onsdag 12 juni 2024

Bygg din egen pengamaskin – recension

Jag har redan tidigare recenserat två av Marcus Hernhags böcker och nu är det dags för den tredje, ”Bygg din egen pengamaskin” med underrubriken ”Aktiesparandet som gör dig rik och fri”. Det låter väl som en bok för alla, för vem vill inte vara rik och fri? Av dessa tre böcker tycker jag ändå att detta är den minst starka, men Hernhag är alltid bra.

Vi börjar med Hernhags definition av vad en pengamaskin är, för den var åtminstone inte självklar för mig. Han menar en utdelningsportfölj, alltså en aktieportfölj baserad på utdelningsaktier. Det verkar förvisso vara vad nästan alla svenska aktiesparare jobbar med. Själv är jag inte utdelningsfrälst, men inte heller motståndare till utdelningsaktier, så det läser jag gärna om.

Boken ger dig verktygen för att skapa en utdelningsportfölj och (minst lika viktigt) att vårda portföljen, men också hur du analyserar aktier och handlar med andra typer av värdepapper. Det bästa med Marcus Hernhag är att han inte – som många andra i Börssverige – försöker briljera med sina kunskaper genom att använda svåra ord och därigenom framställa börshandel som något krångligt och svårbegripligt. Tvärtom, språket är enkelt och informationen rak och tydlig. Här finns något för alla, oavsett om vi är nybörjare eller mer erfarna.

En annan av Hernhags styrkor är att han kan beskriva ekonomi utan att använda siffror. Det betonas även i denna bok, men tyvärr lyckas han inte fullt ut här. Inte minst i kapitlet om att hitta de bästa utdelningsaktierna är det sida upp och sida ner med direktavkastning och totalavkastning i procent, årlig utdelningstillväxt och annat som gör sig dåligt i bokform.

Å andra sidan delar han frikostigt med sig både av färska siffror och sina egna portföljer på den egna hemsidan Hernhag.se. All gratisinfo där är i sig ett skäl att köpa minst en av hans böcker.

Avslutningsvis vill jag framhäva just avslutningen. Bokens sista två kapitel, ”Enkel aktieanalys – konsten att trimma din pengamaskin” och ”Slutord om pengamaskinen och börsens psykologi” är riktigt starka. Så starka att det blir obegripligt varför han lagt dem sist. Okej, det hade väl varit konstigt att lägga slutordet någon annanstans, men kapitlet om hur man hittar och analyserar nya aktier borde alla som vill handla med enskilda aktier på börsen ta till sig. Här visar Marcus Hernhag varför han är en av Sveriges bästa författare på ekonomiområdet.

55 kommentarer:

  1. Jag håller med om att väldigt många verkar vara utdelningsfrälsta. Är det för att det "känns" verkligare att få pengar utbetalt än om värdet på ens aktie stiger med lika mycket?

    Som exempel: Jag äger två aktier, A och B, båda värda 100 kr. Efter ett år så har A's värde ökat till 110 kr men utan någon utdelning samtidigt som B har en utdelning på 10 kr utan värdeökning i aktien. Vad är skillnaden? Jag kan ju välja att återinvestera utdelningen i vilken aktie som helst, men jag kan ju även sälja vinsten från A och göra likadant.

    Ja, känns det bättre att få utdelningar på samma sätt som det känns trevligt att få tillbaka pengar som man har lånat ut till tex Skatteverket?

    När det gäller Hernhags böcker så kan jag inte säga något då jag inte läst dem. Men jag kan tycka att det ibland går för långt när någon vill förklara något utan att använda siffror ("för folk tycker att det är läskigt med matematik"). Istället för att skriva kortfattat med en formel som man kan förstå och tillämpa på flera ställen så skrivs det ofta halva romaner med textmassa som gärna krånglar till.
    (Eller som det stod i boken "Grundkurs i ekonomi för ingenjörsstudenter": Om du multiplicerar det här talet med hundra så får du svaret i procent.
    En mening som förvirrar alla som aldrig har förstått varför det finns en procentknapp på miniräknaren och vad man ska ha den till. Den är totalt onödig då det går fortare att räkna direkt)

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte spekulera i varför det är så. Antar att det finns olika svar. I ditt exempel tror jag att en del till varje pris vill undvika att sälja aktier, vilket jag aldrig förstått.

      Det är svårt att förklara ekonomi HELT utan siffror, men också dumt att ösa in siffror. Man kan ge räkneexempel, men till stor del handlar det om hur man ska tänka, inte om specifika värdepappers nyckeltal.

      Radera
    2. Hej där bäste gris!
      Jag kan nog svara på varför vissa av oss föredrar en "inkomststrategi" till skillnaad från en "köp/sälj". Jag har flera gånger på bloggen förklarat detta, men här kommer en kortare sammanfattning. För mig är det främst för att jag investerar i ett kassaflöde och inte i en potentiell framtida inkomst. En akties värde kan gå upp och ner, och dessa upp- och nedgångar kan komma plötsligt. En akties utdelning är betydligt mer förutsägbar. I min egen inkomststrategi eftersträvar jag inte maximal avkastning, utan ett förutsägbart kassaflöde om säg 9% av investerat kapital, helt utan att försöka tajma börsen. Givetvis säljer jag också aktier ibland, säg när ett företag helt byter inriktning, avnoteras, väljer annan bolagsform, radikalt förändrar sin utdelningsstrategi osv. Ibland även säljer jag börsraketer som har stuckit iväg alldeles för mycket i värde, till förmån för att balansera portföljen och att hämta hem en liten vinst.

      Olika strateger för olika tider. Hade jag börjat investera när jag var 15 år hade jag absolut inte köpt så kallade högutdelare, utan investerat bredare i t.ex.e n indexfond eller i aktier med hög utdelningstillväxt. Varför? Där och då är jag inte i behov av ett kassaflöde utan av tillväxt.

      Hoppas du förstår lite bättre, att det inte för mig i alla fall handlar om "känslor" utan om förutsägbarhet och att slippa tajma börsen nu när vi är i behov av reda pengar, då jag inte längre förvärvsarbetar.

      Radera
    3. Snålgrisen
      Precis så tänker jag (som kan både ekvationer och procenträkning men avskyr statistik). Där jag är i livet idag, pension några år i förtid och numera ålderspensionär sedan några år (tiden går lika fort efter pension), vill jag ha utdelning.

      När jag däremot sparar till ett barnbarn tillsammans med min yngsta dotter då är vi ute efter tillväxt. Hur det går vet vi inget om än men vi tycker båda det är smartare och känns roligare att spendera en slant för framtiden vid födelsedag och jul än att ge honom någon sak som han ändå blir överöst med av övrig släkt och föräldrar.

      Tack för boktipset Sparo! De här böckerna blir en jättebra present så småningom (18 år kan jag tänka mig) och fonden byter sedan ägare när killen både mognat och har behov av egna medel.
      /Annette

      Radera
    4. Hej Griskompis!
      Tack för din förklaring på hur ni tänker. Jag läser din blogg ibland och förstår er taktik och filosofi. Själv så tycker jag att det är kul att få utdelningar, men eftersom jag oftast investerar det direkt igen så kan jag tycka att en ren värdeökning av aktien är lika bra. Behöver jag mer pengar än normalt (tex köpa en bättre bil än den vi har) så kan jag sälja av lite fonder som har växt på sig duktigt genom mitt vuxenliv.

      Spargrisen

      Radera
    5. Att spara till barnbarn tycker jag är smart oavsett om man gör det med utdelningsaktier, tillväxtaktier eller indexfonder.

      Radera
    6. Men vad säger du, Sparo? Nu pajar du helt Avanzas sparekonoms nya recept :) Allt blir bra om du kan se siffror på deras hemsida i en 5 årsgraf och sen köpa blint på det, eller?
      Mvh Investeraren

      Radera
    7. Jag får erkänna att jag har dålig koll på nyheter från Avanzas sparekonom. Vad har jag missat?

      Radera
  2. Jag begriper mig inte pa alla investeringar pa börsen, utan haller mig till aktier och fonder. Och jag har aldrig analyserat ett köp, utan gar pa känsla. Det har funkat hittills. Vill minnas att det var Gunnar Sträng som analyserade Sveriges ekonomi genom att ga ner till centralstationen för att se hur manga godstag som for förbi (pa den tiden tagen gick friktionsfritt, https://www.youtube.com/watch?v=L5zcxOlXBjY), manga = tillväxt, färre = ojda, nu gar det mindre bra.

    Med det sagt har jag alltid varit sparsam, och tänker än idag pa vad jag köper. Extrapriser och nedsatta priser pga kort datum t.ex. har jag blykoll pa. Manga bäckar sma...leder till FIRE!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast vad består då känslan av? Jag tänker att även Strängs metod är en slags analys. Jag har inte heller något färdig analysverktyg, men innan jag köper en aktie kollar jag hur det går för företaget och läser vad andra kommit fram till.

      Radera
    2. Annika
      Tror faktiskt att sparsamhet är en viktig komponent och en fördel för den som vill leva ett rikt liv. För ett rikt liv handlar absolut inte enbart om pengar. Den del som handlar om pengar handlar om inkomster och utgifter. Hur mycket inkomst var och en önskar varierar förstås men jag skiljer på det och den inkomst var och en har behov av.

      Ett dyrt boende och dyra vanor kräver större inkomst än ett billigt boende och enkla vanor. Vi trivs med olika och där tänker jag att den som trivs med ett enklare liv har ett försprång. För mig som person är det själva friheten som är det bästa. Idag får jag pension och den är jag glad över. Eftersom jag bor billigt räcker pensionen till allt jag behöver och begär alltså även till ett sparande (har alltid varit en post i min budget).
      /Annette

      Radera
    3. Det är dessutom kul att leva sparsamt, att hålla i pengarna och försöka göra bästa möjliga köp hela tiden.

      Radera
    4. Då är vi åtminstone tre här som gillar den typen av utmaning. En av mina systrar är också sparsam medan våra två yngre syskon är mer villiga att spendera och ta lån.
      /Annette

      Radera
    5. Det är ett intressant fenomen, att en del blir "Spara", andra "Slösa".

      Radera
    6. Sparo, du fragade vad känslan bestar av. Det kan t.ex. vara att jag ser att manga nya byggnader uppförs i min stad, da kan jag lite snabbt kolla aktiekurserna pa byggbolag, ser jag nagot intressant kan jag investera en slant.

      Ett annat exempel är att jag hade aktier i ett läkemedelsbolag och de knoppade av en del för att specialisera sig pa djurmedicin. Da hoppade jag pa taget direkt, eller jag fick faktiskt aktier da och köpte pa mig lite till. Ligger väl 350% upp eller nat, fast det klart, det var nagra ar sen.

      Ett tredje exempel är att jag har en person i min närhet som haller pa med djupare analyser och annat som inte intresserar mig pa sin fritid. Han tyckte att jag skulle köpa Spotify för nagot ar sen. Da lyssnade jag och gjorde det. Har väl tredubblats sen dess sist jag kollade.
      /Annika

      Radera
    7. Det är ju också en slags analyser, tycker jag.

      Radera
    8. "Fast vad består då känslan av? Jag tänker att även Strängs metod är en slags analys."

      Ja. Antal godståg som passerar är nog ett indirekt mått på efterfrågan på svensk industriexport. Det är en variant av Men's underwear index.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Men%27s_underwear_index

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Just underkläder tycker jag är svårt att gå runt, oavsett ekonomi. Men för all del, jag ser reklam för kalsonger som kostar tresiffrigt (i reklamen alltså, så ordinarie pris är ännu högre) och det måste ju vara någon som köper skiten.

      Radera
    10. Jag misstänker att du köper nya kalsonger när de gamla går sönder. Men vanligt folk köper tydligen kalsonger med större mellanrum i kristider.

      "Just ask Kenneth Sanford, 59, of Capitol Heights, about his underwear. He said he usually buys new boxers every three months or so in maroon, black or white. But he had to stop working for medical reasons, and now he's having a hard time finding a new job.

      To save money, he doesn't go out for ribs with his friends and family as much anymore. And when he indulges, he gets one piña colada instead of two. He hasn't bought a new pair of underwear in at least eight months."

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Ja, när ska man annars köpa dem :-)? Jag försöker se till att ha ett lager så att jag slipper paniktvätta för att de är slut, för då kanske det inte sammanfaller med när elen är billig.

      Radera
    12. Överlager binder kapital. Du får räkna på om det är värt att ha några par extra kalsonger jämfört med att tvätta när elen är dyr. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. Jag tror inte att mitt kalsongförråd binder kapital :-)

      Radera
    14. Det gäller att prioritera. Arbetslöse Kenneth tar alltså bara EN drink när han är ute med vännerna för att äta revbensspjäll.
      Jag märker att vi har lite att jobba på här i min familj. Ena tonåringen konstaterade för ett tag sen att vi går ut på restaurang en eller två gånger per år och tyckte att det var alldeles lagom.

      Spargrisen

      Radera
    15. Restaurangbesök är ett typiskt exempel på sånt som inte blir roligare ju mer man gör det. Exklusiviteten försvinner med mängden och så förvandlar man guldkant till vardag.

      Radera
  3. Hej!För egen de har jag "knäckt koderna" för hur jag skall TJÄNA VÄLDIGT MYCKET PENGAR PÅ MINA PENGAR!!Den månadsutdelande ETF:en JGPI utgör grunden i alla mina tre olika konton.När man använder sig av värdepapper som ger dig pengar automatiskt via utdelningar så tjänar du pengar oavsett vilket värde du har på dina innehav vid varje givet tillfälle.För dessa månatliga utdelade pengarna väljer jag sedan om jag vill köpa fler andelar i ETF:en JGPI för att få ännu mer pengar som utdelning nästa månad och varje månad i framtiden eller om jag skall köpa i något annat värdepapper.Jag köper även andeler i utdelande fonder för en del av pengarna från JGPI för att sprida mina risker och för att förhoppningsvis få en högre avkastning på mitt kapital än om jag enbart hade investerare hela mitt kapital i JGPI.Jag köper också aktier som delar ut pengar som utdelning för att ytterligare sprida mina risker och förhoppningsvis även få en hyfsad totalavkastning. Jag föredrar aktier som delar ut pengar som utdelningar varje månad eller som kvartalsutdelning för jag vill ha pengar från utdelningar så snart det går efter att jag har köpt en utdelningsaktie.Jag är snart 58 år jag och vill inte bara få utdelning en gång om året då jag anser att det tillhör det förflutna i min värld.Det är månadsutdelningar som är att föredra när man vill TJÄNA MYCKET PENGAR PÅ SINA PENGAR.Många korta köp/sälja gör jag i aktier utan utdelning.Jag gör även många korta köp/sälj i fonder utan utdelning men som har stopptid kl.13.00 för köp eller sälj samma dag.Vid sälj så har jag oftast pengarna från t.ex. Avanza Zero på mitt konto mellan kl.09.15-10.00 dagen efter att jag sålde andelarna i fonden.Avanza Zero är en perfekt fond att köpa för maxbeloppet med 25000 kr på röda dagar när börsen går ner mycket.Man ser ganska bra innan kl.13.00 om börsen blir röd eller blå när man tittar på OMX-indexet som Avanza Zero följer.När man har en vinst på t.ex. 3-5% så säljer man på en blå dag när det har varit flera blåa dagar på raken.Jag gör även många korta köp/sälj i aktier utan utdelning för att "mjölka ut" minst 1000-2000 kr/sälj som jag sedan köper fler andelar i någon av mina utdelande fonder för att "säkra" mina vinster.Nu har ni fått grunderna för hur ni skall kunna TJÄNA VÄLDIGT MYCKET PENGAR PÅ ERA PENGAR.Det gäller att börja tjäna en 20-lapp i taget via utdelningar som sedan blir till 100-lappar som därefter blir till 200-lappar som så småningom blir till 500-lappar och som till slut blir till 1000-lappar.Jag bryr mig väldigt lite om vilket totalvärde alla mina innehav i olika värdepapper har varje givet ögonblick.Det viktigaste för mig är att jag varje månad tjäna pengar på mina pengar.Jag är ekonomiskt oberoende och jag fyller 58 år hösten 2024.Jag valde att "köpa mig fri" från ett arbetsliv som jag inte längre ville vara delaktig i 2018 när jag var 52 år.Lycka till med era investeringar.Detta var absolut sista gången som jag skriver om mina olika strategier som jag kombinerar för att få en så hög avkastning som möjligt till en så låg risk som möjligt.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har som sagt inget emot utdelningsaktier, men det viktiga för mig är att mina depåer stiger i värde.

      Man kan också vända på det. När jag köper en aktie gör jag det för att jag tror att företaget kan förvandla mina pengar till fler i sin verksamhet. När de ger pengarna tillbaka till mig genom utdelning är det på ett sätt ett svar, att "det kan vi inte".

      Radera
    2. Är det verkligen sista gången som du kommer att skriva om din strategi Peter Jansson? du har ju dragit på dig väldigt många negativa kommentarer på kort tid när du ständigt är inne och skriver hur du ska "tjäna pengar på dina pengar", "Mjölka börsen"
      mm. Jag har läst dina inlägg på Petruskos och kronantill miljonens blogg och det är ett ständigt babbel ifrån dig och nu är du alltså även här inne och skriver! det är ju fasiken helt otroligt att du inte kan sluta upp med detta jäkla spammande hela tiden!

      Radera
    3. Det var värst. Nästan så att du låter lite sur ;-)

      Radera
    4. Är du på riktigt Peter Jansson? 😂 Känns som du trollar på diverse forum.

      Radera
    5. Peter Jansson, du är inne på många bloggar och spammar. Snälla sluta skriv. Det är uppenbart att du inte har en aning om vad som genererar värde i bolag (och därmed dess aktier).

      Radera
  4. Hernhag är bra, han är långsiktig och sånt ger jag tummen upp för.

    Jag har själv pysslat lite med utdelningsaktier, det är kul men det gäller att man väljer stabila bolag.

    Men nu är jag tokinvesterad i tech-fonder med amerikanska innehav.

    Går som tåget, ligger plus 30 procent sen i höstas, så jag sitter som på nålar och väntar på att hela AI-hypen ska klinga av. :-)






    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte fortsätta åt samma håll hur länge som helst. Jag ligger neutralt och det har ju också gått larvigt bra.

      Radera
  5. En stor fördel med utdelande aktier är att man slipper courtaget (0,25% om det är belopp under 15k på Avanza) vid försäljning, samt slipper "oron" att sälja vid fel tidpunkt. Men det finns många nackdelar och själv börjar jag skifta över till utdelande fonder och ETFer istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På fonder slipper du (oftast) courtage utan får en löpande avgift istället.

      Radera
  6. Tack för boktipset, kanske något att läsa eller lyssna på om det skulle bli regnigt nu i sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det blir regnigt i sommar :-(

      Radera
    2. Skoja inte, jag springer ut o in mellan skurarna o försöker få något byggt, samtidigt som jag försöker hålla snigeljävlarna i schack. Men håller tummarna att vädret blir bättre om ett par veckor

      Radera
    3. Jag ser fram emot en helt normal sommar med både värme och en och annan regnskur så att bina hittar något att äta. Förra sommaren torkade ljungen först ut och sedan dränktes den.

      Radera
  7. Har inget att tillföra ämnet men kan ställa upp med lite Off Topic, böt bil igår.

    Bilar är kul, men jag byter så sällan jag kan. Nu var det dock dags av två anledningar. Min älskade upptrimmade racervolvo är dels ej speciellt ekonomisk både vad gäller skatt, försäkring och bensinförbrukning. Dumt i dagens läge.

    Sedan har den aldrig blivit sig själv efter förra vinterns hopp över större krondike. Det som först inte verkade så farligt utvecklas med allt mer skevande passformar och en myriad andra tecken på att den strukturella integriteten förvärras med tiden. Inte bra! Ihop med ett gäng andra saker som kostar flis att fixa så accepterade jag idag att det var dags att pensionera den bästa bil jag haft.

    Har testkört ett gäng kärror idag och kom just hem med den som för mig tickade i alla boxarna.

    En gangstersvart Nissan Note 2015. 0,4L/Milen landsväg, en tiondel i skatt jmf Volvon. 80 hkp ur en argt morrande trecylindersmotor jämfört med 270 hkp i Volvon.
    Men den känns inte trött om man kör den inom lagens råmärken och den känns tight o fräsch o modern. Bekväm att köra o grymt praktisk.

    Smaken är ju som röven, klöven, men jag tycker den ser helt ok ut utan att vara nån läcker sportbil direkt…

    Nu håller jag tummarna för att vi håller ihop i 10+ år! 😊👍🏼🚘

    Åkte under kvällen på att betala in ett års skatt direkt. Satt och log medan jag gjorde det! 300 kr. 👌Volvon kostade närmare 4000 kr.

    Jag är supernöjd! Kommer att bli såååå mycket billigare att äga o köra så tror det var ett bra och nödvändigt beslut i längden även om den grävde ett djupt hål i min livsviktiga överlevnadsbuffert. 👍
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Alldeles för ny bil för min smak :-)

      Radera
    2. Kul att du gillar bila JB! Påminner om Aygon jag hade för många år sedan, 3 cyl bensinare (som låter som en boxermotor)
      Tankade fullt för under 500, billig och rolig bil. Den hade inte ens AC, inget centrallås, obefintligt bagage så nog hade den en del racing attribut ;D

      Radera
    3. "Inte ens AC, inget centrallås".

      Jag har ägt arton bilar. Ingen har haft varken AC eller centrallås :-)

      Radera
    4. Hanna, vad kul med någon som har erfarenhet av ”minibilar”!

      AC är för mig den viktigaste säkerhetsdetaljen som finns på en bil, skulle aldrig köpa en utan.

      Jag tål kyla som en viking men i hetta slirar min hjärna på lamellerna. Jag är nog att jämföra med någon som har 2.0 promille om jag blir överhettad, jag funkar inte mellan öronen. Därför är AC ett måste för mig. Sedan skiter jag i alla fånigheter vad gäller värmesystem, men jag vill kunna vrida på en ratt o få det kallt, eller varmt!

      Det jag inte väntat mig var att man kan maximera utrymme så mycket i en så liten bil som Note är. Både baksäte, takhöjd och bagage är mer än funktionellt, det är rymligt.

      Sedan har jag centrallås, bluetooth och en massa andra finesser som ej är nödvändiga också, men i grunden är bilen rätt avskalad och inte mycket bjäfs som kan krångla. Det gillar jag.

      Fick mitt första felmeddelande redan idag. Efter lite googlande visade det sig att höger framdäck sjunkit lite under det perfekta lufttrycket på 2.3 bar och behövde en sekunds luftpuff på närmsta mack.

      Lufttryckssensorer runt om?!?

      Fan, är det en j*vla rymdfärja jag köpt? 😂
      /JB

      Radera
    5. Behovet av kyla i bilen brukar i Sverige vara en vecka om året. Veva ner rutan (japp, jag har inte elhissar heller) och problemet är löst. Är behovet stort vevar du ner höger bakruta maximalt och reglerar virvelvinden i bilen med förardörrens fönster.

      Ja, det är en rymdfärja. Lev med det eller köp äldre :-)

      Radera
    6. Jajamän småbilar är underskattade (även om jag gått ifrån det just nu)
      Tpms/däcktrycksensor är det nog lag på att ha numera, säkerhetsdetalj. Tycker det är bra att få en tidig varning om pyspunka så kan man ta sig till däckverkstad utan att byta till Reservhjul, om sådan ens existerar idag.

      Jag håller nog med Sparo ang AC, men det är nog för att jag är väldigt frusen av mig, bränslevärmare för uppvärmd kupé före AC skulle jag säga :)

      Jag är uppväxt med bilsemester i södra Europa så jag är nog lite härdad.

      Radera
    7. Reservhjul, domkraft och fälgkors existerar idag, i mina bilar. Jag skulle aldrig åka hemifrån utan. AC och däcktryckssensor går däremot helt fint att köra utan. Det får mig att tänka på Ole Bramseruds "vibrasjonsdempere":
      https://www.youtube.com/watch?v=5mPsaezefYA

      Radera
  8. Jag är väl fånig men jag börjar redan känna viss materiell kärlek till min sparbössa till åkdon. Den är så trevlig o lättkörd o värde för pengarna så det finns inte. Att den inte är något fartmonster får mig bara att köra mera avslappnat. Den går som en klocka lugnt och fint i 120 även om det tar några sekunder extra upp dit, det är det enda jag behöver i fartväg.

    Jag blir påmind om bilen jag saknar mest, min gamla Renault 5 -79, min första bil. Den hade liksom en själ, även om växelspak o bakhjul kunde lossna eller motorn frysa ihop under färd.

    Nu ska jag bara komma på ett bra smeknamn på min nya vapendragare, det står still för tillfället.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilar har själ. Och en del har bestämt sig för att jävlas in i kaklet :-(

      Radera
    2. Nu lägger jag in min sista kommentar om mina bilar, men detta är för sjukt för att inte nämna, inom temat att bilar har själ.

      När det väl var dags att uppgradera från min kära Renault så kom jag över en av samma märke som jag köpte nu, en Nissan Sunny GTI -87. Förutom att den var ett stort skämt som GTI och allmänt plastig så var det faktiskt en jädra bra och driftsäker bil som jag var nöjd med i många år innan jag frontade ett rådjur i 130.

      Jag fick några dagar på mig från bilfirman som sålde den lite vid sidan om att säkra ett räntefritt lån på 35k från min älskade morfar att återbetalas på ett år vilket skedde. Han, och jag, var nog lika nöjda över att träffas kvällsvis var månad då jag betalade igen en tolftedel.

      Det sjuka var, och nu förväntar jag mig ej att alla ska tro mig, men det är faktiskt 100% sant, när jag åkte och hittade Sunnyn så hoppade någon luftslang ur på Renaulten. Hittade jag snart o vi rullade igen. Sedan, veckan som gick medan jag fixade pengar till köp så pajade båda låsmekanismerna till vänster o höger säkerhetsbälte fram.

      Jag har sparat det bästa till sist. När jag kom ut från banken där jag hämtat kontanterna min kära morfar lånat mig så hade renaulten pissat ur sig hela kylaren! Helt sjukt, förstår om jag inte blir trodd.

      Det var max två kilometer till bilaffären iaf så jag körde dit o genomförde affären.

      Mitt svar på frågan ”nu när affären är klar, ärligt talat, är det något fel på Renaulten” så svarade jag bara nej och åkte därifrån. Jag vill aldrig lura någon men har ett undantag. Bilhandlare.
      /JB

      Radera
    3. Tala alltid sanning. Eller sannolikt.

      Radera
    4. Sannolikt är det definitivt inte men sant.

      Älskar Hasse & Tage.
      /JB

      Radera
  9. Den röde bysten med svart basker i bakgrunden. Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den följde med huset. Jag intalar mig att jag inte hunnit sälja den, men samtidigt påminner den mig om när jag var här på visning och funderade över om jag kunde tänka mig att bo här. Så jag antar att den börjar samla ihop till ett nostalgiskt värde.

      Radera
    2. Tycker den gör sig bra där!
      /JB

      Radera
    3. Jag är osäker på det, men har ändå inte tid nu.

      Radera