fredag 15 mars 2019

Tråkigt te

Jag köper te i lösvikt, 150-gramsförpackningar. Ofta dricker jag en kopp på morgonen, ibland en på kvällen, vissa dagar inte alls. Det är ytterst sällan mina gäster föredrar te framför kaffe, så det går inte åt så mycket te och eftersom tebladen tappar smak även i en tät, för ändamålet avsedd burk, köper jag bara ett paket åt gången och så dricker jag den sorten tills det är slut. Det tar några månader.


Tillbaka i butiken tänker jag att jag väl borde skoja till det lite och köpa en ny, mer udda sort. Så då kommer jag hem med Rabarbergrädd, Gamla Söder eller någon annan hipsterbetonad blandning ”med smak av rök och tjära” bara för att konstatera att det här var inget vidare. Men jag är för snål för att slänga bort det och att ge bort en öppnad förpackning av den uppenbara anledningen att jag tycker att det smakar skit känns inte heller vettigt. Så jag dricker det. Och dricker det.

Till slut når jag äntligen botten av burken, går tillbaka till affären, köper Earl Grey och blir jättenöjd. Tills det tar slut och jag av någon absurd anledning åter får tanken att visst är det lite tråkigt att bara köpa tevärldens mellanmjölk. Och så blir det Ingefära & Kvickrot – inget vidare, men jag kommer att tvinga i mig några hundra koppar tills jag kan köpa Earl Grey igen.


En del av de här hipsterteerna har jag vid det här laget köpt flera gånger, alltid med samma resultat. Jag kan inte begripa varför jag inte bara accepterar att jag är en tråkig tekonsument som föredrar Earl Grey och Yellow Label. Jag kommer aldrig vara inblandad i initierade diskussioner om Rooibos kontra Darjeeling, men det gör inget!

Kanske tänker jag att jag genom att skriva det här inlägget bearbetar det tekomplex jag uppenbarligen lider av, så att jag kan sluta låtsas vara den tekonnässör jag inte är, aldrig varit och på ett medvetet plan inte ens vill bli. Jag blir så trött på mig själv alltså.

48 kommentarer:

 1. Det skulle kanske innebära en besparing att gå över till English Breakfast i förpackning om 50 påsar från Lidl för 7.95? Den riktigt snåle kan använda samma påse flera gånger, denna sort är dessutom lite starkare än Earl Grey. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart använder man tepåsar flera gånger, gör inte alla det? Det är ju två gram i en påse, och det bör räcka till två koppar. Nej, på ett intellektuellt plan förstår jag såklart att alla inte gör så.

   English Breakfast är en av de sorter jag gillar allra sämst, men nästa gång jag får slut på te ska jag ta en sväng till Lidl och kolla in utbudet.

   Radera
  2. Jag har för mig att just Lidls Earl Grey blev bäst i test av Earl Grey för något år sedan. Värt att kolla in, kanske? Jag är också hopplöst fast i Earl Grey-träsket :)

   Radera
  3. Sånt tycker jag är kul. Det senaste exemplet var Lidl:s whisky (https://www.thesun.co.uk/money/8518828/lidl-whisky-best-in-the-world-price/) som spöade en massa prestigemärken. Det får de stöddiga finsmakarna som köpt dyrt att se bra dumma ut.

   Radera
 2. Thé... Detta bruna vatten. Kan vara trevligt när man är riktigt kall. Annars får det nog vara :)

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. I valet mellan te och kaffe vinner kaffe, men te kan vara trevlig variation. Och så är det ju billigare än kaffe :-).

   Radera
 3. Har gjort samma misstag som du men nu var det nog några decennier sen sist. Jag har konstaterat att jag bara gillar Earl Grey och Svartvinbär. Växlar bara mellan dessa två och experimenterar inte längre.
  Det händer att jag köper grönt te också men det får man nog sätta på medicinkontot för det ska visst vara så nyttigt. Jag vet ju att det är äckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att jag också kommer fram dit nu.

   Radera
 4. Har druckit samma sorter som dig men nu hittat en favorit- russian earl gray, finns påsar och lösviktspåsar av Liptons. Just lösviktspåsarna finns inte i alla affärer, men ett grymt gott te.
  Köpte även lite teer på en julmarknad av ett UF företag (gymnasiearbete) STHLM TEA tror jag det heter, av 5 sorter så var 4 jättegoda��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösvikt är att föredra även om priset också är viktigt (fast lösvikt brukar alltid vara billigare). Jag får hålla utkik och testa. Hoppas att det inte leder till att jag sitter där igen och irriterar mig på att jag inte satsade på säkra kort :-).

   Radera
 5. Jag kan relatera stark till det här, i min repertoar av varma drycker som jag dricker hemma så ingår svart bryggkaffe. Punkt. Men ändå när jag står där i mataffären så drabbas jag av nån form av illusion om hur jag mysdricker spännande téer och känner mig supertrendig. Tidigare har jag fallit för illutionen och köpt hem nåt fusion-té som blivit stående i skåpet eftersom jag trots allt bara dricker svart bryggkaffe. Men nu har jag satt stopp för det där och accepterat att jag egentligen aldrig vill ha något annat än svart bryggkaffe, detta fantastiska livselexsir! :) /AK

  SvaraRadera
 6. Dricker örtte, stor kastrull på morgonen med åkerfräken, brännässla, hallonblad och annat nyttigt jag hittar på Örtagubben. De är bäst för min mage och lugnar, renar blodet.
  Har börjat be om örtte på offentliga platser, men på flyg och jobbresor där det inte finns dricker jag vanligt te och spelar ingen roll vilket märke.
  Kaffe har jag tyvärr slutat med pga sjukdomen, men det var gott och man blir pigg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske bara jag, men det var länge sedan jag hörde någon dricka örtte. Ett tag var det supertrendigt, sedan bara försvann det. Kanske blev det grönt te istället.

   Radera
  2. Doubten: Menar du att örtte bokstavligen renar ditt blod?

   Radera
  3. Grön te ok med. Nåt renar det iaf, kanske levern då. Om jag själv får välja äter och dricker jag mest bara nyttigt antiinflammatoriskt pga sjudom och googlat järnet för att ta reda på vad som är bäst. Pau D´Arco te är bra också. Har i det ibland med. Märker skillnad om jag lever så nyttigt det går jämfört med motsatsen. Onyttigt triggar inflammationen i magen och får (mer) smärtor.

   Radera
 7. Te är vardagsdrycken för mig då jag inte gillar kaffe. Jag strävar efter ett konstant brett utbud i skafferiet då samma sort flera dagar i rad inte går ner med samma njutning. Både Lidl, Ica och Hemköp kör ibland kampanjer med Lipton: 10kr per paket med 20 påsar. Senast var även Liptons ekologiska utbud med i kampanjen på Hemköp så jag bunkrade totalt 9 olika smaker som kommer räcka i mer än ett halvår för mig (inte känslig för eventuellt tappad smak). Vill också ge tummen upp för Russian Earl Grey som Anonym 09:49 nämner, en storfavorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Russian Earl Grey är en favorit även här!
   Чай - для здоровья и благополучия!

   /Eva

   Radera
  2. Dricker man mycket te håller nog smaken bättre. För mig är 150 gram verkligen te för flera månader.

   Radera
 8. Du kan ju alltid odla eget te i vardagsrumsfönstret:

  http://www.kraenku.se/teplanta/

  Ekonomisk som en familjedag på Gröna Lund, och lika lättskött som en flera timmar för trött treåring på tunnelbanan som inte får glass till kvällsvard. (Men samtidigt, det skulle vara rätt kul att bjuda på egenodlat te ett par gånger om året!)

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad häftigt! Det vore kul att testa hemodlat te. Men som du är inne på, man måste nog ha ett gäng med plantor för att bli självförsörjande.

   Radera
 9. Inbiten kaffedrickare som närt en dröm om English afternoon tea och mys som i en engelsk tv-serie, långt ifrån verkligheten. Därför äger jag ett antal tekannnor i olika modeller. Som om det inte skulle räcka med en, när jag faktiskt bara då och då dricker te. Ibland köper jag Earl Grey i lösvikt(vintertid) och sätter lite sprätt på det med, kanel, kardemumma, svartpeppar, kryddnejlika och ingefära, typ Chai men utan socker, blir väldigt gott/FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tekanna har jag nog aldrig ägt. Jo, ärvt någon som sålts omgående.

   Radera
 10. Så då borde jag komma ut som hipstertedrickare alltså? För favoriten är helt klart Söderte alternativt något härligt bär-te. Det där med Earl Grey och English breakfast har jag aldrig riktigt förstått. Det smakar ju inte gott! Och kaffe använder jag bara till bakning. Team Hipster-te for president! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Något härligt bär-te" är acceptabelt, men Söderte går bara inte. Vi kan enas om English Breakfast, inte mycket mer.

   Radera
 11. Hm, har massa teer hemma, skulle väl säga att de allra flesta teer är drickbara UTOM earl grey.

  Men smaken är som baken! (och tur ät det)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gode earlen snurrar i sin grav efter alla orättvisa påhopp ;-).

   Radera
 12. Kan rekommendera grönt te om du inte provat det redan. Något neutralt och inte med någon udda tillsatt smak. Neutralt grönt te och svart kaffe är det för min del. Tråkigt, billigt, nyttigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönt te är helt okej, men ett problem är att det är svårt att avgöra på färgen när teet är tillräckligt starkt.

   Radera
  2. Grönt te ska vara i vattnet kortare tid än svart te och vattnet inte helt kokande hett. Låt det svalna en kort stund till 85-90 grader. Annars riskerar teet bli beskt. Lägg gärna i citronskiva och riven eller skuren ingefära.

   Radera
  3. Ingefära? Det låter som en vidrig kombo, men jag får väl testa någon gång. Funkar torkad?

   Radera
  4. Har aldrig testat torkad, men det funkar säkert lika bra.

   Radera
  5. Jag har aldrig annan hemma och tänkte att om det funkar kan man ju mixa ner lite ingefära direkt i teburken.

   Radera
  6. Slår också ett slag för grönt te då jag förstått att tebladen bör användas upp till fem gånger. Det gör teet bara bättre. Det borde passa herr snåljåp.

   Radera
  7. Det gör jag nog ändå, oavsett tesort. Om inte tio :-).

   Radera
  8. Till skillnad mot svart te så blir dock grönt te mer aromatiskt av detta.

   Radera
 13. Åh vilken hädelse. Jag som enbart dricker te älskar både rabarbergrädde och Söderberg och i stort sett alla svarta teer med inslag av något fruktigt/bärigt. Hatar när någon ställer fram någon tråkig earl grey eller Lipton. Kan nästan hoppa över tedrickandet då. Så jag kan ta hipsterteerna så kan du ta tråkteerna

  SvaraRadera
 14. Hur kommer detta sig, du känns ju annars som deltidshippster :) Ivartfall lite så, men tydligen inte.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad som ingår i begreppet hipster (det i sig känns som ett tecken på att jag inte ingår), men förutom skägg har jag kanske inte en enda hipsteregenskap.

   Radera
 15. Känner att jag upprepar mig då jag återigen vill slå ett slag för nässlor. Och återigen gratis.
  Det finns många växter som går att göra te på och för dig som verkar vara mycket ute i naturen är det bara att plocka och torka. Det kostar ju inget att testa.
  Föreslår exempelvis nässlor, daggkåpa, blåbärsblad, vinbärsblad, teveronika och älggräs. (om någon vill prova granskott så ingår inte det i allemansrätten)

  Slänger in brasklapp. En del växter räknas ju som medicinalväxter och kan påverka kroppen så googla gärna lite först. Exempelvis så innehåller älggräs salicylsyra. Och blåbärsblad sägs sänka blodsockret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa grejer kräver/klarar tjat. Nässelte hade jag nog inte kommit på själv. I naturen är jag, men jag är oduglig på växter. Älggräs och teveronika vet jag inte ens vad det är, daggkåpa skulle jag nog inte känna igen, men det känns som överkomliga problem. Kul tips alltsammans!

   Radera
  2. Puttra runt lite på sidor typ "skogsskafferiet" för info och bilder. (och precis som med svamp håller man tassarna borta från giftiga varianter)

   Radera
  3. Det är ju just det. Vet man inte vad man håller på med kan det bli väldigt fel. Blåbärsblad, vinbärsblad och granskott skulle jag våga direkt. Resten mer tveksamt.

   Radera
 16. Liten notering, du börjar väldigt många av dina inlägg med "jag". Vad det betyder, eller hur/om det påverkar saker vet jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bero på att jag inte har tid att umgås med folk :-). På så vis blir det lättast att skriva självupplevt.

   Men generellt tycker jag att folk är dåliga på att använda jag-form. Vet inte om det beror på alla idrottsstjärnor som pratar om sig själva som i tredje person. Det blir liksom mindre personligt om man inte behöver stå för saker själv. "Man har sett en tendens..." kan ju lika gärna vara något man snappat upp i dumburken som något man själv tycker.

   Radera
 17. Lite sen på bollen här, men varför inte bara köpa hem PGtips? Det är ju ändå det bästa teet så slipper du fundera ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den grundläggande anledningen är att jag aldrig hört talas om det :-). Fast detta faktum kan göra att priset också blir en orsak. Det ska vara bra gott för att jag ska gå till någon specialbutik.

   Radera