”Kulturen måste vara fri”,
säger kulturminister Liljestrand (M) som en passning till SD som
gjort några utspel där de menar att när skattepengar finansierat
kultur borde politiker i egenskap av skattebetalarnas representanter
få ha ett ord med i laget.
Som vanligt när det kommer till
politik vet jag inte vilken sida i debatten jag föraktar mest. Vad
är det som är fritt med kultur betalad av folket efter beslut av
politiker? Den är naturligtvis inte friare än journalistik betald
av makten för att granska makten. Ingen som tänkt det minsta lilla
tror att diverse kulturbidrag betalas ut innan det gjorts en
bedömning, inte bara av den konstnärliga verkshöjden utan också
av eventuella politiska eller andra åsiktsmässiga undertoner.
Det må så vara att bedömningarna görs av
tjänstemän och inte politiker, men vad är skillnaden?
Tjänstemännen tillsätts av politiker, och det är inte ovanligt
att man en mandatperiod är politiker för att bli ”opolitisk
tjänsteman” nästkommande fyra år. Att hävda den
bidragsfinansierade kulturens oberoende är lika tramsigt som
argumentet att SVT inte är statskontrollerat eftersom ”företaget
kontrolleras av en stiftelse”. Det spelar tydligen ingen roll vad
det är för färg på politikerna. Alla är med i charaden om
alltings oberoende. Varför ska vi rösta på politiker om de ändå
inte har något inflytande?
Till sakfrågan
då. Jag har länge tänkt att staten nog måste vara med på ett
hörn för att kulturen ska bestå av något mer än Per Gessle,
Camilla Läckberg och annat så slätstruket att absolut ingen skulle
sörja om de lägger ner. Alternativet tycks dock bli konst för svampar och maskar eller ”att tänka som troll”.
Jag var själv
kulturarbetare i tio år och jag såg inte till några bidrag under
den tiden. Hade jag blivit bättre på mitt jobb om staten gett mig
pengar? Knappast. Nu bör man väl inte basera en kulturpolitik på
en enda person, men jag börjar allt mer luta åt att kultur precis
som hantverk, frisersalonger och administratörer skaffar sig sitt existensberättigande
bäst genom att finna betalande kunder. Finns ingen som vill betala
för produkten – med sina egna och inte andras pengar! – kanske
världen klarar sig bäst utan den.
Om bibliotekarier och kulturchefer hade röstat SD och varit höger i sin tjänsteutövning hade ropen från vänstern handlat om att politiker måste sätta stopp för politiseringen av kulturen med hjälp av politiska beslut. Men nu är ju kulturen vänster och därför vill SD balansera åt andra hållet. Fullt rimligt.
SvaraRaderaDet som verkligen måste "frigöras" här tycker jag är just det, att det inte får spela någon roll vem som för närvarande har den politiska makten eller hur bibliotekarier och konstnärer röstar.
RaderaI något av exemplen, som när en lokal SD-politiker inte ville att kommunen skulle betala för ett luciatåg med en manlig transa som lucia, tycker jag definitivt att det var rimligt att dra i nödbromsen. I det fallet tror jag dessutom att kommunens personal var publik till tåget, inte bara plockade upp notan.
En lite friare, självfinansierad, kultursektor kanske skulle minska lite på den dryga, elitistiska, von oben-attityden jag tycker många så kallade kulturarbetare besitter.
SvaraRaderaDet skulle sektorn behöva.
Jag vet inte om det är så mycket "von oben". Det jag mer stört mig på är att kulturarbetare ofta inte ens tänker marknad. När de har en idé blir frågan istället: Vilken (skattefinansierad) institution kan vi få att finansiera detta?
Radera"En lite friare, självfinansierad, kultursektor kanske skulle minska lite på den dryga, elitistiska, von oben-attityden jag tycker många så kallade kulturarbetare besitter."
RaderaJag håller med. Samma sak kan sägas om journalistiken. Jag är trött på krönikörer och ledarskribenter som talar om för mig hur jag ska tycka och tänka om det som händer i Sverige och omvärlden. Jag vill ha seriös granskande journalistik som avslöjar verkligheten. Slutsatserna vill jag dra själv, inte få skrivna på näsan.
Tom-Hjördis
Framför allt tycker jag att politikerna borde se till SVT inte jagar tittarsiffror med flams och kiss- och bajshumor. SVT skall syssla med seriös information och faktaprogram.
SvaraRaderaJag tror allt hopp om vettigt innehåll i SVT är ute. Jag tror helt enkelt inte att det är möjligt/önskvärt med ett statligt mediehus.
RaderaTycker SD har en poäng i att SVT borde vara "smalare men vassare". SVT borde ägna sig åt nyheter, granskande journalistisk och kanske folkbildning/dokumentärer och kanske ett och annat samhällsmagasin. TV-program som På spåret, Första dejten, Doobidoo, fotbolls-VM, MELODIFESTIVALEN* mm borde de kommersiella TV-kanalerna hålla på med.
Radera*2014 uppgav SVT:s dåvarande VD Eva Hamilton att SVT:s totalkostnad för Melodifestivalens 6 TV-avsnitt uppgick till mellan 12 och 13 miljoner kronor.
Tom-Hjördis
Vill någon betala för svt om ingen ser på programmen.?
RaderaJag ska börja lyssna på SD när de vill lägga ner SVT.
RaderaDom borde också lägga ner NRK, där snacker vi skit-tv.
RaderaJag har inte sett mycket NRK, så där har jag ingen stark åsikt. Men jag följde snabb- och blixtschack-VM i vintras. Blev väldigt imponerad av produktionen, men gissar att det inte nödvändigtvis har något samband med hur övriga NRK funkar.
Radera"Jag ska börja lyssna på SD när de vill lägga ner SVT."
RaderaIt's never going to happen. SD är en kollektivistisk rörelse som strävar efter en stark stat. En stark stat kräver centralstyrning, av politiken och media. Kanske även av näringslivet.
Tom-Hjördis
Det tror jag att du har helt rätt i.
RaderaMåste allt ha ett ekonomiskt värde? Det är bra att 80% av riksdagen står upp för den fria kulturen. Det kan bli svårt för SD att ändra den saken.
SvaraRaderaAllt måste inte ha ett ekonomiskt värde, men allt måste finansieras. Av producenter, konsumenter, en tvångsbeskattad befolkning eller någon annan. På det viset går det inte att frikoppla kulturen från ekonomi.
RaderaJag tror inte att SD:s syn på saken skiljer sig så mycket från övriga att de ens vill ändra på något.
Men eftersom du (som jag uppfattar det) helt oironiskt använder uttrycket "den fria kulturen", kan du då förklara för mig på vilket sätt den är fri? Som jag ser det är finansierad av skattepengar som direkt eller indirekt styrs av politiker så långt från fri det är möjligt att komma.
Man kan säga att den stora skillnaden är hur man får uttrycka sig i konsten när det gäller finansieringen. Om du får skattepengar så får du kritisera staten och regering och allt annat också om du vill. Varför finns det inget trafikmagasinet eller plus på tv4? Jo för att dom blir sponsrade av privata företag, och eär med har man munkavle och får inte kritisera. Skulle jag vara konstnär och hatar kapitalismen, var skulle jag få pengar ifrån då? Eller ska vi enbart vara reklampelare för förerag?
Radera"Om du får skattepengar så får du kritisera staten och regering och allt annat också om du vill."
RaderaSå om jag går till Kulturrådet och säger att jag vill skapa en musikal som går ut på att Kulturrådet borde läggas ner så lägger de ingen värdering i det utan gör samma bedömning som för "Allas lika värde"-musikalen som ansöker om bidrag samtidigt?
"Skulle jag vara konstnär och hatar kapitalismen, var skulle jag få pengar ifrån då?"
Förslagsvis från den publik som vill se konst med ditt budskap. Finns det ingen sådan publik förstår jag inte varför den överhuvudtaget ska produceras, men då får du skaffa ett jobb och tjäna pengar på det som du sedan väljer att finansiera din hobby med. För om din konst inte genererar pengar av sig själv är det ju inte ett jobb utan en hobby.
Med ditt resonemang så blir all kultur politik som styrs av företag som man inte får kritisera. Du får kritisera staten, kulturrådet, feminism och ändå få pengar. Det finns inga politiska åsikter bakom dom anslagen. Det finns både höger och vänster människor inom kulturen. Som sagt 80% av riksdagen, och jag är väldigt glad och nöjd.
Radera"Med ditt resonemang" [och så lite spridda påståenden om saker jag inte sagt].
RaderaVadå resonemang? Jag har ställt dig några mycket tydliga frågor som du undviker för att istället blaja på om "80 %" (som att det skulle vara någon skillnad mellan SD och övriga partier). Att du är glad och nöjd med läget stärker min tes.
Hahaha.
Radera"Tjänstemännen tillsätts av politiker".
SvaraRaderaDu menar att det regelmässigt anställs tjänstemän utifrån politisk åsikt i offentliga sektorn, i strid mot övriga kriterier?
Under de 25 år jag jobbade i olika organisationer i offentlig sektor så var det endast i rekryteringen av högsta skiktet chefer som politiker kunde delta i, eller påverka rekryteringen.
Ja, det menar jag. Precis som politiker många gånger inte har någon som helst kompetens inom området de verkar gäller detsamma för tjänstemän. De har bara rätt partifärg.
RaderaDet räcker säkert alldeles utmärkt att styra det övriga skiktet, så styr de nästa och nästa, och funkar inte det (mot alla odds) byter man ut det översta igen.
Precis så, det fungerar utmärkt.
Radera"Du menar att det regelmässigt anställs tjänstemän utifrån politisk åsikt i offentliga sektorn, i strid mot övriga kriterier?"
RaderaJa, indirekt. Det är knappast en hemlighet att socialister infiltrerat kulturen, journalistiken, statsförvaltningen genom att utbilda sig till skådespelare, journalister, socionomer, statsvetare mm. Det är till och med en uttalad strategi från socialisternas sida. Partifärg är inte ett formellt kriterium för tjänsten men indirekt är den det. Det hade varit en alltför uppenbar sammanblandning mellan politiken och statsförvaltningen att ha med kriteriet i platsannonsen. Jämför med nämndemännen i domstolarna.
"Du som vill bli nämndeman måste kontakta ett politiskt parti där du bor och anmäla intresse. Nominering av nämndemän görs av politiska partier, men uppdraget är opolitiskt."
Källa: domstol.se
Opolitiska? Ta er i röven, nämndemän.
Tom-Hjördis
"Precis som politiker många gånger inte har någon som helst kompetens inom området de verkar gäller detsamma för tjänstemän. De har bara rätt partifärg."
RaderaJag tror att du drar en förhastad slutsats. Min erfarenhet är att politiker har en politisk agenda medan många tjänstemän bara är inkompetenta. Att vara dålig på att göra sitt jobb är inte samma sak som att ha partifärg. Självklart finns det tjänstemän med partibok (politruker) men många är nog bara väldigt dåliga på att göra sitt jobb.
Tom-Hjördis
Jag vill dessutom tillägga att bara för att man har partifärg betyder det inte att man också är inkompetent.
RaderaDet är uppenbart att många som ständigt och tvärsäkert inkompetensförklarar hela offentliga sektorn faktiskt inte vet någonting om den.
RaderaGnälla är lätt. Gnälla utan kunskap verkar vara lättare än helium. :)
Intressant att så många gatu-/VA-ingenjörer, läkarsekreterare, hälsoinspektörer, tullare, socialsekreterare och poliser ändå får behålla jobbet efter valen, eftersom de är politiskt tillsatta tjänstemän. De borde väl rimligen omsättas vid politiska skiften? Det talas det i så fall väldigt tyst om...
Radera"De borde väl rimligen omsättas vid politiska skiften? Det talas det i så fall väldigt tyst om..."
RaderaJan Scherman har talat (skrivit) om det i Aftonbladet. Tyvärr ligger artikeln bakom betalvägg nu. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/KnrbVe/jan-scherman-om-sd-och-public-service
Jag läste artikeln innan Aftonbladet la den bakom betalvägg och blev förvånad över att SVT är såpass politiskt styrt. Jag hittade ett blogginlägg som sammanfattar Jan Schermans artikel i Aftonbladet-artikeln. https://jensganman.substack.com/p/nar-jan-scherman-rakade-saga-sanningen
Tom-Hjördis
"Det är uppenbart att många som ständigt och tvärsäkert inkompetensförklarar hela offentliga sektorn faktiskt inte vet någonting om den.
RaderaGnälla är lätt."
Fast för att få till det gnället blev du ändå tvungen att hitta på en fullständig inkompetensförklaring som i detta fall inte skett, varken i min text eller i kommentarsfältet.
"Precis som politiker många gånger inte har någon som helst kompetens inom området de verkar gäller detsamma för tjänstemän. De har bara rätt partifärg.".
RaderaHär antar jag att du kan namnge ett ganska stort antal specifika tjänstemän som saknar kompetens inom sitt område? Utöver Dan Eliasson, alltså.
Absolut, men den som inte håller med mig kommer ändå aldrig bli nöjd med svaret så den fällan går jag inte i.
Radera"Utöver Dan Eliasson, alltså."
RaderaJag gillar att du garderar dig genom att Sparo inte får nämna Dan Eliasson. :)
Tom-Hjördis
En ganska obefintlig lista då, som jag misstänkte.
RaderaNej, Anonym 19.10, det var inte det jag skrev, men varför skulle du börja läsa vad jag skriver just nu ;-)
Radera"Nu bör man väl inte basera en kulturpolitik på en enda person, men jag börjar allt mer luta åt att kultur precis som hantverk, frisersalonger och administratörer skaffar sig sitt existensberättigande bäst genom att finna betalande kunder. Finns ingen som vill betala för produkten – med sina egna och inte andras pengar! – kanske världen klarar sig bäst utan den."
SvaraRaderaJag håller till viss del men dig men problemet är att genomsnittssvensken inte vill betala för konst som håller hög verkshöjd. Risken är att kulturen stannar vid dokusåpor som Paradise Hotel och Love Island eller illustrerade reklamannonser (som vi uppenbart betalar för genom att köpa produkterna). Å andra sidan kanske det inte är sämre kultur än när Helena Bergström eller Colin Nutley gör ännu en spelfilm (med dottern Molly Nutley i en av huvudrollerna) som finansieras av skattebetalarna via Svenska filminstitutet.
Tom-Hjördis
Men då är kanske inte genomsnittssvensken är värd högre stående kultur än Paradise Hotel och Colin Nutley. Men jag tror (hoppas) att du överdriver.
RaderaDet är regeringen som sitter på makten, och kan ändra på den här saken om dom vill.
SvaraRaderaDet var väldigt mycket mer snack om förändring på dem innan de fick makten. Nästan så att man misstänker att det var makten som var det viktiga, inte förändring.
RaderaMånga kloka tankar här. I min lilla kommun är det dessutom så att förvaltningen i kultursektorn pressat på för att få in bristen på "armslängds avstånd" mellan kultur och politik som en av tre internkontrollpunkter som riskvärderats högt och ska följas och återrapporteras under året, något majoriteten av politiken köpte.
SvaraRaderaYou can´t make this shit up.
/JB
Enda sättet att få till armlängds avstånd är att sikta mot att få bort systemet att kultur beställs av politiker och tjänstemän och istället låta kulturen bära sina egna kostnader.
Radera