lördag 22 juni 2024

Öronmärkt vaskning

När politiska beslut ifrågasätts av medborgare som hellre skulle se att pengarna gick någon annanstans får de alltid höra att det inte är samma pengar. De sitter i en helt annan plånbok, trots att de ursprungligen kommer ifrån skattebetalarnas plånböcker.

Nu har politikerna i Botkyrka på ett pedagogiskt sätt visat att de ljuger. De fick nämligen 65 miljoner öronmärkta för att motarbeta gängkriminalitet. Vad användes då dessa pengar till? Julgransbelysning i Fittja och stubbfräsning av en lägergård, men inte minst till en veckolång konst- och kulturresa till New York för 23 medarbetare.

Efter att de blivit påkomna kunde inte kommunen gärna hävda att gängkriminaliteten i Botkyrka bekämpats av att tjänstemännen kollat in dansföreställningar eller gått på jazzklubb i New York. Nu ska man därför betala tillbaka 400000 kr – sex promille – av pengarna. Det är väl ingen människa utanför Sveriges Radio som tror att fyrahundratusen skulle täcka 23 personers USA-resa och övrigt slöseri, som kommunens presschef hävdar i inslaget. Kommunen fastslår dock att ”nu har vi gjort rätt för oss”. Om du pallar att lyssna, lägg märke till hur tempot i förklaringen sjunker efter den enda kritiska frågan. Man kan riktigt höra presschefen tänka: ”Hur ska jag ljuga mig ur det här?!

Men nu vänder vi blad och glömmer detta. Ingen kommer att behöva stå till svars för skatteslöseriet, gängkriminaliteten i Botkyrka kommer att jobba vidare med oförminskad styrka och mycket effektivare än kommunens tjänstemän. Detta kommer hända igen och har antagligen redan hänt i flera andra kommuner.

Det enda goda som kommer ut av detta är att nästa gång politiker eller myndighetspersoner hävdar att skattepengar inte kan omfördelas kan vi slå näven i bordet och ropa: ”Skitsnack! Bara viljan finns kan skattepengar användas till vad fan som helst!

28 kommentarer:

 1. Eller som när Filippa Reinfeldt slöt avtal om stödstrumpor för 6k styck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatteslöseri har lxm inget med politisk tillhörighet att göra. Svin är svin.

   Radera
  2. Allt som allt kostade det avtalet oss skattebetalare 1 miljard mer än det skulle.

   Radera
  3. Det var ju billigt... men...
   Landstinget köpte strumpor för 6.000 kronor - per par !!!
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/landstinget-kopte-strumpor-for-6-000-kronor

   Radera
  4. Fantastiskt! Hoppas att hon fick bra betalt.

   Radera
  5. Även politiker måste få slita med decimaler ibland ;-)

   Radera
  6. Ja Filippa Reinfeldt var ju landstingsråd då, vi talar om samma skandal...

   Radera
  7. Företaget OneMed gjotde ju en fuling oh fick in en paragraf att om inte ordinarie (billiga) produkt fanns på lager fick den ersättas (med dyrast tänkbara). Även för sjukvårddirektör (ssk) Barbro Naroskyin som tidigare gjort karriär i Österergötland (2007-2015) som Landstingsdirektör blev det platt fall. Köpte in byxor för 9 735 kr/st, när de enligt förstahandsavtalet skulle ha kostat 178 kr. Hon slutade efter de skandaler som avtalet innebar. Dock enligt egen utsago i samråd med familjen. Varför ska alla ledare som gör bort sig eller misslyckas dra upp "familjen" som ett svepskäl.

   Tyvärr blev inte heller hennes efterträdare i Östergötland så långvarig. Efter en nattlig chat i berusat tillstånd med en kvinnlig bekant där han undrade om de inte kunde träffas och ha lite trevligt så skickade hon en screenshot till den lokala tidningen och resten är historia, likaså hans karriär.

   Radera
  8. Skamlösast på familjeområdet måste ändå Sven-Otto Littorin ha varit som inte aaaalls slutade för att han skulle ha köpt sex utan för att ta hand om sina barn. Och så fort han var fri att gå bröt han upp från familjen och flyttade till USA.

   Radera
 2. Det enda som händer tycks var att svensken knyter näven i fickan. Sen går de bevisligen och röstar på samma gäng igen. För det har liksom alltid vart såhär bland grisarna.
  Mvh Inveteraren

  SvaraRadera
 3. Denna gång var det väl lite speciellt i och med att Aftonbladets ledarsektion har en fru i det kriminella gängets högsta höns i kommunen? Bäst att tysta ned det och snabbt komma upp med en skenhelig lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte spela någon roll. Sånt här borde media inte släppa förrän alla inblandade avgått. Men det gör de inte.

   Radera
 4. Vet inte om det nämnts tidigare, men se gärna

  https://www.svtplay.se/den-svarta-svanen

  (Använd VPN om du inte råkar bo i världens tidigare bästa land.) Handlar om systemimpregnerad korruption i Danmark. Se och gråt. Dessvärre är det värre i Sverige, men det får man inte prata om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för gammal och oteknisk för VPN. Dessutom blir jag bara på dåligt humör av att se filmer om korruption.

   Radera
  2. Jag tittar pa den serien nu, och det far mig att undra om det ser likadant ut där jag bor, fast det inte kommit upp till ytan än. Hoppas och tror inte det.
   /Annika

   PS. VPN är billigt och bra, och ger tillgang till en mängd filmer/serier/dokumentärer som tilltalar mig.

   Radera
  3. Det är säkert prisvärt, men jag vill inte ha mer teknik i mitt liv. Eller mer film/serier. Möjligen dokumentärer.

   Radera
 5. Jag var övertygad om att det handlade om en av de mest publika och iögonfallande vaskningar av skattepengar som återkommer varje år, nämligen:
  ALMEDALSVECKAN

  (Det bränns förvisso ännu mer pengar av privata bolag samt PR- & management-konsulter i Visby, men där bör konkurrens i en fungerande marknadsekonomi framtvinga att medverkan ger mer nytta än betald "semester" för enskilda.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast där är det väl inte ens någon som låtsas som att pengarna ska gå till något vettigt :-)

   Radera
 6. Man blir illamående.
  Jag känner mig tvingad att säga att i min kommun, även om det spenderas pengar på onödigheter samt allmänt felprioriteras ibland, något jag jobbar mot såklart, så finns inga sådana här rena bedrägerifasoner!
  Såpass god insyn i alla delar av kommunens ekonomi har jag att jag konfident kan lova detta.

  Dela 65M med 8 så blir det anpassat för min kommuns storlek. En s*tans massa pengar att leka bort!

  Här existerar inte ”konst- och kulturresor” (till NY, no less) för skattebetalarnas pengar.

  Har åkt ett par veckor till USA och NY privat och kan skriva under på att 400k för 23 pers är bluff o båg.

  Som kuriosa så sov jag en vecka på lyxhotellet Waldorf-Astoria så de renoverade vissa våningar och hade kapat priset tipp en bråkdel så vanliga dödliga kunde bo där.

  Föll sig så att dåvarande president Obama stannade på hamma hotell en natt. Vilket pådrag, polis med automatvapen kantade gatorna 7 kvarter åt vart håll! Var givetvis högt o lågt i hotellets lokaler under kvällen, men såg aldrig till honom.

  Det närmsta kan tänka mig är lite utbildningar för ledamöter, då i egna lokaler och med lunch serverat i vårt (alldeles utmärkta) skolkök.
  Men det är det budgeterat för samt redovisas, och utsätts för övervägningar i spartider som nu.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket pengar och lite ansvar. Illamående var ordet.

   Radera
 7. Skäms de ens? Återinför skampåle. Eller gör som på medeltiden häng stenar i testiklar och bröstvårtor och låt dem löpa gatlopp inför buande folkskaror som skanderande kräver deras blod.
  Är folk helt i avsaknad av sunt förnuft, sans och vett nuförtiden? Man blir liksom inte förvånad längre, över hur en del inte verkar ha någon etik eller moral./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker på om skam finns i dessa människors känsloregister.

   Radera
 8. Ha ha ja man slutar aldrig att överraskas hur illa våra skattepengar faktiskt används.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och det känns ändå lite bra att man fortfarande blir besviken.

   Radera
 9. Måste ha varit imponerande tankesprång som fick dem att tro att de kunde rättfärdiga det slöseriet. Det kunde kanske ha vänt det till att flera av kommunarbetarna har så nära samröre med de kriminella att på det stora hela blev något färre kriminella i kommunen medan de var i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ar du politiker Jesper :)?
   /Annika

   Radera
  2. Haha, självklar strategi! Genom att sjabbla bort 65 miljoner beter de sig kriminellt och då blir det logiskt att de lockar bort sig själva.

   Radera