fredag 24 mars 2023

En intervju

Jag har blivit intervjuad, denna gång för Spiltans nygamla sajt Sparklubben. Jag blir alltid lika konfunderad när jag får en intervjuförfrågan. Markus Torgeby skrev i sin utmärkta bok Löparens hjärta (som jag rekommenderar alla att läsa, oavsett om ni är löpare eller inte) att han inte kunde begripa varför folk ville intervjua honom. Allt han gjorde var ju att sova, springa och käka havregrynsgröt, ”Jag gör ju inget!”. Min gissning är att det kan ha haft att göra med att han bodde året runt i en lappkåta han byggt själv.

Jag bor i hus, äger en Volvo och två katter (eller om det är de som äger mig, det är lite oklart). Jag är en aningens bättre sparare än löpare, men jag ser inte riktigt vad jag ska tillföra på det området heller. Jag har inget emot att folk kallar mig supersparare eller extremsparare, men jag reagerar ändå. Jag känner mig inte ett dugg extrem, men jag fattar att jag av många upplevs som konstig i mina val.

Så varför låter jag mig intervjuas? Det handlar inte bara om ett behov av att bli bekräftad, för det börjar faktiskt försvinna. Här kommer en lång förklaring som först inte tycks ha ett skit med saken att göra, men håll ut.

Jag började med ståuppkomik 1999 och innan mitt första uppträdande fick jag tipset att ta kontakt med en ung komiker på uppgång som hette Thomas Järvheden. Så på en klubb han drev tillsammans med Magnus Betnér och Måns Möller under det gemensamma artistnamnet ”Bröderna Graaf” fick jag ställa mig på ett kontor och dra mina skämt inför en grymtande Järvheden som enda publik. Sedan gick han igenom mitt material och skrev tips av typen ”Snabbare punch!” i mitt manus.


Avslappat och naturligt? Inga problem!

Jag är osäker på om jag någonsin använde ett enda skämt från det kontoret, men efter lite mejlande fram och tillbaka hade han hjälpt igång mig till en karriär som varade i över tio år. Vid två tillfällen fick jag själv samma fråga från nya komiker, om jag kunde titta på deras material och ge dem lite tips. Det gjorde jag, för det tyckte jag mig vara skyldig efter att själv ha fått samma hjälp.

Jag har lärt mig mycket om sparande av Spiltans Per H Börjesson, men även av andra, så om någon kan inspireras av min resa är det inte mer än rätt att jag pratar om den. Och som jag sa till reportern Helena Svensson, att så mycket pengar som jag tjänat på Spiltans investmentbolagsfonder är det klart jag ställer upp när de frågar.

9 kommentarer:

 1. Oj vad svårt det måste ha varit att på beställning stå och vara rolig inför ett par komiker, kan inte tänka mig något värre. Intervjusituationer är svåra öht, det är mycket svårt att behålla både lugn och sitt normala jag när pressen ställer upp en inför videokamera och reportrar har jag lärt...
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var egentligen helt omöjligt. Å andra sidan fattar alla inblandade det, så då är det ändå okej.

   Radera
 2. Trevlig intervju utan pekpinnar och översittarattityd som det så ofta blir annars i andra ekonomiforum. Statlig media skulle må bra av liknande då det där gärna övergår i former av aktivism. Du hade varit en bra gäst hos Ekonomibyrån (SVT), som trots sin hemvist faktiskt är ett ganska hyfsat program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med pekpinnar har jag inte tänkt på, men jag försöker att leva som jag lär och därmed utgöra ett gott exempel utan att peka finger åt andra.

   Jag har aldrig sett Ekonomibyrån så det kan jag inte uttala mig om.

   Radera
  2. Andra gången i rad jag kommenterar någon annans kommentar, är det OK Sparo..? Mitt problem med Ekonomibyrån är att de endast/oftast diskuterar negativa aspekter inom det ekonomiska. Programmet handlar aldrig om det positiva med startup företag, riskkapital eller handel med aktier. Allt handlar om problem, utnyttjande, förluster, fusk och ojämlikhet. Jag tror inte att programmet leder till ökat intresse för sparande, tvärtom. Bra gäster med frågeställningarna är alltid problematiserande.

   Radera
  3. Bra gäster MEN frågeställningarna är alltid problematiserande.

   Radera
  4. Ja, det är absolut okej att kommentera andras kommentarer. Så länge ni sköter det snyggt kommer jag till och med att låta er gå ganska långt off-topic utan att jag lägger mig i. Särskilt bra i detta fall eftersom jag inte kan tillföra någonting i ämnet Ekonomibyrån.

   Radera
  5. Ang. Ekonomibyrån så har det säkert varit mest negativ och problematiserande frågeställning senaste året. Gå tillbaka lite i tiden så stämmer det inte för det har allt funnits andra infallsvinklar också. Tycker faktiskt det är ett av få vettiga samhällsprogram i SVT. Sparo hade gjort sig bra där.
   Sagt av en som inte ger mycket för statlig media i övrigt. //CB

   Radera
  6. Trots att jag inte vet något om programmet tror jag hur som helst att möjligheten för att de skulle bjuda in mig är tämligen obefintlig :-)

   Radera