fredag 3 mars 2023

Energidrycksbluffen

Genom empirisk forskning i form av ”pantanalys” verkar hälften av all dryck som säljs vara energidryck. Eller också är det bara så enkelt att de som köper energidryck inte har energi till att ta hand om sina egna sopor för så här brukar det se ut när jag vittjat dikena häromkring.

Mycket energidryck tycks det i alla fall vara med ökad försäljning trots nya prisrekord. Sveriges Radio berättar om en student som bränner 300 spänn i veckan på energidryck. Han studerar visst hållbar energiteknik, men hur hållbart är det då att dricka energidryck?

Vad energin beträffar är de ofta sockerfria till förmån för kemiska sötningsmedel som nervgiftet aspartam. För mig låter energifri energidryck lite dumt och jag får medhåll av Runner's World. Men koffeinet då? Jodå, energidryck innehåller koffein som har en uppiggande effekt. 32-80 mg/dl, vilket innebär att bara de allra starkaste matchar vanligt bryggkaffe som har c:a 65 mg/dl och dessutom är klart billigare.

Med andra ord, om SR:s energistudent dricker energidryck för att bli energisk är det ett felköp, och det är ju det han själv påstår. Hade målet istället varit att bli fattig, få dåliga tänder och andra hälsoproblem är det bara att köra på.

Det händer att jag får skit när jag uttalar mig om sånt jag inte testat, som knark eller föräldraskap. Därför ska jag ärligt redovisa att jag aldrig druckit en enda klunk energidryck och jag har inte för avsikt att göra det heller.

42 kommentarer:

 1. Samma här, aldrig prövat och har inte för avsikt att göra det heller. Förutom alla godtrogna ungdomar som tror pa allt i reklamen och ofta är storkonsumenter av just s.k. energidryck, finns det ocksa äldre som köper vatten pa flaska. Det är fullständig idioti, med tanke pa att vi har alldeles utmärkt kranvatten här. Och vill man ha smaksatt vatten gar det att tillsätta det själv i form av t.ex. en citronskiva eller nagon annan frukt eller grönsak.

  Konklusion: folk är helt enkelt dumma i huvudet.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så jag gör. Jag köper citroner när de är billiga, skivar dem och lägger i frysen. Och så blandar jag extrakt från det till vatten som måltidsdryck. Funkar alldeles utmärkt och kostar några ören per liter.

   Radera
  2. Hej jaa jag är en av idioterna Annika! Det beror inte på att jag är dum i huvudet men uppfattningen är ju olika.
   Att jag släpar hem vatten beror på att jag har egenborradbrunn som inte vattnet smakar så jätte gott om!

   Radera
  3. Hej Anonym, jag far väl göra ett undantag för dig da :). Mina morföräldrar hade egen brunn och jag minns det vattnet som jättegott.
   /Annika

   Radera
  4. Jaa är det grävd brunn så brukar vattnet vara bättre jag har haft det med men djupborrad och kommer det nästan alltid med svavel järn mangan mm som inte smakar gott.

   Radera
  5. Bor man i skärgården så kan man få saltvatteninträngning i brunnen, det smakar INTE gott.
   Och på många orter i Sverige så är vattnet bra men ledningar och rör gamla och borde ha bytts för länge sen, då kan det smaka riktigt illa om vattnet.
   Eller vad sägs om svavelinträngning? En lätt doft och smak av ruttna ägg om dricksvattnet. Kan åtgärdas med avluftning, men det är alltid en liten bismak kvar.

   Visst påstås det att vi har jättehög kvalitet på vattnet i det här landet. Just därför så saknas det tappställen (till tex 10-litersdunk) för dem som behöver.
   Eller om man är nånstans hemifrån (på stan, museum, nöjespark) och blir jättetörstig och vill köpa sig något att dricka. Då är det stört omöjligt att hitta något utan kolsyra! I andra länder går det utmärkt, men i Sverige kan man numera inte få dryck utan bubblor eller koffein (nej, jag gillar inte kaffe heller).

   Spargrisen

   Radera
  6. Svavel har jag levt med och det försvann bara man slog upp vattnet i förväg och lät det stå. Saltvatten låter värre.

   Radera
 2. Kan vara kolsyran som lockar + energikicken. Det är väl annars en del av samhällsutvecklingen, allt allt ska vara tillgängligt jämt, hela tiden, dygnet runt.

  I mitt blivande hemland Österrike får de allra flesta butiker bara ha öppet måndag fredag 05–21, lördag fram till 18. Söndagar stängt. På något konstigt sätt överlever befolkningen ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast kolsyran kan man ju få i en vanlig läsk som kostar en tredjedel. Och energikicken kan inte vara många procent större än i en cola.

   Här i Norge är nästan alla butiker stängda på söndagar. Jag får erkänna att det tog en stund att vänja sig, men jag fattar inte varför det måste vara öppet jämt. I slutändan är det kunderna som får betala för det, även de kunder som kan planera.

   Radera
  2. Här är ocksa alla butiker stängda pa söndagar, utom pa centralstationen och pa flygplatsen. Inget konstigt alls. Sa var det en gang i Sverige ocksa minns jag.
   /Annika

   Radera
  3. Ja, jag är så gammal att jag minns kvällsöppetbutiker. Det var små butiker med hiskeliga priser för dem som ville kunna handla sena kvällar i sitt närområde. De försvann när varenda Ica och Hemköp började ha öppet till 21 på kvällarna.

   Radera
 3. Jag dricker faktiskt en hel del energidryck. Då oftast den energifria varianten.

  Koffein utan värme, och sött nog att vara gott är nog anledningen.
  Sen är de ganska bra på att marknadsföra sig.
  Jag tror gärna att jag är immun mot det, men misstänker att jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad skiljer det från en cola light? Mer än priset.

   Radera
  2. Svanesang: en energifri energidryck?
   /Annika

   Radera
  3. Sparo: Cola light innehåller ungefär 10mg koffein per 100g. Energidryck ligger vanligtvis på ca 32mg. Så koffeinet är skillnaden.

   Annika: Energi mäts vanligtvis i kalorier eller Joule. Och om det är sockerfri energidryck är energin i den nästan 0.
   Den evenuellt upplevda energintillförseln är svår att mäta.

   Radera
  4. Ja, det var ju klart lägre. Då föredrar jag kaffe.

   Radera
  5. Energidrycker är väl ofta utan kolsyra? Så det är väl det som skiljer från en Coca/Pepsi cola? Och smaken.

   Radera
  6. Jag har dålig koll eftersom jag inte dricker det själv, men jag trodde kolsyrefri var ovanlig, i alla fall i Sverige.

   Radera
 4. Mina kloner har provat energidryck och skyr det som pesten. ”Skitäckligt!!!” var den snällaste domen. Jag kände mig rätt nöjd som förälder där kan jag säga… Jag hade inte ens försökt påverka utan bara bjöd på det när de frågade. De föredrar dessutom vatten till alla måltider. Till saken hör att vi aldrig druckit sötade drycker hemma förutom när det vankats kalas eller liknande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det sista är en viktig komponent. Sötsaker triggar sötmabegär och så vänjer man sig vid allt mer sockersmak. Eller tvärtom.

   Radera
 5. Är det inte bara en generationsfråga? Nu dricker ungdomar "energidryck", själv drack jag mycket cola. Mina föräldrar drack sockerdricka eller fruktsoda. Ytterligare en generation var det sämre med valfriheten; antingen brunnsvatten eller mjölk direkt från spene.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det väl till viss del, men det blir ju inte bättre för det.

   Radera
  2. När jag växte upp köpte vi en drickaback, da fick jag välja nagra flaskor, tyckte om champis och fruktsoda. Men det fick jag bara dricka pa helgen, pa vardagar var det vatten eller mjölk som gällde.
   /Annika

   Radera
  3. Haha! Jag har samma minne. Det var inte varje dag man fick hugga in på en 33 cl läskeblask.

   Radera
 6. Jag har aldrig förstått saker som stissar upp en (förutom morgonkoppen kaffe). Jag gillar helt enkelt inte att bli speedad men hade kanske gått på att pröva en inverterad energidryck som gör en lugn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan vilja bli pigg ibland, men då föredrar jag kaffe som inte har så många av energidryckens nackdelar: priset, sötma, kemisk skit.

   Radera
 7. Du har inte missat något, gott är det inte och energikicken går ej upp mot en kaffe. Lustigt med kaffe förresten, måste blivit känsligare för det med åren, tidigare kunde man bälga i sig mängder under dagen, men idag blir det en morgonkopp en gång eller två i veckan, dricker jag två eller flera per dag så blir jag ofta nervig o darrig. På plussidan är att kaffe verkligen kickar in för mig och gör en kommunicerbar människa av en morgongrinig/morgontrött person som mig.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte som jag missat något.

   Jag har samma erfarenhet med kaffe, men så har jag också sett till att dricka mycket mindre nu än tidigare, och under några månader var jag (pga inkompetent svensk vårdpersonal) helt kaffefri. Dock har jag aldrig känt att jag har svårt att sova pga att jag druckit kaffe. Jag kan ha sömnsvårigheter, men de verkar helt oavhängiga av kaffe.

   Radera
 8. Tacka vet jag kaffe. Kanske även en bit mörk choklad till om jag verkligen behöver muntras upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en bit choklad till kaffet är inte fel.

   Radera
 9. Avkommorna i pluggfas vill ha energidryck till hands - dottern går upp kl 5 på morgonen och läser på inför prov ibland (hon går på ett gymnasium med hårda krav). För att de inte ska lägga pengar på dyra sorter och få en rimlig koffeindos köper jag "Kong Strong", Lidls eget töntiga märke i 25cl-burk för 7,90 + pant. En kompromiss jag kan leva med just nu - vi har ingen annan läsk eller köpedryck annars. Och panten får jag själv tillbaks :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge tjejen en kaffetermos :)

   Det där att kliva upp kl 5 för att plugga har jag stor sympati för. Been there, done that...

   Radera
 10. Jag tror på teorin om den rationella människan. Om denne Tuve dricker energidryck för 300 kr i veckan utgår jag ifrån att Tuve tycker värdet för honom av att dricka energidryck är högre än 300 kr i veckan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror snarare på den ickereflekterande människan som inte funderat så mycket. Det har nog mest bara blivit så, och då tänker Tuve att jaja, hade jag inte bränt pengarna på energidryck hade jag bränt dem på någon annan skit.

   Radera
 11. Svar
  1. "Aspartam är ett nervgift."
   https://www.nyteknik.se/har-ar-saften-som-dodar-dina-myror/1114605

   Radera
 12. De enda nytta jag ser med energidrycker är alla enkronor jag tjänar på det./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, fast här är det tvåkronor :)

   Radera
 13. Empirisk studie av vänner och kollegor gör gällande att det är en generationsfråga. De som är födda '85 eller senare dricker energidryck. Vi som är äldre gör det inte.

  Har druckit 2 burkar Nocco det senaste halvåret, ganska gott, men kunde lika gärna köpt en vanlig cola egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gissat på -95-00, men visst måste det vara en åldersfråga i alla fall.

   Radera
 14. Har också observerat på mina barnvagnspromenader att energidryck är en majoritet av tomburkarna. Tänkte ett tag att det ser lukrativt ut med energidryck och man borde köpa aktier i något sådant bolag t.ex Monster Beverage. Hade varit en kul övning att se hur mycket pengar det blir på sikt om man återinvesterar panten i Monster-aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kul projekt, men så mycket pant får i alla fall inte jag ihop att det skulle bli mer än någon enstaka aktie.

   Radera