lördag 11 mars 2023

Av lust eller förlust?

Privata Affärer skrev en artikel om att jobba efter 65.

Jag trodde det var standard att jobba åtminstone till 67, men kanske inte för dem som går i pension just nu. Hur som helst fattar jag att den tillfrågade pensionsekonomen helst ser att folk jobbar sig in i döden och sparar allt i deras pensionsfonder, men det blir inte ensidigt positivt bara för att man slänger in ordet ”fördelar” i varannan mening.

Enligt artikeln kommer de flesta företagare jobba efter 65, för de har flest ”fördelar” av att göra det. Fast det kan ju också bero på att företagare beskattas så hårt att många inte ser någon möjlighet att sluta jobba förrän de absolut måste.

Det är inget fel med att jobba sent i livet. Jag hoppas själv att jag kommer att vilja och kunna göra det. Frågan är bara om man gör det för att man har lust eller av tvång. Är det för att finansiera ett aktivt liv på ålderns höst eller för att betala av de lån som finansierat halva livet redan innan eftersom den nyblivne pensionären levt över sina tillgångar?

Hållbarhet är ett aktuellt modeord som slängs in både här och där, men det handlar sällan eller aldrig om privatekonomi. Synd, för alla har nytta av att skaffa sig en hållbar plan för sin ekonomi, nu och i framtiden. Till skillnad från Länsförsäkringars ekonom får jag inte en känsla av att de tillfrågade säger att de ska jobba för att de kan utan för att de måste.

33 kommentarer:

  1. Jag jobbar för att jag vill och inte för att jag måste. Frågan jag ställer mig då och då är: varför vill jag? Är det av rädsla för vad som annars kan komma? Om så är fallet så känns det mer som ett måste. Är det för att jag verkligen gillar (inte alla) mina arbetsuppgifter? Ja då är jag tillbaka på "jag vill" igen.

    Heltidsarbeta upp till 67 års ålder känns dock inte aktuellt, ännu ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är bra att ställa sig de där frågorna då och då, även om de inte alltid är lättbesvarade.

      Radera
  2. Detta med Alecta kan du kolla Sparo ser lurigt ut.

    Sälja Handelsbanken efter 71 år och köpa en USA nich bank i Silicon W och torska 10 miljarder pension pengar dagen därpå.
    Så dålig kan en ej vara.
    Någon förvaltare har fått % .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid irriterande att torska tio miljarder ;-)

      Radera
    2. Jag hörde de söker en ny bankanalytiker på Alecta :)

      Radera
  3. Jag jobbade efter pensionen just för att jag ville. Det blev
    allt som allt 4 års arbete efter pensionen. Observera att jag gjorde
    ett helt annat jobb än det jag gick i pension från. Det gamla jobbet var inte så kul att jag kunde tänka mig att fortsätta med det.
    Ett plus är ju att kontot på banken växte. Nu kan jag göra vad jag vill, köpa vad jag vill, om jag vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så läge det ger tillräckligt är det värt det. Det behöver inte vara pengar, bara att det ger mer än det kostar, tycker jag.

      Radera
  4. Lönsam för vem? Inte tror jag det är mig de tänker på och alla de människor som har slitit ut sig inom vården i serviceyrken o s v. Bland de flesta jag känner runt sextio har kroppen gjort sig väl påmind, det är höfter och knän som tagit stryk efter allt spring på hårda golv. Hjärtan som krånglar och inte helt ovanligt med cancer. Inte heller helt lätt att få jobb efter en viss ålder.
    Min verklighet är helt annorlunda än ekonomens, ändå tycks sådana som han ha tolkningsföreträde och veta bäst.
    Som tur är slipper jag krusa tjänstemän på arbetsförmedlingen, försäkringskassan och andra instanser. Har gått tidigt i pension och gör vad f-n jag vill, så skönt.
    Kan rekommendera filmen "Daniel Blake"/ M


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sällan eller aldrig oss de tänker på. Möjligen samhället, men troligare den egna banken som tjänar på att vi jobbar.

      Är det denna du tänker på: https://www.imdb.com/title/tt5168192/ ?

      Radera
    2. Alsk pa den filmen, "and change the fuckin' music"!
      /Annika

      Radera
    3. Aldrig hört talas om.

      Radera
    4. Tack M, den var fantastisk! 👍🏼
      /JB

      Radera
    5. Tack för filmtipset. Såg den ikväll. Bästa jag sett på länge.
      /Mme A

      Radera
    6. Ken Loach är en brilliant regissör.

      Radera
  5. Jag tror att jag inte bara kommer vilja rulla tummarna efter 65. I vår förening har vi aktiva på 80+ som går above and beyond att bara dra sin vikt och sitter på oersättbar kunskap. Jag sparar idag för att ha mera frihet att välja själv imorgon.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man behöver ju inte rulla tummarna bara för att man inte måste jobba.

      Radera
  6. Och sen allt detta tjat, samtidigt, om hur starkt och bra pensionssystem Sverige har? :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det tjatas så mycket om det längre, nu när åldern höjs hela tiden.

      Radera
  7. Hmm... har man så att man förmodligen ändå kommer dö med pengar på kontot är ju pengarna man tjänar efter 65 helt meningslösa.
    Och är man sparsam är förmodligen en hel del av pengarna innan 65 också ganska meningslösa.

    Det känns mer och mer lockande att jobba efter behov snarare än att jobba för att maximera inkomst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengar på kontot kan väl aldrig vara meningslösa? De är sköna att ha oavsett om man använder dem eller inte.

      Radera
    2. Svanesång:s poäng var väl snarare i stil med "varför jobba längre om det ändå bara ger pengar som finns kvar när man dör"
      Om det är poängen så håller jag med. Hellre lite knapert och 4 år mindre jobb. Än jobba 403 å sen dö med alla de pengarna på kontot :)

      Radera
    3. Jag tycker att det helt beror på vad man tycker om jobbet, men jag håller med om att man inte ska vantrivas för att tjäna pengar man inte behöver. Tyvärr tror jag inte att det är det vanliga, utan att människor fortsätta jobba för att de känner att ekonomin går åt skogen annars.

      Radera
    4. Fast det finns så mycket annat i livet, jag vantrivs inte på mitt jobb men det finns tusen andra grejer som jag tycker är roligare än att jobba :)

      Radera
    5. Det kan jag inte säga att det gör för mig. Däremot vill jag jobba med tusen olika grejer.

      Radera
  8. Jag har tva rad att ge, som jag vet att nästan ingen kommer att följa. Lat bli att skaffa barn och ha ingen bil. Sadär, nu kan ni hoppa pa mig :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppar inte på någon. Inte för det i alla fall. Vill du inte ha bil och barn tycker jag att det låter väldigt vettigt att inte skaffa det.

      Radera
    2. Jag tänkte mer pa det ur sparsynpunkt. Bägge kostar.
      /Annika

      Radera
    3. Absolut, man måste väga vad som har värde i sitt liv, och värdera hur stort.

      Radera
    4. Annika, varför skulle du bli påhoppad??
      För min del är det oerhört kassa råd. Barnen ger mig mer glädje och lycka än alla pengar i världen. Ett fett sparkonto eller FIRE skulle aldrig någonsin väga upp att vara barnlös för mig. De får gärna kosta pengar för värdet de ger är mångdubbelt vad de kostar.
      Bilen ger frihet och är även den värd kostnaderna.

      Radera
    5. Goda råd är bra men man måste utgå från sig själv vad det gäller viktiga livsval och ta till sig det som passar en. Var och en gör ju som den vill och vad som är bäst för den. Omgivningens åsikter och tankar finns alltid men de lever inte livet åt dig.

      Radera
    6. Jag förstår Annikas farhåga. Frivillig barnlöshet kan tydligen vara oerhört provocerande för en del. Gissningsvis mest hos kvinnor.

      Men visst är det bäst om alla utgår från sig själva. Även de som själva tycker att barn är det bästa i deras liv borde inte vilja att människor som egentligen inte vill ha barn skaffar sig det pga omgivningens förväntningar.

      Radera