torsdag 7 mars 2019

Konstigt vaskande

JakobInvest gjorde mig uppmärksam på en märklig artikel. Det handlar om ett konstprojekt för bl a maskar och svampar. Det här hörde vi om redan i november, men tydligen är tramset inte utrotat. Ett konstnärspar har fått en dryg miljon skattekronor för en konstutställning där publiken ska bestå av djur och svampar.


F d kulturminister Alice Bah Kuhnke låter hälsa att hon ”ska inte tycka något om det”. Okej, då ska jag tycka lite istället. Vi lever i ett samhälle där åldringar måste välja mellan att få städat eller tvättat för hemtjänsten har inte tid med bägge, och att hinna prata med gamlingarna finns inte på kartan. Folk dör i vårdköer, vi har inte råd med lärare, skolböcker, polis och försvar. Men konst för maskar i Nordmaling har vi en miljon till?!

Och tro inte att det är en engångshändelse. Örebropartiets partiledare Markus Allard berättade i sin podd Markus & Malcom om ”enprocentsmålet”. Spola fram till 17.45 och lyssna i fem minuter om ni vill höra en initierad beskrivning.


Eller håll tillgodo med min förklaring. Enprocentsmålet betyder att när en kommun som tillämpar den här dårskapen budgeterar för nybyggnation ska en procent av kostnaden läggas på ”konstnärlig utsmyckning”. Detta utan att behovet finns, man bara förutsätter att en kommunal skola gärna avstår någon miljon (ett skolbygge är rätt dyrt) till inköp av tavlor eller en märklig silverstruts av aluminiumburkar producerad av någon lokal konstnärssjäl.

Markus berättar i avsnittet att den här konsten ofta trycks in i ett förråd för att aldrig visas och kanske slarvas bort. Ingen vill ha den. Tio procent av den konst Örebro kommun har köpt in vet man inte ens längre var den finns. Både Markus Allard och hans poddkollega Malcom Kyeyune titulerar sig marxister, så gör inte detta till en höger/vänster-fråga. Det handlar snarare om för eller emot korruption, dumhet och ren skit.

49 kommentarer:

 1. Hur kan man klandrar folk att vilja skatteplanera efter att ha läst detta blogginlägg??

  Förklaringen är dock enkel, folk är alldeles för konflikträdda att högljutt protestera mot eländet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en viktig poäng. Skattesystem bygger på att folk känner någorlunda plikt att betala skatt. När vi då ser politiker dela ut dessa skattepengar frikostigt till sina konstnärskompisar tappar vi lite av vår tro på godheten.

   Högljudda protester är inte så vi jobbar. Vi kommer istället bli lite mer egoistiska tills ingenting längre fungerar.

   Radera
  2. Vill säga en sak till Micke, TACK för att du upplyser och utbildar mig angående sådana här saker.
   Om jag på något sätt kan berika dig med en liten gåva, berätta gärna hur jag kan göra.

   Radera
  3. Tack själv! Dela i så fall min blogg i sociala medier och/eller tipsa något företag som skulle vilja sponsra bloggen. Privatpersoners pengar vill jag inte ta, de behövs till att köpa in kommunal svampkonst :-(.

   Radera
 2. Ja det är rätt märkligt. Skulle ju gärna av personliga skäl se det las pengar på endometriosforskningen, men lite fler poliser hade inte vart fel eller bättre hjälp till alla äldre. Går även i tankar att budgetera för egen sjuksköterska&assistent för ålderdomen. Kanske en del tycker är överdrivet, men behöver bara öppna nån tidning och läsa om Agda de inte byter blöjor på för att känna så. Fruktansvärt. Nu är jag alltså i medelåldern, men hur kommer det bli när man är 70-80, hur mycket kommer man orka kämpa för vård då? Lär väl knappast bli bättre heller eftersom det bara blir fler gamlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du bli gammal i Sverige ser jag inte alls din planering som överdriven. Annika Strandhälls "vård i världsklass" kommer inte att budgetera den där assistenten åt dig.

   Radera
  2. Nej, har ju redan erfarit det vid medelåldern. Frågan är var det är bättre, men känner inte som jag vill jobba för hårt för att ge staten pengar.

   Radera
 3. Det är alldeles för lätt att spendera någon annans pengar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Ibland handlar det om okunskap, men i sådana här fall ser jag bara dårskap och korruption som förklaring. Ingen frisk människa tror att svampar kan ta till sig konst. Kanske känner dessa politiker dåligt samvete för att de rökt deras kusiner.

   Radera
 4. Det är konstigt att man kan kalla vad som helst för konst och komma undan med det och samtidigt håva in en miljon.Vem har intresse av detta ett fåtal konstintresserade kanske eller deras egen klubb för inbördes beundran. Inte kommer de att omvända de stoea massorn till att förstå dera uridiotiska konstprojekt som de själva förmodligen rättfärdigar med att de är ni andra (vi) som ingenting förstår.Tyvärr så verkar det som man får göra vad som helst i konstens namn och folk står där som nickedockor inför kejsarens nya kläder och håller med. En del konstnärer ser sig själva som något slags upphöjda genier stående over och överlägsna andra, när det egentligen t o m ibland är bara ren dårskap som här. Ett jobb i hemtjänsten kunde lika gärna vara ett konstprojekt och samtidigt försörjning. /FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mannen i reportaget säger själv att det är ren galenskap.

   Jag skulle föredra om de fick sådana "konstinstallationsjobb" i hemtjänsten. Om de ändå får betalt för vad tusan som helst är det synd att de inte själva kan tycka att städning eller umgänge med gamla tanter vore ett genialt konstprojekt.

   Radera
  2. "It is something to be able to paint a particular picture, or to carve a statue, and so to make a few objects beautiful; but it is far more glorious to carve and paint the very atmosphere and medium through which we look, which morally we can do. To affect the quality of the day, that is the highest of arts." (Henry David Thoreau)

   Det kan de göra för gamlingarna. Det är ju "highest of arts" dessutom.

   /Eva

   Radera
 5. Tyvärr blir jag inte ens förvånad längre över hur mycket dårskap det finns i våra kommuner. Tjänstemän har oftast nån form av utbildning dör det de pysslar med, men en sån filur som jag kan bli folkvald och fatta beslut om i frågor jag egentligen inte har en aning om. Inbilla inte mig att alla kommunpolitiker är 100 % inlästa i de frågor de beslutar om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är väl kanske det mest skrämmande, att vi inte ens reagerar när de slarvar bort våra pengar och inte ställs till ansvar efteråt.

   De kan omöjligt vara inlästa på allt, men det är ju till detta det finns sakkunniga, utredare och remissinstanser. Fast det bygger på att man lyssnar på expertisen.

   Radera
 6. Kommer osökt att tänka på Slöseriombudsmannen. Uppsala köpte en lång utesoffa som lyste och var uppvärmd. 12 miljoner kostaden den...

  Mer "kul" läsning https://www.skattebetalarna.se/startpage/har-ar-arets-varsta-sloseri-2018

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, mer "kul" än kul. Historiskt är jag mest imponerad av Laholm kommuns tänkarhattar: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Ev8MG/kopte-tankarhattar-for-18-000-kronor

   Radera
  2. Åh den gamla godingen! Det är bara så dumt.

   Radera
  3. Ja, ibland undrar man om kommuner och myndigheter själva driver något slags konstprojekt som går ut på att kolla hur långt de kan gå innan det blir revolution. Ganska långt, tror jag.

   Radera
 7. Statens blogg-kommission har kommit fram till att 1% målet även skall gälla bloggar skrivna av svenska medborgare.

  Således beordras du att se till att 1% av dina inlägg är konstnärliga. Instruktionerna för vad som räknas som konstnärligt finns på våran expedition i Håmojokk med öppettider mellan 0930 och halv tio. Du måste dock skicka in en ansökan om att komma på besök först. Ansökningsblanketten finns på ovanstående kontor.

  Mvh
  Kulturbloggstjänstemannen

  Vi önskar dig ett fortsatt bra liv, nu när du kommer att göra som vi säger, vi vet då att du kommer att må såå mycket bättre....

  (THZ)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att jag redan klarar det enprocentsmålet :-).

   Radera
 8. Läste om det här projektet på twitter igår och förvånades över hur många som försvarade det! Jag kan köpa argumentet att jag är en obildad tölp som saknar intellektuell förmåga att avgöra vad som är riktig konst. Jag tycker exempelvis inte det är konst att måla en 8våningar hög blå kuk, men det är ju min åsikt. Men i det här fallet när "konsten" är till maskar och svampar har man ju verkligen passerat gränsen för sunt förnuft. Och prislappen saknar ju helt verklighetsförankring, 1 miljon motsvarar ju 6-7årslöner efter skatt för många människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte sett någon försvara det. Känns ju inte ens som att konstnärerna själva gör det. Falkholts könsmålningar vänder sig åtminstone till mänsklig publik, om än människor med dålig smak.

   Radera
 9. Dumheterna tycks aldrig ta slut hur mycket kritik vi vettiga människor riktar mot makten.
  Så istället för att blodtrycket ska gå i taket igen kanske man ska fundera på hur man skulle kunna utnyttja slöseriet med skattemedel. Hur ska jag gå tillväga om jag vill ordna en konstutställning av mitt navelludd? Hur får jag en miljon till mitt projekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använd ordet könsmaktsordning, menstabu och normbrytande. Sen är det nog bara att köra.

   Radera
 10. Enprocentsmålet ska naturligtvis läggas på utsmyckning av byggnaden/fastigheten istället; tänk vackra portar, fasader som är till fröjd för ögat istället för industrilådor, färgsättning och varierad fysisk höjd.
  Ja, det finns många goda exempel på vad vanliga människor, dvs skattebetalare, upplever att det bidrar till välmående.
  De få tillfällen det byggs på motsvarande sätt i Sverige blir det ett jävla liv bland kultureliten. Arkitekterna är ju måna om sin inkomst så de är antingen med på elitens sida eller tysta - även fast oerhört många gärna skulle vilja bidra till något annat än det som byggs nu.

  Om nu konstutsmyckning, såsom det nu utförs, vore eftertraktat så skulle det naturligtvis alla villaträdgårdar ha dylika tingestar. Att dessa lyser med sin frånvaro summerar frågeställningen väldigt väl: se till att skattepengarna går åt, och skattebetalarna ska visuellt påminnas att det är politiker och eliten som bestämmer, varje gång skattebetalare och allmänhet rör sig utanför sitt eget hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre sånt än tavlor som samlar damm i ett förråd, men jag tycker att skattepengar i första hand ska användas till kärnverksamheten.

   Ja, konst med marknad försörjer sig själv. Okej att man skjuter till pengar till konstskolor, men hippies på 50+ får banne mig försörja sig själva. Om inte konsten lönar sig får de väl jobba med något annat vid sidan av.

   Radera
 11. Denna släpptes inte igår, men alla borde se den. https://youtu.be/vdi-Lg9pwkY Kan säga att det känns sådär att åka och jobba efteråt. Mjau..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är fortfarande tänkvärd, och jag tror inte att det har blivit bättre. Snarare tvärtom.

   Radera
  2. Jag hade inte sett den!! Jag kommer ju knappast skämmas över att planera för ett skattemässigt smart uttag ifrån mitt AB efter att sett denna!!

   Konst är viktigt i samhället! Sponsra konstskolor, men precis som Micke säger kan de inte försörja sig på sin konst... Gör något annat än få stålars för snigelutställningar...

   Radera
  3. För många konstnärer borde konsten aldrig bli mer än en billig hobby, som i bästa fall kan ge några kronor tillbaka ibland så att de har råd med nytt material. Det är inte märkligare än att det finns en massa garageband som aldrig kommer få spela på Wembley men som tycker att det är kul att träffas och spela. Skillnaden är att ingen skulle komma på tanken att ösa skattepengar över dem.

   Radera
 12. Frågan är väl hur man gör för att protestera mot vansinnet? Alla partier är ju likadana känns det som. Det finns massvis med vansinnesprojekt som det öses skattemedel på, allt ifrån konstprojekt, hotell för flyktingar som står tomma, löner på 150" i månaden till "regionråd" etc etc etc. Ändå verkar igen bry sig? Det gnälls på diverse bloggar och twitter, men sen är det bra....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Jag har inget svar annat än att rösta med fötterna.

   Radera
  2. Är lite av typen att man fortsätter köra sitt eget race - helst så snabbt och effektivt man kan - sen drar man.
   Orkar inte engagera mig i allt, och misstänker de flesta inte orkar efter en viss ålder. Hade jag fått lite mer hjälp från sjukvården och samhället hade vart en annan sak, men inte fått nån hjälp alls nästan, så då känner jag inte för att göra speciellt mycket tillbaka heller.

   Radera
  3. Så funkar nog de flesta i de flesta situationer, med lite olika fördröjning. Får man samhällsnytta är man mer benägen att vilja betala skatt än om man upplever att man inte får det.

   Det är väl som med ohjälpsamma respektive hjälpsamma vänner. De som alltid ställer upp ställer man själv upp för.

   Radera
 13. Sånt här skit ger mig bara mer motivation till försöka spara ytterligare några kronor i månaden, så man kan dra så fort det bara går. Ingenting förvånar längre. Jag har gett upp på Sverige. Hoppas saker och ting funkar hyfsat i ett decennium till eller så iaf, tills vi är redo att dra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är du mer optimistisk än jag. Vi får se när vi får facit vem som hade rätt.

   Radera
  2. Har du redan fört ut pengarna alltså?

   Radera
  3. Menar du mig så är svaret nej.

   Radera
  4. Jo, jag blir också mer motiverad, fast vet inte var vi ska ta vägen bara. Läste tipsen Micke fått i ett annat blogginlägg och frågan är var det är bättre.

   Tycker det är synd för trivs också i Sverige, är skönt alla pratar svenska, man kan rutinerna, men känns som så mycket rasar. Har en del utländska kunder och de brukar fråga vad håller på att hända med Sverige. Det ser inget vidare ut utåt sett...

   Spanien klimatet skulle nog passa oss bra egentligen efter att ha känt av en del, men mycket problem där också. Portugal tycker vi också är fint.

   Radera
 14. Ja, det är kört för Sverige, på riktigt. Det kommer vardagligen tecken, det är nu dumt helt bortom räddning.
  Det enda man kan göra är att fundera på vad jag kan göra för att rädda mig själv och de jag bryr mig om. Sätta en plan, agera på den, i rent egoistiskt syfte.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man känner sig nedstämd kan man alltid lyssna in dig och inse att så himla negativ är jag trots allt inte ;-).

   Radera
 15. Vad, vem, vilka är Sverige som det är kört för? Det är lätt att tolka att läget nästan är kört för en person som väljer att "rädda sig själv".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar det som att du svarar på Investerarens inlägg 20.57. Själv fattar jag inte frågan. Sverige är väl i första hand en geografisk plats, men också invånarna där. Den som säger att Sverige är kört menar rimligen att det är kört för den som säger det, eller eventuellt att hela landet är dömt att rasa ihop. Det behöver inte betyda att det är obeboeligt, bara inte tillräckligt bra för att vara värt att bo kvar i.

   Radera
  2. Det är kört för, som Micke sa igår, de ekonomiskt sett svaga grupperna i Sverige. Landet styrs idag av ekonomiskt sett förståndshandikappade personer. Då blir det den typen av id-ot prioriteringar som beskrivs ovan. Vanskötsel som straffar sig hårt, bara en tidsfråga. För egen del skiter jag i viket, jag reder alltid ut min personliga sits.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
 16. Förstår precis vad Investeraren menar. Känns som sunt förnuft och kritiskt tänkande inte existerar längre. Det enda som finns är rädslan att tycka fel och befolkningen känns som ett enda stort lemmeltåg. Men jag är inte bitter. En rejäl lågkonjunktur kanske kan skaka till landet i rätt riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser en lågkonjunktur (och den lär ju komma, de brukar göra det) lite som ett "Upp till bevis!" för Sverige. Då får vi se hur det ligger till med vår goda beredskap, "vård i världsklass" och annat politikerna hävt ur sig för att visa att de har koll på läget.

   Radera
  2. Kan lova det inte är vård i världsklass om man har endometrios som Sverige är ett U-land på. Läser på om specialistkirurgi utomlands för att kunna rädda mitt liv.
   Det stora krånglet verkar få försäkringskassan att betala trots det är EU land och vi har rätt till sjukvård EU länder om Sverige inte kan ge oss den sjukvård vi behöver.

   Nuvarande läkare har jag försökt nå i flera dagar nu bara för enkelt recept och remiss till smärtklink. Kommer fortsätta jaga. Sån där 24/7 doktor online på 1177 vill inte skriva ut och går jag till närakuten kommer de troligen inte heller skriva ut utan hänvisa till nuvarande läkare som förvisso är bra, men har extremt mycket att göra.

   Radera
  3. Jag tror ingen på allvar tror på "vård i världsklass". Det var Strandhälls sätt att fejka, lite som Per Albins "Vår beredskap är god".

   Kvittar hur bra en läkare är som inte går att nå :-(.

   Radera