måndag 4 mars 2019

Färdigt prepping-kit

Preppers har jag hånat förut, men egentligen har jag inget emot idén att förbereda sig för olika scenarion och att ingen annan kommer ta ansvar för våra liv i en krissituation. Det som stör mig är posörerna. De som ”lajvar” handlingskraft genom att köpa en massa campingprylar de knappt skulle kunna hantera i lugn och ro, definitivt inte i ett krisläge.

Nu har Axfood och Mat.se lanserat ett ”prepping-kit” genom att dra ihop lite Eldorado-konserver i en kartong som ska räcka till fyra pers i en dryg vecka.


Inget fel med det, men jag tycker att det stärker min tes om att det inte är bristen på mat och prylar som kommer ta död på folk i en kris utan bristen på kunskaper. Kan man inte ens handla nödproviant utan att få ett färdigt paket, hur tusan ska man då kunna hålla sig varm och mätt utan att någon matjätte eller ännu hellre en myndighet skickar en detaljerad bruksanvisning?

Den som på allvar vill förbereda sig för en kris, vare sig det är en zombieapokalyps eller elen som ryker när politikerna förbjudit eller skattat sönder alla energikällor, tror jag gör mycket klokare i att läsa böcker och ge sig ut i naturen och laga mat över öppen eld startad med tändstål än att köpa Eldorados prepping-kit.


37 kommentarer:

 1. Kul att du skrev om den här lådan! Jag såg den som hastigast när jag skrev vårt inlägg om färdiga krislådor igår:

  https://utbrytningen.blogspot.com/2019/03/nybliven-prepper-och-fett-shoppingsugen.html

  Jag sköt dock in mig på lådorna som riktar sig mot prylposörerna i första hand :)Och för att inte vara alltför dömande. I en kris har man nog mer nytta av eldorados låda än av en låda med ficklampor, solceller och vattenfilter. Svårt att äta ficklampor.

  https://utbrytningen.blogpsot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där ja! Jag håller med om allt. Min enda invändning är att du glömt ett C i gulaschsoppa.

   Radera
  2. Alltid något! Djävulen sitter i detaljerna :)

   Radera
  3. Jaså, är det där han är :-)?

   Radera
 2. Ett utmärkt april-skämt, om det inte hade varit 4 mars idag... :)

  Håller helt med om eldstålet, ett oumbärligt överlevnadsredskap när tändstickorna är slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om ifall jag skulle klara att tända en brasa med tändstål, men annars vore det säkert oumbärligt ;-).

   Radera
  2. Jag förlitar mig i detta fall på mina pojkar, 9 och 12 år gamla. De tänder kvick och lätt en brasa med tändstål :-)
   Men så rör vi oss en del ute i naturen också där vi tränar på denna typ av kunskaper.

   /R, originalet

   Radera
  3. Bra! Hade jag haft barn (jag vet, dåligt alibi) hade jag banne mig lärt både dem och mig denna kunskap för de skulle bara inte få växa upp till handlingsförlamade offer.

   Radera
 3. Den här preppinghysterin tar verkligen oanade höjder. En god affärsidé är nog att lära upp wannabeöverlevare hur det fungerar på riktigt när skiten träffar fläkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker på det. Känns som att många av dem inte är intresserade av att på riktigt lära sig att tackla den situationen utan att det handlar mer om en vuxenversion av "leka krig".

   Radera
 4. Jag såg det där kitet i någon reklam nyligen. Har för mig att det stod att det innehöll varor för 350:- men kitet kostade bara 99:- Det låter enormt prisvärt tycker jag, ifall det stämmer. Annars har jag nog mat ändå så jag klarar mig en månad.

  Jag är definitivt ingen prepper men gillar friluftsliv och fjällvandring så alla prylar som behövs finns ändå hemma. Men om zombierna anfaller är jag lika hjälplös som de flesta andra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker på siffrorna, men såg något liknande. Min första tanke var att om man istället köper bönorna torra och blötlägger själv (vilket förvisso kan vara svårt under en zombieattack) kostar de kanske bara 75 kr.

   Att du gillar friluftsliv gissar jag innebär att du också skulle kunna använda grejerna i skarpt läge och det tror jag få av oss kan.

   Radera
  2. "Min första tanke var att om man istället köper bönorna torra och blötlägger själv (vilket förvisso kan vara svårt under en zombieattack) kostar de kanske bara 75 kr." Åh om man kunde få vara en liten fluga på väggen i apokalypsen och se när du står och blötlägger linser allt medan zombisarna krafsar på dörren. Irriterat skriver du ett inlägg på papper (Internet har ju kraschat) som du petar under ytterdörren: "Dra vidare, posörer, jag gör linsgryta."

   Radera
  3. Jag har en elallergisk (alltså galen och helt uppfylld av konspirationsteorier) granne som lever exakt det livet. Hon postar sina inlägg på ytterdörren och köksfönstret och har troligen inga problem att relatera till zombieapokalyptiska problem.

   Radera
  4. Grannen kör Windows med andra ord....

   Radera
  5. Hahaha! Kan man säga. Eller rättare sagt Shades. När skrivlusten faller på som värst kan det inte vara mycket dagsljus som tränger igenom rutan.

   Radera
 5. Jag tror att du prickade in typ allt som behöver sägas i frågan i

  "Kan man inte ens handla nödproviant utan att få ett färdigt paket, hur tusan ska man då kunna hålla sig varm och mätt utan att någon matjätte eller ännu hellre en myndighet skickar en detaljerad bruksanvisning?"

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, men jag var tvungen att ordbajsa lite eftersom jag inte vill blogga i Twitterformat :-).

   Radera
  2. Hahaha! Bra gjort. Har samma problem ibland. Man vill ju hålla uppe nivån så gott det går i alla fall! ;)

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Det går an så länge det i alla fall är en mening från min text. Ibland är det någon annan som sammanfattar alltihop i en mening i kommentarsfältet, då är det surare.

   Radera
 6. Victoria Olsson4 mars 2019 kl. 16:29

  I en nödsituation (eller någonsin), vill man då förlita sig på produkter från Eldorado? Det är ju typ Sveriges mest ökända märke. Jag brukar köpa Eldorados toapapper för det är det jag tycker det duger till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Eldorado har väldigt varierande kvalitet, men jag tycker faktiskt att märket har fått onödigt mycket skit. Förutom toapappret (som bara måste vara Sveriges billigaste) köper jag regelbundet Eldorados krossade tomater, buljongtärningar och ibland kaffe. Helt okej. Några bottennapp har drabbat mig, men bara man kommer ihåg och undviker dem går det fint att handla resten.

   Radera
  2. Jodå, visst finns det ätliga saker också. Nachochipsen, till exempel.

   Radera
  3. De har jag aldrig provat. Däremot har jag noterat att Eldorados cornflakes smakar popcorn, så rätt saltade funkar de säkert som snacks.

   Radera
  4. Deras konserver suger senast jag testade dem för 10 år sedan eller något

   Radera
  5. Jag ser de flesta konserver som nödproviant, oavsett fabrikat.

   Radera
  6. Jo men det är skillnad på ok för att vara konserv kontra tvinga i sig

   Radera
 7. Kul kommentar om elen där :) Tyvärr är det dock ett scenario som är möjligt i Sverige. Alltså att det skapas elransonering i en framtid. Om inte politikerna agerar snart vill säga (ie kärnkraft samt åtgärd på näten). Men, som vanligt, så tror jag de måste invänta ett riktigt krisläge innan något eventuellt görs åt saken. För, varför agera preventivt liksom?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var inte skriven helt ur luften, men i första hand tror jag att det blir som vanligt, att vi får köpa lite dyrare och lite mindre miljövänlig el från andra länder i våra strävanden efter att vara bäst i klassen.

   Radera
 8. Väldigt bra reklam för dem. Googlar man Eldorado och prepping kit kommer upp hur många träffar som helst då tidningarna och bloggar skrivit om det. Gäller hänga med i trenderna för företagen.

  SvaraRadera
 9. Om jag skulle ha tillgång till vatten så skulle jag klara mig (överleva) minst 1 månad eller 2 bara på vad som finns som torrvaror/tetra Pak/konserver etc.

  Skulle man även räkna in fungerande frys så flera månader till men då äta bra/gott.

  Ej prepper men lagar all mat själv o gillar att ha saker med variation hemma som ej har kortdatum, samt har plats.

  Värre vore det med brist på snus o dasspapper...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde, om jag skulle få välja "nödmat" så är nog eldorado det sista (?) Märket jag skulle välja av de jag kan namnge.

   Radera
  2. Så mycket papperssopor i form av lokaltidningar som regnar ner i brevlådan skulle jag nog i nödfall (och det är ju då det behövs) klara mig utan toapapper i många månader. Och snus ÄR ju skit :-).

   Radera
  3. Får ej reklam ;)

   Ja jag vet

   Radera
  4. Jag får inte heller reklam (mer än från mäklare eftersom de tror att reklam från just deras företag är samhällsinformation), men lokaltidningar, Kyrkporten och lite annat skit går inte att komma undan här.

   Radera
  5. Viss osanning, får 1 "tidning" med samma uppsugningsförmåga som gladpack...

   Vore roligt om man verkligen kunde säga nej till all reklam men det går ej pga "samhällsinformationen" i den

   Radera