lördag 30 mars 2019

E-böcker och läsplattor

När det kommer till ny teknik (eller egentligen all teknik som går på el) känner jag mig som en idiot, men jag har börjat läsa e-böcker, alltså böcker på skärm. Egentligen föredrar jag gamla hederliga pappersböcker, men jag vill läsa böcker på ett annat språk än svenska för att på så vis förena nytta med nöje, och nu har jag fiskat ut hela utbudet på mitt lokala bibliotek på det aktuella språket.


Jag vill inte heller gå över till ljudböcker, själva poängen är att läsa, inte lyssna. Så antingen får jag börja betala för pappersböcker, och då kan det dra iväg ganska snart, eller också får jag bita i det digitala äpplet, alltså en gammal Iphone (jag vet, det är Göteborgsklass på den ordvitsen).

Jag har hittat gratis e-böcker här och där, men kan absolut betala en dollar eller två för dem också. Utländska pappersböcker på nätet blir för dyrt. Antikvariat för svårt och tidskrävande. Men jag måste erkänna att det är motvilligt som jag omfamnar den nya tekniken. Jag börjar förstå hur Ansgar kände sig när man övergav papyrusrullarna:


Än så länge går det ändå förvånansvärt bra, men allt kan alltid bli bättre. Därför vore det kul att höra om de av er som gått med i det moderna samhället läser e-böcker och har tips och råd. Lånar ni e-böcker på bibliotek? Har ni någon prenumerationstjänst? Eller skaffar ni dem någon annanstans, och betalar ni i så fall pengar för dem? Och vad läser ni böckerna på – dator, iPad, Kindle, telefon...?

88 kommentarer:

  1. Biblioteken på iPad, men föredrar pappersböcker. Jag betalar inte för någon lånetjänst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då tankar du ner den hemifrån? Jag minns när ljudböcker var nytt på biblioteken att folk fick gå dit med sin mp3-spelare och tanka på plats. Inga större problem, men då mister man ju lite av enkelheten.

      Radera
    2. Jag laddar ner böckerna hemifrån. Jag har dessutom lånekort från flera bibliotek, så eventuella begränsningar i antal lånade böcker är inget problem.

      Radera
    3. Bibliotekens främsta begränsning för mig är att de mest verkar vilja hålla sig till svenska och engelska.

      Radera
    4. Det finns ju openlibra.com för e-lån av spanskspråkiga böcker där lån är gratis. Kanske ”ditt” språk också har någon sida av samma slag. Lycka till med att hitta det du söker.

      Radera
    5. Bra tips, även om det verkar vara ytterst sparsamt med skönlitteratur där. Det går ju såklart att lära sig språk även genom att läsa datormanualer, men det gagnar ju inte precis läsglädjen. Men gratis är gott, det ska inte förringas!

      Radera
  2. En snål person som läser mycket med fokus på bibliotekets e-böcker borde investera i en Kobo. Jag provade först en Kindle, men då är du väldigt låst i Amazon-träsket och måste konvertera bibliotekets filer om du vill komma åt dem. Nackdelen biblioteket har jämfört med t ex Amazon är sökfunktionen - usla "topplistor" och klumpig kategorisering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag vill inte låsa mig till varken bibliotek eller Amazon. Eftersom jag har en rätt smal profil i e-bokläsandet måste jag kunna söka brett. Förstår jag dig rätt att en Kobo funkar med alla vanliga filtyper och går att använda utan konvertering eller låsningar oavsett leverantör?

      Radera
    2. Ja - du laddar ner filerna via Adobe till din platta. Jag lånar oftast böcker, men har även köpt några från t ex Adlibris. Inga låsningar el dyl. Biblio har en enkel sökfunktion där du hittar det du vill ha om du vet vad du vill ha.

      Radera
    3. Det låter hoppfullt. Tror att jag måste ladda ner Biblio-appen och testa.

      Radera
    4. Ja, och logga in på biblioteket och surfa runt efter e-böcker innan du låter någon förkasta hela utbudet som "värdelöst" - det håller jag verkligen inte med om. Det finns massor av nya e-böcker tillgängliga gratis via bibliotekets hemsida. Tror det beror på ens läsvanor, vill du ha det senaste på engelska så behöver man ofta köpa dem.

      Radera
    5. Tror du missförstod mig. Jag är ute efter böcker på ett specifikt språk (som inte är svenska och inte engelska). En tjänst må vara hur bra som helst, hittar jag inte enkelt böcker på det språk jag letar efter är den värdelös för det jag behöver den till.

      Radera
    6. Ah ska du plugga för utlandsflytten? :)Funkar nu iphone för läsning så köp en sån, då får du ju massa annat med som kartor, appar, etc. Känns mest prisvärt..

      Radera
    7. Helt ointresserad av alla andra funktioner i en Iphone, men kanske funkar det med den gamla Iphone jag fått gratis. Någonstans verkade den för gammal för att ladda ner en app för någon e-boksleverantör. Men det kan ha varit "skit bakom spakarna" också :-).

      Men trivs jag med e-böcker och hittar ett skapligt utbud någonstans kan jag också tänka mig att skaffa en modernare läsplatta.

      Radera
  3. ...biblioteket tillhandahåller gratis ljudböcker via sin app Biblio. Inget fantastiskt utbud och sökfunktionen kass, men finns en hel del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur kass, kan jag söka på språk? Annars har ja ingen som helst användning av den, men går det låter det ändå intressant.

      Radera
  4. Ändrar inte på ett fungerande koncept om jag inte tvingas till det. Har aldrig läst böcker i annan form än just som vanliga pappersböcker. Jo, har försökt lyssna på ljusbok en gång, men lade ned det hela efter några minuter. Det går för sakta. Har dock upptäckt att vissa böcker inte alltid finns på biblioteken annat än som e-bok. Hittills har jag bara avstått just den boken då.

    Har snabbläst vissa böcker via bibliotekens sektion för Lättläst. Där finns både skön- och facklitteratur. På en timme eller mindre kan man då plöja annars kanske långrandiga böcker och se om de är värda att satsa sin tid på. Är förvånad över att dessa böcker bevarat så mycket av ursprunget i den lätta versionen. Skickligt jobbat av dem som förenklat och forkortat texten! Där kan det finnas arbetstillfällen för dem som övat sig i läsning och textanalys... Faktiskt kollade jag på MTM efter sådant jobb men för närvarande verkar det inte finnas behov.

    Sådana där lättlästa böcker används i allt större utsträckning i skolor eftersom många är så läsovana och inte klarar av att läsa en vanlig vuxenbok i 17-årsåldern. Med tanke på hur bra de är kan de faktiskt locka en ung människa in i litteraturens värld. Hoppfullt! :)

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljudböcker tycker jag fyller ett annat behov än pappersböcker eftersom man kan "läsa" när man går och springer, men pappersboken är överlägsen.

      E-böcker har jag hittills inte sett någon poäng med annat än just för priset.

      Har du bråttom kan jag på samma tema som Lättläst tipsa om filmer där det finns Youtubeversioner som redigerat ner långfilmer till ett par minuter. Ofta får man förvånansvärt bra koll på filmen och sparar 88 minuter av 90.

      Bra såklart om det sporrar unga till att läsa, men visst är det skrämmande att 17-åringar inte ska klara vanlig skönlitteratur utan att få en handikappversion.

      Radera
  5. iPad mini. Valde just den minsta storleken för att komma så nära känslan av en pocketbok som möjligt. Lika tålig som en pocketbok av papper; har tappat den i asfalten två gånger (fullt med sprickor och det saknas en del flisor av skärmen så att jag kan se in i innanmätet), men den fungerar! Dessutom lyckades jag hälla öl i den en gång; jag kunde bokstavligen hälla öl ut ur min iPad. Fick torka en vecka bland riskorn, och den fungerar utomoförträffligt bra sedan dess.

    Handlar någon enstaka e-bok av enskilda boklådor på nätet, men det allra, allra mesta via iTunes bokbutik. Där finns inte bara böcker på svenska, utan också ett gargantuiskt utbud av engelska och tyska böcker. Mycket billigare än att köpa böcker av papper. Och du kan ha så gott som hela biblioteket med dig, alltid, överallt. En och annan PDF från jobbet slinker också ner, liksom en del intressanta avhandlingar i PDF eller Word-format.

    Det intressanta är att jag nu åter börjar läsa böcker av papper. Inte för "den där härliga papperskänslan" som så många bakåtsträvare använder som argument, mer för att jag behöver koncentrera mig när jag läser facklitteratur. Med en iPad är det alldeles för lätt att hitta på något annat: byta bok, se på webbteve, spela, surfa, mejla, messa, uppdatera sin WordPress-sajt, ha videosamtal, kolla kalendern och vilket väder det är i Bollstabruk just nu.

    Nu spanar jag efter en bra "läsa böcker"-fåtölj, som kan balansera en trave böcker. Och en virrepinne.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att ha med sig hela biblioteket struntar jag i. För mig räcker det gott med en, eller max två utifall att boken tar slut vid fel tillfälle.

      Inte heller tror jag att koncentrationen är ett problem för mig, för jag har inte fått in vanan att kolla vädret i Bollstabruk. För mig är läsplattan en digital bok, varken mer eller mindre. Bakåtsträvare är jag tveklöst, men pappersböcker ÄR ju bäst. Om det bara inte vore för priset.

      Det finns väl egentligen bara en optimal läsa-böcker-fåtölj: http://www.litteraturmagazinet.se/noterat/boktipsetsoffan-autionerades-ut

      Radera
  6. Har gått från vanliga böcker till E-böcker (av samma anledning som du) och sen tillbaka till vanliga böcker igen.

    Finns både för och nackdelar med E-böcker men vissa av nackdelarna fick mig att tröttna på skiten och gå tillbaka till vanliga böcker. Vanliga böcker fungerar bra utomhus oavsett väder, behöver aldrig laddas med el, har inget störande ljus som påverkar din eller partners sömn och du kan med fördel kasta den mot katten om den klöser på möblerna... Och en dålig bok kan du till och med tända spisen med om nöden kräver det. (blir dålig stämning dock om du lånat boken) Men framför allt hade jag problem med koncentrera mig på att läsa då jag hade böckerna i mobilen o då är det lätt att bara kolla börsen, messa en vän eller kolla på någon trevlig blogg ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utomhus föredrar jag podd i öronen framför bok, så jag är mest ute efter en läsare för sängbruk. Fast efter att ha testat en begagnad Iphone till detta kan jag tänka mig att fortsätta med den, förutsatt att inte appar/webbutiker kräver ett modernt operativsystem. Och där är min kunskapsnivå än så länge exakt noll.

      Radera
  7. Ha, ha moderna samhället? Du är för rolig ibland.

    Jag har använd bibliotekets etjänst, och det var så kass att jag tröttnade på skiten. Även om jag lyckades läsa en hel bok efter lite krångel. Amazons grejer är dock bra, problemfritt, snabbt och enkelt. Funkar på flera enheter mm. De svenska handlarnas egenutvecklade program har jag inte orkat bry mig om. Det blir ju bara löjligt när alla ska köra sitt eget liksom. Då väljer jag hellre Amazon givet storleken.

    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill helst inte låsa fast mig vid Amazon, för min känsla är att deras utbud är långt ifrån komplett.

      Radera
  8. Har bara läst några och var engelska på nätet jag betalade för som gick utmärkt att läsa via datorn. Har ej stationär dator utan kan ligga med den i sängen. Tror Iphone blir för litet för trevlig långläsning. Jag har senaste större modellen nu med tunt skal och har jättebra syn, men ligga o plöja böcker känns ingen hit. Den är tung också tycker jag. Datorn, läsplatta eller Ipad är nog okej för läsning, men beror väl på, ska du plöja 200 böcker om året ska du väl köpa nåt du trivs med att läsa ifrån..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte att Iphone skulle vara för liten, men det funkade faktiskt bra. Skulle inte vilja kasta en laptop fram och tillbaka i sängen.

      Jag kommer inte plöja 200 e-böcker om året, snarare 10-20 tror jag.

      Radera
  9. Jag läser på IPad mini men märker att om jag haft en period då jag läst många böcker så blir ögonen trötta.

    Jag har testat de flesta svenska ebokstjänster. Jag har dock en amerikansk nu: Scribd för 9 USD per månad. Rent teoretiskt har den obegränsat med böcker men om du är en storkonsument som jag så kan de blocka vissa böcker som man får tillgång till inom en månad. Skitirriterande men jag gillar tillgången till engelska böcker.

    Jag blandar biblioteksböcker med e-böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skärmstorleken på en Ipad Mini verkar ändå väsentligt mycket större än en Iphone, vilket funkar för mig.

      Jag är varken intresserad av svenska eller engelska böcker, dessa läser jag med fördel i pappersform på biblioteket. 9 dollar är på gränsen till vad det vore värt för mig, men skulle det funka klockrent vore det okej. Det där blockandet lät irriterande.

      Radera
    2. Jag brukar läsa böcker på mobilen om jag är i farten men föredrar IPad. De har nog några andra språk också. Nu kanske jag ska tillägga att blockande sker om du läser väldigt mycket, typ en bok per dag så med 10-20 st per år är det inget problem. Allt blockas inte utan bara vissa titlar. Du kan oftast också testa de flesta eboktjänster gratis en månad.

      Radera
    3. Jo, jag förstår att blockandet bara inträffar om man lånar många böcker, men det vittnar ändå om att det kan bli trassel med tjänsten.

      Ja, de där gratismånaderna många kör med är klart intressant för det finns ju många tjänster så då kan man klara sig uppemot ett år utan att köpa något. Gratis är gott :-). Dessutom hinner man på den tiden ta reda på om det är något att ha. Jag är som sagt inte helt främmande för att betala, men bara om jag har nytta av det.

      Radera
  10. Frågade inneboende med och han sa Ipad är väl mest allround, men beror helt på vad för böcker, ska det vara med bilder, ska du läsa tidningar, etc etc. Han kan allt om teknik&web så fråga på, ingen slår honom där..- tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag är allmänt skeptisk mot Appleprodukter tänker jag lite tvärtom. Har ju PC och inga som helst planer på att byta till Mac.

      Inga bilder, inga tidningar. Bara vanliga textböcker, helst utan begränsningar på varifrån jag får dem. Vill kunna både låna och köpa, Amazon, Bokus, vadsomhelst...

      Radera
  11. Folk som svarar iPads och liknande har ingen koll, surfplattor kan inte användas varken inom- eller utomhus till läsning på samma sätt som en läsplatta kan - ditt ansikte syns tydligt i glasskärmen på en surfplatta, en läsplatta fungerar utmärkt även i direkt solsken.

    Mitt förslag, som jag själv äger (naturligtvis), är en Kobo Aura One, som är vattentät, har olika skärmljus beroende på dygnet (mildare orange variant ut mot kvällen) och vars batteri räcker i månader om du bara läser lite då och då:

    https://www.prisjakt.nu/produkt.php?q=kobo%20au&p=3872646

    På en läsplatta tar ditt bibliotek ingen plats, vinden tar inte tag i sidorna om du läser på balkongen, droppar från din svettiga panna förstör inte sidorna och om du läser böcker från biblioteket så är alla böcker dessutom gratis (yes, Kobo gillar både epub och pdf, som är de två formaten som existerar på svenska bibliotek).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också ställer de lägre/andra krav. Ta en bil t ex. Där skulle säkert många totalvägra att sätta sig i en utan AC och elhissar medan jag skulle kunna betala för att slippa dessa "finesser".

      Jag kommer bara läsa e-böcker inomhus i ett mörkt rum, så ansiktsblänk, svettdroppar eller vind är inget jag behöver ta hänsyn till. Om batteriet räcker för att läsa en bok (och det gör det på den antika Iphone jag hittills använt) så räcker det gott.

      Inte heller behöver jag kunna fylla den med ett helt bibliotek, bara 1-2 böcker åt gången.

      Men din sista punkt är viktig, jag vill ha en maskin som klarar alla normala format och de appar som behövs. Fast den var bra dyr, den där ;-). Å andra sidan har jag sett att det finns en marknad av begagnade läsplattor. Om Kobo är med i det racet vet jag inte, men är den vanlig borde den göra det.

      Radera
    2. Jepp, klarar alla möjliga format, är ganska så skönt att slippa tänka på eventuella kompatibilitetsproblem.

      Glömde också nämna att en dedikerad läsplatta även är relativt lätt, Kobo-varianten jag använder väger 230 gram vilket är trevligt om läsningsessionen varar länge.

      Och ja, just den modellen är dyr, var egentligen mest en rekommendation gentemot surfplattor (som du inte ska investera i :)).

      Radera
    3. Så läsplatta och surfplatta är alltså inte samma sak?

      Radera
    4. Nix, läsplattan är designad för att läsa böcker på, därav den lämpligare skärmen, den massiva batteritiden, den lätta vikten etc. Surfplattan är ju skapad för slösurfande på nätet, filmtittning osv, och därmed blir ett inköp av en läsplatta mycket lämpligare när man primärt önskar sig bokläsning.

      Kanske en video visar det tydligare:

      https://www.youtube.com/watch?v=gs0INyFODmQ

      Radera
    5. Fast den där jämförde ju framförallt Kobo med Kindle. Hur som helst förstod jag din beskrivning och i mitt fall handlar det som sagt uteslutande om bokläsning. Jag pallar inte ens att flippa över till en ordbok för att översätta ord jag inte begriper.

      Radera
    6. På läsplattan trycker du bara ett par sekunder på ordet du inte förstår så kommer en det upp en stilig förklaring från den inbyggda ordboken (gäller iallafall på Kobo).

      Överföringen sker med drag-and-drop-tekniken via USB-kabel, så enkelt som det bara kan bli (såg någon annan var skeptisk).

      Radera
    7. Ja, jag förstod också kommentaren nedan som att USB-kabelöverföring inte skulle funka på en läsplatta. Eller också menades det att det var krångligt, men några sådana spärrar har jag inte. Om det tar mig tio timmar (?) att läsa en bok kan jag absolut lägga några minuter på att få ner den i läsaren, på samma sätt som jag kan lägga tid på att gå till biblioteket och låna en pappersbok.

      Radera
  12. Kör en kobo aura h2o, funkat med böcker från olika ställen o hittills ej haft något problem.
    Föredrar riktiga böcker men de tar plats o vid resa även en viktfråga.

    Läsa på telefonen eller platta är inget som passar mina ögon en längre tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter vattentätt. Jag trodde att jag skulle vara känslig, för små laptopskärmar står jag inte ut med, men att läsa böcker på Iphone med 5-tumsskärm går helt okej.

      Radera
    2. Möjligt (vill ej testa...) men viss vattentålighet är nog mer korrekt.

      Tycker ljuset från läsplatta funkar bättre än från mobil eller sutfplatta om ma ska sova efter.

      Sen är en lästplatta betydligt mindre känslig för blänkande ljus samt betydligt bättre batteritid.

      Radera
    3. Jag litar heller aldrig på vattentålighet.

      Med vit text mot svart botten i ett mörkt rum (utan ljusblänk) har i alla fall jag inga problem att somna efter att ha läst. Och som sagt, på min Iphone (4.någonting) kan jag läsa en hel bok utan att ladda den en enda gång. Det räcker absolut för mig.

      Radera
    4. Kan ju kanske bero på läslängd eller bara känsliga ögon

      Radera
    5. Eller hur trött man är ;-).

      Radera
  13. Sparo, för att få in boken i läsplattan enkelt och praktiskt måste du vara uppkopplad mhj wifi. Har du sånt hemma i lägenheten, du som minimalt intresserad av dylikt, och inte har nån apparat hittills (?) där du behövt det?

    Annars måste du köpa en sån makapär och koppla till ditt bredbandsuttag, för det finns ingen datasladdsingång (som kopplas direkt till bredbandsuttaget) på de här apparaterna som det finns på datan din.

    På en surfplatta finns på billigare varianterna enbart wifi, och på dyra varianter både wifi och mobiltelefondataöverföring. Då måste du ha ett telefonabonnemang för surfplattan som stödjer dataöverföring (ibland kan man klona sitt vanliga abonnemang, men det antar jag inte är så troligt för dig med tanke på endast-ring-och-sms du använder nu)

    Förstår du varit och nosat med hjälp av en jag-fåne. Hur har du fått in boken i den, den du läser nu?

    (för att det ska bli korrekt, jo man kan (nog) kopiera över filer (böcker) från tex usb-minne eller ansluta till datamaskinen (via någon lämplig kabel) och klicka och dra, iallafall med surfplatta. Eller med jag-fåne sätta upp en s.k.surfpunkt och dela/överföra filer via wifi. Men det enklaste är som ovan skrivet)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tro det om du vill, men jag har trådlöst internet (eftersom bredbandsuttagen nästan alltid sätts i hallen i lägenheter, så att alla som inte vill hänga datorn i kapphyllan antingen måste ha trådlöst eller en sladd som löper genom hela bostaden). De böcker jag hittills läst på Iphone har jag dock laddat ner i datorn och fört över till Iphone via USB. Att det tar någon minut per bok gör mig ingenting. Men det går alltså inte på en surf- eller läsplatta?

      Radera
    2. Det du kallar för "trådlöst internet" är med största sannolikhet wifi.
      Bra, men du känner kanske till att du kan slå på wifi (mottagningen) i jag-fåne och så kan du ladda ner (boken) direkt i telefonen, och alltså skippa dator-usbsladd-telefon.
      I wifi läge på telefon kan du alltså surfa på internet, du kan tex kolla in hur din blogg ser ut för oss som använder telefon för att läsa och kommentera hör hos dig

      För att med telefonen logga in på ditt trådlösa nätverket/wifi måste du ju välja rätt nätverk och så ange password förstås.

      Radera
    3. Ja, det trodde jag var samma sak. En HUB med antenn kopplad till bredbandsuttaget, och stationär dator och laptop som snappar upp signalen.

      Ja, jag skulle kunna ladda ner boken direkt i telefonen, men å andra sidan laddar jag telefonen med USB från dator så jag kan lika gärna passa på att överföra filer då.

      Surfa i telefonen har jag inte sett något behov av (därmed inte sagt att det inte finns). För att kolla hus bloggen ser ut från en telefon har jag använt en konverteringssajt i datorn, men eftersom jag använder ett färdigt tema från Blogspot har jag också utgått ifrån att de ser till att det ser bra ut.

      Radera
    4. Bra, då har du alla förutsättningar som behövs för att ansluta surfplatta eller läsplatta hemma direkt till internet, när du väl bestämt vad du vill ha, och alltså ladda ner böcker direkt till devicen (som kidsen säger)

      Radera
    5. Ja, bara man inte måste börja säga "devicen", för i så fall går det inte :-).

      Radera
    6. En läsplatta kopplar man enklast till datorn med en vanlig usbsladd.

      Radera
    7. Då ska jag pressa in en nybörjarfråga till. Om e-boken har ett kopieringsskydd och jag laddar ner den till datorn, kan det inte bli problem då att skicka över den till läsplattan?

      Radera
    8. Du menar en olaglig kopia?
      Men enklast är väl att ladda ner redan knäckta?
      Länge sen jag kollade men kan inte vara något större problem.

      Jag köper mina böcker genom datorn sen lägger jag bara in dem(hår att göra många gånger), ej haft problem o föra över samma bok mellan flera olika.

      Radera
    9. Nej, jag menar lagliga. Jag var inne på någon låne-/hyrtjänst, minns inte var, där det fanns böcker med och utan kopieringsskydd, och tänkte att det kanske blir komplicerat om man laddar ner den på fel enhet.

      Radera
  14. Ska passa på och slå på tvättmaskin och torktumlare ikväll, hörde något om att elen ska bli billigare i någon timme eller så. Antar att det är någon drive elbolagen kör med för att locka in kunder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elbolagen vet kanske inte vad de ska göra av all el under Earth Hour ;-).

      Radera
  15. Brukade låna av e-böcker av Malmö eLib. Skrivit ett inlägg om det för något år sedan..

    http://www.investeralitemera.se/2016/11/men-den-som-vantar.html?m=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har jag tänkt på. Stockholms Stadsbibliotek kräver att man kommer dit och fysiskt hämtar ut sitt lånekort. Ska man ändå bara låna e-böcker känns det som att det borde gå på ett enklare sätt, t ex genom att identifiera sig med bank-ID.

      Radera
    2. Precis, enda anledningen till att jag reggade lånekort i malmö! Var att jag inte behövde åka dit fysiskt och hämta ut kortet. I min egen hemstad krävde man nämligen det!

      Radera
    3. Kollade runt lite nu och såg att det här diskuterades redan när e-böcker var nytt, hur man skulle se till att slippa hämta ut bibliotekskort på en annan ort. Men det verkar fortfarande inte som att problemet har lösts.

      Radera
  16. Jag har en iPad + iPhone av större skärmmodell. Men läsa böcker på min paperwhite Kindle är absolut skönast så den investeringen ångrar jag inte. (Batteritid + utomhus, lagring, lättvikt osv har redan nämnts o det magiskt) Kindle har endast under installationen varit kopplad till Amazon. Sen har det stått på flightmode och jag lånar e-böcker på bibblan (her flera lånekort för bättre urval) och konverterar&låser upp dom själv på datorn + för över via USB. Kör ofta nån lite rationellare raid lånar och konverterar 4-5 böcker åt gången. Så gör jag iaf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är, om jag förstått det rätt, pga att du använder Kindle som du måste konvertera?

      Radera
    2. Yes. Men det gör jag gladeligen eftersom det förbättrar läsbarheten tillräckligt mycket för att det ska vara värt besväret. Jag har ju inte betalat ett korvöre för boken och Amazon har jag inget beroende till whatsoever.

      Radera
    3. Att bara ändra filformat känns absolut överkomligt, det får man ju snabbt snurr på.

      Radera
  17. Om du vill läsa klassiker på engelska (finns även andra språk, men det anglosaxiska utbudet är bättre) är Project Gutenberg grejt, gratis och kräver inte någon sorts registrering;

    http://www.gutenberg.org/browse/scores/top

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lovvärt projekt, men jag är som sagt inte intresserad av att läsa e-böcker på engelska.

      Radera
    2. Är allmänt "rädd" för klassiker eftersom jag använder e-böcker för att lära mig språk och vill då ha ett modernt språk att utgå ifrån. Tänk den som skulle lära sig svenska genom Bellman eller Hjalmar Söderberg - det skulle kunna låta riktigt hemskt även om språket i sig är vackert.

      Radera
    3. Hjalmar Söderberg skulle nog hålla med dig om att Bellman är för omodern att använda som studiematerial vid studier i modern svenska. ;)

      Du verkar hemlig gällande dina språkstudier. Men antar att du vill förbli det. Annars läser du runkunskap bäst genom att gå den kurs Thz gick antar jag. Språkkurser blir sällan mer flummiga än man själv gör dem. Det är tacksamt med nya språk. Lärandet beror ju då i mycket på ren minnesförmåga. Det har gynnat mig då jag har nästan hästminne. Kanske samma för dig?

      /Eva

      Radera
    4. Det är så sällan man får in uttryck som nymf och gutår i normala samtal :-).

      Det är riktigt, lite hemlig är jag. Och ja, jag har alltid haft ganska lätt för språk även om minneskapaciteten antagligen var bättre på högstadiet.

      Radera
  18. Läser via mobilen. Valde en telefon men lite större skärm just pga det. Finns både digitala lån via biblioteket. Annars brukar jag googla boktitel + free download. Ofta finns det upplagt på reddit eller liknande. Finns det inte att få tag på så brukar jag avvakta och välja en annan bok på läslistan eller be biblioteket beställa in boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idéer! Och även om jag är snål kan det få kosta lite. Bara inte flera hundra per bok (förstår inte hur en e-bok med exakt 0 kr i tillverkningskostnad överhuvudtaget kan kosta tresiffrigt).

      Radera
  19. Nu är jag ju nyfiken på vilket språk du vill läsa böcker på. Rövarspråket? Dodetot gogåror nonogog atottot fofixoxa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, tonårsslang på rövarspråket :-).

      Radera
    2. Haha, allting blir bättre på rövarspråket! :)

      Radera
    3. Jag börjar se fram emot när du skriver ett helt blogginlägg på rövarspråket.

      Radera
    4. Tycker att det är för sent nu. I så fall skulle jag ha börjat med det och sedan kört konsekvent.

      Radera
    5. Du kan göra det mer som ett test. Se hur många som reagerar!

      Radera
    6. Du tänker att folk är så pass flytande på rövarspråket att de inte skulle tänka på det? Jag är osäker...

      Radera
  20. Tipsar om att lämna inköpsförslag till biblioteket. Jag har hittills inte blivit nekad något av de jag föreslagit. I min stad kan man också reservera böcker från andra stadsdelsbibliotek som man sedan kan hämta ut på sitt eget. Ofta finns ju lite mer udda titlar bara på ett bibliotek och att vissa invandrartäta stadsdelar har större utbud på andra språk men det blir då inget hinder för mig då jag bara hämtar som vanligt på mitt eget bibliotek.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag skulle ha nytta av det, men jag har hört om flera som precis som du kunnat vara med och styra utbudet i det lokala biblioteket.

      När det gäller att flytta e-böcker verkar det överhuvudtaget inte som att biblioteken tänker stort. Rimligen borde alla e-böcker som finns på något kommunalt bibliotek kunna lånas av alla med ett lånekort på ett kommunalt bibliotek i Sverige. Fast jag undrar om inte lånekostnaden blir så dyr för dem att de inte vill underlätta detta.

      Radera
  21. Jag lyssnar/läser oftast via betaltjänster, för vårt biblioteks utbud är något skralt, speciellt utländska böcker. Men jag ska ändå ge ett spartips: Jag har använt tre olika tjänster: Storytel, BookBeat och Nextory. När jag signade upp letade jag reda på prova på koder, och då får man en månad gratis istället för det normala två veckor. Finns via bloggare, instagrammare etc, brukar gå hyfsat fort att googla fram en användbar kod. Där hade jag alltså tre månader gratis. Har man partners (eller olovlig fantasi) kan ju även den personen signa upp ett eget konto efter det = 6 månader gratis. Man måste givetvis komma ihåg att avsluta kontot innan, men jag brukar göra det typ direkt, man får ju ändå lyssna/läsa perioden ut. Tror Nextory avslutar direkt, men inte helt säker.

    Sen när man lyssnat/läst i tre månader kan man återgå till bibliotekets utbud ett tag, (själv lyssnar jag oftast och då återgår jag till poddarna som samlats på hög). Sen är det bara att vänta på att de ska vilja att du kommer tillbaka med fina erbjudanden några månader senare :) 9 kronor för en månad brukar de bjussa på till slut, och lagom när man lyssnat/läst en månad på den ena brukar erbjudandet bli likadant hos konkurrenten. Perfekt system! Sen ibland brukar jag festa till det med ett abonnemang en månad, under typ semestern för 169 spänn, känns ändå överkomligt för allt man får tillgång till. Favoriten är Storytel, just för att det finns bra utbud på utländska titlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte konto hos någon av dessa, men vid en snabb sökning finner jag följande:

      Storytel: Går att söka efter e-böcker på två språk, svenska och engelska.
      Nextory: Går överhuvudtaget inte att söka på språk och jag finner inga tecken på att de överhuvudtaget skulle ha e-böcker på andra språk än engelska.
      BookBeat: Går att söka efter e-böcker på sex språk, men på fyra av dem finns inte en enda titel, så det är bara svenska och engelska där med.

      Antingen är sökfunktionerna inget vidare eller också är ingen av dem intressanta för mig som alltså inte letar ljudböcker utan bara e-böcker.

      Radera