fredag 8 mars 2019

Sitta på en stubbe i skogen

Så länge jag berättat att jag är sparsam (eller snål, om man föredrar det ordet) har jag mötts av reaktionen att det måste innebära att jag har ett riktigt dåligt och tråkigt liv. I en del personers ögon har jag säkert det, på samma sätt som jag skulle tycka att det vore skittrist att hänga på krogar runt Stureplan sex kvällar i veckan.


Det är sunt att välja bort liv man inte vill ha, och i vissa fall är det också helt okej att berätta det. Men det där att först bygga upp en halmdocka bestående av en absurd vanföreställning har jag aldrig förstått.

Jag har genom åren t ex fått höra att min matbudget måste betyda att jag lever på nudlar. En person fastslog att jag åt rå potatis och det ville han minsann inte göra. Att jag inte ätit nudlar på säkert 25 år (och inte särskilt ofta innan dess heller) och aldrig ätit rå potatis hör tydligen inte hit. Heller inte att jag aldrig någonsin skulle få för mig att uppmana någon annan att äta som jag eller en diet bestående av uteslutande rå potatis.

Maten är klar!

Folk vill inte spara för att de ”inte vill sitta på en stubbe i skogen”. Den har jag hört så många gånger att jag börjar undra om det är en vanlig aktivitet bland sparande människor. Jag känner en och annan hajkmänniska som tycker att höjden av lyx är att gå ut i skogen och göra upp en brasa för att koka sitt eget kaffe eller grilla korv över elden, men inte ens de tror jag ser sig som människor som ”sitter på en stubbe i skogen”.

För det första behöver inte sparande innebära att man har 90 procents sparkvot, särskilt inte första månaden, men även om man ser allt i svartvitt tror väl ingen på allvar att det är där valet ligger? Att antingen är man inte snål och då kan man köpa vad som helst, eller också är man snål och då lever man som om man vore helt pank, bor med stampat jordgolv i en grotta, äter uteslutande rötter och bär man hittar och blir det någon tid över i det eviga slitet tillbringas dessa stunder sittandes på en stubbe?

60 kommentarer:

 1. Samma fenomen med personer jag känner som behöver gå ner i vikt. Antingen ska det vara så in i hv extremt att de bara lever på vatten och mossa eller så struntar de i det.

  Det är alltid enklast att komma med en bortförklaring (oavsett hur korkad den är..) för att slippa göra en förändring. Då kan man ju fortsätta gnälla eftersom man bevisade för sig själv att det minsann inte gick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen att det inte gick eller också att det är bäst att låta bli. Eftersom sparsamhet bara leder till ett tråkigt liv och att fetma inte är lika farligt som anorexi (som drabbar exakt alla som försöker gå ner i vikt på samma sätt som träning nästan alltid leder till ortorexi, så bäst att inte träna heller).

   Att folk lever på vatten och mossa när de vill gå ner i vikt tror jag annars kan bero på att man vill ha snabba resultat. Tålamod finns inte längre. Jag kan själv känna det där med de 3-4 kilo jag vill gå ner, helst innan helgen.

   Radera
 2. Jag sitter hellre på en stubbe i skogen än på en krog på stureplan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, alla dagar i veckan, men sällan eller aldrig är det ju där valet står.

   Radera
  2. Finns det plats på stubben så sätter jag mig gärna en liten stund jag också...

   Radera
  3. Jag tänker att det måste ju redan finnas en resort/ledarskapsutbildning som inkluderar stubbsittning för 1500kr/h?

   Radera
  4. Karin: Det finns otroligt många stubbar i skogen. Känner generellt att naturen inte tar sitt ansvar och städar upp, det vimlar av kottar, stenar och skit.

   Fru EB: Bra idé annars! Eftersom just stubbsittning verkar ha ett otroligt symbolvärde borde någon kapitalisera på det.

   Radera
  5. Jag tar gärna mer stubbsittande i skog i mitt liv.

   Radera
 3. Ja det är märkligt vilka föreställningar man kan ha om vad som ger lycka. Och framför allt om vad som gör andra lyckliga/olyckliga!
  Potatisdiskussionen fick mig att tänka på Andrew Taylor, välkänd i Australien. Här finns både pengar att spara och hälsa att hämta!
  https://spudfit.com/

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag som alltid trott att man bör vara försiktig med potatis om man vill gå ner i vikt. Men det är väl som vanligt, det är inte typen av kalorier, det är antalet.

   Radera
 4. Min enda fördom är att det är knepigt med tjejerna. Eftersom jag tror det kan vara svårt att hitta en match. Är ju svårt även om man är som alla andra. Å andra sidan verkar du intelligentare och uppfinningsrikare än genomsnittet, och är säkert roligare att hänga med än många andra, samt du har ju löp&matintresset, och många tjejer gillar träning, hälsa och nyttigt mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kära nån, Mrs D! Det finns inte bara en för alla, utan flera, bara man är mogen nog att kompromissa, förhandla, är ödmjuk och gillar sig själv tillräckligt. Själv är jag varken ödmjuk eller förhandlingsbar i vissa lägen, så du borde vara mer oroad för min del.

   Att sitta på stubbe i skogen låter för övrigt bara trevligt. Bara man inte sitter där för länge bara och växer fast och tror att man blir ett träd eller på annat sätt världsfrånvänd. Henry David Thoreau, som jag citerade igår, bodde i skogen en period och skrev bland annat den fantastiska boken Walden. Finns på bibblan. Man kan hoppa över de väl poetiska utvikningarna och bara njuta av hans tankar kring det moderna (1800-tals)samhället, staten, om enkelt leverne och om vad vi människor egentligen behöver för att leva ett fullgott liv.

   /Eva

   Radera
  2. Nja, tjejerna brukar ha enklare att hitta nån. Även om de är fattiga, jobbiga, så länge de ser hyfsade ut, men det brukar gå bra ändå. Bara ut och välja nån på krogen om man så vill..

   Är ju bisexuell dååå, som jag tjatat om, så har rätt bra koll på vad tjejer också gillar. Speciellt gillar de uppmärksamhet som presenter, speciellt på bemärkelsedagar, fina middagar ute, snygga kläder, resor, skumpa, lite allmänt kul, så ska man ha råd med det där.. säger inte alla tjejer är så, men flertalet.

   Tycker Micke är allmänt sexig. Även om han inte bett om att få höra det.

   Just Stureplan är jag väl över, men hänger mig kvar för att tjäna pengar och bli fri. Sen kan jag ju fundera på hur det skulle känna att aldrig mer äta fin middag ute, köpa dyra solglasögon, åka på lyxig semester. Lätt att säga det är trist, men kanske skulle sakna det..

   Radera
  3. Jag tror även fortsättningsvis att "skogspromenader" funkar bättre i kontaktannonser än "stubbsittning".

   Jag gillar själv idén av att kunna göra ingenting, men jag gör det väldigt sällan och tror inte att jag skulle vilja göra mer av det heller. Antagligen är det väl just därför det nämns av personer som inte tycker att man är tillräckligt god konsument, det låter trist. Jag gav förresten upp på Walden eftersom även den tråkade ut mig :-(.

   Radera
  4. Jo, jag kan gott tänka mig att det mesta jag gillar är sådant du avskyr. Men det är du ju långt ifrån ensam om.

   /Eva

   Radera
  5. Avskyr är överdrivet. Jag gillar som sagt idén att sätta sig på en stubbe och andas, på samma sätt som jag gillar tanken på att lägga sig på ett badlakan med en god bok. Jag bara gör det aldrig.

   Radera
  6. Du har säkert roligare än vad vi har här hemma iaf.
   Har mött otroligt mycket fördomar om vem jag är.
   Vet inte var man ska börja men val av partners, mat, jobb, livsstil. Är inte normativ nånstans men man kan göra det till sin styrka också.

   Radera
  7. Framförallt tycker jag motargument säger en del om styrkan på argument. Om man måste hitta på ett liv bestående av rå potatis och fattigdom för att kunna kritisera hur någon annan har det är det inte lätt att hitta sprickor i fasaden.

   Radera
  8. Alltså alla är fördomsfulla. Man får ta det. Själv älskar jag kokt potatis, gör gärna som häromdagen en hel kastrull och äter sen med örtsalt och nån kräm eller sås till alla måltider. Massa av de billigaste njutningarna är gratis som massage, erotik, träning, skogspromenader, sitta och se ut över vattnet, träna djur, ja massa sånt jag tycker är kul. Även om det är kul med mycket annat med..

   Sen kan ju massage&erotik kräva en typ av partner av nåt slag, men har kört mycket delad massage med kompisar även om de i de flesta fall suger och bli såååå trötta efter 20 min, så nu springer jag på elevmassage istället.

   Radera
  9. Kokt potatis - ja! Rå potatis - antagligen inte lika gott :-).

   Fördomar tycker jag har fått dåligt rykte. Det handlar ju om att man drar slutsatser utifrån tidigare erfarenheter. Men det här fenomenet tycker jag snarare handlar om att man vill hitta på saker för att slippa skaffa sig erfarenheter.

   Radera
  10. Jag har blivit snålare eller mer sparsam då, humhum, sen jag började läsa den här bloggen. Tror det är på gott och nu har vi 2,1 mkr drygt (räknade igår wheeei) så det rör sig åt rätt håll trots sjukdomar och misär. Känns sjukt bra iaf, men hade vi inte kommit på detta med sparande hade vi kanske haft hälften eller 1/3 för resten hade försvunnit i weekendresor, än mer shopping och socialt, massa sånt. Hade nog inte vart lika motiverad att jobba mer pengar heller för hade inte haft nåt mål..

   Radera
  11. Jag är själv ganska mållös och lider inte av det. Men sparande funkar ju alltid bäst ju förr man drar igång med det.

   Radera
 5. Ja, Ingvar Kamprad var ju en snål jävel, så han måste väl ha suttit på nån stubbe i Schweiziska skogen och ätit rå schweizisk potatis helt enkelt. I sin egen skog och sin egen potatis, gjorde det han själv ville och tjänade stålars utan dess like. Men så var han snål förstås. Och så var han ju nazist enligt de svenska kvällstidningarna.

  Det där med nudlar förresten - att kilopriset för tex pasta är mycket lägre än för nudlar verkar ha gått många (de flesta) förbi. Så vi får väl anta att alla som beställer rätter på krogen som innehåller pasta är snåla djävlar som allihop egentligen sitter på en stubbe i skogen.

  Som vanligt har de ingen aning om vad de talar om, det är bara gruppsignalering det handlar om.

  Allt annat lika, om jag kan få andra att framstå som sämre kommer jag med automatik själv att framstå som bättre (relativt sett).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller förstått nudelidén. Visst, ett paket nudlar kostar inte många kronor, men mättnaden håller ju ungefär lika lång tid som det tar att äta.

   Har en känsla av att Kamprad ägnade 40 år åt att dementera den där nazistgrejen, men att racka ner på lyckade eller lyckliga människor börjar bli en nationalsport.

   Radera
 6. "Att antingen är man inte snål och då kan man köpa vad som helst, eller också är man snål och då lever man som om man vore helt pank"

  Jag brukar säga tvärtom till mina barn. Anledningen till att vi kan köpa saker när vi vill/behöver är för att vi är snåla och inte köper allt vi kan hela tiden.

  Så det borde vara :
  "Antingen är man snål och då kan man köpa det man vill, eller så slösar man och då har man inte råd."


  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det ju! Men försök förklara det för någon som tycker att det är lyx att leva på lånade pengar :-). Tänker t ex på Lyxfällandeltagaren som hade bildekalen "Din dröm - min verklighet" där programledaren sa att det snarast var en mardröm.

   Radera
 7. Stampat jordgolv? Vilken lyx! När jaaag växte upp hade vi minsann det inte så bra....

  Håller helt med. Märker på min arbetsplats att man ska lägga pengar på kläder, fina naglar och vin som man gärna kan skryta om lite extra också. Jag klipper håret själv, målar inga naglar och är nykterist :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "You were lucky..." https://www.youtube.com/watch?v=ue7wM0QC5LE

   Lustigt, jag är inte riktigt nykterist (nära på dock), men klipper också mitt eget hår och målar inte naglarna ;-).

   Radera
  2. Sparo, är det tvål till ansikte och fortsätter vidare upp över huvudet och sedan schampo till skägget?
   Totalförbrukningen av tvål och schampo ligger väl hyfsat konstant under årens lopp i så fall

   Radera
  3. Nja, oavsett skägglängd kommer inte den totala hårmängden i närheten av när jag hade hår på skallen, ett tag riktigt långt. "Hårbotten" för mitt skägg är bara några kvadratcentimeter och masseras lätt upp till ett heltäckande skum med bara några droppar schampo. Och tvålbehovet står nog ganska stilla trots att jag numera har lite högre panna (ett par decimeter).

   Radera
 8. Nästa vecka ska jag sitta på en stubbe i skogen och har sett fram emot det i flera veckor:-)

  Liten sjö i skogen, egen eld, grillning, ismete och bara sitta där. Ja, får väl erkänna att jag inte sitter på en stubbe utan på ett fårskinn. Finns inget bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför nöja sig med skinnet ;-):

   https://www.templedog.com.au/img/s/v-3/p409487509-3.jpg

   Radera
 9. Ser skönt ut! kanske ska stjäla med ett av grannens får:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, äganderätt verkar så himla onödigt :-).

   Radera
 10. vadå? man måste ju leva också. brukar vara argumentet för att inte spara och istället köra till elgiganten och köpa nya telefoner eller dyl.
  man måste unna sig. ryser av obehag när jag hör det ordet. unna. usch.
  var på en träff med aktiespararna i veckan och skojade med kollegan att han kunde varit med och lärt sig något. äh, bara en massa folk som räknar sina pengar, fick jag till svar.

  jag tror det är lite provocerande att det finns de som väljer att inte handla i onödan eller köpa lotter och spela på hästar eller fotboll. men jag brukar småretas ibland när börsen öppnar på plus och man man kanske gått plus några tusenlappar: nu kan jag gå hem för jag har redan tjänat mer än vad jag gör här, säger jag. självklart nämner jag inget om det skulle öppna på minus, men det är en annan historia :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kollega använde samma metod där - bestämde sig för att han inte skulle lära sig något, så sparade han in tiden. Om han varit på en tidigare aktiespararträff kunde åsikten vara värd något, nu borde han fatta själv hur dumt det lät.

   Ibland kan man inte låta bli att vrida om kniven ;-).

   Radera
  2. Är ju rätt jobbigt att handla med. Min bästa sparmetod är att jag är lite lat - egentligen, och sen lite (eller mycket) kräsen. Sådär så jag inte orkar ut den här säsongen heller för att köpa nåt mer än nya underkläder, och sen kommer nästa och då hinner man inte med heller..
   Eftersom jag jobbat på rätt hårt antal år och inte tyckt jag hunnit med har det inte blitt så mkt shopping jag önskat heller. Har prioriterat träning istället för shoppingdag på söndagen t ex, sen ska "alla" ses och då hinner man inte heller. Är ett under ibland man har kläder..

   Radera
  3. Ja, jag blir trött bara jag hör om folk som bränner tiotusentals kronor varje månad på shopping. Dels fattar jag inte att de har tid, dels fattar jag inte att de orkar.

   Radera
  4. Har effektiviserat nu så jag köper mest bara nya produkter när de gamla är slut eller trasiga. Skriver listor och tar foton för att komma ihåg vad de heter.
   Var nåt jag lade mig till när livet trappades upp och man inte som innan hann gå i varuhus på samma sätt.
   Fast det blir väldigt jobbigt när nåt av det jag alltid köpt och är superbra utgår ur sortimentet :(

   Sen är väl allt en prioriteringsfråga, vissa tränar inte, jag tränar hellre än att ses på stan, dricka kaffe med människor. Även där prioriterar jag efter nåt slags system hur viktiga de är för mig, sen får de en viss antal tid per år. Tycker det är jättelätt att slukas upp i socialt, sen hinner man ingenting, men de har ju sällan några konkreta mål som jag har (3 mkr på 5-6 år), utan verkar ha hur mycket tid som helst att driva runt ....
   Skäller ut dem ibland också för att de inte tar mina mål på allvar, fast mest brukar jag förklara hur viktiga målen är för mig och hur jag måste prioritera för att orka med iom ålder, sjukdomar, etc.

   Radera
  5. Logiskt att lägga pengar på sånt man prioriterar. Gillar man kaffe på stan ska man dricka det, gillar man mode ska man köpa det osv. Men en del kommer upp i sådana ofantliga summor att jag inte förstår hur de hinner och orkar.

   Radera
 11. Är inte den där typen av kommentarer oftast ett tecken på nån form av avundsjuka eller tillkortakommanden i det egna livet? Det brukar i alla fall vara så när jag hör dem. Jag är gammal nog att ha insett att alla är vi olika och prioriterar olika saker. För min del är det viktigt att ha en balans, jag vill äta god mat och dricka god dryck de gånger jag inte dricker vatten (som för övrigt är en av de bästa och godaste dryckerna) och det går utmärkt att både leva och spara.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju finnas olika skäl. Jag tänker mig att man nog oftast målar upp en skev bild för att lätta sitt eget samvete på att det är något som skaver. För visst, är man jättenöjd med sitt liv borde det inte störa att någon annan gör helt andra val.

   Och i ärlighetens namn har nog kommentarerna som går ut på att såga mitt liv tunnats ut. Kanske är det lättare att hoppa på någon som är 27 än 47.

   Radera
  2. Även att man inte är så insatt. Som när Micke skrev här att han levde på 700 kr per månad i mat. Lät rätt otroligt i mina öron. Så räknade jag ut att det är runt 23 kr per dag, och ja, hmhm, det borde gå om man är noggrann vad man köper och tänker till samt använder alla produkter och inte som jag slänger en del..

   Sen är det solklart lättare att hoppa på nån yngre än äldre. Min släkt (eller en av dem egentligen) har slutat med förmaningssamtal nu vilket är skönt. Tack och lov för åldern..

   Radera
  3. Jag tycker själv att 23 kr/dag för mat låter galet lite, att jag måste ha glömt något. Men jag har räknat på det två gånger, ett halvår varje gång, och det är där jag ligger. Jag fattar inte hur :-).

   Radera
  4. Lagar man vegetariskt från grunden och har något sånära kunskeper i matlagning samt lagar mat efter säsong, är det ingen konst. Extrapriser är också bra. Kollar alltid annonsbladen och erbjudanden.

   Radera
  5. Ja, uppenbarligen går det, jag gör det ju själv, precis på det sättet. Men tittar man på enskilda ingredienser är det ibland svårt att förstå hur lite pengar som krävs för bra mat.

   Radera
  6. Det knepiga är om man äter stora mängder av vissa matvaror. 2 kg ost går lätt på 100 kr. Slukas inom en månad om jag inte hejdar mig. Smör har blivit dyrare och äter man smörgås ofta så drar det iväg. En bytta Bregott (eller dylikt billigare substitut) går lätt på två veckor om jag inte hejdar mig. Gott bröd kan gå på långt över en hundring per månad, om jag inte hejdar mig. Samma med frukt, mjölk, fil. Drar snabbt iväg i kostnad, om jag inte hejdar mig.

   Det gäller att hejda sig. Då tappar jag vikt direkt och landar på -10 kg, men nu har jag inte hejdat mig på två år. Mat är gott! Skulle uppskatta om MrD startade matblogg. Vill ha recept på goda vegetariska röror för storkok av potatis, ris eller pasta. Matlagningen går så lätt då och att stå vid spisen är sannerligen inte min melodi.

   /Eva

   Radera
  7. Följer inga recept om jag inte ska göra bröd vilket är mitt sämsta område, men veganska röror är enkelt.
   Bara ta det det man har, sen addera nån typ av flytande och sen massa kryddor. Kryddor, örter är hela hemligheten med god matlagning skulle jag säga.

   Basutbudet hemma är alltid sambal oelek, ajvar, peppar, örtkryddor, chili, gurkmeja, ingefära, etc. Det kan man ha till nästan allt..
   Köpte torkat citrongräs nu, ska bli kul att ha i nån röra.

   Våra flytande röror brukar vara kokosmjölk, krossade tomater, Oatley "creme fraische" eller "grädde" (gjort på havre), men även lingryta kan vara bra bas. Gjordes linser med svamp och chili igår av min partner, var inte dumt.
   Har aldrig nån plan om jag/vi inte har gäster för då kanske man anstränger sig mer, utan bara ned med allt, men underlättar om man har ungefär samma utbud jämnt hemma..
   Vi lagar mat jämnt och snabbt går det...

   Vill du ha potatis, ris eller pasta till är det bara ned med det också i själva röran. Samt äter du mjölkprodukter fungerar det ju med.

   Radera
  8. Tack, noterat vissa kryddor samt kokosmjölk som jag sällan köper. Detta med svamp är riktigt gott. Har just slevat i mig en röra på chili, vitlök, lök, svamp, tomatkross och mix av olika bönor till basmatiris med inkokta röda linser. Kombon tomat, svamp och bönor är riktigt bra. Skippar grädden helt, men bara för att det kan bli för gott. Vill ju äta mindre... /Eva

   Radera
  9. Samt har du FB finns massa vegetariska och veganska grupper där de inte gör annat än delar recept på dagarna och fotograferar mat :)

   Vill du ha nåt billigare (oklart) men godare o nyttigare alternativ till bregott på smörgås t ex rivna morötter, skuren lök, creme fraische, lime eller citron, örtkryddor, kanske peppar. Man kan ha avacado, koriander, basilika, tabasco, m.m på med. Går ju att ta bort de dyrare delarna där och mosa kokad potatis, örtkryddor, ha rårivna morötter, lök på smörgåsar också. Är ju de billigare råvarorna, men krydda upp allt med nån stark krydda som chili, lime, tabasco..
   Samt Herbamare örtsalt måste man ha hemma. Så gott på allt.

   Är väldigt glad i mat, äter jämnt :D På riktigt...
   Om man äter mycket grönsaker går man inte så lätt upp i vikt heller, och man kan äta mer vilket är bra för oss som alltid är hungriga...

   Radera
  10. Ja vitlök är riktigt bra med, glömde.. Låter gott:)

   Radera
  11. Eva, jag köper bara ost när den kostar under 40 kr/kilo. Har just nu 3-4 kilo i frysen att ta fram när den nuvarande tar slut. Mjölk köper jag gärna när det reas ut kort datum, bröd vid extrapris. Samma där - in i frysen.

   Radera
  12. Okej, brukar ha gränsen vid 49-59 kr/kg, sällan jag ser billigare ost. Men det händer förstås. Anledningen till att jag inte lagrar ännu mer i frysen är att jag tänker på att den kan haverera och då kanske maten förstörs innan jag hinner äta den. Frysen är 17 år. Det hindrar mig från att lagra mer än två liter mjölk om de skulle kosta en femma styck. (Händer sällan.) Har kanske en mental spärr för lagring dessutom kanske.

   Särskilda erbjudanden på färskt bröd är ett krav för inköp av mjukt bröd. Brödet är alltid i frysen. Inga spontana mjukmackor här inte. Är ganska duktig ändå. Men har lätt för att bli alltför nöjd med sakernas tillstånd. Allt kan finslipas och effektiviseras... /Eva

   Radera
  13. Jag har nästan inga krav alls på ost vid sidan av priset och då ska man inte behöva betala mer än 40 kr. Förutom på Ica såklart.

   Jag tycker ofta man hör på en frys när den börjar ge upp. Den knorrar, suckar och bråkar. Mer sällan att den bara ger upp utan förvarning.

   Brödrost är bra grejer :-).

   Radera
 12. Vafalls? Alltså, du måste väl ändå veta att här i Sverige har vi en oerhört viktig princip, nämligen att vi alltid delar in folk i olika grupper. Vänner, fiender, rika, snåla, kön, extremist, nazist etc.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte precis det du gjorde nu genom att bunta ihop oss till gruppen "vi i Sverige" och sedan fastslå hur vi tänker ;-)?

   Radera
 13. Redan som trettonåring när skolan ville skicka mig till en psykolog för mitt uppförande - svarade jag, "sitter hellre på en stubbe i skogen."Det är mycket jag hellre skulle sitta på en stubbe för och hur äldre jag blir desto mindre bryr jag mig vad andra tycker och tänker om det.
  Det är förunderligt vad vissa människor har behov av att tvinga in andra i sina egna fåror, oftast typ något, "aaaaaaaaaaaaaaaaaaalla gör"..Åka till Thailand,charter,shoppa eller dricka vin i tid och otid, m m.
  Tacka vet jag en kopp kaffe på en stubbe i skogen, i ett dignade blåbärsris./Tuva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde verkligen att det var något man bara sa, men jag börjar mer och mer förstå att det finns människor som på allvar vill sitta på en stubbe ibland. Jag får testa i sommar som paus i blåbärsplockningen (för jag hoppas att inte bären torkar eller fryser bort i år igen).

   Radera
 14. En stubbe i skogen kan vara trevligt. Eller väldigt obekväm (om den inte är sågad superjämnt) och full med kåda. Har det regnat så är den alldeles fuktig, särskilt om det är mossa på. Säkert massor av barr också.
  Men visst är det fascinerande att jämförelsen är mot en stubbe i skogen.
  Andra ställen man kan sitta på utan att det kostar pengar (och under förutsättning att det inte regnar och är svinkallt): en brygga, en parkbänk (i trä), en klippa (med utsikt), en mur (om den är lagom hög och inte allt för ojämn), en bänk på en busshållplats, en gräsmatta i en park...
  Jag tror de mer vill uttrycka att den som är sparsam/snål inte vill kosta på sig något och därför gör tråkiga saker. Och det tråkigaste man kan göra är ju... att bara vara. Fast... så var det det där med mindfulnesskurser - de kostar ju massor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller att det ska tolkas bokstavligt. Det är bara märkligt att så fort någon menar att man kan ha en meningsfull fritid utan att den kostar massor kommer någon dragandes med att det måste innebära att man sitter på en stubbe i skogen.

   Själv föredrar jag helt klart att sitta på parkbänkar eller bibliotek.

   Radera