fredag 1 mars 2019

Avfallsfritt liv

Det är så härligt med människor som ger fullständigt fan i att passa in och lever helt kompromisslöst. Här är en kille som bor i ett hus på nio kvadratmeter byggt av spillvirke för nästan inga pengar, planerar att odla all sin egen mat, dricker och duschar i regnvatten, komposterar allt avfall och odlar sitt eget ”toapapper”!


Rätt många val jag inte skulle göra, men jag imponeras av målmedvetenheten. I skenet av influencers som sitter på en solstol i Karibien och ondgör sig över andras flygresor är det befriande att se någon leva som han lär.

Om jag ändå funderar över vad skulle jag kunna anamma av livsstilen kommer jag fram till följande. Att bygga ett hus av spillvirke skulle jag absolut kunna tänka mig, förutsatt att det är möjligt och inte tar flera år extra. Fast lite större än nio kvadrat skulle det allt få vara.

Att använda regnvatten skulle jag också kunna göra, men knappast till mat, dryck och dusch. Odla min egen mat vill jag gärna, men inte med målet att bli självförsörjande eller ens i närheten. Någon aspirerande bonde är jag inte. Inte biodlare heller.

Om man skulle ta och göra en cykel av bambu...

Att odla en växt som funkar som toalettpapper – varför inte? Mina erfarenheter på området är väl som de flestas. Någon gång har man befunnit sig i skogsmiljö utan tillgång till klorblekt papper när nöden tryckt på, och så har man fått hålla tillgodo med lönnlöv med samma uppsugningsförmåga som gladpack. Med rätt blad vore det värt ett försök, men jag skulle nog vilja ha en toarulle hemma för gäster även om det vore kul att se ansiktsuttrycken på dem när jag lämnar över ett knippe blad.

Att laga mat med hjälp av ved skulle funka med en hyfsad vedspis, inte över öppen eld. Fast nog skulle jag vilja komplettera med induktion och mikro. Och kalla mig trångsynt om ni vill, men så mycket friluftsmänniska att jag kan tänka mig att laga all mat utomhus är jag inte. Även om det såklart vore enklare i Florida.


Att tillverka egen biogas är absolut inte på min ”bucketlist”, men all heder åt människor som ens får idén. Kanske är det främst det jag gillar med Rob Greenfield. ”Nej, om man skulle testa att [valfri tanke].” Och så gör han det och blir lite klokare på köpet. Jag ger mig tusan på att han inte har någon tv heller... tokdåren!

27 kommentarer:

 1. Som du säger, ivartfall skönt med folk som lever som de lär. Till skillnad från Sveriges alla Södermalms hippsters som röstar på MP för att de ska kunna slå ut svenska landsbygden, som ett av alla galna experiment de arbetar med.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://valresultat.svt.se/2018/301801305.html

   Om du kollar valresultatet från olika delar av Södermalm kommer du upptäcka att moderaterna ligger högre än miljöpartiet i nästan alla distrikt.

   /Eva

   Radera
  2. Folk som lever som de lär får alltid guldstjärna i min bok, nästan oavsett hur man lever.

   Radera
 2. Americanos.... ��


  Men visst har han rätt. Så borde vi alla leva. Mer eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Som vanligt känner jag att det är bra att folk är olika.

   Radera
 3. Vilken kille. En rätt stor del av mig appelleras av hans livsstil. Det verkar så najs, duscha i regnvatten, låter nästan som spa. Sen kommer verkligheten i kapp. Var utan vatten på landet en helt för ett par veckor sedan och var ett vrak därefter. Vi har ju vid ett tillfälle stängt av strömmen på landet för att testa att leva lite "rough". Trots att det varit sommar och vi haft tillgång till vedeldat och trangiakök har det varit en pärs. El for president.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket av det där livet som funkar rätt mycket bättre i Florida än i Sverige. Jag bodde utan el några månader på sommaren. Gick rätt bra, men skulle inte vilja göra det när det konstant är tvåsiffrigt minus och solen går ner vid lunch.

   Radera
 4. I tjugo års tid bodde jag från maj till september med utedass och utan varmvatten. Inte en väldigt stor uppoffring, men faktiskt lite lättnad och befrielse infanns vid hemkomsten till lägenheten i september när höstmörkret kom. Att slippa värma vatten och utedasset, och istället ha toalett och rinnande varmvatten i kranen, gav alltid en lyckokänsla den första tiden hemma.
  Inte ett uns av ett tvivel på att jag aldrig om jag inte var tvingad till det, skulle vilja leva sådär. Lever i "lyx" med både toa spis och varmvatten./FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt är det säkert nyttigt att få de där perioderna för att uppskatta vad man har annars.

   Radera
 5. Imponerande kille på sitt sätt. Jag skrev nyss ett inlägg på temat preppning efter att ha sett SVT:s Nedsläckt land. Jag måste erkänna att jag är lite såld på temat att klara sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, men inte så såld att jag skulle orka se en SVT-serie. Fast det verkar ha blivit en succé med tanke på hur många som pratar om den. Det säger kanske en del om vårt behov av att komma tillbaka till ett naturligt tänk fritt från smartphones och skit.

   Radera
 6. Jag väntar på boomen av digital retreat i Sverige. Finns goda förtjänster för de som har möjlighet av slå mynt av detta. Jag är helt övertygad om att hela smarthysyerin kommer att implodera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naprapater och sjukgymnaster borde gå en ljus framtid till mötes när nästan alla går dubbelvikta och stirrar på sina skärmar.

   Radera
 7. Intressant inlägg Micke!
  Jag har inte kollat på länken med killen, inte heller svt serie. Men kan tänka mig vad det hela handlar om utan att jag har nån större fantasi ;)
  Ganska intressant detta med å ena sidan appar som kan styra allt i hemmet, och andra sidan, folk som söker sig ut i vildmark, obygd. Själv ser jag ingen vinning med att kunna styra allt med telefonen. Men ok det kanske kan vara kul....
  Dator kanske är väldigt ute nu, men jag kör/ kollar datan en gång i månaden ungefär. Mail osv strömmar in på telefonen så där svarar jag på det mesta direkt.
  Snart drar vår familj från en lägenhet i stan till en gård ut på landet. Var hos banken idag och det gick över förväntan bra med det hela. Tanken med att flytta ut till gård är i stort att vi alla ska vara ute mer, röra oss, hjälpas åt med olika sysslor, odla, umgås mer, mindre skärmtid.!
  Ska bli riktigt intressant att se vad som händer där ute i vildmarken..:=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Youtubefilmen är bara tolv minuter lång, så är du intresserad av ämnet är den definitivt sevärd.

   Jag håller mig någonstans emellan ytterligheterna. Är extremt uppkopplad, men har å andra sidan inte internet i telefonen. Jag vill kunna styra allt i hemmet (särskilt min egen tid), men med allt för mycket teknisk styrning tror jag risken är överhängande att det är tekniken som styr människan och inte tvärtom.

   Grattis, låter som en genomtänkt dröm som kommer ge er en massa intressanta erfarenheter. Lycka till!

   Radera
  2. Problemet är att all teknik går sönder.Skaffa inte massa lull lull för kommer läggas massa tid till att fixa allt.
   Bortsett från TT, diskmaskin, micro, dator och en bra telefon som jag ser som livets nödlyx för ett enklare liv. Är man frusen är också golvvärme fantastiskt. Hemskt frusen så är nog största problemet för det där fria livet i skogen, men väldigt osäker om jag kommer fixa det.
   Vill gärna testa på, se om det förändrar. Kanske finner total harmoni, men går inget vidare med meditation och sånt, är stressad inombords oavsett vad jag gör. Kanske bara ens personlighet....

   Radera
  3. Först "Skaffa inte en massa lull lull" och sedan listar du diskmaskin som "nödlyx för ett enklare liv". Jaja, vi är alla olika :-).

   Radera
 8. Tack Micke!
  Det är mycket tack vare bloggar som din som vi genomfört detta. Vi har helt ok inkomst i vår familj och har tidigare år gjort av med det mesta varje månad. Men efter lite funderande, upplägg av budget mm så har våra utgifter minskat radikalt, utan egentligen några större uppoffringar. Mer tid till matlagande, mindre till skärmar. Mer intresse för vegmat, mindre utgifter i mataffär. OSv osv. Några av dina recept är ju svårslagna i kostnad per portion! Alla gillar dem icke, inte heller jag! Men jag är inte den som klagar om det står lagad mat på bordet! Vi tänker att en av oss kommer kunna vara hemma 100% på lite sikt. Den andra får jobba på som vanligt, men jag känner att det kommer bli en stor vinst då vi kan bestämma helt själva hur vi ska göra. Det bästa är just det..att vi kan bestämma helt själva hur vi ska göra :) Ingen som vet bättre (politiker) behöver tala om för oss hur vi ska leva våra liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul om jag kunnat bidra om bara ack så lite.

   Det är knappt ens att JAG gillar alla mina recept. Jag är stor anhängare av att improvisera utifrån vad som finns i skafferiet, men ett recept kan ju få igång kreativiteten.

   Tänk om politikerna också kunde förstå att medborgarna är experter på sina egna liv.

   Radera
  2. Min mormor präglade nog mig ganska mycket genom åren, hon som många med familj flydde kriget. Hon från tyskland till danmark, sedan sverige. Min morfar från andra hållet kanske man kan säga, från Lettland med sikte mot sverige, (gottland). Båda sparsamma och kastade Absolut inte bort en halv potatis! Hemma hos mormor åt vi allt, hade man otur kunde det bli en grisfot över från julafton. Men hur som allt detta har faktiskt satt sin prägel och jag njuter faktiskt de stunder då elen går eller då motorn lägger av på båten. Senast i somras fick vi motor haveri, lilltjejen började genast skrika och gråta..tänk vilken panik att sitta helt hjälplös i en liten båt 100m från land i en varm sjö! Jag älskar sånt för jag tror det är en riktigt bra upplevelse att ha! Jag tror att man måste ha det lite hårt och tufft för att kunna värdesätta sånt som är viktigt i livet. Min mormor skrev en bok om sina upplevelser under kriget. Jag har frågat henne mycket genom åren, men nu är hon tyvärr borta. En av de sista som hade något viktigt att berätta för oss andra! Åren går och man får söka sin lucka efter bästa förmåga, en sak vet jag säkert! Pengar ger ingen lycka.

   Radera
  3. Mina far- och morföräldrar hade inga krig att fly ifrån, men var ändå sparsmarta. Jag tror helt enkelt att alla skyddsnät och trams passiviserat oss.

   Håller med om det mesta du skriver, men nog tusan blir jag lycklig av pengar.

   Radera
 9. Hur som, så ska man värdesätta de äldre och suga upp allt de har att säga. Man ska lyssna på vad de säger, mormor,farfar. Dom vill väl och man inser oftast att deras ord var guld värda för sent. världen är brutal lika bra att bara beredd från början, det kommer inte bli bättre eller skonsammare. Jag har jobbat och där av suttit i olika byggbaracker i cirka 20år nu. Idag sitter 80-95% av gubbarna med sina "Jävla" mobiler på rasten..Ingen jävel vill prata eller spela kort...såg du vad pelle skrev på instafacebok eller snapcrap? Fy fan säger jag, aldrig brytt mig om sånt, men om nån vill spela bort lite av sin lön på kort så hugger jag :)

  För ett par år sedan hade man en möjlighet att kunna hjälpa, och trigga folk att kämpa på, prata om problem i hemmet, om skolan, dagis, hämta lämna. Idag vet jag inte..det känns inte bra helt enkelt. Allt går fort fram, men detta är inte bra.!
  Vad ska göras för att få folk att språka igen? Man måste kunna prata lite med folk man sitter och fikar med, inte bara glo på en mobil?
  Är jag helt jävla sned ute här eller? Varför kan man inte prata prata med folk längre???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det måste komma från dem själva. Man kan inte hetsa någon till att lägga undan telefonen och sluta hänga på Snapcrap en stund.

   Och det är helt klart ett problem. Gissningsvis redan bland spädbarn som tidigare lärde sig massor redan på barnvagnspromenader, men inte gynnas ordförrådet av att mamma chattar på sin telefon.

   Telefonerna lär inte försvinna, men jag hoppas och tror att fler kan upptäcka fördelarna med att inte låta dem styra hela livet.

   Radera
 10. Jag kan delvis köpa hans livstil men tycker det går lite väl långt när man ska odla sitt toapapper. Användning av regnvatten till det mesta ser jag inte som något problem så länge man har någon sorts reningsutrustning. Jag skulle gärna dock ha ett lite större hus och kombinera det med egen elproduktion. Jag tror att man kan leva ett relativt avfallsfritt liv om man adopterar zerowaste- livsstilen. Den är ju anpassad för en mer ”normal” livsstil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte toapappersbladen var en av de mindre anpassningarna. Att dricka regnvatten och att inte ha elspis skulle vara betydligt jobbigare för mig.

   Radera
 11. Intressant film, och allt ser så enkelt ut. Kanske är så enkelt när man bor "over there".
  Själv ska jag ut och skrapa bilrutorna om en liten stund och åka till mitt lilla paradis, med både el och vatten (från dunkar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vårt klimat ger ju helt andra förutsättningar. Utomhuskök bygger på att inte maten fryser när man slår upp den på tallriken.

   Radera