fredag 31 mars 2023

Fyra år går fort

Frågan om gårdsförsäljning av öl och vin har stötts och blötts i många år. Förespråkarna vill ge bönder möjligheten att sälja egenproducerade alkoholhaltiga drycker på hemmaplan precis som de säljer ägg och morötter. Motståndarna är rädda för utbredd alkoholism om inte Systembolagets monopol värnas. Jag tänkte inte gå in i den diskussionen mer än att påpeka att Systembolagets monopol rent praktiskt föll med EG-inträdet 1995, så det blir nog svårt att upprätthålla det.

Istället tänkte jag fokusera på politikens skrattretande långsamhet. Med 3,5 år till nästa val och trots att både hans egen partiledare och statsministern gett grönt ljus säger socialminister Forssmed (kd) att han inte kan garantera att förslaget hinner läggas under denna mandatperiod.

Tacka tusan för att man tappar tron på både politiken och politikerna med sådana ledtider. Det betyder ju att till och med i frågor där riksdagsmajoriteten är överens krävs att majoriteten hålls i minst två val. Då handlar detta alltså inte om att överge neutraliteten eller upphäva den fria rörligheten i Norden utan om en relativt obetydlig skitfråga.

Fast för berörda bönder är det såklart ingen skitfråga. De har fått höjda el- och dieselkostnader och många av dem kämpar för sin existens. Att kunna sälja mer av sina produkter direkt till konsument utan att dela med sig till giriga grossister kan göra stor skillnad. Men tydligen inte så stor skillnad att socialministern har tänkt öka arbetstakten.

36 kommentarer:

  1. Rädslan för alkoholism är löjlig. Den som är eller riskerar bli alkoholist kommer naturligtvis inte leta upp någon bonde för att köpa en pilsner.

    Men håller inte med om att politikers långsamhet är skrattretande, det är snarare deprimerande. Inte fan ska det behöva ta tre år att besluta om något de flesta är överens om, även med beaktande att arbetstiden är 3-dagars vecka 9 månader per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det låter långsökt. Snackar vi "bänkalkisar" vore det helt galet.

      Ja, jag får inte ihop bilden av att riksdagspolitiker jobbar jättemycket med att de bara är på plats tre dagar i veckan och att många klarar att driva företag eller plugga på heltid vid sidan om.

      Radera
  2. Komplicerad fråga. Tillåter man att svenska företag säljer sin egen alkohol utan inblandning av Systembolaget kan det ses som att europeiska företag diskrimineras och då kan Systembolagets monopolundantag vara hotat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast så mycket som EU historiskt värnat om lantbrukare borde det inte vara omöjligt. Om man vill, men jag tror att det är där det fallerar.

      Radera
  3. Jag undrar mest hur det kommer sig att 99.99% av jordens befolkning inte dör i skrumplever varje år? Eller hur det kommer sig att resten av världen överhuvudtaget fungerar?

    De har ju trots allt inte det exceptionellt viktiga alkoholmonopolet.

    Min lösning vore att sluta tramsa och lägg ner eländet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige kan 5 procent av alla dödsfall kopplas till alkoholrelaterade sjukdomar. Svanemangs siffra är ju meningslös eftersom de flesta människor inte dör ett vanligt år men kanske ändå är intresserade av att leva vidare. Tillkommer gör olyckor och våld.

      Radera
    2. Alkoholism är ett jätteproblem på många platser, och alltid en tragedi i det enskilda fallet. Inte bara för de som drabbas utan kanske ännu mer för deras anhöriga.

      Frågan är om gårdsförsäljning av öl och vin gör problemen större. Jag har svårt att tro det.

      Radera
    3. Ganska historielöst. Sverige höll bokstavligen på att supa ihjäl sig. Det höll på att gå igenom en lag som skulle totalförbjuda alkohol, folket röstade och det blev 48,8 procent som röstade för och 50,8 procent emot. Det säger ganska mycket om svenskarnas drickande.

      Radera
  4. Håller med om att det är löjligt lång tid och riktigt dåligt. Men för att sätta det i perspektiv så är haveriet värre när det gäller politiska beslut (och ickebeslut) som påverkat svensk elförsörjning och bränsleförsörjning. Detta har pågått under många år och berör bönderna betydligt mer än gårdsförsäljning av alkohol.
    För att få en uppfattning om politiskt spel med stora konsekvenser kan jag tipsa om boken 'Allt du behöver veta om: Sveriges elförsörjning' av Jan Blomgren. En riktig pärla som visar att kunskapssamhället har ersatts av ideologi och aktivism. /Ingenjören

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast elförsörjning är också mer komplext och därför mer begripligt att det tar tid. Det är nog det som stör mig mest med gårdsförsäljningen. Det har utretts åtminstone tre gånger, så om det ändå kan ta över en mandatperiod att komma till skott borde det gälla i stort varenda struntfråga.

      Radera
    2. Du skulle bli förvånad över hur snabbt vissa politiska beslut tagits som påverkat elförsörjningen med allvarliga konsekvenser som följd. Att lösa problemen som uppstått av dåliga beslut kommer tyvärr ta lång tid.
      Men visst håller jag med dig om att det är riktigt dåligt angående gårdsförsäljningen. Politikerna borde kanske lagt lite mer av den tiden på konsekvensanalys av elförsörjningen istället.
      Trevlig helg på dig Sparo och alla läsare av din blogg! /Ingenjören

      Radera
    3. Politik och politiker slutar aldrig förvåna mig, och sällan positivt.

      Trevlig helg själv! Jag kanske kan locka med två nya blogginlägg, ett kommer imorgon kl 9.00 och det andra samma tid på söndag.

      Radera
  5. Makt, makt, makt. Detta har så klart ingenting med alkohol att göra. Det är bara ytterligare en ursäkt för att få lägga sig i folks privatliv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det är så enkelt. Det behöver inte vara av illvilja utan om att politiker tror sig veta bättre än folket. Det är inget försvar, men i detta fall tror jag inte att det handlar om makt för maktens skull.

      Radera
  6. Det här är ju sa fanigt sa man saknar ord. För det första tror jag att det kostar multum att tillverka öl eller vin i Sverige med tanke pa klimatet, för det andra tänker jag att det skulle i det stora hela vara väldigt fa som köper. Verkligen en ickefraga.
    Tacka vet jag nästan alla andra länder där man kan köpa alkohol i vilken vanlig butik som helst. I min butik är det ofta 20% pa alla viner eller bubbel. Da är jag pa bettet.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror nog på vad man tillverkar det av. Vin kan ju t ex produceras av blåbär, maskrosor eller vad som helst som finns i mängder i Sverige. Eller ja, inte av blanketter förstås ...

      Radera
  7. vi behöver fler ja-ägare i Sverige 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det är roligare att säga ja", som Jens Spendrup sa som enda argument för ett svenskt medlemskap i den europeiska valutaunionen.

      Radera
  8. Jag kan bli gravt frustrerad över tiden saker och ting tar i kommunalpolitiken, då är det ju ändå en duracellkanin jämfört med rikspolitik... :-/
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas jag verkligen! Vore politik lika segt på kommunal nivå som det verkar vara i riksdagen hade ju typ ingenting hänt.

      Radera
    2. Nej, verkligen. Nu påstår jag ej att frågorna som vi behandlar är av samma dignitet, men men. Sedan försvarar jag ej alls de extrema ledtiderna i rikspolitiken, men jag är god vän med ett par riksdagsledamöter och träffar dem med jämna mellanrum, bekant med flera andra och även inom EU-parlamentet (Avskyr EU som koncept för övrigt).

      Kan dock lova och garantera att jobbet och engagemanget de lägger ned är långt utöver o bortom normala 40-timmarsveckor.

      Oj vad mycket politikerförakt jag häft ur mig genom åren, och med stor rätt som jag såg det. Nu när man slutat knytan näven i byxfickan och offrat bra mycket annat i livet för att ge sig in i rövarkulan inser jag att jag haft både rätt och fel.

      Finns självuppoffrande hårt arbetande fritidspolitiker som lägger stor del av sin tid för en femhundring eller två i månaden, likväl som det finns egenmäktiga roffare. Ej alla ser sin position som ett hedersuppdrag att jobba för sina väljare.
      /JB

      Radera
    3. "Kan dock lova och garantera att jobbet och engagemanget de lägger ned är långt utöver o bortom normala 40-timmarsveckor."

      Det kan säkert vara det för vissa, men de riksdagspolitiker som läser på heltid, som Annie Lööf som skaffade sig en juristexamen, eller de som driver eget och fakturerar 40 timmar per vecka hos kunder, hur mycket mer än 24 timmar är deras dygn?

      Radera
    4. Absolut skiljer det lika mycket mellan rekordeligt folk och fähundar i riksdagen i rikspolitiken som kommunalt, vet iofs ej men det är min gissning och jag talar ej för flera än den lilla klick jag känner.
      /JB

      Radera
    5. Jag känner ingen i rikspolitiken, men för mig verkar det som att man väljer kommunalpolitik för att man är intresserad av politik och rikspolitik för att man är intresserad av pengar och makt.

      Radera
    6. Vill bara först betona att anledningen att jag nämnde att jag är vän o bekant med en handfull i rikspolitiken o EU inte var för att göra mig dryg eller förmer. Det är ju ej jag som sitter där, eller hur. Bara intyga att jag har koll och info.

      Jag är inte alls säker eller en anhängare till din teori kommun -> riks där. Tittar man brett och över samtliga partier så har spelplanen länge varit jämnad och jag tror dina tankar har stor relevans.

      Nu är min erfarenhet och det jag med konfedens kan uttala mig om inom egna, snabbväxande och unikt hanterat av såväl massmedia som politiska etablissemanget.

      Vi har ett extremt fokus på oss att dumpa rötägg och har en sjukt stor mängd press på oss att hjälpa oss med jobbet.

      I stort har jag inget emot det utan det är gott, även om jag vet fall i min närhet då beröringsskräcken och straff för skit o ingenting blivit helt oresonliga.

      Resultatet lär bli renhåriga människor kvar tänker jag. Mot alla, även de som satt dem (oss) där vi är.
      /JB

      Radera
    7. Jag såg det inte som drygt. Känner man sådana så gör man det. Jag ville med mitt svar bara få fram att jag inte gör det, så jag sitter inte på mer fakta än vad jag läser i tidningarna.

      Radera
  9. Lobbyismen för denna ”gårdsförsäljning” är skrattretande. Handlar enbart om att professionella producenter vill sälja sina produkter utan någon begränsning.
    Att lantbrukare skulle komma att sälja egenproducerade produkter är rent dravel. Den andelen är så liten att den är knappt mätbar.
    ”Gårdsförsäljning” kommer i praktiken innebära att stora producenter kommer att etablera egna butiker där alkohol kommer att bli tillgänglig helt utan kontroll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knappt mätbar för vem? För Systembolagets vinst eller för den enskilde lantbrukarens möjlighet att överleva?

      Radera
    2. För totalen. Den s.k. ”Gårdsförsäljningen” kommer till 99,9% bestå av professionella försäljare som kommer anlägga butiker för att okontrollerat sälja sina varor, alternativt kommer lantbrukare användas för att fronta den typen av försäljning.
      Redan existerande lantbrukare som producerar helt egna produkter är en så försvinnande liten andel att det på inget sätt är motiverat släppa loss denna s.k. ”Gårdsförsäljning” för att gynna dessa. Nackdelarna är så oerhört mycket större.

      Radera
    3. Det var väldigt höga, men exakta, siffror. Nästan så jag blir nyfiken på underlaget.

      Men jag blev mer intresserad av slutet. Vilka nackdelar är det vi pratar om? Att det statliga monopolet som i praktiken försvann för knappt 30 år sedan ska försvinna igen?

      Radera
  10. Tror att rädsla för minskade skatteintäkter, kontroll och makt över invånarna är skälen. Politiker vet ju alltid lite bättre vad som är bäst för den enskilde. Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är benägen att hålla med, både om politikers luft på våra pengar och deras tro på att deras omdöme skulle vara bättre än vårt, trots att verkligheten snarare tyder på motsatsen.

      Radera
  11. Det finns ingen majoritet i riksdagen för att slopa systembolagets monopol.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det slopades i praktiken 1995, släpp flaggan och kom in i matchen ;-)! Frågan det gäller nu är gårdsförsäljning. Det finns det en majoritet för, bara inte socialministern obstruerar.

      Radera
  12. Mina svärföräldrar har en vingård i Frankrike. Byn de bor i har en vinodlarförening. De levererar druvorna till denna. Föreningen framställer vin av dessa. Odlaren får tillbaka den mängd vin som blir över när föreningen tagit ut sina kostnader. Föreningen säljer sin del av vinet och odlaren dricker upp eller har gårds/torgförsäljning av sin andel. Enkelt och smidigt!
    I Schwaben har varje (?) äppelodlare rätt att framställa en viss mängd Most från sina äpplen.
    Nu kommer naturligtvis en kommentar om att fransmännen får skrumplever och att schwabarna raglar omkring på gatorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enkelt och smidigt, ja. Och visst är det möjligt att fransmännen har en högre andel skrumplever, men det beror knappast på att de handlar vin av en lantbrukare och inte av en statstjänsteman i grön uniform.

      Radera