torsdag 6 juni 2024

Digital passivisering

En kommentar från Annette angående digitala bedrägerier kände jag var värt ett eget inlägg. Kommentaren först:

Just det Sparo - du tangerar min tidigare fråga om ’folk’ är mer lättlurade idag som förslag till inlägg. Jag tänker att det kan tyckas så men dels är bedragare snabba med att hitta nya sätt, dels bidrar digitaliseringen till att ’folk’ blir latare. Varför anstränga sig när allt går lätt och snabbt utan ansträngning? Jag relaterar det till hur min hjärna blev lat när jag började använda miniräknare.

Jag tror att hon slår huvudet på spiken här. I kampen för att underlätta för kunderna underlättar man också – kanske extra mycket – för bedragare med onda avsikter. Ett tidigare exempel var när man kom på att det var alldeles för jobbigt att slå in sin pinkod när man använder bankkort och uppfann blipp-funktionen. Praktiskt i en perfekt värld, men om någon stjäl mitt kort vill jag inte att han ska kunna använda det utan kod. Då lägger jag hellre de två sekunder det tar för mig att slå in den vid varje köp.

Detta sker hela tiden. I valet mellan kundens säkerhet och bekvämlighet vinner bekvämligheten varje gång. Så mycket som möjligt ska gå att göra på nätet och helst utan fördröjning. Man ska kunna handla sekundsnabbt och ansöka om kort, lån eller tjänster med ett par knapptryck. Det mesta är förtryckt, godkänn här bara! Eller ännu värre: godkänn genom att inte klicka ur en bock, så har du plötsligt ett abonnemang. Givetvis dras pengarna automatiskt från kontot också.

Jag och Annette är inte de enda som stretar emot, men många verkar applådera den här utvecklingen förbehållslöst. Om det beror på att de är lata eller ändå inte har koll och därför uppskattar om fler tappar kollen vet jag inte, men en obehaglig utveckling är det. Av flera skäl, stress underlättar för bedragare och banditer och det ökar risken för att vi tar dumma beslut. Ibland är det en fördel att processer tar tid.

När det gäller miniräknare använder jag dem, eller ännu oftare kalkylblad på nätet. Men innan jag kollar på facit gör jag mig omaket att göra uträkningen i huvudet. Hjärnan är som en muskel, den förtvinar om den inte används, och det kan inga blipp-funktioner i världen kompensera.

74 kommentarer:

  1. Stress minskar IQ nivån med cirka 14%, har du dessutom som de flesta av personerna i artiklarna inte börjat med 100% då blir det så här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 14 procent låter nästan lite. Jag kan bli helt dum i huvudet med tillräckligt mycket stress.

      Radera
    2. Tror inte stress gör dig smartare, tvärt om snarare.

      Radera
    3. Ja, det är ju det vi säger. Är du stressad, Tole ;-)?

      Radera
    4. Tydligen, ibland läser man fel. Sorry

      Radera
  2. Jag var (är?) också motståndare till blipp utan kod pga säkerheten som du säger. Hade inte blipp aktiverat innan pandemin, men iom pandemin och bacillskräcken som även drabbade mig aktiverade jag blipp. För att slippa röra offentliga saker i onödan. Sen har jag inte tänkt på det, bara fortsatt att blippa. Kanske dags att avaktivera det igen.

    Kanske får börja med ApplePay, det har jag ännu inte, då krävs en biometrisk inloggning för betalning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att det ens gick att avaktivera längre, men så har jag heller inte försökt.

      Biometrisk inloggning skulle jag inte heller lita på, men om datamaskinen inte känner igen mig kanske det funkar med kod den dag jag är extra ful eller fått ett bistick i ansiktet.

      Radera
    2. Visste inte heller att det gick att avaktivera så tack för det tipset! Men ApplePay kommer jag inte att använda, vill verkligen inte ha kort/bankuppgifter i mobilen. Däremot använder jag den dyra mobilen på I mest för en dotter som lärt sig prata på FaceTime så den vill jag fortsätta med.
      Nu blir det nationaldagsfirande hos mor snart och antagligen en del papper att gå igenom, förhoppningsvis ingen teknik som krånglar idag.
      /Annette

      Radera
    3. Jag är inte heller teknikmotståndare, vill bara inte hylla allt i alla lägen.

      Radera
  3. Människan är av naturen lat, men jag är bara lat med allt annat som inte gäller mina pengar.Blipp funktionen på kreditkortet har jag givetvis spärrat via ett telefonsamtal till banken så jag måste sätta i kortet och slå pinkoden varje gång jag köper något.Jag kollar alltid så att det inte står någon bakom mig för att se min pinkod och jag såg häromdagen en kille i 30-årsåldern som stod misstänkt nära mig alldeles bakom mig när jag skulle slå in min pinkod.Jag sa till honom att flytta sig vilket han gjorde direkt utan att protestera.Jag väntade sedan kvar en stund i affären och såg genom fönstret att den killen som hade stått bakom mig gick till sin bil och åkte så minskande jag ytterligare risken att han var ute efter min kod och mitt kreditkort då han förmodligen bara var en vanlig kund som mig.Jag döljer alltid knappsatsen med plånboken för att minska risken att någon ser min pinkod eller att det sitter en liten dold kamera i närheten av knappsatsen.Dessutom så har jag alltid kortet spärrat för köp från utlandet och från internet.Jag tar bort spärren de gånger som jag köper varor på nätet och betalar med mitt kreditkort som även måste godkännas via mitt mobila bankid på telefonen.Sedan direkt när köpet är klart så spärrar jag kortet igen.Mobilen har jag alltid avstängd så ingen kan ringa till mig och försöka lura mig då jag bara har på mobilen när jag skall ringa till någon eller när jag skall legitimera mig med mitt mobilt bank id.När jag är ute och promenader t.ex till och från affären så låter jag folk som kommer kapp mig gå om för att minska risken att bli påhoppad och rånad.Den lilla gångtunneln som är nära mataffären där jag handlar där låter jag aldrig någon gå bakom mig utan då väntar jag en stund och låter andra gå förbi mig och passera gångtunneln innan jag går igenom gångtunneln.Dessutom så har jag givetvis en godkänd av polisen överfalls-spray i min ena ficka att spruta i ögonen för att tillfälligt i ca 20-30 minuter gör en individ blind som attackerar mig.Jag har även en godkänd av polisen liten ficklampa med väldigt starkt ljus som jag kan blända en individ som skulle attackera mig.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan absolut löna sig att gå några extra meter eller vänta kvar någon minut för att vara på den säkra sidan.

      Radera
  4. Jag uppskattar mycket din blog men jag är så gammal så jag störde mig lite på att du skrev "Jag och Annette" i stället för "Annette och jag". Förlåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska du inte be om ursäkt för, men även om din variant låter bättre är jag inte säker på att det inte också går att skriva som jag gjorde.

      Radera
  5. Skulle det ha varit ”Annette och jag” av något slags artighetsgrammatik. Damerna först?

    /anonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon sådan aspekt tänkte jag inte in. Möjligen att hon tog upp ämnet och därför borde stå först av kronologiska skäl.

      Radera
    2. Kanske ett uppslag till ett blogämne om det bara är naturlig språkutveckling eller om det beror på att vi har blivit mer egofixerade.

      Radera
    3. Jag har fatt lära mig att alltid skriva andras namn först och mitt sist, men spraket utvecklas och nu är det är det andra regler som gäller, t.ex. dom i stället för de och dem. Och alla nyord som tillkommer varje ar. Det är inte lätt att hänga med i vad som gäller just nu.
      /Annika

      Radera
    4. Ulf: Mycket retar jag mig på med hur svenska språket används, men detta är inte ett av dessa irritationsmoment.

      Annika: Nej, "dom" istället för "de" och "dem" är inte en ny regel. Det är en avart vi bör bekämpa med alla krafter.

      Radera
    5. Jag fick också lära mig att skriva den andra personen först men idag tycker jag det är mest fånigt.
      Men ’de’ och ’dem’ har jag stört mig på att de används hur som helst idag. Det är en generationsfråga och också en fråga om skolans utveckling. Redan med mina äldre barn (äldsta blir 50 i höst) märkte jag att skolan lärde ut svenska språket på ett annat sätt. När de skulle skriva berättelser var innehållet viktigast och grammatiken en bisak. När jag började skolan var båda delarna lika viktiga.
      Är en läsande människa sedan decennier och läser kurser på universitet mellan varven och även där har jag märkt hur språkkunskaperna minskat.
      /Annette

      Radera
    6. Jag minns faktiskt inte att jag lärt mig någon regel om namnordningen. Kanske var det så, eftersom jag bara är tre år äldre än ditt äldsta barn.

      De och dem är en generationsfråga, men jag ser till min fasa att folk i min ålder blivit dåliga på det, på samma sätt som att de börjat särskriva på äldre dagar.

      Denna vecka läste jag en lärare på Twitter som upptäckt att nutidens svensklärare själva är dåliga på svenska. Då blir det svårt att lära ut.

      Radera
    7. Att inte skriva sig själv först är väl ett sätt att påminnas om att det finns fler än jag här i världen.

      Radera
    8. Jag tycker att ni lägger in alldeles för mycket värdering i detta. Handlar det inte helt enkelt om vad som flyter bäst?

      Radera
    9. Att skriva eller säga den andra personen först är en fråga om artighet.

      Radera
    10. Jag tänker som Lalla Hansson och vill vända ordningen på personerna, ändra personligt pronomen och förkorta Annikas namn.

      Då landar vi i ”Anna och mig” och jag kan sova gott inatt betryggad om att jag står bakom ett välutfört arbete som ger en inre tillfredställelse och är den grund på vilket samhället vilar.
      /JB

      Radera
    11. Lalla Hansson... Jag trodde inte att jag skulle säga det här, men jag tycker att du ska vända tillbaka till Jarre.

      Radera
    12. Åh Åh Dagny kom hit och spill...Lalla är bäst

      Radera
    13. Då borde väl Owe Thörnqvist vara ännu bättre eftersom det var han som skrev skiten.

      Radera
    14. @anonym

      "Skulle det ha varit ”Annette och jag” av något slags artighetsgrammatik. Damerna först?"

      Av artighet men inte på grund av damerna först utan för att det anses/ansågs artigare att nämna sig själv sist.
      https://www.iklartext.se/samira-och-jag-eller-jag-och-samira/

      Tom-Hjördis

      Radera
    15. The Pinks låt "Helena och jag" kanske kan fungera som en associativ minnesregel.
      https://www.youtube.com/watch?v=P2WUDyBD-u8

      Tom-Hjördis

      Radera
    16. Se där! Då har jag rätt i att man kan välja den ordning av namnen som låter bäst.

      The Pinks var förvisso ett bra band på sin tid, men att använda dem som grammatiskt rättesnöre undrar jag om det är så smart :-)

      Radera
  6. "Detta sker hela tiden. I valet mellan kundens säkerhet och bekvämlighet vinner bekvämligheten varje gång."

    Jag tror inte att det är bekvämlighet som styr utan jag tror att bankerna och butikerna tjänar mer på att det är enkelt att konsumera.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det bygger ju på att kunderna ställa upp, accepterar och helst applåderar. Känns det osäkert att handla drar det ner konsumtionen och det gynnar varken banker eller butiker.

      Radera
    2. "Känns det osäkert att handla drar det ner konsumtionen och det gynnar varken banker eller butiker."

      Det är nog också förklaringen till att regeringen har kallat till sig bankerna och bankerna har börjat vidta åtgärder som inställningar för beloppsgräns, tidsfördröjning mm. Det är så många som blivit av med pengar att tilliten till systemet är hotad. Makthavarna vill att det ska vara enkelt att konsumera men inte enkelt att lura människor på pengar. Hittills har bankerna och butikerna prioriterat att det ska vara enkelt att handla. Men nu har det börjat mullra i folkdjupet. Folk accepterar inte att moster Agda blir av med sina livs besparingar, att kriminella, banker och butiker gör stora pengar på "användarvänliga" banktjänster.

      Det är inte en dag för sent att bankerna inför inställningar för att begränsa de digitala banktjänsterna.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Ojojoj, har Tuffe Uffe börjat fundera på att ställa krav på bankerna? Då är det nog inte mer än tjugo år innan han vidtar åtgärder.

      Radera
    4. Tuffe Uffe har även kallat till sig matjättarna. Över hela landet hörs Thomas Ledins gamla dänga "Vi är födda, vi är laddade, vi är tända!" när Uffe maxar volymen på Regeringskansliets stereo.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Som framgått har jag inga problem med smutskastning av Tuffe Uffe, men att antyda att han lyssnar på Thomas Ledin är nästan på gränsen. Det är ju Sveriges sämsta artist.

      Radera
    6. En del av mitt hjärta har jag aldrig sett (eller hört talas om), så då ger recensionen antagligen inte så mycket. Nyhetsankorna (och recensionen) minns jag. Svagt minne av att Malou von Sivers kände sig orättvist påhoppad, diskriminerad, kränkt osv.

      Radera
  7. Själv har jag blivit väldigt paranoid kring bank id. Inte för att ngt hänt mig men tycker hela systemet är obehagligt. Jag identifierar mig på otaliga websidor med BankID, det känns väldigt sårbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det mest sårbara med systemet tycker jag är ägandet. Det pratas ofta om bank-ID som ett nationellt system som om det vore statligt, men bank-ID ägs av sju privata banker som bestämmer vem som ska få ha bank-ID och vem som inte ska få ha det. Ett liv utan bank-ID skulle kännas som ett liv på nåder (jag prövade när jag var mellan två länder). Det är något att tänka på när det kommer förslag om att man ska få rösta digitalt med bank-ID-inloggning.

      Radera
    2. Anonym 11:23 Det var troligen det tjejen som blev lurad (i ett tidigare inlägg) menade med att hon lämnar sitt bank-ID hela tiden.
      Att försöka göra saker utan bank-ID är väldigt krångligt idag, har min gamla mor som erfarenhet. Det märkliga förutom att bankerna äger systemet är att det bl a påstås vara säkrare. Det har påståtts i flera telefonsamtal för mammas räkning.
      /Annette

      Radera
    3. Och du har ingen möjlighet att skaffa bank-ID för din mors räkning? När min mamma var gammal och sjuk var det väldigt praktiskt att jag kunde administrera en del av hennes liv via nätet (givetvis med hennes godkännande).

      Radera
    4. Hon vägrar och det har hon all rätt till.
      /Annette

      Radera
    5. Det har hon, men vad synd.

      Radera
    6. Om man ska vara petig så är det urkundsförfalsknings att använda någon annans bankID, även med deras medgivande. Med det sagt så har jag BankID till mina föräldrar för att hjälpa dem med diverse digitala ärenden. Det blev dock bökigt sedan det blockerades så man bara kan ha ett mobilt BankID per enhet. Tur jag har äldre enheter till detta.

      Radera
    7. Det vet jag, men om det är med allas goda minne ser jag inget som helst problem.

      Radera
    8. Det är alltså så att min mor är livrädd för allt digitalt och alltså inte vill ha ett bank-ID, det handlar inte om att hon inte vill att jag ska använda det. Här tycker jag att det måste finnas valmöjligheter och inte som jag stötte på någonstans - att du måste ha bank-ID för att kunna ansöka om autogiro. Sånt gör mig arg, de flesta har ändå en blankett att skriva ut ( eller få hemskickad i sällsynta fall) men inte alla. Vad hände med valfriheten som politiker ofta säger sig värna om?
      /Annette

      Radera
    9. Ja, det pratas mycket om valfrihet och att respektera äldre och andra som inte kan/vill göra allt i telefon och dator. Men det är nog mest snack.

      Radera
    10. "Det är något att tänka på när det kommer förslag om att man ska få rösta digitalt med bank-ID-inloggning."

      Jag tror de kommer att ersätta Bankid med en statligt e-legitimation innan det blir aktuellt att rösta digitalt så Bankid är knappast ett problem i det avseendet.
      https://www.digg.se/digitala-tjanster/e-legitimering/statlig-e-legitimation

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Är Tuffe Uffe inblandad där med har vi säkert en sådan lösning på plats innan min hundraårsdag.

      Radera
  8. Min magiska förmåga att hyggligt snabbt och användningsbart korrekt huvudräkna med de fyra räknesätten är onekligen en av bästa saker jag fått med mig från skolan.

    Möjligtvis i konkurrens med att ligga på golvet i mörkret på musiken och lyssna på Jean Michel Jarres ”Oxygene” och ”Equinoxe” småkramande på närmsta tjej. =)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jean Michel Jarre?! Var du en sån där synthare?

      Radera
    2. Var? Är! Fast jag har lärt mig gilla bra hårdrock med åren. Var tom på konsert i göteborg med the big five på ullevi. Metallica, Slayer o vad fan det var mera. Var dock rätt kass. Men allt annat på den resan med en polare var kul. Sova på gammalt dårhus till pensionat, knalla runt på en ubåt, spendera en tid i en av landets mest exklusiva hifi-butiker, gå runt i palmhuset, sitta och dela några öl vid kanalen där Paddan går förbi med Glenn, Glenn och Veiron.

      Depeche Mode-konserterna jag varit på var dock överlägsna. Men bäst av alla var The National, på tal om ”rock”.
      /JB

      Radera
    3. Det här är band jag knappt har hört talas om :-)

      Radera
    4. JB: En till synthare, trevligt!
      /Christoffer S

      Radera
    5. @JB
      Big Four var det som var på Ullevi i Göteborg år 2011. Anthrax, Megadeth, Slayer och Metallica. Att Slayer var kassa var ju förväntat men Metallica var helt lysande (som oftast). Jag var givetvis där.
      /Ingenjören

      Radera
    6. @Ingenjören
      Big Four, så var det ju såklart! Fan, är det redan 13 år sedan…

      Metallica tycker jag är bra på riktigt så de uppskattade jag! Anthrax kan jag lyssna på om jag är riktigt förbannad, något som händer ytterst sällan, och behöver avreagera mig. I övrigt var det mest meh.
      /JB

      Radera
    7. Det var ingen som var på Visor & Rosor (Wiehe, Afzelius, Lisa Ekdahl och Toni Holgersson) 1994 ;-)?

      Jag menar, ska vi tävla i stenåldersreferenser kommer jag att vinna.

      Radera
    8. Såg det här först nu. Vad sägs om Creedence på Tennishallen 1970, där var det tryck apropå stenåldern.
      /Annette

      Radera
    9. Då var jag inte född, men jag tar ditt ord för det.

      Radera
  9. Hmm, tycker ju det är väldigt praktiskt med blippningen. Använder det till allt.
    Finns det inte en säkerhetsvinst här också? För en del kunder tror jag det kan vara säkrare i vissa miljöer att inte slå koden. När någon kommer över kort plus kod ryker ju allt man har på kontot, svårt att tömma kontot snabbt med blippning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkerhetsvinst? Om ditt kort blir stulet behöver tjuven inte ens kunna koden utan kan gå in på närmaste butik och blippa iväg dina pengar. Vad är säkrare med det?

      Radera
    2. Åjo, visst är det skillnad mellan 200-400 kr för "blippköp" och om man/tjuven har koden så är beloppet obegränsat, som i AMEX fall. Men det är klart, är ens totala tillgångar 200 kronor så är det naturligtvis ingen skillnad ;-)

      Radera
    3. 50 snabba köp för 400 kr blir 20000 kr och det är inte kattskit.

      Radera
    4. Du kan inte göra 50 köp innan du måste slå kod, speciellt om du gör dem fort.

      Riskbedömning är faktiskt att det är säkrare för slutkund med blipp då pinkoden inte slås in lika ofta.

      Sen räcker det inte att slå av blipp funktionen för att vara säker, den ligger öppen på kortet så att den går att kopiera folks kortinfo (den som används för att "blippa" på några meter om man vill). Dock utan de 3 sista siffrorna på kortet.

      Radera
    5. "Riskbedömning är faktiskt att ..."

      Jag gör en väldigt annorlunda riskbedömning.

      Radera
    6. Och alla har rätt till sin åsikt oavsett om den datadriven eller känslodriven

      Radera
    7. Eller självupplevd/verklighetsbaserad :-)

      Radera
  10. Ett sätt att begränsa möjligheten att någon ska länsa kontot om man blir av med kortet är att ha ett eget konto till kortet som man för över mindre mängd pengar till efterhand. Brukar se till att sällan ha mer än 1000:- på kortkontot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gör jag också. Absolut värt omaket att föra över pengar. Om ett kort länsas vill jag inte ligga sömnlös över frågan om jag blir ersatt.

      Radera
  11. Man kan kontakta banken och be dem avaktivera blippfunktionen, jag gjorde det, eller vid nytt kort, be dem avaktivera dem innan utskick. Jag vill inte ha det på mitt ”lönekort”, däremot på mitt lilla transaktionskonto där jag bara för över mindre summor vid tex köp på internet, veckans mat el dyl har jag det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska banne mig kolla om jag kan avaktivera mitt blipp här i Norge också.

      Radera