onsdag 5 juni 2024

Aktier till studenter

Varför inte ge bort ett sparande i examenspresent?” frågar sig Nordnets Frida Bratt. Mitt tråkiga svar: För att det är rätt krångligt. Särskilt om du vill hålla gåvan hemlig fram till gåvoögonblicket och om du inte vill använda dig av en kapitalförsäkring i ditt eget namn. Värdepapper blir en ganska abstrakt gåva även utan att juridiska abrovinker som gör ägandet oklart.

För snart åtta år sedan (Gud vad länge jag har bloggat!) skrev jag en uppmaning till bankerna att lösa det här på ett smidigt sätt om man vill ge bort ett sparande till någon utanför familjen. Det här var innan GDPR, på den tiden man kunde surfa runt utan att behöva godkänna cookies på var och varannan sida. Så i ärlighetens namn har väl bankerna inte precis fått draghjälp av USA, EU och världens samlade byråkratkår.

Men de har väl inte gjort så mycket själva heller. Aktier, fonder och pengar på bankkonto, alltså sparande som är riskfritt i den meningen att du inte kan förlora mer än det innestående kapitalet, borde gå att skänka med en knapptryckning. Skulle mottagaren inte vilja ha pengar/värdepapper är det väl inte värre än att man kunde peta tillbaka gåvan till givaren?

Om jag år 2024 vill glädja en student eller ett minderårigt födelsedagsbarn med ett sparkapital borde jag inte behöva ”be till exempel föräldrarna till mottagaren starta en kapitalförsäkring och göra den blivande studenten till förmånstagare”. Kanske går det ändå! Längst ner i Fridas text står det ”Guide: Så här gör du”. Jag klickar på den.

Jahaja...

35 kommentarer:

  1. Ha ha ja den länken var ju informativ.

    Håller med dig till fullo Sparo, det är onödigt krångligt att ge bort aktier (och fonder) till sina barn. I alla fall om man vill att de ska bli en överraskning.

    SvaraRadera
  2. Mina föräldrar satte in lite pengar pa ett sparkonto, och när jag fyllde 18 fick jag plötsligt ett kontoutdrag. En trevlig överraskning, det räckte till att köpa möbler när jag flyttade hemifran.

    Som jag nämnde i en kommentar igar hade jag nagra försäkringar att casha in men hade inget svenskt bankkonto. Tva försäkringsbolag tyckte det var helt ok att fa försäkringarna inbetalda till valfritt bankkonto, även ett som inte tillhörde mig, medan banken där jag ocksa hade en försäkring vägrade. Det maste vara ett konto i ditt namn sa de. Ar lagstiftningen annorlunda för banker? Ingen aning.

    Jag har ocksa kollat pa möjligheten att hjälpa en ungdom att betala av lite pa studielanet, men vad jag förstar gar det inte att göra anonymt. Synd, man kan tycka att CSN borde vara glada över att fa in pengar.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är märkligt vad bankerna ibland tycks känna behov av att krångla med oss småsparare. Om miljardärerna hålla sig till reglerna är inte så noga.

      Radera
    2. @annika Det är bara att göra en inbetalning till csn.

      "Betala mer på lånet
      För att betala mer på ditt studielån kan du höja beloppet och använda samma bankgironummer och OCR-nummer. Om du inte har tillgång till ditt OCR-nummer kan du använda ditt personnummer (ÅÅMMDDNNNN)."

      Radera
    3. En anekdot från dagens verklighet:
      Min gamla mor som inte alls är digital blev av med sitt tv-utbud när hyresvärden bytte leverantör. Efter mycket bök med bytet kom en räkning på 59 spänn plus en fakturaavgift på 59 spänn! Jag blev så arg så jag ringde upp och frågade efter autogiro, vilket skulle bli onödigt krångligt för den som måste ta färdtjänst till och från banken (de hade ingen blankett att skicka in) så jag frågade och de kunde faktiskt skicka fakturan till min mejl istället. Så det går fint att betala andras fakturor ville jag säga, man får vara lite envis och påhittig bara. Många saker har blivit besvärliga för folk som inte använder bank-ID eller som mamma inte ens har internetbank.
      /Annette

      Radera
    4. Anonym, det är inte mitt studielan. Jag ville betala in anonymt för en annan persons räkning.
      /Annika

      Radera
    5. Annette: Jag använder både bank-ID och internetbank, men tycker att många saker blivit besvärliga ändå.

      Radera
    6. annika, du anger såklart personnumret på personen vars lån du vill betala...

      Radera
    7. Anonym: Jag fattar det, men det kommer ju ända att synas vem som betalar in när det kommer fran mitt konto. Star det inte om man klickar pa inbetalningen tar det bara ett telefonsamtal fran kontoinnehavaren innan den vet vem som betalat in.
      /Annika

      Radera
    8. Annika, hos CSN kan man betala från utlandet
      https://www.csn.se/betala-tillbaka/betala-tillbaka-studielan/betala-tillbaka-studielan-nar-du-ar-bosatt-utomlands.html#expand:svid10_2639ba8617c4bb0dbdcc2f

      Antar att man fortfarande utomlands kan gå in på ett bankkontor och med kontanter ordna en dylik överföring Menar du Annika, att den utländska banken skulle släppa ifrån sig videoövervakningsbilder från det utländska bankkontoret på dig till det CSN, på förfrågan? Vilken skulle motiveringen vara som den utländska banken skulle acceptera för att röja banksekretessen på en förfrågan från en icke-bank och inte heller polis eller brottsbekämpande myndighet?
      Tycker det låter intressant, du kan väl utveckla dina praktiska erfarenheter kring frågeställningen?

      Radera
    9. Visst skulle jag kunna göra en kontantöverföring till utlandet men mig veterligen maste man ända skriva in avsändare. Dessutom kommer ju CSN att se vilket land det kommer ifran och da är katten ute ur väskan.
      /Annika

      Radera
    10. Om det mot förmodan var mitt lån Annika vill betala, kan jag lova att jag inte kommer lyfta ett finger för att få reda på varifrån betalningen skett. Och jag skulle tro att det gäller exakt alla andra också. :)

      Radera
    11. Anonym 19.02: Där tror jag att du har fel. Fick jag anonyma pengar skulle jag göra vad jag kunde för att få svar på frågan: "Vem va're som fuckin' pröjsa'?!"

      Radera
    12. Man kan göra sig skyldig till penningtvättsbrott om man använder pengarna i "ond tro" det vill säga inte har koll på varifrån pengarna kommer. Meddela din bank att du har fått en okänd insättning. För att vara på den säkra sidan ska du inte röra pengarna på 10 år som tydligen är preskriptionstiden vid felaktig banköverföring.

      "Den skandalomsusade profilen och före detta predikanten Runar Sögaard, 56, misstänks för att ha tagit emot totalt 72 000 kronor från en person som i sin tur lurat till sig pengarna."
      https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/y6Qblx/runar-sogaard-atalad-misstankt-for-penningtvattsbrott-nekar

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. "Skandalomsusad profil", där tog de allt i :-)

      Radera
    14. Det är skillnad på att använda pengar insatta på mitt bankkonto eller om en myndighet registrerar en amortering på ett statligt lån. I det senare fallet vore det väldigt märkligt om jag skulle anklagas för penningtvätt, det är pengar jag aldrig någonsin kommer kunna använda.

      Radera
    15. Lite skillnad är det, men åtminstone i teorin frigörs ju mina pengar till annat om du betalar mitt lån.

      Radera
    16. "I det senare fallet vore det väldigt märkligt om jag skulle anklagas för penningtvätt, det är pengar jag aldrig någonsin kommer kunna använda."

      Avbetalning på lån är ett indirekt sparande. Men jag tror också att det är långsökt att du skulle bli åtalad för penningtvättsbrott om en för dig okänd person betalat av på din studieskuld.

      Tom-Hjördis

      Radera
  3. "Aktier, fonder och pengar på bankkonto, alltså sparande som är riskfritt i den meningen att du inte kan förlora mer än det innestående kapitalet, borde gå att skänka med en knapptryckning. Skulle mottagaren inte vilja ha pengar/värdepapper är det väl inte värre än att man kunde peta tillbaka gåvan till givaren?"

    Det låter som en skänk från ovan till nätbedragarna.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska gängkriminella tvingar offret att överföra sina aktier till en målvakt som säljer aktierna, tar ut pengarna och ger dem till svenska gängkriminella.

      Jag tror tvärtom att bankerna måste försvåra överföringar mellan bankkonton som har olika ägare.

      Ge studenten en tusenlapp och skriv på kortet: "Investera i en aktiefond eller sup dig full för pengarna. Ditt liv ditt val. Lycka till i livet!"

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Det låter en aning långsökt, men jag kanske är naiv.

      Vitsen var just att mottagaren inte ska få chansen att välja vad som helst utan hjälpas på traven att komma igång med investeringar på börsen.

      Radera
  4. Jag har faktiskt en särskild depå tillsammans med min yngsta dotter som vi tänker ge till ett barnbarn. Det blir antingen efter gymnasiet eller när han flyttar hemifrån (han är 10 år). Just min yngsta förstår att det var smart tänkt ( ja, vi pratade om det innan) att placera hennes arv efter sin pappa på ett fasträntekonto strax innan hon blev 18.Då fick pengarna växa till sig några år och fanns där när hon behövde dem senare. Hon har också förvaltat kapitalet väl både på börsen och genom sina bostadsaffärer (köpt billigt, renoverat, sålt dyrt). Hennes storasyster har en godman till hjälp och där händer inte så mycket med kapitalet men det finns åtminstone en rejäl buffert att ta av för flytt och liknande (hon är både sjuk och har intellektuell funktionsnedsättning).
    De tre äldsta barnen fick däremot sitt farsarv när de blev 18 med varierande resultat. Det var det eller snarare de som fick mig att inse att åldern för mognad gick i motsatt riktning jämfört med myndighetsåldern. Att bli/vara myndig och samtidigt ha rätt att bli försörjd av sina föräldrar går inte helt ihop för mig. De flesta har ju minst ett år kvar på gymnasiet när de blir 18 och många är väldigt omogna. Att det blivit så beror på både föräldrar och samhällets utveckling, tycker knappast den går åt rätt håll.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också noterat att mognadsåldern och myndighetsåldern går åt olika håll. Ändå höjs röster för sänkt rösträttsålder och annat. Jag fattar inte...

      Radera
  5. Det är nya tider nu, köp en ledger wallet och sätt in lite bitcoin istället så kan du ge den som gåva. Går även starta en online wallet om du inte vill betala för en ledger och överraska nyckeln till studenten eller den gåvan ska till.
    Men visst hade det varit bra om det förenklade med aktier också såklart.

    Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både jag (50-talist) och yngsta (90-talist) föredrar aktier framför bitcoin. Tack för tipset ändå.
      /Annette

      Radera
    2. Jag ser helst att bägge möjligheterna finns.

      Radera
  6. Dan Tangen Sällylä5 juni 2024 kl. 15:16

    Tjo! Jag å syrran swishar en summa när syskonungarna fyller år, skriver vilken aktie man skall köpa och föräldern köper på sitt konto. Slutade med plastleksaker för 10 år sedan. Är ungarna vettiga får dem ut aktielistan när dem blir 18! Ha en grym landsdag imorgon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter i och för sig otroligt okomplicerat, men jag hade gärna gjort det lite mer högtidligt (om ungarna är tillräckligt gamla för att fatta).

      Av ditt namn att döma är det väl exakt sex månader till nästa nationella bemärkelsedag ;-)

      Radera
  7. Jag skulle aldrig ge bort några aktier som en gåva däremot påtalar jag gärna för alla som vill lyssna på hur viktigt det är att börja investera sina sparpengar på börsen.Tyvärr så är de flesta väldigt ointresserade, men jag har ändå lyckats få åtminstone 3-5 stycken att bli lite intresserade varav jag vet att åtminstone en 33-årig kvinna som började spara i fonder för några år sedan efter att jag uppmanat henne till det när hon masserade mig som sitt arbete.(De andra har jag inte träffat igen då jag träffade dessa individer ute hos kunder när jag arbetade som långtradarchaufför.)Jag och "massösen" hade gott om tid att prata en timme i taget när hon masserade mig en gång i månaden i ett halvår innan jag gjorde ett uppehåll med att unna mig att bli masserad.Jag koncentrerade mig istället på att investerade alla pengar som jag kunde få tag i på börsen i mina olika innehav i aktier, fonder och ETF:er.Perfekt köpläge när börserna hade varit röda väldigt länge med stora nedgångar i mina utdelande basinnehav då jag ofta köper när börsen är röd och säljer när börsen är blå och går upp i mina kortsiktiga innehav som inte ger utdelning.Nu när börserna går upp är det dags att börja unna mig att bi masserad igen om några veckor för att återigen få skörda frukterna av allt slit genom mitt arbetsliv och utdelningar från mina utdelande långsiktiga basinnehav i mina portföljer.Det kommer även bli en resa till solen i vinter som utdelningarna från mina utdelande basinnehav "betalar" för resa, uppehälle och gott om fickpengar så med andra ord är resan "gratis" om jag vill se det på det viset.Lär gärna era vänner, bekanta, grannar, barn och släktingar om hur de skall gå tillväga för att lyckas tjäna pengar på sina pengar på börserna runt om i vår värld.I går rasade värdet på mina fondandelar i en Indienfond på grund av valresultatet i Indien och idag har jag köpt för 10000 kr i min Indienfond för att försöka köpa oftare i dalar på röda dagar än på toppar på blåa dagar.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det skulle kunna vara en knuff i rätt riktning att skänka aktier. Inte till 33-åringar, men till barn och unga.

      Radera
    2. Ett tips PJ, skriv kort bli läst . / C

      Radera
  8. Vet bara att det var knepigt som fan att sätta upp ett enkelt sparkonto för barnet och huvudvärksskapande när det väl var igång. Glöm det hela efter seperation, underteckningar i samråd med föräldrarna på plats, fick lämnas i stå tills barnet blev myndigt.
    Kanske var det bättre förr då jag minns min bankbok med manuella noteringar o en rolig sparbössegubbe i gåva av banken. De ville gärna ha en där. Fick ihop en summa närmre 1k än 2k innan jag flög ur boet. Morfar sparade i premieobligationer. Det är mitt minne av bankkunskap innan jag stod på egna ben.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner det som att allt var enklare med bankerna i min barndom, med undantag för aktiehandel, men inte ens det var särskilt komplicerat trots att det inte fanns internet eller ens telefax.

      Radera