fredag 10 mars 2023

Norsk julekake

Många norrmän äter ett sött matbröd på julen.

I julas lyckades jag få loss grannens recept, men det tog ett par månader innan jag kom till skott. Detta användes i min modifierade variant:

jäst, 25 gram
mjölk, 2,5 dl
vatten, 2,5 dl
vetemjöl, 10 dl
rågsikt, 2,5 dl
smör/margarin, 100 gram
ägg, 1 st
socker, 100 gram
kardemumma, 1 tsk
russin, 50 gram


Blanda mjölk och vatten, värm fingervarmt och lös upp jästen i vätskan. Smält smöret och och tillsätt alla övriga ingredienser. Knåda med händer, degkrokar eller hushållsassistent.

Låt sedan degen jäsa under bakduk i en timme.


Världens nionde underverk: jäsningseffekten.

Forma till två limpor på en bakplåt. Täck med bakduken igen och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med vatten, olja eller ägg. In med plåten och vänta tills brödet ser bra ut. För mig tog det drygt tjugo minuter. Ät med något kul pålägg. Själv körde jag norskt fullt ut, så det fick bli brunost.

Kardemumman gav kanske lite väl mycket julstämning för att passa i mars, men brödet funkar att frysa och det kommer ju en ny jul även i år.

13 kommentarer:

 1. "Det mest processade livsmedel jag äter är antagligen vetemjöl" skrev du den 17 november ifjol. Det stämmer inte - margarin är rätt svar! /A

  SvaraRadera
 2. Norge har så mycket bättre bröd än Sverige, men då inte de söta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dålig koll på det eftersom jag varken köper bröd här eller i Sverige. Men lefse, bakat av potatismjöl, är väldigt norskt och det kan ingen med smaklökarna i behåll tycka är ens halv-okej.

   Radera
  2. Åh fasen, jag har ju som ambition att iaf testa lefse (med brunost) men då kanske jag kommer bli besviken…
   /JB

   Radera
  3. Det förutsätter jag att du blir. Men vad fan, det finns ju folk som har banan och ananas på pizza och lyssnar på Yasin och Charlotte Perelli, så jag sitter inte med facit för alla.

   Radera
 3. Nu går jag djupt off topic men måste ventilera min frustration o hopplöshet:

  Det känns grymt bra att sitta i klorna på arbetsförmedlingen, eller?

  Nä. Fick senaste veckorna ett brev från dem på mitt Kivrakonto om att jag skulle lämna in bevis för de jobb jag sagt mig sökt under december månad. Problemet är att jag checkar mitt Kivra enbart runt den 25e för att se om jag fått några räkningar den vägen, annars ej alls.

  Nu hade jag bommat deadlinen och ett ärende att stänga av mig från utbetalning av 10 000 kr hade startats och jag hade till 4/3 på mig att inkomma med klagomål.

  Jag skickade genast in en förklaring på att jag ej kollar mitt Kivra mera än nödvändigt tillsammans med skärmdumpar på de svarsmail jag fått som bevisning att jag sökt de jobb jag sagt.

  Beslut kl 23 igår. De drar 10 000 kr. Trots att jag gjort allt jag sagt mig göra, bara missat deras deadline.

  De har en strafftrappa som aldrig återställs med tiden. Förra gången (2.5 år sedan) missade jag ett telefonsamtal med ett halvt dygn.

  Nästa gång något faller mellan stolarna drar de 45 000.

  Jobbigt även för den som har anställning. För mig utan marginaler är 10 000 katastrof, då har jag ändå ”skött mig”, bara ej informerat i tid.
  Kul liv!
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt! Hörde från en arbetsförmedlare om en jobbsökande som i sin aktivitetsrapport skrivit "KYLSKÅP KYLSKÅP KYLSKÅP..." upp till det antal tecken som var minsta för att trycka igenom den. Så hade hon gjort varje månad, tills de gjorde ett manuellt stickprov.

   Radera
  2. Rätt märkligt av AF kan man tycka. Samtidigt går det hundratusentals främmande män arbetslösa på evig försörjning, personer som aldrig ens avsett skaffa sig egen försörjning. Där är det ingen som någonsin ens reflekterar i det rimliga. Hade det däremot varit fråga om en svensk hade det blivit åtgärder direkt.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Det är jag inte så säker på. Har tidigare bloggat om ett par "pursvenskar" som trots relevanta utbildningar gått på försörjningsstöd i åratal:
   https://sparosverige.blogspot.com/2019/09/bidrag-ar-efter-ar.html

   Radera
  4. Tro mig, jag är ingen oanställningsbar lallare som trivs med att suga på statens spene. Jag har 25 år inom telecom bakom mig och jobbat med spetsutveckling i både Estland, Kina och Brasilien. Min främsta insats var nog ett 14-dagarsjobb av kodning som besparade bolaget 6.5M per år. Vill inget hellre än få en vettig anställning igen.
   /JB

   Radera
  5. Jag tror ingen av oss antydde att du är en oanställningsbar lallare.

   Radera
  6. Nej, det gjorde ni verkligen ej. Det är min skam att sitta i denna sits som talar.
   /JB

   Radera