söndag 16 juni 2024

Skoköp

När jag såg på Lyxfällan satte de alltid upp 500 kr/månad för klädinköp, hur dålig ekonomi hushållet än hade. Det är kanske rimligt för barnfamiljer, men själv är jag osäker på om jag snittar mer än 50 kr. Jag köpte mycket kläder under en tidigare period i livet. Nu har jag exempelvis t-shirts och skjortor för hela livet. Det som går åt är förbrukningsplagg som strumpor och kalsonger. Och skor!

Mina sneakers som jag använder som promenadskor över halva året höll på att falla sönder, så jag gav mig ut för att hitta nya. Löparskor köper jag på nätet, men då finns det omvandlingstabeller som berättar vilken storlek jag ska ha baserat på tidigare skomodeller. Utan den hjälpen vill jag till en fysisk butik för att se att skorna passar.

Det är för övrigt mitt enda krav. För löpning har jag massor av preferenser, för vardagslivet går jag direkt på priset. Min filosofi är att skorna varken behöver vara lätta eller ens särskilt bekväma. Jag tror att skor med dämpning får muskler och senor att förtvina. Livet ska inte vara för enkelt.

Till slut kom jag förbi en sportaffär med ”allt ska bort”-rea – vilket rimligtvis gäller för alla butiker – där jag betalade 150 kr för ett par sneakers av ett okänt märke som (baserat på erfarenhet) kommer att ta mig dit jag ska de närmaste 3-4 åren. Säkert ingen lysande deal för butiken, men de går nog med vinst.

Det leder mig till nästa fundering. Ett par skor tillverkade i Kina eller Vietnam, fraktade till Sverige med båt och som stått några månader i en butikshylla kan inte säljas för 120 kr plus moms förutsatt att alla i kedjan ska ha rimlig lön för mödan. Vad är mitt ansvar för det? Om jag istället hade köpt ett par skor för 500 kr, vad är det som säger att något av den prisskillnaden gått till fabriksarbetaren, matrosen eller ens till skoförsäljaren?

48 kommentarer:

 1. Jag tycker ditt bidrag till ett hållbart samhälle genom mindre konsumtion med råge kompenserar för ditt ansvar i att köpa billiga skor :)

  Det är inget tvivel om att hela klädbranschen bygger sin verksamhet på att folk konsumerar kläder i överflöd.

  Och de så kallade hållbarhetstänk klädbranschen har där det t ex skall återvinnas material och säljas på second hand är bara dimridåer som det investeras miljarder i gör att green washa.

  Som du nämner, de flesta plagg kan man ha i +10 år eller mycket längre. Och den hållbarhetsårgärden skulle vi alla kunna implementera direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns någon undersökning som sa att vi använder våra plagg i snitt sju gånger. Det skulle betyda att hälften används ännu mindre.

   Radera
 2. Eller så hoppar man över sneakers i vardagen, och använder dem enbart vid träning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska jag då använda i vardagen, träskor? Vad jag än väljer kommer det vara skor som slits. Om jag inte går barfota, vilket jag försöker göra en del under sommaren, men det är inte ofta det funkar.

   Radera
  2. Hellre ett par gammaldags träskor än svettiga dojor man trampar runt i från morgon till kväll. OK, kanske inte läge att köra bil med träskor, livet kan bli väl spännande då.

   Radera
  3. Jag visste inte att jag hade fotsvett eller att den blir värre i sneakers ;-)

   Radera
  4. Kolla arbetsskor på Jula, spikskydd plasthätta och traktor sula för 2-300kr. Dom håller längre än ett par sneakers.. för att dom är gjorda att hålla längre

   Radera
  5. Det låter lite tungt och klumpigt att ha som promenadskor.

   Radera
 3. Det är verkligen inte lätt att göra rätt. Jag tror att alla länder i västvärlden har outsourcat tillverkningen till s.k. billiga länder och det är som du säger säkert sa att ägarna inkasserar vinsten medan de som gör tillverkning, frakt och annat möjligt inte far dela pa kakan. Jag litar inte ett dugg pa alla websidor som lovar att miljön är viktig för dem, de lovar runt och haller tunt. Det finns det manga exempel pa.

  Som konsument har man nästan inget inflytande, sa vad ska man göra? Jag har ingen lösning, bara en önskan om att man kunde lita pa tillverkarna och leverantörerna.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljön är nog bara viktig för dem om de kan tjäna pengar på det.

   Radera
 4. Har funderat på det här med second hand , idag köper folk så mycket kläder som kanske dammar i garderoberna eller skänks vidare till andrahandsmarknaden. Eftersom det är så mycket kläder i omlopp så är frågan om det numera är miljövänligare och köpa second hand eller om man bara tjänar klädindustrin genom att inbilla sig att man tänker mer på miljön. Klädjättarna använder second hand som ett sätt att rättfärdiga deras fast fashion tillverkning, att de har ett miljötänk.
  Det är väl ok om man får tag i kläder av riktig god kvalité och att det inte finns så mycket att tillgå, men idag känns det som second hand missar målet.
  Bättre att göra som du köpa kläder man använder länge tills det blir skurtrasor av dem. Svamlar på här men är verkligen second hand så miljövänligt idag? /Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tänker secondhand tänker jag Tradera, klädbytardagar och Myrorna, inte klädjättar.

   Radera
  2. Tänker eftersom det är så mycket kläder i omlopp som knappast har blivit använda och samtidigt tycker människor att de gör en god gärning när de köper second hand. Frågan är gör de verkligen det eller gynnar de klädföretagen allt större omsättning av kläder. Bättre att köpa kläder med omsorg och sen försöka använda kläderna tills de slits ut.

   Radera
  3. I och för sig, men det borde inte spela någon roll om det är du som sliter ut dem eller om du säljer/skänker dem vidare till någon som gör det.

   Radera
  4. Om du köper kläder och använder dem istället för att skänka dem till second hand, desto mindre kläder i omlopp och bättre för miljön. Att använda plagg i snitt sju gånger eller som det ofta är prislapparna sitter kvar när kläderna går vidare till andrahandsmarknaden kan ju aldrig vara bra. Vad det gäller kläder har second hand till stor del spelat ut sin roll som bra för miljön även om det blir billigare för individen.
   Det dumpas stora sopberg med kläder i Afrika, en miljökatastrof.
   Alla skulle behöva lika "snåla" som du, miljömuppar eller ej.

   Radera
  5. Det finns åtminstone inga fördelar med omsättningen.

   Radera
 5. Du får väl tänka som riskkapitalisterna. Du gör en enorm samhällsnytta med detta inköp, förutsatt att priset blev lönsamt för bara dig själv.
  Mvh Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är 150 kr för ett par skor ett riktigt bra pris. Jag kommer säkert använda dem i flera år.

   Radera
 6. Modeindustrin är en av många branscher som bygger på att vi dels ska tröttna dels ständigt vill ha nytt. Inlägget fick mig att tänka på mina morföräldrars garderob. De var födda 1897 respektive 1900 och vana att använda det de en gång köpt. Så om jag minns rätt hängde det ungefär 6-8 ombyten per person i deras klädkammare. Förutom det lagades kläder och användes tills de föll sönder, då blev de trasor eller trasmattor. Mormor använde alltid förkläde och det tror jag faktiskt är smart för att spara på kläder även om jag inte lyckats börja med den vanan.

  Sen har jag läst bouppteckningar från förr (hos Riksarkivet) som fick mig att inse hur många döda ting vi omger oss med idag utan att vi som folk blivit mer lyckliga. Många saker är bättre idag men andra är sämre. Vi hade t ex en textilindustri i Sverige och jag kommer ihåg vilken bra kvalitet trikån hade. Köpte bl a babytrosor till de äldsta som vi sedan skickade mellan oss systrar så de räckte till flera barn.

  Min egen garderob den innehåller bara plagg jag verkligen gillar och jag förespråkar kvalitet före kvantitet. I skoväg äger jag två par för höst och vinter, två par för promenad och ett par sandaler plus ett par ’finskor’ som sällan används. Sak samma med ytterplagg, jag har de jag behöver men inte fler. Blir förundrad över folk (känner flera) som har uppåt 20-30 olika ytterplagg och jag brukar fråga hur de hinner använda alla.

  Allmänt är det svårare att hitta kvalitetsprodukter idag men de finns. Det finns läderskor tillverkade i Sverige (en tillverkare börjar på Skrå) som du kan ha resten av ditt liv, inget för veganer men för den som hellre köper det som håller. Däremot om man behöver extra dämpning så är det smart att köpa inläggssulor istället för nya skor. Att vårda sina kläder och skor är också viktigt.

  Var och en gör som den vill och jag håller med en tidigare kommentar om att Sparos konsumtionsmönster bidrar till ett hållbart samhälle även om där ingår köp av billiga skor som bara håller något år. Själv hade jag en väska som jag faktiskt tröttnat på efter cirka 30 år, den hängde mest oanvänd de senaste 10 åren så den sålde jag på Tradera. Sorry för långt inlägg, så kan det bli när jag drar mig för att sätta igång med något tråkigt (storstäda badrum).
  /Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, förr lagades kläder, syddes lappar över knän och strumpor stoppades. Inte mycket av det längre.

   Jag tror att jag har sju eller åtta par löparskor, men jag använder alla tills de är slut. Något par har jag omskolat till slit- och slängskor, men ofta är de redan så slitna och slängda (som paret på översta bilden) att de gått direkt i soporna.

   Radera
 7. Jag fick lite feeling och rensade ut lite gamla kläder :)

  SvaraRadera
 8. Det är inte så självklart vad som är rätt och etiskt. Jag har nog provat alla varianter, (köpa nytt, nytt på rea, 2nd hand, och köpa från liten tillverkare). Det som känns bäst i magen var när jag köpt både kläder, custom made skinnjacka (från scottland) och skor (tror det var en liten företagare i grekland). Även om etsy i detta fallet säkert tar ut en inte obetydlig avgift så borde resterande vinsten gå till småföretagaren i fråga. Det känns rätt att stötta småföretagare framför multinationella storföretag. Men det finns säkert tankevurpor här med, som med allt annat.

  Just skor är ett köp som måste bli rätt, jag har på sistone snöat in på tunna skor med bred tåbox efter att ha läst på lite om hur "normala" skor klämmer ihop tårna så foten på sikt deformeras och problem klätt uppstår. Jag har gått all in, fötterna känns toppen och nu känns det konstigt att gå i vanligt skor.
  Men mindre material, tunnare sulor, ingen "högteknologisk" stötdämpning, men likväl är skorna svindyra. Undrar vad jag betalar för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varumärke, reklam, miljöcertifiering... Det är mycket en konsument ska betala för.

   Radera
 9. Tror nog knappt jag når 50 kr/mån jag heller, men nu behöver jag snart en uppsättning nya kallingar o strumpor.

  Det som jobbar för mig är att jag har en stor garderob med kläder sedan tidigare liv och jag bryr mig inte ett skit om mode. Har jag en gång köpt det så gillar jag det.

  Sen är jag ej rädd för att köpa fräscht secondhand heller.

  Skor var länge sedan jag köpte, har två par som verkar outslitliga. Ecco mjuka gympadojjor som jag har oftast. Rieker kostymskor som är bekväma, behöver bara lite skoputs någon gång per år.

  Båda paren 10-12 år o felfria. Blir det riktig vinter kör jag på mina assköna Icebugs eller graningekängor som kommer överleva mig.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt behöver man ju inte tjugo uppsättningar festkläder. Till vardags är jag fullt förnöjd med att hålla mig hel och ren.

   Jag slet skor värre förr, innan jag började springa. Då kunde jag få snedslitna sulor.

   Radera
  2. En del har ju som jobb att gå på fest, stå på scen eller liknande så för dem är det nog tvärtom! Men för oss vanliga räcker det med några få plagg. För mig innebär det två varianter och ja, jag är nog född minimalist. Men som alla har jag förstås undantag och mitt är böcker för såna vill jag aldrig vara utan.

   Klädkonto har jag inget utan köper det jag verkligen gillar när jag väl slår till (händer sällan). Att fötterna mår bra är viktigt och jag delar inte Sparos uppfattning om att skor med dämpning får musklerna att förtvina. Men dyra specialskor är inget måste, sulor funkar lika bra. Arbetsskor är givetvis en annan sak så även skyddsskor.
   /Annette

   Radera
  3. Dämpning/sulor kommer vi inte bli överens om.

   Radera
 10. Det finns människor som lever barfota.
  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/jul/28/experience-ive-walked-around-london-barefoot-for-a-year

  Sedan kan du likt många andra som går barfota posta ett inlägg med en bild på blodiga fotsulor/tår efter att du råkat trampa på något hårt/vasst.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag springer barfota vill jag ha minst sju plusgrader och det är sannerligen inte alltid man får till det. För att gå barfota skulle jag nog vilja ha sjutton grader.

   Lustigt nog har jag ett sånt blogginlägg i pipen. Stay tuned ;-)!

   Radera
 11. "Min filosofi är att skorna varken behöver vara lätta eller ens särskilt bekväma. Jag tror att skor med dämpning får muskler och senor att förtvina."

  Med ditt resonemang så är arbetsskor en bluff.
  https://www.vardfokus.se/nyheter/ergonomen-darfor-behover-vardpersonal-bra-arbetsskor/

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att vi pratar om två olika saker. Jag vill själv ha specialskor om jag t ex sågar med motorsåg. Jobbar man åtta timmar på ett betonggolv kanske det behövs skor för det, men rent allmänt tycker jag att vi tänker fel när vi eftersträvar så bekväma skor som möjligt. Det är sällan bäst för fötterna.

   Radera
  2. Får väl lägga ett egen inlägg kring detta med dämpning när arbetsskor kom upp. Inte ofta jag ej håller med Sparo men här lirar mina erfarenheter med Tom-Hjördis.

   På mitt jobb inom telecom var man tvungen att ha ESD-skor där man skulle svettas tillräckligt om fötterna för att man skulle ladda ur statisk elektricitet. Hade inga problem så länge jag hade ett mest stillasittande jobb.

   Men när jag var mera ständigt på språng efter att fått ett processteknikerjobb så började jag snabbt få ont i knäna. Ergonomin o stötdämpningen var noll.

   Efter att hämtat ut ett par ergonomisk ”Siva” eller vad de hetta med samma funktion men ergonomiska, dämpade med stålhätta var knäontet strax väck.
   /JB

   Radera
  3. Kroppen behöver tid för förändringar. Fick du ett nytt jobb med en massa spring var det säkert bra med teknisk hjälp i en övergångsperiod, precis som att man inte bör börja springa barfota flera mil.

   För stötdämpningen var egentligen inte noll. Foten är en enda gigantisk fjäder om man landar på tån. Ett problem med stötdämpning i skor är att det kan lära foten att det inte är så noga, du överlever att landa tungt på hälen och leda kraften rätt upp i knäet istället för att gå/springa som Gud eller evolutionen hade tänkt.

   Radera
  4. Evolutionen har knappast hoppat över våra fötter utan det är nog det moderna samhället med asfalt och betong som inte tar hänsyn till våra fötter. Om vi hade gått på naturliga underlag så hade vi kanske haft så tjocka fotsulor att vi inte hade behövt använda skor.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Jag förespråkar inte att människan ska gå utan skor, på något underlag. Min poäng var att foten är en slags bladfjäder.

   Radera
 12. Hade gärna gått barfota hemma i trädgården större delen av året, men tistlar och fästingar har satt stopp för de tankarna. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar asfalt och grus framför fuktigt gräs.

   Radera
 13. Även om moderna kläder må ha sämre kvalité och motstånd mot slitade än äldre dito så kasseras de långt före sin möjliga livslängd. Speciellt gäller detta barnkläder där ägaren ofta växer ur dem efter relativt kort tid. Är du ute efter (begagnade) barnkläder till ett lågt pris har Tradera länge varit en stor aktör men fraktkostnaderna äter ända upp en del av vinsten (trots bra avtal ligger ofta minimikostnaden på ca 59 kr) . Det finns andra aktörer med bättre avtal. En är Vinted där frakten via postNord ofta är 29 kr. Tråkigt nog är klädutbudet för män betydligt sämra än för kvinnor och barn. När det gäller skor är det tyvärr ännu sämre. Till alla er som tröttnat på Tradera så kolla in Vinted (allt från helt nytt till slitet). Finns säkert fler men upplever att deras app funkar ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om plagget används vid sju tillfällen vore det väldigt märkligt om livslängden redan vore över.

   Jag välkomnar konkurrens till Tradera. Det behöver de.

   Radera
 14. Ursäkta, sen på bollen men hur ska det gå egentligen för konsumtionssamhället ? Om vi samtidigt ska rädda miljön ?
  Känner mig som en dålig samhällsmedborgare som inte konsumerar tillräckligt🙃
  Finns det något politiskt parti som har en vision om ett annat sätt att leva ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte ens så stora önskemål utan nöjer mig med frågan: Finns det något politiskt parti som har en vision?

   Radera
  2. Visionen verkar väl vara att hålla sig kvar de närmaste 4 åren och eventuell fortsättning om man har kommit till makten och i opposition klaga så mycket man kan på de andra.

   Radera
  3. Ja, den visionen har de allihop. Jag tänkte mer en vision för Sverige, det där landet de säger sig vara väl skickade att leda.

   Radera
  4. Om det finns en vision så är den inte lätt att upptäcka.
   Det får en att känna som någon i dina tidigare inlägg uttryckte det : "Världen är galen - jag gör allt för att hålla mig undan den"

   Radera
  5. Det är en bra strategi :-)

   Radera
 15. Jag är nog tvärtom på sätt och viss. Köper alltid samma märke och modell, kostym/jobb skor på Ecco, en sommar och en vintermodel, samt deras sandaler. Håller 2-3år sedan spricker sulan.
  Löpskor är är Asics 2000 eller kayano

  Fördelen är att jag slipper gå och leta skor i affären (något jag hatar) och ha skor jag inte trivs med/trasiga skor.
  Kommer kampanjer på Amazon. Med jämna mellanrum där man betalar halva priset eller mindre så har alltid 1-2par i "lager"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några gånger hittat riktigt bra löparskor jag velat ha fler av, men då är de omöjliga att få tag i. Skorna högst upp här är ett bra exempel, Asics Tarther 1. Lätta, snabba, bekväma. Och helt omöjliga att hitta när jag insett det. Läste trådar på nätet där andra med samma problem tipsade varandra om återförsäljare, men min storlek hade de aldrig. Till slut kom Asics Tarther 2, lite tyngre och väldigt mycket mindre populära bland de som testat bägge så jag gav dem aldrig en chans.

   Av de sju löparskor jag har nu är jag egentligen bara riktigt nöjd med två, men slitas ut ska de.

   Radera