måndag 20 mars 2023

Fri kultur?

Kulturen måste vara fri”, säger kulturminister Liljestrand (M) som en passning till SD som gjort några utspel där de menar att när skattepengar finansierat kultur borde politiker i egenskap av skattebetalarnas representanter få ha ett ord med i laget.

Som vanligt när det kommer till politik vet jag inte vilken sida i debatten jag föraktar mest. Vad är det som är fritt med kultur betalad av folket efter beslut av politiker? Den är naturligtvis inte friare än journalistik betald av makten för att granska makten. Ingen som tänkt det minsta lilla tror att diverse kulturbidrag betalas ut innan det gjorts en bedömning, inte bara av den konstnärliga verkshöjden utan också av eventuella politiska eller andra åsiktsmässiga undertoner.


Hej Kulturrådet, vi är två mimare som ...

Det må så vara att bedömningarna görs av tjänstemän och inte politiker, men vad är skillnaden? Tjänstemännen tillsätts av politiker, och det är inte ovanligt att man en mandatperiod är politiker för att bli ”opolitisk tjänsteman” nästkommande fyra år. Att hävda den bidragsfinansierade kulturens oberoende är lika tramsigt som argumentet att SVT inte är statskontrollerat eftersom ”företaget kontrolleras av en stiftelse”. Det spelar tydligen ingen roll vad det är för färg på politikerna. Alla är med i charaden om alltings oberoende. Varför ska vi rösta på politiker om de ändå inte har något inflytande?

Till sakfrågan då. Jag har länge tänkt att staten nog måste vara med på ett hörn för att kulturen ska bestå av något mer än Per Gessle, Camilla Läckberg och annat så slätstruket att absolut ingen skulle sörja om de lägger ner. Alternativet tycks dock bli konst för svampar och maskar eller ”att tänka som troll”.

Jag var själv kulturarbetare i tio år och jag såg inte till några bidrag under den tiden. Hade jag blivit bättre på mitt jobb om staten gett mig pengar? Knappast. Nu bör man väl inte basera en kulturpolitik på en enda person, men jag börjar allt mer luta åt att kultur precis som hantverk, frisersalonger och administratörer skaffar sig sitt existensberättigande bäst genom att finna betalande kunder. Finns ingen som vill betala för produkten – med sina egna och inte andras pengar! – kanske världen klarar sig bäst utan den.

42 kommentarer:

 1. Om bibliotekarier och kulturchefer hade röstat SD och varit höger i sin tjänsteutövning hade ropen från vänstern handlat om att politiker måste sätta stopp för politiseringen av kulturen med hjälp av politiska beslut. Men nu är ju kulturen vänster och därför vill SD balansera åt andra hållet. Fullt rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som verkligen måste "frigöras" här tycker jag är just det, att det inte får spela någon roll vem som för närvarande har den politiska makten eller hur bibliotekarier och konstnärer röstar.

   I något av exemplen, som när en lokal SD-politiker inte ville att kommunen skulle betala för ett luciatåg med en manlig transa som lucia, tycker jag definitivt att det var rimligt att dra i nödbromsen. I det fallet tror jag dessutom att kommunens personal var publik till tåget, inte bara plockade upp notan.

   Radera
 2. En lite friare, självfinansierad, kultursektor kanske skulle minska lite på den dryga, elitistiska, von oben-attityden jag tycker många så kallade kulturarbetare besitter.

  Det skulle sektorn behöva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är så mycket "von oben". Det jag mer stört mig på är att kulturarbetare ofta inte ens tänker marknad. När de har en idé blir frågan istället: Vilken (skattefinansierad) institution kan vi få att finansiera detta?

   Radera
  2. "En lite friare, självfinansierad, kultursektor kanske skulle minska lite på den dryga, elitistiska, von oben-attityden jag tycker många så kallade kulturarbetare besitter."

   Jag håller med. Samma sak kan sägas om journalistiken. Jag är trött på krönikörer och ledarskribenter som talar om för mig hur jag ska tycka och tänka om det som händer i Sverige och omvärlden. Jag vill ha seriös granskande journalistik som avslöjar verkligheten. Slutsatserna vill jag dra själv, inte få skrivna på näsan.

   Tom-Hjördis

   Radera
 3. Framför allt tycker jag att politikerna borde se till SVT inte jagar tittarsiffror med flams och kiss- och bajshumor. SVT skall syssla med seriös information och faktaprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror allt hopp om vettigt innehåll i SVT är ute. Jag tror helt enkelt inte att det är möjligt/önskvärt med ett statligt mediehus.

   Radera
  2. Tycker SD har en poäng i att SVT borde vara "smalare men vassare". SVT borde ägna sig åt nyheter, granskande journalistisk och kanske folkbildning/dokumentärer och kanske ett och annat samhällsmagasin. TV-program som På spåret, Första dejten, Doobidoo, fotbolls-VM, MELODIFESTIVALEN* mm borde de kommersiella TV-kanalerna hålla på med.

   *2014 uppgav SVT:s dåvarande VD Eva Hamilton att SVT:s totalkostnad för Melodifestivalens 6 TV-avsnitt uppgick till mellan 12 och 13 miljoner kronor.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Vill någon betala för svt om ingen ser på programmen.?

   Radera
  4. Jag ska börja lyssna på SD när de vill lägga ner SVT.

   Radera
  5. Dom borde också lägga ner NRK, där snacker vi skit-tv.

   Radera
  6. Jag har inte sett mycket NRK, så där har jag ingen stark åsikt. Men jag följde snabb- och blixtschack-VM i vintras. Blev väldigt imponerad av produktionen, men gissar att det inte nödvändigtvis har något samband med hur övriga NRK funkar.

   Radera
  7. "Jag ska börja lyssna på SD när de vill lägga ner SVT."

   It's never going to happen. SD är en kollektivistisk rörelse som strävar efter en stark stat. En stark stat kräver centralstyrning, av politiken och media. Kanske även av näringslivet.

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Det tror jag att du har helt rätt i.

   Radera
 4. Måste allt ha ett ekonomiskt värde? Det är bra att 80% av riksdagen står upp för den fria kulturen. Det kan bli svårt för SD att ändra den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt måste inte ha ett ekonomiskt värde, men allt måste finansieras. Av producenter, konsumenter, en tvångsbeskattad befolkning eller någon annan. På det viset går det inte att frikoppla kulturen från ekonomi.

   Jag tror inte att SD:s syn på saken skiljer sig så mycket från övriga att de ens vill ändra på något.

   Men eftersom du (som jag uppfattar det) helt oironiskt använder uttrycket "den fria kulturen", kan du då förklara för mig på vilket sätt den är fri? Som jag ser det är finansierad av skattepengar som direkt eller indirekt styrs av politiker så långt från fri det är möjligt att komma.

   Radera
  2. Man kan säga att den stora skillnaden är hur man får uttrycka sig i konsten när det gäller finansieringen. Om du får skattepengar så får du kritisera staten och regering och allt annat också om du vill. Varför finns det inget trafikmagasinet eller plus på tv4? Jo för att dom blir sponsrade av privata företag, och eär med har man munkavle och får inte kritisera. Skulle jag vara konstnär och hatar kapitalismen, var skulle jag få pengar ifrån då? Eller ska vi enbart vara reklampelare för förerag?

   Radera
  3. "Om du får skattepengar så får du kritisera staten och regering och allt annat också om du vill."

   Så om jag går till Kulturrådet och säger att jag vill skapa en musikal som går ut på att Kulturrådet borde läggas ner så lägger de ingen värdering i det utan gör samma bedömning som för "Allas lika värde"-musikalen som ansöker om bidrag samtidigt?

   "Skulle jag vara konstnär och hatar kapitalismen, var skulle jag få pengar ifrån då?"

   Förslagsvis från den publik som vill se konst med ditt budskap. Finns det ingen sådan publik förstår jag inte varför den överhuvudtaget ska produceras, men då får du skaffa ett jobb och tjäna pengar på det som du sedan väljer att finansiera din hobby med. För om din konst inte genererar pengar av sig själv är det ju inte ett jobb utan en hobby.

   Radera
  4. Med ditt resonemang så blir all kultur politik som styrs av företag som man inte får kritisera. Du får kritisera staten, kulturrådet, feminism och ändå få pengar. Det finns inga politiska åsikter bakom dom anslagen. Det finns både höger och vänster människor inom kulturen. Som sagt 80% av riksdagen, och jag är väldigt glad och nöjd.

   Radera
  5. "Med ditt resonemang" [och så lite spridda påståenden om saker jag inte sagt].

   Vadå resonemang? Jag har ställt dig några mycket tydliga frågor som du undviker för att istället blaja på om "80 %" (som att det skulle vara någon skillnad mellan SD och övriga partier). Att du är glad och nöjd med läget stärker min tes.

   Radera
 5. "Tjänstemännen tillsätts av politiker".

  Du menar att det regelmässigt anställs tjänstemän utifrån politisk åsikt i offentliga sektorn, i strid mot övriga kriterier?

  Under de 25 år jag jobbade i olika organisationer i offentlig sektor så var det endast i rekryteringen av högsta skiktet chefer som politiker kunde delta i, eller påverka rekryteringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det menar jag. Precis som politiker många gånger inte har någon som helst kompetens inom området de verkar gäller detsamma för tjänstemän. De har bara rätt partifärg.

   Det räcker säkert alldeles utmärkt att styra det övriga skiktet, så styr de nästa och nästa, och funkar inte det (mot alla odds) byter man ut det översta igen.

   Radera
  2. Precis så, det fungerar utmärkt.

   Radera
  3. "Du menar att det regelmässigt anställs tjänstemän utifrån politisk åsikt i offentliga sektorn, i strid mot övriga kriterier?"

   Ja, indirekt. Det är knappast en hemlighet att socialister infiltrerat kulturen, journalistiken, statsförvaltningen genom att utbilda sig till skådespelare, journalister, socionomer, statsvetare mm. Det är till och med en uttalad strategi från socialisternas sida. Partifärg är inte ett formellt kriterium för tjänsten men indirekt är den det. Det hade varit en alltför uppenbar sammanblandning mellan politiken och statsförvaltningen att ha med kriteriet i platsannonsen. Jämför med nämndemännen i domstolarna.

   "Du som vill bli nämndeman måste kontakta ett politiskt parti där du bor och anmäla intresse. Nominering av nämndemän görs av politiska partier, men uppdraget är opolitiskt."
   Källa: domstol.se

   Opolitiska? Ta er i röven, nämndemän.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. "Precis som politiker många gånger inte har någon som helst kompetens inom området de verkar gäller detsamma för tjänstemän. De har bara rätt partifärg."

   Jag tror att du drar en förhastad slutsats. Min erfarenhet är att politiker har en politisk agenda medan många tjänstemän bara är inkompetenta. Att vara dålig på att göra sitt jobb är inte samma sak som att ha partifärg. Självklart finns det tjänstemän med partibok (politruker) men många är nog bara väldigt dåliga på att göra sitt jobb.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Jag vill dessutom tillägga att bara för att man har partifärg betyder det inte att man också är inkompetent.

   Radera
  6. Det är uppenbart att många som ständigt och tvärsäkert inkompetensförklarar hela offentliga sektorn faktiskt inte vet någonting om den.

   Gnälla är lätt. Gnälla utan kunskap verkar vara lättare än helium. :)

   Radera
  7. Intressant att så många gatu-/VA-ingenjörer, läkarsekreterare, hälsoinspektörer, tullare, socialsekreterare och poliser ändå får behålla jobbet efter valen, eftersom de är politiskt tillsatta tjänstemän. De borde väl rimligen omsättas vid politiska skiften? Det talas det i så fall väldigt tyst om...

   Radera
  8. "De borde väl rimligen omsättas vid politiska skiften? Det talas det i så fall väldigt tyst om..."

   Jan Scherman har talat (skrivit) om det i Aftonbladet. Tyvärr ligger artikeln bakom betalvägg nu. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/KnrbVe/jan-scherman-om-sd-och-public-service
   Jag läste artikeln innan Aftonbladet la den bakom betalvägg och blev förvånad över att SVT är såpass politiskt styrt. Jag hittade ett blogginlägg som sammanfattar Jan Schermans artikel i Aftonbladet-artikeln. https://jensganman.substack.com/p/nar-jan-scherman-rakade-saga-sanningen

   Tom-Hjördis

   Radera
  9. "Det är uppenbart att många som ständigt och tvärsäkert inkompetensförklarar hela offentliga sektorn faktiskt inte vet någonting om den.

   Gnälla är lätt."

   Fast för att få till det gnället blev du ändå tvungen att hitta på en fullständig inkompetensförklaring som i detta fall inte skett, varken i min text eller i kommentarsfältet.

   Radera
  10. "Precis som politiker många gånger inte har någon som helst kompetens inom området de verkar gäller detsamma för tjänstemän. De har bara rätt partifärg.".

   Här antar jag att du kan namnge ett ganska stort antal specifika tjänstemän som saknar kompetens inom sitt område? Utöver Dan Eliasson, alltså.

   Radera
  11. Absolut, men den som inte håller med mig kommer ändå aldrig bli nöjd med svaret så den fällan går jag inte i.

   Radera
  12. "Utöver Dan Eliasson, alltså."

   Jag gillar att du garderar dig genom att Sparo inte får nämna Dan Eliasson. :)

   Tom-Hjördis

   Radera
  13. En ganska obefintlig lista då, som jag misstänkte.

   Radera
  14. Nej, Anonym 19.10, det var inte det jag skrev, men varför skulle du börja läsa vad jag skriver just nu ;-)

   Radera
 6. "Nu bör man väl inte basera en kulturpolitik på en enda person, men jag börjar allt mer luta åt att kultur precis som hantverk, frisersalonger och administratörer skaffar sig sitt existensberättigande bäst genom att finna betalande kunder. Finns ingen som vill betala för produkten – med sina egna och inte andras pengar! – kanske världen klarar sig bäst utan den."

  Jag håller till viss del men dig men problemet är att genomsnittssvensken inte vill betala för konst som håller hög verkshöjd. Risken är att kulturen stannar vid dokusåpor som Paradise Hotel och Love Island eller illustrerade reklamannonser (som vi uppenbart betalar för genom att köpa produkterna). Å andra sidan kanske det inte är sämre kultur än när Helena Bergström eller Colin Nutley gör ännu en spelfilm (med dottern Molly Nutley i en av huvudrollerna) som finansieras av skattebetalarna via Svenska filminstitutet.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då är kanske inte genomsnittssvensken är värd högre stående kultur än Paradise Hotel och Colin Nutley. Men jag tror (hoppas) att du överdriver.

   Radera
 7. Det är regeringen som sitter på makten, och kan ändra på den här saken om dom vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt mycket mer snack om förändring på dem innan de fick makten. Nästan så att man misstänker att det var makten som var det viktiga, inte förändring.

   Radera
 8. Många kloka tankar här. I min lilla kommun är det dessutom så att förvaltningen i kultursektorn pressat på för att få in bristen på "armslängds avstånd" mellan kultur och politik som en av tre internkontrollpunkter som riskvärderats högt och ska följas och återrapporteras under året, något majoriteten av politiken köpte.

  You can´t make this shit up.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda sättet att få till armlängds avstånd är att sikta mot att få bort systemet att kultur beställs av politiker och tjänstemän och istället låta kulturen bära sina egna kostnader.

   Radera