till slut fick jag prata med en handläggare som förstod och kunde säga exakt vad jag skulle göra. För säkerhets skull var jag övertydlig under deklarationens ”Övriga upplysningar” och trodde att jag därmed var färdig med Skatteverket.

Ett par månader senare fick jag ett brev rubricerat ”BESLUT” från en handläggare som missat några internkurser. Inte bara hade hon bommat på schablonmetoden, hon gjorde ytterligare en tankevurpa och taxerade upp mig med drygt 40000 kr. Jag bestämde mig för att ringa. Denna person ville jag prata med för att slippa göra ett formellt överklagande. Till saken hör att även norska Skatteetaten tankevurpat en del i samma veva och där fick jag gå den långa vägen innan de insåg att jag hade rätt och de hade fel.

Tillbaka till Sverige. Skattehandläggarens telefonsvarare sa att hon inte var anträffbar och i växeln visste de ingenting. Dag efter dag. Efter en dryg vecka ringde jag återigen växeln för att höra om det verkligen inte gick att säga något om när hon skulle komma tillbaka. Jodå, det gick utmärkt. Hon var på jobbet, men hade bestämt sig för att under obestämd tid inte ta telefon. Den första växeltelefonisten brydde sig väl aldrig om att kolla. Så jag mejlade och – lång historia kort – efter en lektion i schablonmetoden med tillhörande länk till deras egen hemsida gav hon mig rätt, gjorde ett snabbt omprövningsbeslut där hon skrev att jag gjort henne ”uppmärksam på felen” i det första beslutet.

Denna långa berättelse för att säga att när Skatteverkets avdelning för bouppteckningar nu fått JO-kritik för att de jobbat på tok för långsamt är jag inte ett dugg förvånad för tyvärr har jag haft fyra tillfällen att komma i kontakt även med deras verksamhet.

Det är nog bara att konstatera att Skatteverket hunnit ikapp det övriga Myndighetssverige. Nu får man även där ”Goddag Yxskaft!”-svar av personer som antingen inte orkar eller också saknar den mentala kapaciteten för att sköta sitt jobb. Och hur gick det då med chefen för avdelningen som får JO-kritik. Han ”dömdes” till att prata med Sveriges Radio i två minuter, men har kvar sin höga lön och ett antagligen ganska bekvämt chefsjobb där han tydligen inte löper någon som helst risk för att behöva ta ansvar.

56 kommentarer:

  1. Tack för informationen försöker ha så lite som möjligt att göra med myndigheter. /C.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med, men ibland måste man och då är det ju en fördel om de vet vad de håller på och lämnar tydliga och snabba besked.

      Radera
  2. Lustigt. Även jag hade problem med Skatteverket och scablonmetoden vid en fondförsäkring för några år sedan. Kommer inte riktigt ihåg omständigheterna men kommer ihåg att jag på telefon instruerade handläggaren hur hon skulle hitta informationen på deras egen hemsida. När hon väl hittade rätt sida var det inget problem Hon konstaterade glatt att hon inte kände till detta och skulle informera sina kolleger om detta sätt att räka ut skatten på………..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att de kan ta information, men lite skrämmande att hon skulle informera kollegorna om myndighetens verksamhet :-)

      Radera
    2. Det kanske största problemet med att myndigheternas handläggare inte kan sitt jobb är att systemet blir orättvist. Den nyblivna änkan har inte lika stor förmåga att genomskåda Skatteverkets tabbe och får betala mer skatt än vad den vakne ekonomibloggaren behöver göra.

      I praktiken har Sverige återinfört 80-talets krångliga skattesystem (som möjliggjorde omfattande skatteplanering om man hade den ekonomisk kompetensen) med inkompetenta handläggare som indirekt gynnar de med ekonomisk kompetens.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det är absolut en stor skillnad. Jag har aldrig haft panik när jag gjort bouppteckningar. Ofta har dödsfallen dessutom varit ganska väntade.

      Radera
  3. De få gånger jag använd schablonmetoden har det gått mer eller mindre automatiskt via deras webbsida vill jag minnas.
    Pratar vi pappersdeklaration nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi pratar inte pappersdeklaration, vilket möjligen var en del av problemet eftersom det gjorde mig extra osäker. Jag har alltid deklarerat på papper och hade velat göra det nu också, men eftersom jag då hade fått skicka deklarationen över landsgränsen hade det blivit ganska dyrt (och två postorganisationer som kunde slarva bort brevet istället för en) gjorde jag det digitalt. När jag bodde i Sverige sprang jag alltid med deklarationen till Skatteverkets servicekontor i grannkommunen. Jag upplevde inte att någonting gick automatiskt, just för att jag skulle använda schablonmetoden.

      Radera
    2. I mitt fall, med reservation för att jag kommer ihåg detaljerna lite fel, var det att jag redovisade fondförsäljningen på K4an. Handledningen till den tar bara upp rena aktieförsäljningar, fonder nämns inte. Men det finns heller ingen annan lämplig blankett för fonder. Jag vill minnas att det gjorde att handläggaren utgick från att schablonmetoden inte gällde för fonder. Det är iallafall min minnesbild av problemet.

      /Tole

      Radera
  4. Kafkaliknande... Skrattade inledningsvis lite, du skrev roligt, men det slutade fort. Satt själv i ca 1h telefonkö till skatteverket själv för några veckor sedan. Allt är så sorgligt. Hur fan har det kunnat gå så illa på så kort tid i pajaslandet jag numera kallar sverige för. Men betala det ska man, för snart precis allt trots att ingenting snart funkar som det kan förväntas och borde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är både sorgligt och märkligt att så mycket blivit så dåligt på så kort tid.

      Radera
  5. Skulle inte förvåna mig om de ändå har bättre betalt nu när de kan så "mycket" på statens Service-center... lär inte enbart vara några ynka 2% i lönenökningar, så att man reallönemässigt går back varje år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Några medarbetare jag varit i kontakt med hade jag velat fråga: "Va? Får DU lön?!!"

      Radera
    2. @Tom-Hjördis: utmärkt vinkling och benämning: utstuderad form av skattebrottslighet.
      Ja mycket under skatteparaplyet kan nog jämställas med grov ekonomisk brottslighet, dessutom mycket utstuderad sådan.

      Radera
    3. "Ja mycket under skatteparaplyet kan nog jämställas med grov ekonomisk brottslighet, dessutom mycket utstuderad sådan."

      Hög välfärd kostar och måste få kosta. Och om välfärden ska vara tillgänglig för alla (av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov, för att citera kommunisten) så måste alla som kan vara med och dra sitt strå till stacken. Jag ifrågasätter inte att vi måste betala skatt och att välfärd kostar. Jag vänder mig mot slöseriet med skattepengarna. En del av slöseriet beror på ekonomisk inkompetens hos enskilda medan en del beror på att systemet är konstruerat för att gynna den politiska adeln.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_adel

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Skatteslöseri är ett effektivt sätt att sänka åtminstone mitt intresse av att betala skatt.

      Radera
    5. @sparo: och den sänkningen av intresset har pågått för länge redan

      Radera
    6. @Tom-Hjördis: märkligt att vissa saker ständigt och jämt måste påtalas. De allra flesta ha inga problem betala skatt o även hög sådan om saker görs rätt, används rätt och slöseri undviks. Att däremot betala väldigt hög skatt och ibland smått absurda procenttal samtidigt som det mesta ändå bara går fel och mer fel, ja tillslut bör något drastiskt hända som sätter stopp för vansinnet och plundringen på individnivå.

      Radera
    7. Nu känns det lite bättre att betala skatt igen, men jag gör det väl inte precis med glädje.

      Radera
    8. "Nu känns det lite bättre att betala skatt igen, men jag gör det väl inte precis med glädje."

      Har du tagit pulsen på det norska välfärdssystemet? Fungerar polisen, sjukvården, posten mm?

      Du har inte möjlighet att stresstesta systemet åt oss? Ring polisen och säg att det är ett pågående inbrott hos grannen eller ring sjukvården och säg att du är akut sjuk? Du får såklart avblåsa allt i tid genom att säga att du bara ville kontrollera om välfärdssystemet fungerar bättre i Norge än i Sverige.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Sjukvården och posten funkar otroligt mycket bättre än sina svenska motsvarigheter. Även tandvård är som natt och dag. Vegvesenet kan man åka till och prata med över disk nästan utan väntetid. Biblioteken är tysta, byggnadsnämnden bjöd in mig på kaffe för att diskutera bygglov, osv. Polisens verksamhet drabbas jag inte av, jag bor på landet :-)

      Och nej, jag tänker inte slösa tid och skattepengar för att kolla om polisen gör sitt jobb.

      Radera
    10. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men Norge om något land har råd med välfärd. Förhoppningsvis är det ordning och reda i Norge också.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Det hade Sverige också en gång i tiden, utan olja men väl med blomstrande industrier. Men man prioriterade annat.

      Radera
  6. Köer på myndigheter är nästan vad man kan förvänta sig. Jag väntar själv på att ett dödsbos deklaration skall gå igenom och därefter kommer överskottet betalas ut till ett konto på Swedbank. Swedbank har just nu en kö på 11 veckor för arvskiften innan de ens tittar på de inskickade handlingarna. Och det är ingen idé att besöka ett kontor eftersom de har centraliserat hela processen till en plats i landet. Genom sjukdom och dödsfall får man verkligen bra insyn på brister både här och där i Sverige, allt ifrån sjukvården och den sociala omsorgen, hemtjänst, färdtjänst och hela vägen till Skatteverket. Överallt stöter man på helt bisarra brister där enskilda tjänstemän och läkare inte ens klarar av att fylla i enkla dokument på rätt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, själv hade jag en anhörig vars urna placerats i en bokhylla i väntan på att vi anhöriga skulle höra av oss och reda ut något frågetecken de inte hade uppmärksammat oss på. Hade jag inte ringt hade hon väl stått i hyllan än. Irritationen över detta fick mig att mejla kyrkoherden (medarbetarens närmaste chef) och fråga om han tyckte att ärendet behandlats på ett rimligt sätt. Inget svar, så det tyckte han tydligen.

      Radera
    2. Det känns igen. Har en gammal mor och en dotter med intellektuell funktionsnedsättning, båda sitter dessutom i rullstol så har stor erfarenhet av den världen. Har vunnit några strider mot Försäkringskassan kring dottern så jämfört med det blev det enklare när mamma hamnade i rullstol och behövde hemtjänst, ordna med autogiro mm mm.
      /Annette

      Radera
    3. Det är skit att människor som har tuffa utmaningar för att få ihop vardagen ska behöva kämpa mot Försäkringskassan, läkemedelscentraler och andra instanser som ju faktiskt egentligen finns till för att hjälpa människor.

      Radera
    4. "Genom sjukdom och dödsfall får man verkligen bra insyn på brister både här och där i Sverige, allt ifrån sjukvården och den sociala omsorgen, hemtjänst, färdtjänst och hela vägen till Skatteverket."

      Det beror på att du ser verkligheten bakom skönmålningen. Det är precis samma sak om vårdar en nära anhörig, om du blir utsatt för brott, om du har socialbidrag, om du har ett barn som blir utsatt för mobbning i skolan mm. Snart sagt ingenting fungerar tillfredsställande bakom fasaden. Det är uppenbart att delar av välfärdssamhället i praktiken är en välfärdslögn.

      Tom-Hjördis

      Radera
  7. Då blir det intressant att se hur väntetiden blir när det blir dags för min mor som närmar sig 90 år. Senast jag hade bouppteckning var 2005-2006 alltså före pandemin som det blivit vanligt att skylla på.
    Har inget minne av att handläggningen tog speciellt lång tid men dels är minnet kort och det fanns mycket annat att tänka på (blev ensam med de två yngsta barnen).
    Mina kontakter med Skatteverket under senare år har endast varit med folkbokföring eftersom jag började släktforska efter pension (försvinner därför emellanåt i 1600-1700talen) och de vanliga deklarationerna har det aldrig varit något problem med.
    Som kontrast kan jag nämna en av mina systrar. De (man och ett barn) har varit bosatta utomlands i två omgångar och hon har berättat att det var väldigt krångligt att komma tillbaka, att bli registrerade hos Försäkringskassan för att få rätt till sjukvård mm. De är på väg hem nu så snart får jag veta hur det var denna gång.
    Jag har en tanke om det med, tror att en del av den okunskap hos handläggare som även jag stött på kan höra ihop med alla digitala system som handläggare av idag arbetar i. Formulär som ska följas och fyllas i gör att man förlitar sig på dem istället för att använda hjärnan (medveten om att jag hårdrar).
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag hört av andra också, att det är väldigt krångligt att skriva sig i Sverige även om man är svensk av födsel och hejdad ovana.

      Radera
    2. Kan meddela att det är svart med banker ocksa. Jag upptäckte att jag hade nagra försäkringar att casha in men hade inte kvar nagot bankkonto i Sverige. Kontaktade SEB där jag varit kund i en himla massa ar tidigare, men se det gick inte att öppna ett bankkonto utan bank-ID, och för att fa det maste man fysiskt inställa sig pa ett bankkontor i Sverige tydligen. Detta trots att jag kom ihag mitt gamla konto-nr, och de lätt hade kunnat kolla historiken att jag var en bra kund.

      Skrev ocksa till en myndighet i ett annat ärende, och det tog tva manader innan jag fick svar.
      /Annika

      Radera
    3. Jag var redan SEB-kund när jag flyttade utomlands, men då tyckte SEB att jag plötsligt var nybliven utlandskund och fick svara på hundra frågor (jag tror jävlar inte att jag överdriver heller) om vad jag skulle använda mitt bankkonto till.

      Radera
  8. "Efter fyra och en halv timme (!) stängde myndigheten utan att jag ens kommit till rätt avdelning, så jag fick fortsätta dagen därpå."

    Det påminner mig om när jag har försökt att komma i kontakt med min läkare på vårdcentralen. Man sitter varje morgon måndag till torsdag och ringer på läkarens telefontid. Det finns ingen telefonkö utan varje gång man ringer och det tutar upptaget så får man lägga på och ringa igen, och igen, och igen tills ett automatiskt röstmeddelande meddelar att telefontiden är slut. Efter sista telefontiden på torsdagen har man ringt nonstop i 1 timme per dag i 5 dagar utan ens att ha fått framfört sitt ärende. Till saken hör att målsättningen med ringandet är inte att få prata med sin läkare utan att få hjälp med sina besvär. Det är man inte ens i närheten av efter dessa 5 timmar per vecka. Tack och lov fungerar det bättre sedan 1177 infördes. Svarstiden är visserligen fortfarande för lång men man slipper i alla fall att lägga 5 timmar av en vecka på att förgäves försöka få kontakt.

    Det är uppenbart att svenska myndigheter är svårt inkompetenta. En del av DET POLITISKA PROBLEMET i Sverige är att inget politiskt parti ens pratar om problemet. Istället låtsas politikerna som att de blir förvånade över att skolan inte fungerar, att SIS-hemmen inte fungerar, att polisen inte fungerar osv. Men värst av allt är Fredrik Reinfeldts vilda fantasier om 24-timmarssamhället eller Socialdemokraternas och fackens vilda fantasier om 30 timmars arbetsvecka. Hur ska Sverige fungera 24 timmar om dygnet eller hur ska Sverige fungera om man bara jobbar 30 timmar när det inte ens är i närheten av att fungera när människor jobbar 40 timmar per vecka i ett samhälle som ska vara igång 8 timmar måndag till fredag?

    Jag tror i och för sig att 30 timmars arbetsvecka hade fungerat om man tagit bort alla timmar av dötid som många människor sysslar med på jobbet var och varannan dag. Men vi förstår alla att det är inte dessa timmar som man kommer att minska arbetstiden med utan man kommer att dra ner på de produktiva timmarna så att absolut ingenting blir gjort till slut.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en a-kassa med en telefonsvarare som sa "Just nu är det många som ringer, var god försök senare" utan möjlighet att lämna meddelande eller hamna i kö. Och på den tiden kostade varje samtal en slant.

      Radera
    2. Det påminner mig om någon myndighet som hade telefonkö i en timme och när det var ens tur så hörde man en automatisk röst som sa "Du kopplas nu vidare till en handläggare" varpå samtalet bröts. Det finns en fördel med de svenska myndigheterna. Befolkningen är härdad. Om "ryssen" hade sprängt oss i tusen bitar med en kärnvapenstridsspets så hade vi bara ryckt på axlarna och frågat: Var det allt du hade att komma med? Fler decennier av myndighetsvansinne har härdat oss till den milda grad att vi är lika psykiskt hårda som högkvalitativt stål.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Tja Tom-Hjördis, om 30h veckan införs av Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) kommer alla likvida tillgångar för medelsvenssons överstigande 1 mkr att beslagtas genom fler och högre skatter. Dags att fler slutligen genomskådar bluffen från ovan parti samt VPK och MP. C med demirocken i spetsen har väl sänkt sig själva till att bli ett totalt meningslöst parti.

      Radera
    4. Jag tror att det skulle bli jobbigt att spränga i tusen bitar även om man dessförinnan brevväxlat med Försäkringskassan :-)

      Radera
    5. "Jag tror att det skulle bli jobbigt att spränga i tusen bitar även om man dessförinnan brevväxlat med Försäkringskassan :-)"

      Du har en poäng. Dessutom utesluter inte det ena det andra. Att brevväxla med Försäkringskassan på förmiddagen och bli sprängd i tusen bitar på eftermiddagen tär på psyket.

      Tom-Hjördis

      Radera
  9. Hej!För egen del har jag ingenting till övers för de individerna som arbetar på våra svenska myndigheter och får lön via de svenska skattebetalarnas surt förvärvade pengar som de har betalat in som skatt till staten.Jag har pratat med en och annan idiot till handläggare hos FÖRSÄKRINGSKASSAN då de gärna byter handläggare så att de kan skylla på "någon annan".Gissa om den sista handläggaren som jag hade kontakt med blev väldigt tyst via ett VÄLDIGT ARGT TELEFONSAMTAL från mig.Hon blev väldigt "tyst" och hon hade ingen aning om hur hon skulle bemöta mig efter att hon hade skickat en kopia på EN ANNAN SJUKSKRIVENS PERSONS LÄKARINTYG till mig.Antagligen fick då den andra sjukskrivna individen en kopia på mitt läkarintyg.Det var alltså med en annan persons läkarintyg som underlag som handläggaren när jag var sjuk när jag var arbetslös då ansåg att jag skulle få ersättning från A-kassa istället.Vilken arbetsgivare anställer en ALKOHOLIST som börjar dricka när han vaknar på natten t.ex kl.03.00 och börjar direkt att dricker alkohol för att få känna ruset och fortsätter att dricka tills han somnar för att sedan börja dricka vid t.ex.kl 23.00 när han har sovit av sig lite av ruset.Mig veterligt så är man inte lämplig att utföra något arbete på den svenska arbetsmarknaden när man missbrukar och överkonsumerar alkohol och särskilt med tanke på att jag arbetade som långtradarchaufför.(Nej, jag har aldrig kört varken bil eller långtradare berusad då de flesta åkerier har alkolås i sina lastbilar och att jag mestadels var ensam hemma i min bostad och drack alkohol tills jag somnade för att fortsätta dricka alkol när jag vaknade igen.)Har man inte drivit ett lönsamt företag så är man inte tillräckligt utbildad i hur "verkligheten" ser ut i det svenska samhället och då skall man inte arbeta på en myndighet eller arbeta som politiker.Med mig som en snäll "DIKTATOR" så hade Sverige blomstrat och välståndet för den svenska befolkningen hade blivit allt bättre för varje år som får.Nåja, jag har egentligen inte tid eller lust att driva landet som ett väldigt lönsamt företag och styra Sverige som en snäll "DIKTATOR", men med rätt lön som en STOR OCH SAFTIG MOROT så skulle jag mycket väl kunna tänka om för det mesta går att köpa för pengar.Att köpa min tid nu när jag närmar mig att fylla 58 år som en snäll "DIKTATOR" skulle kosta minst "100 MILJONER" eller om jag skulle arbeta extra som långtradarchaufför igen trots att jag är pensionär sedan 2018 så går det att locka mig med minst 100000 kr/månad för att arbeta 20 tim/vecka.Mvh Peter Jansson P.S.Jag drack alkohol sista gången den 31/1 2021 och har inget som helst sug efter alkohol längre däremot saknar jag det sköna ruset man får när man dricker alkohol i måttliga mängder.Om du eller någon du känner överkonsumerar/missbrukar alkohol så ta hjälp av vården redan NU!!Vänta inte tills det är för sent.Mina organ har tydligen klarat sig bra, men det är svårt att veta bara genom att ta prover enligt min läkare.D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att skicka andras läkarintyg borde bryta mot en lag eller tre.

      Själv skulle jag inte vilja ha diktatorsjobbet oavsett morötter.

      Radera
    2. "Hon blev väldigt "tyst" och hon hade ingen aning om hur hon skulle bemöta mig efter att hon hade skickat en kopia på EN ANNAN SJUKSKRIVENS PERSONS LÄKARINTYG till mig."

      Du borde anmäla det till Försäkringskassans tillsynsmyndighet. Jag tror det är Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) men är inte säker.

      Tom-Hjördis

      Radera
  10. "Till saken hör att även norska Skatteetaten tankevurpat en del i samma veva och där fick jag gå den långa vägen innan de insåg att jag hade rätt och de hade fel."

    Jag har börjat leka med tanken att kanske fly till Norge men sådana här beskrivningar får mig att undra om det verkligen är bättre där än här. Men framförallt är jag tveksam till att Norge har tillräckligt säkerhetsavstånd till Sverige. Det finns en överhängande risk att såväl det politiska "tänkandet" i Sverige som samhällsutvecklingen i Sverige smittar av sig på Norge.

    "– De senaste åren har aktiviteten från svenska gängkriminella på norsk mark ökat, bland annat genom att de hyrs in för att utföra våldsdåd i Norge, säger Anders Thornberg."
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-polisstation-byggs-vid-norska-gransen-ska-fa-bukt-med-gangkriminaliteten

    Gängen agerar som företag. Först etablerar man sig på hemmamarknaden sedan satsar man på exportmarknaderna.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev rätt bekymrad över det mötet med Skatteetaten, men de fick det rätt till slut och till deras försvar är det åtminstone lättare att få tag i dem och i övrigt har jag inte haft något otalt med dem.

      Jag hoppas (och lobbar för) att Norge ska ta till sig misstagen i Sverige och se till att göra annorlunda, inte låta sig smittas. "Svenska gängkriminella" var för övrigt en intressant formulering. Är det kungälvske räven som avses ;-)?

      Radera
    2. Kanske det. ;) Å andra sidan är "att vara svensk" förmodligen något av det mest intetsägande man kan vara sett till att Sverige har delat ut medborgarskap i cornflakespaket.

      Tom-Hjördis

      Radera
  11. Men det här öppnar ju upp helt nya möjligheter: om man söker jobb på en myndighet skulle man framstå som hårt arbetande stjärna bara man svarar på tilltal och lyckas svara i telefonen. Det låter så lätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskild i dag då allt färre vågar eller vill ta ett telefonsamtal, ycket smidigare smattra på tangenterna i 25 minuter eller nåt trots att ett verbalt samtal kunde rett ut saken på 1-2 minuter... Visst är vi allt mer effektiva idag?!

      Radera
    2. Jag har hört människor som börjat jobba statligt ha precis den känslan, att här var tempot så lågt att det knappt går att jobba så långsamt.

      Allra bäst i komplicerade fall om man kan dyka in på ett kontor och prata med en person över disk (som då inte heller kan "råka" koppla bort en när det blir jobbigt).

      Radera
    3. Det här med inkvoterade människor enbart efter ras, hudfärg och kön gick ju så bra? Varför titta på saklig kompetens och rätt utbildning för rätt sak?

      Radera
    4. Såååå 1900-tal att snöa in på kunskaper och sån skit.

      Radera
  12. Det här att göra sig omöjlig att få kontakt med är tyvärr inte specifikt för Skatteverket. Det är väldigt många så kallade företag som idag gömmer sig helt bakom en webbsida. Har du tur finns epost, men inte alltid. Och visst det kanske funkar när saker flyter på som de ska. Problemet är ju att när det väl inte gör det så vill man prata med någon livs levande person, och inte en jävla ai pucko. Det bommar väldigt många företag på. Dvs de missar stora framtida intäkter tack vare ignorans.
    Investeraren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket irriterande med företag man inte kan nå på andra sätt än ett kontaktformulär. Inte ens e-post har de längre. Men att en handläggare på Skatteverket skickar ett beslut, skriver under med namn och nummer och sedan konsekvent låter bli att svara där för hon har bara bestämt sig för att under en period inte svara i telefon, det tycker jag är en högre nivå av fräckhet.

      Radera
  13. "har kvar sin höga lön och ett antagligen ganska bekvämt chefsjobb där han tydligen inte löper någon som helst risk för att behöva ta ansvar."

    Exakt vilket ansvar och påföljd menar Sparo? Har du insyn i vad som görs inom myndigheten avseende detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du behöver mer bevis än vad som framgår av artikeln och intervjun? Då gör vi olika bedömningar.

      Radera
    2. Beror din motvilja att svara på relevanta frågor på din djupa okunskap?

      Radera
    3. Nej, det beror på din bristande förmåga att förstå andras åsikter. Det är helt enkelt inte lönt att förklara något för den som ändå inte vill begripa utan bara vill bråka.

      Du frågar om jag har insyn i myndigheten och jag svarar att underlaget framgår av artikeln och intervjun. Vill du inte ta del av dem kan jag inte tvinga dig. Jag undrar bara vad du då gör i kommentarsfältet till detta inlägg.

      Radera