fredag 7 juni 2024

Gårdsförsäljningen bidde en tummetott

Gårdsförsäljning av alkohol har varit på tapeten länge. För ett år sedan konstaterade jag att den ansvarige ministern Jakob Forssmed, kd, inte var intresserad av att införa detta. Regeringen gick till val på förslaget så han kunde inte säga det rätt ut, men det var uppenbart att han inte hade för avsikt att driva frågan om att ge bönder och mikrobryggerier möjlighet att sälja alkohol på hemmaplan.

Två år in i mandatperioden lyckades regeringen ändå komma till skott. Övriga partier i Tidölaget (är det bara jag som får associationer till sex med djur av det namnet?) har betonat att det inte fick bli för stora begränsningar i förslaget, men det är precis vad det har blivit. Man ska t ex bara få handla i samband med en rundvandring eller föreläsning när kunden redan betalat för själva besöket.

På så vis rör det sig inte om detaljhandel utan om besöksnäring, där besöket har ett värde i sig, säger Forssmed.


Han försökte sälja hembryggt öl, den fan!

Jag har själv mycket beskedliga alkoholvanor, så det här förslaget hade inte ens rört mig om jag bott i Sverige, men jag kan inte begripa varför en kristdemokratisk minister skulle vara bättre lämpad att bestämma vad jag dricka än vad jag själv är. Och vad värre är, detta hade kunnat göra stor skillnad för lantbrukares och livsmedelsföretagares chanser att överleva. Nu blev det en kompromiss som knappast gläder någon.

Heja Sverige, friskt humör –
cykelhjälm och testat smör!

98 kommentarer:

  1. Förstår inte. Det är inget som helst problem i dag för oss att själva bestämma vad vi vill dricka. Och även den som inte råkar bo i en storstad kan utan problem få tillgång till *allt* som säljs i Sverige, och till få det hemkört. Vad jag *inte* vill ha är internationella alkoholproducenter som köper upp en gård här och där (nära storstäder), bygger till en hangar eller två och fyller på med billig, billig, billig dricka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statens butik, den enda som får sälja alkohol, kan helt utan motivering bestämma att du inte får handla där. Det kallar inte jag "inget som helst problem i dag för oss att själva bestämma".

      Risken att utländska aktörer försöker kringgå systemet blir högre ju mer regleringar det är.

      Radera
    2. Nu anstränger du dig. Är det verkligen ett problem att Systembolaget "helt utan motivering kan bestämma att du inte får handla där"? På vilket sätt? Andra skäl än om du inte har åldern inne, är berusad, misstänks för langning?

      Radera
    3. Staten har bestämt vad du får dricka, det är det som finns i utbudet. Valfri Publix i Florida har minst lika stort utbud, till bättre pris.

      Det stora problemet är att staten anser att staten ska lägga sig i vad människor dricker och när eller var de får köpa alkohol. Att kunna köpa vin och öl på den lokala mataffären har trots allt ett stort värde både vad det gäller frihet och att det är praktiskt.

      Radera
    4. Vad gäller sprit har Publix 1 735 produkter, att jämföras med Systembolagets 4 946 produkter. Dumma staten.

      Nu är det ganska långt till Florida, men jag har rest en del i Europa. Visst, det finns öl, vin och sprit i den lokala mataffären, men utbudet är ändå rätt begränsat. Ofta är det priset som är den viktigaste faktorn för vad som finns att tillgå. Samtidigt finns det specialistbutiker med allt från whisky från 50-talet till brutalt dyra viner. Men. De. Är. Få. Glöm något större utbud utanför storstäderna.

      Jomenvisst, jättepraktiskt att knalla ner till närmaste sunklivs och köpa sig något billigt, billigt, billigt. Gör det du.

      Radera
    5. Vi kan väl låta Systembolaget konkurrera med privata alternativ, så får du fortsätta handla där. Att jag inte kan köpa en flaska vin på ICA när jag köper middag är verkligen en kvarleva från DDRSverige. Jag bor dessutom i en stad med 100 000 invånare med bara ett Systembolag som ligger centralt. De två andra ligger i köpcentrum i anslutning till motorvägar.

      Radera
    6. Ah, Leif. Det gamla DDR-argumentet. Du kanske är rullstolsburen och behöver färdtjänst, då kan jag förstå att det blir besvärligt. Men du, det går att få drickat hemlevererat. Bara att bunkra upp.

      Radera
    7. Anonym; du har gott om specialbutiker i US som har långt fler sorter än bolaget. Dessutom har inte det lokala bolaget alla sorter utan du måste beställa dit. Det är inget argument.

      Vad det gäller ditt sätt att argumentera med Leif med påhopp om rullstolsburen och liknande så är det en tramsig och infantil nivå. Har du prövat att få hemleverans av bolaget? Det kostar mycket och kräver volym.

      Det är och förblir DDR när det gäller statens överförmynderi. Om bolaget hade fungerat skulle vi inte ha alkoholister. Gå till valfritt bolag och ta en titt inom 100 meter radie så hittar du en hel hög alkoholister. Skulle vi ha fler om bolaget inte fanns? Knappast.

      Radera
    8. Anonym: du förstår inte det centrala. Som libertarian vill man bestämma själv när man vill handla och var. Jag anser att människor själva är helt kapabla att styra sina egna liv, till skillnad från staten, som agerar som förmyndare.
      /Christoffer S.

      Radera
    9. Nu flyttar du fokus från Publix. Nyckelordet är "specialbutiker", som inte finns överallt.

      Ja, jag beställer gärna hemleverans, och har inget problem med att betala för det.

      Vad tror du själv, skulle antalet alkoholrelaterade problem och misshandelsfall minska eller öka om det finns billig alkohol i varje liten närlivs?

      Radera
    10. Hur flyttade jag fokus från Publix? Det är ingen specialbutik, det är en livsmedelsbutik. Men specialbutiker hittar du fler av i USA än systembolag i Sverige.

      Bra att du beställer hemleverans, men sakfrågan här handlar om att kunna handla alkohol när man ändå handlar mat.

      Sedan är svaret nej. Jag tror inte alkoholrelaterade problem skulle öka om folk kunde köpa alkohol i matbutiken. De länder som har det så har inte fler problem än vad vi har.

      Vad du inte vill förstå är att vuxna människor ska vara fria att ta sina egna beslut. Leder det till problem så får problemen hanteras oavsett om det är alkohol eller spel som leder till problemen. Återigen, systembolaget eller svenska spel har inte förhindrat folk från att bli vare sig spelmissbrukare eller alkoholister. Det sker ändå.

      Radera
    11. Jag vill vara fri att köra min bil på vänster sida, precis hur fort jag vill.

      Radera
    12. Anonym 09.19: Jag håller med The Money Cowboy, strax under din kommentar. Staten bestämmer allt från utbud till kunder och i praktiken vilka producenter som ska få finnas. Jag ser många uppenbara problem med detta, som i alla monopol.

      Anonym 12.28: "Om det finns billig alkohol i varje liten närlivs". Vem är det nu som flyttar fokus? Här diskuteras om bönder och mikrobryggerier ska få sälja exempelvis lite cider utan att kunden bokar en betald föreläsning.

      Anonym 10.36 (kanske samma som 09.19, svårt att veta när ni inte orkar skriva en signatur): Det är väl inte antalet som bestämmer om det är en bra butik. Det finns en massa butiker som är jättestora, men där jag tycker att samtliga produkter är ointressanta, åtminstone till det pris de utannonseras för (som också lär påverkas om det enligt lag inte får finnas konkurrenter).

      Anonym 12.13: Hemleverans är inte heller gratis. Men gillar man inte fraktpriset kan man ju alltid gå till en konkur... Nej, visst nej.

      Radera
    13. Sorry, det sista var till "Anonym 12.28".

      Radera
    14. Snacka om halmgubbe! Eller att göra en höna av en fjäder om ni föredrar det uttrycket.

      Att få sälja lokalproducerat är inte lika med att bygga fabriker och ha storskalig produktion. Klarar man inte av att reda ut det så kanske man inte ska delta i valen.

      Radera
    15. Det finns kanske en risk, men då får man väl lösa det. Annars måste allt förbjudas eftersom bilar kan köra ihjäl spädbarn, vatten dränka icke-simkunniga osv.

      Radera
  2. Själv tycker jag att staten gärna kan ge fan i vad jag väljer att dricka eller inte dricka.

    Det största värdet med gårdsförsäljningen är att det kunde vara början till slutet för monopolet. Gissningsvis är det därför sossehögern håller emot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vilket sätt bestämmer staten vad du ska dricka? Tror du på fullt allvar att utbudet blir större om Systembolaget läggs ner?

      Radera
    2. Det spelar ingen roll. Att staten ens tycker sig ha rätten att påverka är problemet.

      Radera
    3. Ah. Så mycket bättre att stora alkoholproducenter har den rätten. Visst.

      Radera
    4. Antar att det är det som hänt i Finland, de som liksom Sverige har ett Alko-holmonopol. Därtill har de även gårdsförsäljning sedan 1995.
      Antar att efter snart 30 år med gårdsförsäljning så är Alko-butikerna endast kulisser för förbipasserande politiker att kunna peka på och för att kunna säga att det forfarande finns ett butiksmonopol?

      Hur lång är början på slutet - är det så länge så att det man säger ska inträffa till slut inträffar?

      Radera
    5. "Tror du på fullt allvar att utbudet blir större om Systembolaget läggs ner?"

      Systembolaget behöver inte läggas ner. Finns det en marknad för dem kommer det att finnas kvar. Och finns det ingen marknad, vad ska de då finnas för?

      I en fri marknad blir utbudet så stort som marknaden bestämmer.

      Radera
  3. Tror inte detta sätter käppar i hjulet för någon som bara vill kränga öl. Glänta lite på lagårdsdörren bara, sen är "rundturen" klar, eller "Inträde 50:-, en öl ingår", eller vad som minimum krävs.
    Det enda som antagligen händer är att vi får en ny tillsynsmyndighet. Eller finns det redan? Då behöver den säkert bli minst dubbelt så stor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att det i praktiken kan gå att gå runt lagstiftningen (i Norge kan jag köpa mjölk från en bonde som "tilfeldig kunde", men jag kan inte boka upp att jag kommer och handlar varje torsdag kl 17), men det är ingen bra lagstiftning om man ska behöva kringgå den.

      Klart det blir en ny tillsynsmyndighet, det finns ju "liberaler" i regeringen :-(

      Radera
  4. Skulle det inte underlättas för smaföretagare? Det hela är sa fanigt, att sälja lite hemkört är väl inte hela världen. Jag ser inte framför mig langa köer till de sma bryggerierna.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om detta gäller väldigt få, men det kan vara nog så viktigt för dem.

      Radera
  5. Jag är av politisk princip motståndare till systembolaget och statliga monopol, tveklöst.

    Men för mig personligen har jag inga direkta problem med det. Då är jag ingen som spottar i glaset utan frekventerar deras butiker med viss regelbundenhet och glädje.

    Gårdsbutiksförsäljning vill jag dock bara ha rull på så mycket som möjligt, inklusive alkoholhaltig dryck och utan fåniga folkpartiskiska ritualer inblandade.

    Köper som nu gärna mina potatisar, jordgubbar, ägg, tomater o en del andra varor i de kringliggande gårdsbutikerna.
    Tror icke på att försäljning av alkohol skulle leda till ett hejdlöst supande av billig alkohol.

    Snarare torde det bli som nu. Ok, potatis o ägg köper jag billigare o bättre än på storbutiken. Men annars får man mest betala lite mera för produkter med sjukt mycket högre kvalitet.

    Tänker mig att det vore på samma linje som nu, en lokal äppelciderproducent, alkoholfri.
    Den är så sjukt god att man tappar hakan, på en helt annan planet än den kemiska röran som säljs i storbutiken.
    Men då kostar en flaska skjortan också. Men vore jag gjord av pengar skulle jag ständigt ha en back i svalen.

    Tänker mig att gårdförsäljning snarare skulle leda till detta, grym kvalitet (efter marknadens gallring, survival of the fittest) till priser över motsvarande på systemet. Precis som små fina mikrobryggerier för öl.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig personligen kvittar det också. Jag har inte varit på Systembolaget på flera år och aldrig varit in till den norska motsvarigheten Vinmonopolet.

      Men jag tror inte heller att det här skulle förändra vare sig alkoholkonsumtionen eller Systembolaget.

      Radera
  6. Själva idén var ju att skapa ökade förutsättningar för kreativa lantbrukare att överleva, plus ge oss konsumenter ett större utbud med betydligt högre kvalité (annars lär nog butiken gå i konken).
    Men KD lyckas som vanligt att aldrig se poängen med ökad frihet och större valfrihet. Kan inte KD bli en lokalavdelning till sossarna istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela riksdagen består väl av olika fraktioner av sossar...

      Radera
    2. Jag förstår inte heller KD här och misstänker att det finns något religiöst argument i grunden (eller att de är rädda att tappa de kärnväljare som ännu inte hunnit dö).

      Åtta nyanser av rött...

      Radera
  7. Jag tycker det förslag som lanserades i någon tidningsartikel på debatt/ledare/insändarplats för några år sen var ett smart sätt att lösa hela frågan om gårdsförsäljning: Låt helt enkelt intresserade tillverkare bli ombud för Systembolaget, såna finns det ju gott om runtom i landet och några fler som därmed kan sälja sina lokalt producerade drycker vore inte fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt på den linjen. Ett utbud utöver det Systembolaget säljer men via dem för att vi ändå har godkännande från EU. Vi vet vad vi har men inte vad vi får och det går inte att få tillbaka om det försvinner. Vet inte om det finns någon enskild butik inom EU med samma utbud (kanske någon annan vet?) men små lokala producenter och ett stort utbud är två olika frågor. Gillar för övrigt små producenter överlag. Potatis, mejeriprodukter och så vidare.
      /Annette

      Radera
    2. Ja det var ett sosseförslag. Ni känner väl till att på ena sidan av deras högkvarter på Sveavägen 68 så finns ett systembolag och på andra sidan en Konsumaffär. Antagligen skulle varken Konsum eller Bolaget gå runt om inte Sossarna fanns vägg-i-vägg.
      Kanske även därför det hänger så mycket journalister där väldigt ofta, då kan de passa på att gå på Bolaget under arbetstid utan att det märks :-)

      Radera
    3. Stefan: Jag tror att det är ett rigoröst regelverk för att bli ombud för Systembolaget. Den eller de med den makten lär inte vilja släppa på den i första taget.

      Annette: Jag älskar att handla direkt från bönder. Jag får bättre grejer till lägre pris och vi slipper göda någon fet handlare.

      Radera
  8. Staten bestämmer mycket mer än vilken alkohol som får säljas. Staten gör det av folkhälsoskäl. Staten förbjuder t ex medborgare att inmundiga hundratals olika narkotikum. Du som vuxen får inte ta eget ansvar därvidlag. Staten förbjuder mjölk som inte är pastöriserad att säljas, även det av folkhälsoskäl för på den tiden folk höll på att dricka opastöriserad hände det sig ofta att de blev bakterieförgiftade. Och inte bara mat förresten. Staten bestämmer vilka vapen folk får ha, vilka bilar som för köras och av vem. Och båtar. Flygplan. Ja, det finns faktiskt ingen hejd på vilka regler staten sätter upp när det gäller att skydda människors liv och hälsa. Men när det gäller alkohol blir det ett himla liv på (halva) folket. Jag finner detta mycket märkligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är alkoholromantiker som vill ha dygnet runt-tillgång till "fin" öl, vin och sprit i närmaste närlivs, till låga priser. Någon sorts protest mot staten, utan vidare tanke bakom.

      Radera
    2. Gustav:
      Det där var allt haltande jämförelser. Vi talar om livsmedel, inte flygplan och båtar. Dessutom har inte tillverkning av flygplan och andra saker statligt monopol, men att det finns krav på säkerhet är väl ändå rimligt. När det gäller opastöriserad mjölk riskerar man att bli allvarligt sjuk - det blir man inte av ett glas vin. Och återigen, vi har inte statligt monopol på försäljning av mjölk eller andra livsmedel, det är det saken gäller. Att det finns behov av att säkerställa kvalitet, innehåll och säkerhet med en produkt har ingenting med statliga monopol att göra.

      Som vanligt blandar sossar äpplen och päron och glider ifrån sakfrågan och anklagar/smutskastar motståndarna utan att komma med egna argument. Det är löjligt, och vi andra har genomskådat det för decennier sedan.
      /Christoffer S,

      Radera
    3. Christoffer, du är rätt duktig på att själv glida ifrån sakfrågan, allt för att din tes ska hålla. Trist.

      Radera
    4. Vad surrar du om? Jag kommenterade din infantila kommentar. Du är inte ens läskunnig, alltså?

      Radera
    5. Ja, staten bestämmer mycket annat, men jag ser inte varför de därför måste få bestämma även detta.

      Jag dricker för övrigt bara opastöriserad och ohomogeniserad mjölk och hoppas få fortsätta att göra det.

      Radera
    6. Christoffer, nu förstår jag inte. Kan du skriva litet långsammare?

      Radera
  9. Hur lång tid har det tagit egentligen? Monopolet är godkänt av eu så släpper man in en liten kiosk som ska sälja så drar EU in sitt godkännande och alla butiker får därefter sälja. Lite korkat resonemang. Liberalerna? Var står de i frågan? Fritt fram eller begränsat? Detta förslag som de lagt fram kunde de lägga fram från dag ett. Vad har denna byråkratiska effektiviteten i frågan räknat i kronor av givit landet Sverige i inkomstbortfall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är egentligen förvånad att det är KD som bromsar och inte L, som annars brukar vara mest för regleringar och myndighetsmakt och minst för frihet.

      Radera
  10. Bra poäng Gustav. Och du pekar på något i sig intressant - att vissa ämnen upprör många (?) medan ingen verkar bry sig det minsta om andra lika viktiga eller t o m viktigare ämnen. De som är emot statliga monopol har de kanske något emot t ex storbolagens monopolställning? Är det någon utanför storstäderna som fått större utbud när apoteksmonopolet avvecklades (svar nej)? Jag tror tyvärr att samma sak skulle hända om Systembolaget avskaffades.
    För egen del dricker jag sällan alkohol och systembolagets utbud är mer än tillräckligt för mitt och mina gästers behov. Men jag uppskattar att det finns ett (i mitt tycke) stort utbud och att det går att beställa även till mindre orter.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att storbolag har vad som kan liknas vid ev monopolställning är inte samma sak som att staten driver bolag och förbjuder andra att verka på samma. Det är en fri marknad, men för att undvika just monopolstälning finns det kontroll av denna. T.ex. går vissa bolagsköp inte igenom av konkurrensskäl av just denna orsak.

      "Vissa ämnen upprör", ja det är korrekt. Men just nu finns inte många andra monopol att uppröras över, tack och lov. Sedan apoteksmonopolet föll finns det fler apotek än någonsin, och visst det finna ibland inte det man vill ha, men beställ då via webben.
      /Christoffer S.

      Radera
    2. Det beror allt på var man bor. En av mina systrar bor i glesbygd med några mil till närmaste livsmedelsbutik. Inget apotek eller systembolag och posten tänkte ställa in postgången för några år sedan så beställa hem varor är inget ’bara’ för dem inte.
      En annan av mina systrar bor just nu i ett utomeuropeiskt land (där är hemleverans kutym) men när de flyttar hem kommer de att bo Sthlms innerstad och där kan de självklart välja och vraka.
      Även jag som bor i en mellanstor stad har alternativ (både apotek och paketleverantörer) men poängen är att även om det går att beställa via webben måste även leveranser fungera så det är flera led inblandade.
      /Annette

      Radera
    3. Privata monopol och oligopol bekämpas med lagstiftning medan statliga monopol skyddas med densamma. I övrigt håller jag med om att det även är ett problem när privata företag skaffar sig otillbörlig makt.

      Radera
  11. Lite OT men för mig näraliggande. Ni som ogillar Systembolaget - vad tycker ni om åldersgränsen för att köpa alkohol ( men även tobaksprodukter)? Är bara nyfiken för debatten blir gärna enkelspårig.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vara 18 årsgräns. Är man myndig så är man.

      Radera
    2. Eller så höjer man åldersgränsen för tobak,

      Radera
    3. Håller med Leif, är man myndig så är man. 18 år.
      /JB

      Radera
    4. Med tanke på hjärnans utveckling pågår till ca 25 års ålder så är det givetvis så att åldern ska höjas - inte sänkas - till 25 år. Glöm övriga lägre åldersgränser, det är 25 år som ska gälla.

      Radera
    5. Jag lutar numera åt det hållet. Den del som utvecklas sist i hjärnan är främre delen som bl a handlar om impulskontroll. Knappast någon påstår väl att den var klokare eller lika klok vid 18 som senare.
      /Annette

      Radera
    6. Jag tycker egentligen också 18, men kan leva med 20 på alkohol. Något jag däremot tycker skulle införas idag (eller helst igår) är att alla som köper något med åldersgräns skulle tvingas visa leg vid varje köptillfälle, oavsett ålder. Då skulle vi slippa alla okunniga eller slöa expediter som gör en felaktig bedömning eller inte vågar fråga.

      Radera
  12. Det går fortfarande att köpa T-Sprit på macken dygnet runt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är den ekologisk och närproducerad? Sånt är viktigt för fåtöljrebellerna.

      Radera
    2. Den är iaf röd.
      Kommer ihåg en fest i min ungdom då en tom T-rödsflaska fylldes med vodka och ett par skvättar röd karamellfärg. Givetvis öppnades även en riktig flaska T-röd.
      Morgonen efter var båda tomma.
      /JB

      Radera
    3. Du fick mig att tänka på en nerdekad alkis som klev på bussen, han stank både av T-röd och piss så folk drog sig undan om man säger så. Bara lukten är ju vidrig så hur det går att dricka är för mig en gåta även om jag vet att beroendet styr.
      /Annette

      Radera
    4. Höll mig till starköl Anette så är oskyldig. Men att det var en bunt folk som mådde som urvridna rävar dagen efter kan jag vittna om.
      /JB

      Radera
    5. https://www.youtube.com/watch?v=8HtGzDED5nQ

      Radera
    6. Glad för din skull JB och tråkigt för de som drack T-röd, det måste ha varit en hemsk upplevelse både när den dracks och efteråt. Ryser vid blotta tanken..
      /Annette

      Radera
  13. Det är precis som väntat för det ligger inte i linje med statens övergripande mål att avveckla bönderna och dess verksamhet i så stor omfattning som möjligt - att då ge bönder et al chans till extra inkomst står i bjärt kontrast till det.
    Och att dessutom substansen är en fråga för den religöst inriktade nyare delen av befolkningen - de som utgör framtida väljarunderlag - gör att en utvidgning/liberalisering knappast ligger för de som är beroende av väljarstöd för sin försörjning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att tanken tänkts.

      Radera
  14. OT: ser att SVT skriver
    Länsstyrelsen: Främst unga örnar som angriper kalvar

    Att socialdemokraterna minsta numera övar sig på försvarslösa djur kom lite som en överraskning för mig, men jag antar att det ska böjas i tid det som krokigt ska bli - senare kan man avancera och angripa sina motståndare; förr var det Moderaterna i årtionde efter årtionde, numera är det Sverigedemokraterna

    OBS, spår av ironi kan förekomma i texten, här tydligt utskrivet för er som inte förstår - jag riktar mig speciellt till TV4-journalister här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att tv4 avslöjade att SD är nazister är väl inte så konstigt, eftersom dom är det, har altid varit det och kommar altid vara nazister.

      Radera
    2. Kul att höra att jag varit nazist i 30 år. Du får gärna förtydliga så jag kan förstå och bemöta.
      //JB

      Radera
    3. Det där med kalvarna och unga örnar hittar jag inte.

      Diskussionen om att Sveriges mest Israelvänliga parti skulle vara nazister kan ni väl hitta någon annan plats att diskutera än ett blogginlägg om gårdsförsäljning av alkohol?

      Radera
    4. Så 30% av befolkningen är nazister? Ok.

      Radera
    5. Fråga valfri jude eller israel om dom litar på Sd, så får du svaret om dom är det mest israelvänliga partiet i Sverige.

      Radera
    6. Nej, för jag skiter i vad de anser om detta. Istället tänker jag fråga dig vad nazism eller Israel har att göra i kommentarsfältet till ett blogginlägg om gårdsförsäljning av alkohol i Sverige?

      Radera
  15. Den var kul, länge sedan jag hörde talas om Unga Örnar ;-)
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. Jag vet inte om de finns längre.

      Radera
  16. https://youtu.be/0HAWy_A7FvU?si=WUE8WLsm7Qg6tX9o

    Micdrop.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är detta? Totte Wallin var inte igår man såg.

      Radera
    2. Är det inte så att snickarjäveln gjorde vin av vatten och inte öl... Det står väl så i någon fantasy-bok som börjar på b, men kommer inte ihåg vilken...

      Radera
    3. Det ringer en klocka. Antagligen JRR Tolkiens Bilbo.

      Radera
    4. Attans. Min micdrop slog tillbaka på mig själv, skulle ju varit från starten! 😂

      https://youtu.be/0HAWy_A7FvU?si=tpo7lX6Xsi-WV67o

      /JB

      Radera
    5. Utan att ha läst raderna så går mina tankar direkt till Terry Pratchett. Låter exakt som något som han hade kunnat skriva.
      /JB

      Radera
    6. Det kan ha varit han som skrev Bibeln ja.

      Radera
  17. Jag har faktiskt uppfattat det som att benämningen "Tidölaget" uppstått just för att göra narr av dem, för att det låter som tidelag. Jag kan inte minnas att jag hört/sett att nyhetsmedier som försöker förhålla sig neutrala använder det ordet. De brukar väl använda ord som regeringsunderlaget / tidösamarbetet /tidöpartierna.
    /Lizzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det kanske. Överhuvudtaget tycker jag att ord som "laget" är ett hån mot politiken. Det är ingen jävla fotbollsmatch :-)

      Radera
    2. Så har jag också uppfattat det. Undrar om inte Wilderäng/cornuopia var först?

      Radera
    3. Möjligt, jag har inte varit inne där på några år.

      Radera
  18. Jag tror nästan att bloggen haft finbesök av självaste generaldirektören för systembolaget idag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas och tror att hon har något bättre för sig än att trolla här. Det hoppas jag i och för sig med alla människor.

      Radera
  19. Att förbjuda dylik försäljning är helt i linje med att kalla sig för skällsnamnet Liberal.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk när ordet liberal inte var liktydigt med paragrafryttare som vill se Sverige styras från Bryssel och Washington.

      Radera
  20. Jag struntar i om det blir gårdsförsäljning eller inte, smidigt att köpa på systemet ändå. Jag beställer ibland till mitt Ica ombud , det blir billigare än att behöva betala för en rundvandring som säkert är jätte trist.
    Vart både på Guinness och jameson
    Bla bla bla
    Annars kan vi svenska åka till Tyskland och köpa öl och sprit som görs i Sverige , undra vad miljöpartiet tycker om de. 😆

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsättning
      Håller med sparo , håll er till samtals ämnet eller skaffa en egen blogg.

      Radera
    2. Som kund är jag också helt tillfreds med Systembolaget, men gårdsförsäljning kunde göra att bondeskrået överlever. Alla kan ju inte producera mjöl av skalbaggar och syrsor.

      Radera
    3. Undviker att tala om eller för ”mitt” parti av både respekt för Sparo samt att jag inte tycker det hör hemma här.

      Eventuella tillrättavisningar tar jag direkt utan att ifrågasätta om jag ändå gått över gränsen enligt Sparo. Detta är som sagt hans blogg och inte min.

      Mitt personliga tyckande är jag dock öppen med precis som alla andra. Samt att jag förbehåller mig rätten att ej stillatigande ta idiotier och attacker mot mig, om än som tillhörande ett parti.

      Det tycker jag är rimligt.
      /JB

      Radera
    4. Det uppskattas. Det händer att jag skriver om politik, i undantagsfall till och med partipolitik. Men när det börjar skrikas förolämpningar i kommentarsfältet som inte har att göra med ämnet i inlägget tröttnar jag.

      Radera
  21. Svar
    1. Det här känns som en referens långt över mitt huvud.

      Radera
  22. Jag kan gå ner och köpa ca 40 sorters starköl, whiskey på 4 liters plastdunk etc. Dygnet runt, alla dagar. Ser mer eller mindre noll alkoholister. Ansvarstagande befolkning klarar av att ha fri tillgång. Väldigt svårt att se att gårdsförsäljning skulle orsaka problem i Sverige som inte redan finns pga Systembolaget, 2.8:or, 3.5:or och Öresundsbron. Är jag måhända naiv i denna fråga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också svårt att detta ska påverka.

      Radera